44 comentarii la “De citit!”

  • Peter Gluck

    Este impresionanta puterea gandirii si claritatea scrierii acestei autoare.Si curajul ei!

    Mie- care sunt la fel de preocupat de atacurile tot mai dure ale anti-intelectualismului ca si de bubele intelectualilor- articolul imi sugereaza ca trebuie sa incepem cu definirea a ceea ce NU trebuie sa faca si NU trebuie sa fie un intelectual. Ce insusiri combinate cu intelectual duc la contradictii in termeni. Incuiat, bigot, inuman, escroc, farsor mincinos, lacom, sexist, sovin, lingau, egoist, nedemn- sunt candidati seriosi. Nu ne putem astepta la oameni ideali, cu mare greutate vom gasi modele in trecut sau printre intelectualii contemporani din alte parti- dar totusi exista lucruri care pot fi iertate si altele pe care e destructiv si defetist sa le ierti.
    Pentru mine cel mai apropiat de intelectualul ideal e Anatole France.

  • gabicretu

    @Peter,
    Reamintesc interdictiile mele! Sunt numai in raport cu politicul. Cu restul, continua!

    1. Nu linguşi Puterea; linguşeala îi este hrană! Astfel devine ea obeză şi excesivă.

    2. Nu închide ochii; struţul are altă utilitate decât să denumească politici.

    3. Nu-ţi pleca creştetul; săbiile nu au primit instrucţiuni să ierte supunerea oarbă.

    4. Solidarizează-te cu cine are nevoie; atenţie, am spus nevoie; nevoi are şi Puterea! Nu ea are nevoie de sprijin, ci cel discriminat, cel slab, sărac, minoritar…

    5. Vorbeşte public! Tăcerea nu este de aur; chiar dacă ar fi, aurul nu este o valoare mai înaltă decât adevărul tău.

    6. Nu minţi; sunt alţii capabili să o facă mai bine; dar nu mai bine decât îi poţi tu denunţa.

    7. Nu confunda inteligenţa cu raţiunea; avem, oricum, tot mai multă inteligenţă şi tot mai puţină raţiune.

    8. Ai curaj. Câştigul este totdeauna mai mare decât pierderea.

    9. Angajează-te! Nu uita că eşti acarul istoriei; conducătorii sunt doar mecanicii locomotivei; mai recent, doar Acarul Păun.

    10.Crezi şi trăieşte ceea ce spui şi faci! Artificiul intelectual de dragul spectacolului este trădare, nu performanţă.

  • Bibliotecaru

    Am şi eu un principiu, nu unic, dar care se aplică în acest caz:
    NU contrazice şi NU nega ceva până nu intuieşti măcar o soluţie superioară.

    Mie îmi place doamna Pippidi, ba chiar i-am luat apărarea de câteva ori atunci când anumiţi oameni politici o terfeleau, consider că este un intelectual de marcă şi am apreciat lucrarea domniei sale Doctrine Politice. Totuşi trebuie să observ la domnia sa că rupe cojile de pe bube fără să ştie dinainte dacă nu cumva va curge ulterior tot sângele pe acolo.

    Eu mă aşteptam de la doamna Alina Mungiu-Pippidi să prezinte soluţii. Problema noastră nu este premiul Nobel, ci faptul că toată lumea critică şi vrea să dărâme în timp ce aproape nimeni nu doreşte să construiască şi să propună soluţii viabile şi fiabile.

  • ileana

    E adevarat. Suferim de un fel de reflexivitate sterila.Si cam fara dimensiune morala.Eu am gasit o solutie de uz propriu ,atit mi-ar trebui sa o cred valabila pentru societate.Sa nu ma cred Buricul Pamintului.Sa dorm putin .Sa muncesc pe brinci.Sa nu ma uit la televizor.Sa citesc mult.Sa gindesc.Sa nu-mi pierd nadejdea ,credinta si dragostea.

  • ileana

    Cele de mai sus au importanta pentru mine ca om , din care n-as putea extrage spre etalare didactica -zona intelectuala!

  • gabicretu

    @Ileana, Nu e vorba de etalare. E vorba de schmbare profunda, structurala, la nivel de valori si comportamente. Acolo e dificultatea…

  • ileana

    Etalare=prezentare ,cum ai prezenta un schelet la ora de anatomie,nu fudulire , cum crezi tu ca am vrut sa zic . Altfel ,ai dreptate ca e relativ usor sa studiezi un fenomen si cu totul greu ,spre imposibil ,sa schimbi ,si mai ales in bine.De aceea spun ca schimbarea cea mai sigura este dinspre tine ,dinspre interior ,asumindu-ti caderea in ridicol ,acea unicitate caraghioasa ,fiindca nici tu singur nu stii daca e bine ce faci ,pe cind ceilalti stau la adapostul gesturilor sociale consacrate,stereotipe ,caldute ,cum se zice…

  • ileana

    Mai bine sa-mi spui daca a-ti deschide o librarie in vremurile astea e un gest intelectual.Si daca a vorbi despre asta pe blogul tau se incadreaza in interdictia NU SPAMURILOR.

  • Peter Gluck

    @Ileana scuza-ma ca intru nechemat in vorba, dar studiez de cativa ani competitia dintre cartile tiparite si cele electronice. E foarte riscant sa-ti deschizi o librarie. oferta de carte e mai mare ca cererea, cartile electronice care au fost acceptate greu, au inceput recent un mars triumfal. Factorul decisiv este DISPOZITIVUL DE CITIRE PENTRU CARTILE ELECTRONICE- exista cele de la Amazon Barnes and Noble, Sony etc tot mai bune si comode. La noi inca nu prea merg, dar vezi ce repede am ajuns aca tot vitelul sa aiba telefon mobil si sa devina dependent de el.
    In revista mea Info Kappa scriu despre astea la Cautare/
    Cuvinte, carti, biblioteci.
    Incerc sa creez un nume pentru dispozitivele de citire a
    e-cartilor.
    Depinde insa UNDE vrei sa pornesti libraria.. si in ce carti vrei sa te specializezi Eu iti stau la dispozitie cu informatii, oricum. Si ceva donatii de carti dar am dat multe unor tineri seriosi. fiica-mea si nepotii au mult nmai multe carti ca mine

  • Bibliotecaru

    @ Peter Gluck
    Dispozitivele de citire a cărţilor în format electronic se numesc e-book reader sau, pe scurt, e-reader.

    La noi nu merg foarte bine din două motive importante. În primul rând pentru că românii folosesc laptopul şi desktopul pentru a citi aceste cărţi electronice, comparabile ca preţ cu un e-reader (de exemplu, Daily Edition PRS-900 costă 400 de dolari, adică cât un desktop cu tot cu periferice şi monitor LCD, destul de modern configurat, sau un laptop cu performanţe medii). În al doilea rând, numărul cărţilor în limba română transpuse în format electronic şi gratuite, în mod oficial, este extrem de redus, poate 100 de titluri, şi acelea, în majoritatea lor, nu fac parte din literatura importantă.

    În România librăriile merg prost pentru că nu există o reclamă adevărată pentru piaţa de carte. Iată că iniţiativa anumitor zare de a da cărţi la preţ de 110 mii de lei a fost bine primită şi vând aceste cărţi în tiraj inimaginabil pentru editurile clasice. Emisiunile despre cărţile lansate pe piaţă sunt extrem de rare, poate trei emisiuni pe săptămână de la toate televiziunile importante, şi alea foarte limitate ca durată (cum ar fi emisiunile domnilor Tabără sau Ioan T Morar… care cred că au şi dispărut între timp).

    În străinătate lansarea unei cărţi importante înseamnă apariţia informaţiei la toate buletinele de ştiri, autorul şi/sau editorul este/sunt pe la talk show-uri… Ziarele publică recenzii, uneori sunt dispute… Cultura în străinătate este un subiect viu şi cotidian.

    Şi pentru că veni vorba despre cultură, recomand şi eu un spectacol:
    http
    bibliotecarul.blogspot.com/2009/11/daca-mergeti-duminica-cu-metroul-atunci.html

    Cine nu poate merge cu metroul…
    Puteţi urmări ce se întâmplă în live streaming (în măsura în care va funcţiona şi internetul la metrou) la adresa:
    http
    www
    blogtv.com/people/teatrulmasca

    Tot acolo puteţi urmării şi secvenţe înregistrate acum ceva timp.

  • ileana

    Tot vie si cotidiana va fi si activitatea librariei mele.Nu pot sa cred ca librariile cu carte clasica vor disparea ,ca sa lase loc exclusiv literelor virtuale.Sau oricum ,va mai exista librarie clasica atit cit voi mai avea eu de trait.Vom muri impreuna si tot va fi frumos.
    Actiunea se petrece la Falticeni ,aproape de Muzeul Ion Irimescu si de Galeria Oamenilor de Seama Abia astept sa va spun ca am inaugurat-o.Va fi ceva mai mult decit modest ca aspect (mobilier ,zugraveala ), ,nu ceai ,cafea ,dar o masa de lucru la care omul sa se aseze si sa deschida cartea ,macar acum in ceasul crepuscular al culturii scrise cu cerneala pe hirtie .Si va fi carte indelung aleasa .
    Va multumesc pentru atentia pe care ati acordat-o subiectului.E chiar subiectul lansat de Gabi ,dar in haine de lucru .

  • Bibliotecaru

    @ ileana
    Dacă permiteţi un sfat cu privire la librărie, faceţi şi un colţ de anticariat. Mulţi oameni nu-şi permit cărţi noi, dar se îndură să dea 15 mii pe o carte veche.

  • ileana

    Primesc toate sfaturile ca pe niste intariri , pentru ca intentionez sa rezist nu doar acestei crize economice-artificiale si trecatoare ,dar si celeilalte ,spirituale , care e cit se poate de reala si abia a inceput ,de citeva secole.

  • Peter Gluck

    @Biblio scriu despre e-readere de cand au aparut, caut un nume in romana, nu in engleza. Vremea lor de abia a sosit si foarte curand preturile lor vor colapsa- asta e bun in capitalism concurenta. Va fi ca la telefoanele mobile. Lumea citeste si in romana si in engleza. In 5 ani vei avea un Dispi-e de asta. Peste 10 ani biblioteca Congresului va fi accesibila de pe unul, peste 15 biblioteca despre care vorbea nenea Borges.
    Vei trai si vei vedea.
    Cartile nu se vand fiindca azi cultura si stiinta sunt doua orfeline oprimate si ignorate de societatea moneyteista, nu datorita lipsei de reclama.Ziarele au si ele probleme existentiale si vanzarea de carte, e, in parte, un truc pentru supravietuire.Ca e si o cauza nobila e colateral.Pretul cartilor e un alt factor destructiv.
    Din salarul mediu in comunism puteai sa-ti cumperi de cel putin zece ori mai multe carti ca acum. Cartile- o tema separata! Eu am scris mult despre asta si degeaba.
    Cumulez pensia cu salarul e la particular si ma descurc dar selectez. Cartile clasice sunt pe Web- in limba lor deobicei.
    O sa explorez ce ne recomanzi…multumesc anticipat.

  • Peter Gluck

    @Ileana- mult succes- zona e buna! Poate ii faci si un website librariei- tot ma multi oameni au acces la web
    si pot vedea ce oferi, si pot comanda carti electronic.
    Sa nu ne lasam deculturalizati!

  • Bibliotecaru

    @ Peter Gluck
    Mă îndoiesc că este nevoie despre o denumire în Română. De regulă toate aceste denumiri sunt preluate ca atare, nimeni nu denumeşte în română altfel un hard disk sau un mouse sau un laptop sau un i-pod sau un router…
    Până acum s-a folosit termenul de cărţi electronice prin articolele de ziar. Eu pariez că în limba română va rămâne e-reader.

  • Bibliotecaru

    @ Peter Gluck
    Cărţi în format PDF sau DOC în limba română sunt, şi încă multe, dar nu sunt cărţi oferite oficial de către edituri (acestea sunt foarte puţine). De obicei sunt cărţi scanate cu soft OCR (Optical character recognition) şi transpuse în text cu multe greşeli, pentru că softul e făcut să meargă bine în limba engleză, dicţionarul de limbă română este destul de nefuncţional. De admirat Republica Moldova care au foarte multe astfel de cărţi româneşti. Din păcate există, uneori, o problemă de recunoaştere a literelor, o neconcordanţă între softul lor venit probabil pe filieră rusă şi softul nostru venit pe filieră americană sau europeană. Problema este mai ales la caracterele ş şi ţ, dar este o problemă „reparabilă”.

  • gabicretu

    @Dragi prieteni,
    Confundati informarea cu placerea lecturii. Adica sa stati linistiti, cu o carte frumoasa (care sa fie un obiect estetic, pentru ochi si maini) si sa cititi fara dureri de ochi, sa puneti semne de carte, sa faceti adnotari…
    Daca iese ceva din agricultara anului asta (macar asigurarile) intru in afacerea Ilenei.
    In plus, va faceti iluzii. Cei care folosesc excesiv calculatorul, ori nu citesc, ori se informeaza. Restul nu au…

  • Bibliotecaru

    @ gabicretu
    Visul meu ar fi să fac cărţi aşa cum se făceau acum 100 de ani, legate cu sfoară, încleiate, cu copertă de piele moale şi caldă… fie ea şi ecologică, cu litere adâncite şi pictate în aur sau argint, cu paginile vopsite cu roşu pe margini şi hârtia colorată uşor în galben pai. Mai ţineţi minte că pe timpuri cărţile aveau la tot pasul ilustraţii. Un grafician punea în carte personajele, uneori caricaturizate, alteori nu, ele însele adevărate opere de artă, şi situaţiile din carte încetau a mai fi ceva lipsit de formă, astfel prindeau viaţă, era ca şi cum ai privi un film… Personal acordam la fel de multă importanţă ilustraţiile cât şi textului. Coperta ilustra şi ea cumva conţinutul cărţii, puteai alege o carte după copertă… Astăzi cărţile sunt numai conţinut de informaţie înghesuită să iasă cât mai ieftin la tipar şi sunt vândute cât se poate de scump pentr unprofit maxim… Dar chiar şi aşa, îmi place să citesc o carte pe hârtie, din când în când o miros… Am şi un cuţit special pe care l-am primit în copilărie la schimb pe o cariocă, şi l-am păstrat pentru tăiat paginile cărţilor noi. Pe de altă parte, dacă vreau să caut un anumit citat, căutarea într-o carte normală este un chin infinit. Într-o carte în format electronic, a găsi un citat este o sarcină simplă.

    Sunt instrumente de lucru şi instrumente de lucru… Mi-aş dori mai multă grijă peste actul de cultură. Mi-aş dori să reapară acele localuri în care scriitorii se adună în fiecare zi şi „pun ţara la cale”… mi-aş dori ca lumea bună să se ducă cu religiozitate la premierele teatrale, la operă, la operetă… Eu însumi aş vrea să mă duc… Nu este trist că nu-mi pot comanda nici măcar propriei persoane?

  • gabicretu

    @Biblio,
    Acum ai descris ratiunile pentru care cartile mele sunt asa frumoase, cu ilustratii ale unor artisti cunoscuti… Gandesc la fel.
    PS
    Zilele trecute am aflat ca Peter nu avea cartile mele. Biblioteca Bibliotecarului le poseda!?

  • ileana

    Biblio,cred ca ultimele cuvinte ale replicii Dumneavoastra ar fi facut cariera internationala ,daca Eugen Ionescu le-ar fi inclus in piesa RINOCERII.
    Peter,ma simt incurajata de ceea ce spuneti -sa lupt si cu ignoranta ,si cu fiscul ,si cu propria-mi descurajare inevitabila intr-o dimineata cetoasa.

  • ileana

    Gabi ,ce spui tine de o generozitate care imi face mult bine in aceste momente de mare ingrijorare.
    La rindul meu ,facem o promisiune ca ,daca ies cit de cit onorabil anul acesta ,la anul investesc in agricultura !

  • ileana

    Peter,un website ma preocupa in mod deosebit .Sigur nu voi avea bani sa realizez ceva performant ,care sa nu se faca de ris pe linga siteurile marilor edituri si pe linga cele citeva serioase librarii online.Cred ca , pina la urma ,va fi un site simplu ,de prezentare a cartilor ,si nu de vinzare online.Partea cu adevarat deosebita sper sa fie recenziile la cartile pe care voi vrea sa le promovez.Dar recenzii ,nu improvizatii!

  • Peter Gluck

    @Ileana- cand va fi cazul- adica daca ai o viziune a siteului si content pregatit- te voi pune in legatura cu un prieten artist fost coleg la Astral foarte priceput in crearea de siteuri. Vezi pe Google „adrian grecu cluj”. Nu va fi gratis (italienii spun: „si paga, si canta, non si paga, non si canta”) dar va fi un adevarat ajutor la promovare. Daca te va interesa scrie-mi la peter.gluck@gmail.com si te pun in legatura cu Adrian. Recenzii de carti foarte bune gasesti in siteurile altui prieten pe care il admir mult, Lucian Velea din Constanta cel care (impreuna cu sotia lui Silvia) o vreme au publicat newsletterul Raspandacul- revista mea preferata foarte deosebita de Info Kappa
    care e mult influentata de faptul ca creierul meu are doua emisfere stangi cum m-a barfit cineva. Vezi acum Galeria de Arta si blogul dictionarului ro-en.ro- creatii exceptionale ale lui Lucian.
    Sper ca vei promova si cartile prietenului meu Valeriu Butulescu – fara indoiala cel mai bun autor de aforisme din epoca noastra- nu numai din Romania.

  • ileana

    Multumesc pentru tot.Am deja structura siteului si chiar o viziune asupra continutului.Colaborarea cu un artist m-ar onora.Ar trebui sa ma grabesc , pina nu devine un clasic in viata ,nu-i asa?Apropo de plata.

  • Bibliotecaru

    @ gabicretu
    Nici eu nu le am pentru că nu am ieşit din casă încă de dinainte de a vedea ele lumina tiparului…

    Cum librăria de peste drum s-a desfiinţat, următoarea librărie este hăăăăt… să tot fie 6 km.Dus întors, cam 12 km. Cam mult pentru mine şi s-ar putea să nici nu le găsesc acolo. Dar o dată voi face efortul să le caut, trebuie doar să-mi iau inima în dinţi… 😀

  • Bibliotecaru

    @ ileana
    Dacă îmi permiteţi un sfat asupra site-ului. Prima calitate a unui site este să se deschidă repede pe o conexiune proastă. Dacă cineva intră pe site şi pagina nu se încarcă în 20 de secunde, probabil că nu va mai intra. Sunt multe site-uri care arată extraordinar, dar nu funcţionează pe calculatoarele vechi.

    Acest lucru se traduce printr-o grafică nu foarte încărcată, fără mult flash, fără multă informaţie pe o singură pagină, fără multe link-uri. Despre trimiterea unei comenzi de carte, adică un formular care să vă vină pe e-mail, nu cred că este o problemă pentru că sunt servere care vă oferă această facilitate în mod interactiv, la construirea paginii web, şi în mod gratuit (am găsit la repezeală http://phpformgen.sourceforge.net/ ). Sfatul meu este să învăţaţi chiar dumneavoastră să faceţi un astfel de site, probabil că nu v-ar lua mai mult de trei luni să stăpâni foarte bine tehnica realizării lui. Servele care găzduiesc site-uri sunt destul de interactive şi, de regulă, de tipul „drag and drop”, nu necesită o cunoaştere aprofundată a limbajului html, cu atât mai mult nu necesită cunoaşterea unui limbaj avansat, de tipul PHP.

  • Bibliotecaru

    *stăpâniţi

  • Peter Gluck

    @Ileana- Adrian Grecu e tanar, sportiv- vezi siteul lui.
    Cand imi spui vorbesc cu el. Cu marafetzii va veti intelege voi. Ce nume va avea libraria?

    Eu tocmai scriu un editorial despre Calm, tema grea si sunt al dracului de nervos.

  • ileana

    Peter ,sinteti glumet.Cu tineretea si sportivitatea sint sigura ca are ce face pe alte coordonate ale vietii .Pe mine ma intereseaza din punct de vedere artistic-intelectual.I-am vazut siteul .Dupa ce deschid Libraria terestra ,cu rafturi de lemn ,imi voi aduna puterile pentru cealalta ,virtuala.Numele va fi acelasi pentru amindoua .Deocamdata nu-l spun .Veti intelege mai tirziu de ce .

  • ileana

    Biblio , va multumesc pentru implicarea camaradereasca.Sint atenta la toate ideile .

  • ileana

    Vreti un argument ca PC-ul este instrumentul dracului? Uite , azi m-a tinut legata ,ce-i drept, cu un pretext greu de respins,anume de a comunica despre lucruri importante .
    Dar m-a facut sa uit ceva si mai important :ca e ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril.Trec peste orientarea liber -cugetatoare si feminista a stapinei acestui loc,si-i urez sa aiba gloria spirituala a Patronului zilei.La multi ani !

  • Bibliotecaru

    @ Ileana
    Aveţi dreptate. Tumultul vieţii de zi cu zi ne face pe toţi să uităm de ce se întâmplă în jurul nostru.

  • Bibliotecaru

    @ Gabi Creţu

    Vă doresc mulţi ani de fericire şi sănătate!

    Am observat că în lumea catolică sfântul Gabriel este considerat sfântul comunicaţiei (probabil şi al comunicaţiei electronice). Mi s-a părut oarecum potrivit cu contextul format acest filmuleţ vechi de câteva ore pe youtube:

    http://www.youtube.com/watch?v=-OXX7in4ccU

  • Peter Gluck

    @Gabi: La Multi Ani si toate dorintele tale personala sa se indeplineasca intocmai! Sa ne aduci Vestea Buna ca oamenii incep sa gandeasca cu cerebelurile lor personale- si bine.

  • Peter Gluck

    @Biblio: raspandirea cartilor electronice este o tendinta inexorabila si ireversibila, vezi si:
    http://www.teleread.org/ precum si multe alte articole
    de pe http://www.resourceshelf.com

  • Bibliotecaru

    @ Peter Gluck
    Până una alta, cineva m-a blestemat cu această electronică în viaţa de zi cu zi. Ieri am mai adăugat o victimă la cimitirul de trei PC-uri şi două monitoare, şi o imprimantă (nu adaug o maşină de spălat, un televizor, un aspirator, alte câteva electrocasnice… toate defectate într-un an, anul 2009). Îmi vine să renunţ… Astăzi s-a stricat şi liftul, cineva a furat jumătate din contra-greutăţile care susţin cabina… se pare că foarte multe lifturi au fost jefuite astfel. Chiar să vreau să-mi cumpăr o imprimantă, nu pot urca atâtea etaje cu ea în braţe… nu mai vorbesc că ar trebui să-mi cumpăr şi un PC, mult mai greu de cărat. Nu mai spun nici că nu mi le pot permite…

    Relativ la respectivele site-uri… sunt pe bani. Poate că acei câţiva firfirici nu sunt foarte mulţi, dar atunci când foloseşti zilnic sute de cărţi pentru că scotoceşti prin ele după o frază sau o informaţie, cei câţiva firfirici se adună.

  • Peter Gluck

    @Biblio: regret ca stau la Cluj, altfel te as fi ajutat cu placere sa cari PC sau imprimanta- chiar daca
    stai la etajul 10. Daca citesti ce am scris in revista mea de azi, pe de o parte vei gasi sursa diferentelor noastre de opinii, pe de alta te vei lamuri de ce trebuie sa fiu doct in chestiuni care nu cer inteligenta sau indemnare- cum ar fi caratul.
    Daca ai de gasit informatii sau fraze care ti se par de negasit fara sa platesti, rog trimite-mi-le mie, eu ma exersez cu intrebari foarte grele pentru a invata websearch. Iti dau un exemplu- :bariton de faima mondiala, a fost in tinerete campion de box la categoria grea a tarii sale- ghici cine e asta! Dar sunt si lucruri mai grele.

  • Bibliotecaru

    @ Peter Gluck
    Vă mulţumesc pentru intenţie.

  • Peter Gluck

    Biblio- cu placere, pune-ma la incercare cand e cazul.

  • Peter Gluck

    @Biblio- si doamnele, domnii care stiu ca gastronomia a fost un factor decisiv pentru dezvoltarea creierului uman- revolutia e-cartilor a ajuns si aici:
    Demy este un dispozitiv de citire carti electronice specific pentru bucatarii:http://www.mydemy.com/

  • Bibliotecaru

    @ Peter Gluck
    De obicei nu gătesc după un reţetar.

  • Peter Gluck

    @Biblio- pofta buna!fiecare cu reteta lui- eu mi-am facut datoria dand acces la zeci de mii si retete in IK si luptand impotriva ereziei vegane sau vegetariene.

  • doinas

    Nu stiu, reporterul Ziua sau domnul Seitan greseste….

    Discriminate pozitiv

    In ceea ce priveste egaliza¬rea varstelor de pensionare pentru femei si barbati, Seitan a explicat ca acum se poate considera ca exista o discrimi¬nare pozitiva a femeilor. „Sal¬ariile femeilor sunt mai mici decat ale barbatilor, astfel ca si pen¬siile lor sunt mai mici. Insa, femeile primesc pensie o perioada mai mare de ani, speranta de viata a acestora fiind mai mare decat a barba¬tilor. Deci exista o discriminare pozitiva in acest domeniu si suntem obligati prin directi¬vele UE sa cream o egalitate de tratament intre cele doua genuri”, a afirmat Mihai Seitan

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *