• In General
 • pe

Democrati, strangeti randurile!

Indemnul se adreseaza democratilor americani dar si femeilor de toate natiile.

A facut cariera o anecdota care spunea ca nu conteaza cine castiga alegerile in SUA, oricum va fi mai bine. Astazi ma indoiesc de adevarul ei. 

Politica lui George Bush i-a facut pe ne-americani sa urasca America; pe americani,  sa-l urasca doar pe Bush. Il iubesc insa suficient grupurile influente extrem conservatoare si reactionare din politica americana. Ii iubesc politica. Lor  li se parea ca McCain e prea „liberal” (pentru cei despre care vorbesc, termenul are conotatii ce trimit la diavol si destrabalare). Si tot lor trebuie sa le fi venit ideea de a tempera presupusul liberalism  al candidatului republican propunand drept vice-presedinte o figura mai conservatoare.

Nimic nefiresc pana aici. Orice partid incearca sa-si pastreze electoratul propriu. Pentru a ramane fidel, acest electorat trebuie sa se simta reprezentat de cei pe care trebuie sa-i aleaga… Problema este ca au desemnat o femeie. Aparent necunoscuta, guvernatoarea de Alaska, Sarah Palin este o sinteza a ceea ce nu ar trebui sa fie. Propulsata de gruparile ultra-religioase si ultra-conservatoare, ea este cumva negativul (fotografic vorbind) lui Hillary Clinton. Combatanta  de frunte a miscarii „Pro-life”, Sarah Palin nu este doar impotriva avortului dar si a oricaror forme de contraceptie (altele decat calendarul). Are cinci copii (asta nu e rau) dar cel mai mare este in drum spre Irak (ceea ce spune ceva). Candidata republicana este membra a unei grupari pentru care ideal ar fi ca toate femeile sa stea acasa, la cratita. Un singur drept, din cele pentru care feministele s-au luptat, li se recunoaste totusi – dreptul de vot.

Sper ca femeile si barbatii din State sa-si foloseasca cu ratiune si intelepciune acest drept si sa-l voteze pe Obama. O orientare obscurantista si reactionara a statului care dirijeaza lumea nu e un lucru de dorit pentru nimeni…

Despre subminarea intregului efort de a face din femeie, om dar pastrand diferenta, nu mai fac comentarii. Si Condoleezza Rice era preferabila. Cum nu este asa tanara, frumoasa si  nu are cinci copii acasa, se putea spune ca… e barbat ( ca multe alte reprezentante in politica trecuta si prezenta).

19 comentarii la “Democrati, strangeti randurile!”

 • Mihai Epure

  Nu cred ca McCain a cistigat vreun vot alegind pe Sarah Palin ca VP. S-ar putea sa fi pierdut ceva. Sint multi conservativi in USA dar ff multi din ei respecta sau lupta pt egalitate intre femei si barbati asa ca statul la cratita e afara din discutie. Asta poate din cauza ca multi din cei care sint pro-life sint femei, educate si cu slujbe care platesc ff bine. Cit despre 5 copii…nu sintem siguri inca. Nu a fost facut public dar s-ar parea ca al-5-lea este nepotul si nu copilul ei. S-ar parea ca fica lui Palin(17 ani) a fost insarcinata. Cum am spus, asta-i doar birfa.
  Cit despre Obama…Go Baby! Go! Nimic nu-l poate opri!

 • Bibliotecaru

  Nu am încredere în nici unul dintre candidaţii din SUA, amândoi sunt mai răi decât Bush. Se va vedea de altfel curând după alegeri.
  De la Ronald Reagan încoace conducerea în SUA a fost din ce în ce mai puţin apropiată de idealurile americane, de visul american, de libertate, de democraţie, de ţara tuturor posibilităţilor. Probabil că pragul celei de a patruzecea preşedinţii a fost începutul căderii politice mondiale. America se îndreaptă către un nou tip de dictatură. Cum comunismul a fost declasat şi aruncat la gunoiul istoriei de prestaţia URSS, Statele Unite vor face exact acelaşi lucru cu capitalismul democratic. Abia atunci vom fi în groapa disperării post-industriale.

 • Peter Gluck

  Nu am nimic personal cu Dna. Palin, dar tot vin informatii care arata ca nu este cumsecade.
  Vedeti de pilda asta:
  http://www.alternet.org/blogs/peek/97081/

  O fi o barfa? Un atac la persoana?

  Daca iese cuplul McCain-Palin trebuie sa avem in vedere si varsta presedintelui. Nu stiu ce inseamna sa ai 72 de ani, voi invata ce e sa ai 71 peste cateva saptamani- dar stiu perfect ce inseamna sa ai 70 de ani. E cazul sa stai calm pe ce poti si sa nu aspiri la functii inalte ca grabesc trecerea ta la subterana. In cazul lui McCain asta ar lasa coscogeamitea Statele Unite pe mana unei fete care are multe dar in mod sigur nu e inteleapta. Ma incurc in eufemisme- asa ca inchei.

  Peter

 • Mihai

  @Bibliotecaru
  Greseala mare prietene! Nimeni nu poate fi mai rau decit Bush. Cel putin cei doi candidati vorbesc engleza fluent fara greseli gramaticale lucru cu care Bush nu se poate lauda. Cit despre politica interna sau externa pe care vor sa o aplice, e mare diferenta intre ei: McCain este foarte aproape de politica lui Bush-continuarea razboiului in Irak,invadarea altor tari daca este necesar, refuzarea drepturilor egale intre barbati si femei(equal pay for equal work) inchiderea granitelor, iertarea de taxe a marilor companii care deja controleaza economia USA,si multe altele care ii favorizeaza pe bogati si ii saraceste pe saraci. Pt McCain, „global warming” e un basm, clasa muncitoare este lenesa iar toate disputele in lume ar trebui rezolvate de fortele armate americane.
  Pe de alta parte, Obama: retrage trupele din Irak-a considerat intodeauna razboiul o greseala, reducerea nr de trupe in toate bazele americane in jurul lumii, convorbire de pace cu toti cei care sint considerati acum „rogue nations”, contributie mai mare la ONU-financiar si trupe- pt reglementarea problemelor in Darfour si oriunde altundeva, reducerea taxelor pt clasa saraca si de mijloc, ridicarea procentajului de taxe pt companiile care trimit slujbe afara din tara, egalitate intre femei si barbati, incurajarea celor care incearca sa gaseasca solutii noi pt rezolvarea crizei energetice si o groaza de alte lucruri bune.
  E-adevarat, Obama suna prea bine ca sa poata fi posibil dar cel putin are o sansa sa aduca toate natiile impreuna in timp ce McCain vrea doar control peste toate natiile.

 • gabicretu

  @Bibliotecarule,
  Cum nu ai trait in SUA pe vremea lui Regan, am o curiozitate: ce informatii folosesti in formularea acestor opinii mai mult decat… ciudate!? (comparand cu cele pe care le exprimi de obicei)
  Care-i idealul american pe care l-a slujit Regan?!
  M-ai lasat cu gura cascata.
  @Mihai,
  Continua sa mai explici; ai mai mare credibilitate.

 • Bibliotecaru

  🙂
  Nu a fost Regan un preşedinte foarte mare (măcar că în parte măcar i se datorează căderea cortinei de fier, şi nu cred că puţin lucru), dar ceilalţi au fost foarte slabi. Asta cu idealurile americane poate fi un discurs pentru americani, nu pentru mine. Eu am observat cum încet, încet americanii îşi pierd drepturile, cum autoritatea pune stăpânire pe societate şi îi dictează cum să trăiască, cum să fie timoraţi.
  Îşi mai aminteşte cineva astăzi de unde vine America? Îşi mai aminteşte cineva de libertatea de exprimare pornită din anii ’60 cu curentul rock, culminând cu Festivalul de la Woodstock, apoi anii muzici funky, dezbrăcarea de inhibiţiile clasicismului, marea iubire de natură, de semeni, libertatea. După Reagan SUA a început să devină, treptat-treptat un stat poliţienesc, astăzi drepturile cetăţeneşti din America sunt mai restrânse decât cele de la noi iar ei nici măcar nu au o reacţie la percheziţiile corporale de pe aeroporturi, la prelevarea amprentelor, la intervenţii în forţă ale forţelor de ordine… Poate ar trebui să fie pomenită economia în cădere, prăbuşirea sistemului bancar, mii de cetăţeni care nu-şi mai pot susţine creditele.
  Eu privesc spre America, cu mijloacele mele extrem de limitate de informare, şi văd o societate în plină cădere care, în disperare de cauză, caută de zeci de ani lupte şi ţeluri pentru americani.

  Revenind la alegeri, lui Obama i s-a făcut un culoar (într-un timp se auzea că va candida şi Al Gore, o şansă pierdută pentru americani) pentru că este obligatoriu să iasă preşedinte. Cine i s-a opus în mod real lui Obama? Simple poveşti. Se vede cu ochiul liber că Obama este un actor care îşi repetă textele cu priză la public, fără a avea autoritate asupra ideilor. L-am văzut vorbind la o întrunire şi am simţit brusc, nu frică, ci panică pe care nu mi-o înţelegeam. Abia mai târziu mi-am dat seama că acest om îl simt foarte malefic. Acest om va câştiga şi… Dumnezeu să ne aibă în paza lui. Peste trei ani când totul va ieşi pregnant la iveală, nu-şi va aminti nimeni ce am spus eu aici, niciodată nu-şi aminteşte nimeni că am avertizat… Poate că astăzi lumea ar trebui să-şi răspundă la o întrebare simplă, de ce se vorbeşte atât de mult de alegerile americane, niciodată aceste alegeri nu au stat atât pe limba tuturor oamenilor pe tot globul?

 • Bibliotecaru

  @ gabicretu
  Este adevărat că nu am trăit în SUA pe timpul lui Reagan, însă am avut cam 10 ani în care am fost „posedat” de ideea culturii americane a rock-ului. M-a interesat foarte mult cum s-a putut impune prin muzică un stil de viaţă. Rock-ul şi Folk-ul din perioada anilor 60, 70, 80 îmi pare cea mai mare manipulare a maselor din toate timpurile şi, de ce să nu spun asta, cea mai reuşită. M-am întrebat deci cum şi pentru a obţine un răspuns am tot citit, mai ales istoria muzicii rock şi evoluţia socială, personajele mondene de tip outlaw, James Dean, Bonnie & Clyde… până am început să simt ca un american al acelei perioade. Dacă aş fi pus totul pe hârtie, probabil că ar fi ieşit o monografie excelentă a perioadei.

 • Rodica

  Gabriela, inteleg ca nu este timp intodeauna sa verificam sursele de informare dar totusi inainte sa scrii, tu ca femeie implicata in politica, cu o “devenire” pe nedrept chestionata, despre o alta femeie, mama de 5 copii, extraordinar de implicata in educatia lor (facand mult mai mult decat minimul necesar, petrecand zeci de ore in fiecare saptamana ducandu-i la activitati extra-scolare, termenul de “hockey mom” denota asta, ca stai ore in sir dupa el in patinoar si ca il duci dintr-un oras intr-altul la meciuri… si membru activ al PTA =parent teacher association, genul de parinte “elicopter” cum ii numesc americanii pe parintii care zbarnaie necontenit in preajma scolii) inainte sa scrii ca Sarah Palin mama de 5 copii extraordinar de activa in afara casei, sustine ca locul femeii este la cratita, poate ca ar merita sa verifici sursele…

  Sunt profund uimita ca tu ca femeie implicata in politica poti sa spui ca o femeie care merge cu onestitatea pana la a trai ce predica (trimitandu-si baiatul in Irak, baiatul dupa fundul caruia a stat cele nesfarsite sute de ore prin patinuare… o femeie care merge cu onestitatea pana la a da nastere unui copil despre care stia ca avea sa aiba DS, cati oameni politici sunt oare in Romania care si-ar trimite copiii in bataia focului, daca Romania ar fi angajata intr-un razboi, si nu discutam aici legitimitatea razboiului… sau cate femei care gravide la 44 de ani cu al 5lea copil, afland ca are DS ar alege sa il pastreze, care ar alege ce este cel mai greu, ceva ce la incomodeaza cariera, cate oare sunt in Romania?) sunt profund uimita ca tu ca femeie implicata in politica poti sa spui ca presedintele Bush (si sar epitetele) este mai bun decat o femeie aleasa Guvernator, cu oarece dovezi de onestitate si cu convingeri puternice ?

  Si cum adica “Sarah Palin este o sinteza a ceea ce nu ar trebui sa fie”?!

  In Wall Street Jurnal de azi este un articol despre cat de potrivita li se pare candidatura ei unui foarte variat sir de “tipologii feminine” De la o mama cu 7 copii care a avut intotdeauna un job in afara casei pana la o mama manager in industria micro-electronica sau o profesoara de stiinte politice de la Chatam University din Pittsbugh care zice “este genul de fata pe care ne-o amintim cu totii din liceu, foarte feminina si totusi in stare sa fie parte dintr-o gasca de baieti” … WSJ recunoaste insa ca ea divide randurile femeilor…
  Sunt foarte uimita de afirmatiile tale. Ce surse de informare ai folosit?

 • Rodica

  cat si un raspuns, amuzant, tradus in graba, dintr-un blog conservator care adreseaza toate comentariile bologurilor stangii despre propulsarea lui SP de catre grupari ultra-religioase

  Blogosfera de stanga a luat foc afland ca senatorul Sarah Palin este crestin si nu unul din crestinii aia obisnuiti, tipul religios “de stanga” ci un crestin adevarat, cu frica de Dumnezeu, care citeste Biblia, un crestin conservativ. Sunt rumori solide ca ea merge la biserica pentru ca chiar crede, din convingere personala si din credinta in Isus. Ea se asociaza cu alti crestini care, spun rumorile, ii impratasesc convingerile. Unii din acesti crestini cred in idei radicale cum ar fi vorbitul despre credinta lor, impartasit credinta lor chiar si tinerelor femei care se gandesc sa faca avort. Intelegeti ca asta este pur si simplu inacceptabil!
  Dar scandalul dezvaluit de stanga nu se opreste aici. Puteti fi socati sa aflati de exemplu ca Palin este membra a Juneau Christian Center, o congregatie de biserici condusa de pastorul Mike Rose. Pastorul Mike Rose este conectat cu alti pastori crestini, inclusiv cu Pastor Rodney Howard-Browne, care, dupa cum spune stanga, este cumva conectat cu anumiti memmbrii ai “Joel’s Army”. Dupa stanga, faptul ca Barak Obama a fost vreme de 20 de ani membru activ al bisericii radicale a lui Jeremiah Wright de eliberare a negrilor, nu ne spune absolut nimic despre credo-urile lui Barack Obama, dar alegatia ca Sarah Palin ar putea fi indirect legata de anumiti membrii ai unui grup radical in baza teoriei celor “sase grade de separare” (din teoria grafurilor. In mare stipuleaza ca daca o persoana este la “un pas”, o legatura (o muchie este termenul in teoria grafurilor) distanta de o alta persoana si la doi “pasi”, doua legaturi distanta de persoanele cu care are legaturi aceasta persoana atunci in medie fiecare persoana este la 6 conexiuni distanta de orice alt om de pe planeta… ) asta ne spune absolut tot ce este nevoie sa stim despre Sarah Palin…
  Si nici asta nu este tot, in plus de a fi membru al unei biserci penticostale, care are un pastor care stie un alt pastor care s-ar putea sa stie alti oameni care au tot felul de idei despre Isus si Crestini, idei inspaimantatoare, Sarah Palin se pare ca este conectata, direct sau indirect cu o retea de alti crestini si politicieni conservativi de genul Kenneth Blackwell, Cathie Adams si T. Ray Grandstaff care toti, se pare, cred in raspandirea conervatorismului sau/si a Crestinismului… Dupa dezvalurile stangii, s-ar parea ca Sarah Palin este de asemeni conectata direct sau indirect cu o varietate de grupuri si miscari ale Crestnilor intre care Focus on the Family, Feminists For Life, Concerned Women for America, Athletes in Action, Military Religious Freedom Foundation and Chi Alpha…

  http://mypetjawa.mu.nu/archives/193856.php

 • Bibliotecaru

  @ Rodica
  Dacă îmi permiteţi o întrebare cu caracter mai personal, de ce vă stârneşte doamna Sarah Palin atât de multă pasiune?

 • Cathy

  @Rodica
  Rodica, iti adresez o intrebare din pura curiozitate (iti jur ca nu se ascunde nimic altceva in spatele ei!): esti pro sau contra avort?

 • Mihai Epure

  Vad ca multi au luat foc deja! Sarah Palin face virtejuri nu valuri.
  Realitatea este ca pina acum o saptamina, nimeni nu a stiut de Sarah Palin. Acum e in ochii lumii.
  Nu am nici un dubiu ca este o mama excelenta, ca si-a crescut copiii cum a stiut mai bine dar ca politician este inca fara experienta: membra in PTA si primarul unei comunitati de 8000 de locuitori nu califica!
  Faptul ca este „crestina” iar nu inseamna nimic. A vazut vreunul din voi cam cum se desfasoara slujba religioasa duminica intr-o biserica „crestina” in state?
  Ca este impotriva avortului de orice natura este constitutional:”freedom of choice”and „freedom of speech” dar astea sint drepturi personale-„civil liberties” si nu inseamna ca trebuie sa le impui peste toata tara. Sa fii insa impotriva intreruperii unei sarcini care este rezultatul unui viol sau incest, asta denota boala mintala de un fel sau altul.
  Pe fiul ei nu il trimite ea in Irak;a fost decizia lui inainte ca ea sa devina nominee si in plus, copilul e „democrat” deci in opozitie cu ea.
  Sa afirmi ca „God has spoken to our leaders in Washinghton”-Dumnezeu a vorbit cu capii nostri in Washinghton-si de aia au invadat Irak, asta e paranoia, extremism.
  Revin mai tirziu cu mai multe!!!

 • viviana

  @ Rodica,

  Sper, pentru tine, ca tu nu „predici” lucruri cu care nu ai convins nici macar pe ai tai: copii si sotul, in primul rand… cum se demonstreaza – cu faptele – ar fi facut Sarah Palin (conditionalul e obigatoriu … cu toate ca sursele mele sunt, in mod egal, de dreapta si de stanaga). Madame „lipstick Pit-Bull reprezinta tipul de mama de care ar trebui sa stai DEPARTE, foarte DEPARTE … daca nu vrei sa-ti distrugi, cu mainile tale, singurul lucru pe care l-ai facut pe lume, copilul tau… mom hockey ca si mom classic ballet, etc., servesc doar la aplanarea temporana a frustrarilor personale … VIATA, viata lor si nu a ta, e cu totul altceva.

 • viviana

  @ Ciao Gabi,

  Vroiam sa stiu de la tine daca se va face sau nu o ancheta INTERNATIONALA in ce prveste conflictul Georgia-Rusia. Grazie.

 • gabicretu

  @Viviana! Te-ai reincarnat?! Incepusem sa cred ca esti doar o fiinta virtuala…
  Dorinta este cat se poate pentru cunoasterea adevarului.Ideea circula (cred ca e si motivul pentru care m-ai intrebat). Cu baza juridica se pare ca nu stam prea bine.
  Oricum, Bernard Kouchner nu s-a sfiit absolut deloc sa spuna ca lucrurile nu sunt deloc clare; si el a ascultat ambele parti, a coroborat cu ce a vazut, ce a mai auzit…

 • Саша Экстази

  Спасибо. Прочитал с интересом. Блог в избранное занес=)

 • Bibliotecaru

  @ Gabi Creţu
  Sfatul meu este să opriţi comentariile pe acest fir, s-ar putea să nu se răspândească spre altă postare.

 • gabicretu

  @Bibliotecarule,
  Le-am marcat drept spam. Nu stiu ce altceva sa fac. Daca-mi dai un sfat, il urmez. Provin din surse diferite si, drept urmare, trebuie să o iau de la capăt de cate ori apar…

 • Bibliotecaru

  Eu am observat că apar numai pe acest fir… sper să nu mă înşel. Probabil că dacă opriţi comentariile pe acest fir nu se vor împrăştia şi în alte părţi.

  Ca să opriţi comentariile numai pe acest fir…

  Cum anume puteţi opri comentariile, depinde de serverul pe care aveţi blogul. În principiu atunci când intraţi în editarea unui anumit post, ar trebui să aveţi o opţiune de a bloca comentariile.

  După grafica blogului, am impresia că sunteţi în WordPress.
  Intraţi în Dashboard.
  În stânga aveţi undeva un meniu unde scrie Posts şi imediat sub Edit. Daţi clic pe Edit şi veţi obţine o listă cu posturile blogului. Căutaţi postul cu pricina, adică acest fir, Democrati, strangeti randurile!. Mergând cu mouse-ul pe el (fără a da clic) apare jos un meniu: Edit, Quik Edit, Delete, View

  Daţi click pe Quik Edit

  Se deschide un meniu de editare a principalelor setări ale postului. Atenţie, sunt pentru fiecare post în parte şi nu setări globale.
  În partea dreaptă a acestor setări sunt două casete bifate Allow Comments şi Allow Pings. Deselectaţi-le acel „văzut” din pătrăţel cu un clic (caseta trebuie să rămână albă, semnul check trebuie să dispară).

  Daţi un clic pe butonul albastru din colţul casetei Update Post.

  Caseta cu setări ar trebui să se închidă după un scurt timp în care se salvează noile setări.

  După această operaţiune ar trebui să nu se mai poată comenta nimic aici pe acest fir, deci nici comentariile acestea venite de la ruşi.

Fără comentarii.