Despre femei si criza…

Aceasta este tema interviului pe care l-am dat Revistei GARBO.RO si pe care il puteti citi aici sau mai jos.

Titlul alungă cititorii; nu că ar fi sătuli de mine, dar de politicieni li s-a cam făcut lehamite. La noi, cuvântul pare a derivă din politcianism, nu mai înseamnă „profesionist al politicii”…

1. Puteți să descrieți în câteva cuvinte portretul “femeii românce”?

Un bun prieten tot repetă că femeile sunt, prin calităţile lor, cu un cap peste bărbaţii din această ţară; cu revoltă amestecată cu tristeţe, obişnuiesc să-i dau replica – „Şi la ce le foloseşte!?”

Sunt unanim recunoscute ca frumoase; sunt inteligente şi studiază; muncesc dublu, odată la serviciu şi a doua oară acasă. Nu se apreciază pe ele însele la justa valoare şi nu sunt apreciate la justa valoare. În decizia publică sunt ca şi absente. Cele mai mici salarii sunt în domeniile în care ele sunt majoritare. Se vând ieftin. Nu mă refer la cele care sunt nevoite să-şi vândă corpul pentru câteva zeci de lei ca să supravieţuiască; ele sunt doar o faţă a problemei; dureroasă. Cealaltă faţă o formează miile de tinere supercalificate care lucrează prin marile corporaţii din România până cad din picioare şi mor (la propriu) pentru salarii de câteva ori mai mici decât cele plătite de aceeaşi firmă în alte părţi. Mă gândesc şi la cele care acceptă să fie prezentate la televiziune ca şi cum ar fi prăjiturele – decorate frumos şi fără nici un mesaj de spus… Există şi excepţii, se înţelege; aceasta este şi problema – că sunt doar excepţii. Trebuie să le înmulţim până devin majoritare.

De exemplu, mie îmi place să spun că „mă trag” din Ana Aslan, nu din Elena Ceauşescu. Afirm asta ori de câte ori misoginii aduc în discuţie multele Elene din istoria noastră drept argument că femeile nu au ce căuta în politică.

2. Ce atitudine ar trebui sa aibă femeile in fata unei situații limita cum ar fi criza financiară?

Gândeam că, folosită prea des, expresia se demonetizează. Situaţia limită privea, din punctul meu de vedere, doar deciziile greu de luat legate de viaţa sau moartea cuiva drag, reacţiile în cazul unei catastrofe naturale… Restul era viaţă; doar că viaţa putea fi şi nedreaptă şi plină de situaţii dificile.

M-am răzgândit. Aveţi dreptate. Când trebuie să alegi între a da mâncare la copii şi a plăti rata la bancă pentru că, în caz contrar, te evacuează din casă, putem vorbi de o situaţie limită. Femeile trăiesc asemenea situaţii deseori, nu doar în vremuri de criză generală; au antrenament. În general, ele reacţionează mai calm şi mai eficient în asemenea situaţii; aşa zic psihologii; aşa arată şi realitatea.

3. Cum le sfătuiți pe românce să înfrunte orice fel de situație limită, fie ca este vorba despre o situație financiara delicată, sau poate o problema sentimentala sau de familie?

Nu de sfaturi au nevoie; mai curând, de politici sociale concepute cu respect faţă de cetăţeni, dacă-i vorba de criză; acestea ar împiedica pe mulţi să ajungă în situaţii-limită. Totuşi ceva aş vrea să le spun; să împartă povara cu ceilalţi, prieteni şi rude, să apeleze la instituţiile care pot oferi ajutor, să caute împreună cu ele soluţii. De obicei, femeile se mobilizează bine, sunt mai raţionale. Există însă o capcană; cea în care cad adeseori bărbaţii în situaţiile dificile; se lasă copleşiţi de disperare şi cedează psihic; cel mai adesea cedează în faţa alcoolului, mai recent a drogurilor… Oricât de grea ar fi situaţia, să privească realitatea în ochi, aşa cum este ea; fuga de realitate nu duce la nimic bun.

Trebuie să-şi păstreze încrederea în ele însele; optimismul este un medicament foarte bun. Ştiu că pare irealist să spun asta dar o spun; există oameni care au învins cancerul prin optimism, prin credinţa că mâine va fi bine. A nu se înţelege că trebui să stăm şi să aşteptăm binele. Cu puţină voinţă şi efort din partea fiecăruia, trebuie să-l facem realitate…

4. Puteți să îmi vorbiță despre un moment dificil (de orice natura ar fi el) din viața dumneavoastră si despre cum ați reușit să il depășiți?

Am avut, ca toţi oamenii, momente dificile; totuşi, pot să spun că am privilegiul de a vorbi despre situaţiile limită doar din experienţa altora. În situaţii lipsite de sens, am fost… Una dintre ele, relativ recent. Aşa cum ştiţi, am avut şansa de a face parte din prima echipă de deputaţi români în Parlamentul European. M-am implicat cu tot timpul, experienţa şi pasiunea pe care cineva o poate pune în a construi ceva nou; politica românească nu te pregăteşte destul pentru nivelul european; ceilalţi europeni nu erau obişnuiţi cu românii… Aproape patru ani am muncit enorm, am obţinut rezultate, am câştigat recunoaştere şi apreciere; eram pregătită să preiau poziţii de conducere în structurile Parlamentului European.

Exact înainte de alegerile europene de anul trecut, fără nicio explicaţie, am dispărut din echipa de europene; nimeni, niciodată, nu mi-a spus o frază pe această temă, nu mi-a oferit vreo raţiune plauzibilă; scuze nu aşteptam. Principiul era că echipa se păstrează iar ordinea pe listă va fi în funcţie de munca fiecăruia… Trăim însă în ţara Meşterului Manole; nu ne dezminţim şi o luăm mereu de la început.

A fost un moment greu; devenisem inutilă; devenise inutilă o experienţă pe care doar vreo câţiva o au în această ţară. Eu am întotdeauna ce face; am o profesie care mă face să mă simt un om normal, în relaţie cu oameni normali, ceea ce este mare lucru uneori. Totuşi, sentimentul risipei, conştiinţa că eu sunt…lucrul risipit, era foarte acută, supărătoare. Cum am depăşit momentul!? Reinventându-mă! La 45 de ani am avut îndrăzneala să încep să fac ceva total diferit; am început să sculptez, cu aceeaşi pasiune; era un vis din copilărie care stătea ascuns. Asta mi-a salvat sufletul. În rest, nu am renunţat; nici la politică, nici la munca în domeniul afacerilor europene; încerc să fac tot ce pot să fac în lipsa unui lucru esenţial – decizia politică; ea este în mâinile altora…

5.       Ce va alina in momentele grele? Ce este acel ceva care va face sa zâmbiți in ciuda tuturor greutăţilor?

Lucrurile mici. Zâmbetul unui copil necunoscut cu capul lăsat pe umărul mamei, soarele, verdele, un om, o carte, conştiinţa că eu, în comparaţie cu restul lumii, sunt o privilegiată pentru că sunt sănătoasă, că am relaţii bune cu lumea, chiar şi trăind într-o ţară în care oamenii te decepţionează deseori… Din păcate, nu este doar vina lor; devenim, puţin câte puţin, aşa cum este lumea în care trăim. Munca! Să nu uit munca! Sunt dependentă de ea. Muzica¸ frumosul sub toate formele sale… Ştiţi!? Eu înţeleg multe lucruri, am ceva pregătire; un lucru nu înţeleg. Cum pot oamenii să se plictisească într-o lume în care sunt atâtea lucruri de făcut, de văzut, de simţit?!

34 comentarii la “Despre femei si criza…”

  • Bibliotecaru

    Nu-mi place titlul… Sună de parcă ori femeile sunt „crizate”, ori criza este cauzată de femei… În revistă titlul este mai lung, dar mai natural.

  • goe

    „Un bun prieten tot repeta ca femeile sunt, prin calitatile lor, cu un cap peste barbatii din aceasta tara” – wow! ce lingau! 🙂

    Am cautat si eu pe goagal sa vad ce mai zic si altii si uitati ce am gasit! Cum comentati? 🙂

    (Enriyeu Castaldo) Feminismul exista doar pentru a integra femeile urite in societate.

    (Charles Bukowski) Prin a renunta, femeile inteleg o scurta pauza intre doua dorinte.

    (Mario Adorf) Cind femeile nu mai stiu ce sa faca, se dezbraca. Si acest lucru e probabil singurul lucru bun pe care il pot face.

    (Samuel Beckett) Femeile isi iubesc mai mult copiii, pentru ca pot fi sigure ca e al lor.

    (Aristotel) Un barbat intelept nu isi contrazice nevasta. El asteapta pina o face ea singura.

    (Humphrey Bogart) Bunul renume al unei femei se datoreaza tacerii mai multor barbati.

    (Maurice Chevalier) Atentie la o femeie care gindeste logic ! Caci logica si femeia sint atit de incompatibile, incit este impotriva naturii cand apar impreuna.

    (Johannes Cotta) Exista trei tipuri de femei: cele frumoase, cele inteligente si majoritatea.

    (W.C. Fields) Marea intrebare, la care nu stiu sa raspund in ciuda a treizeci de ani de studiu despre femei, este urmatoarea: „Ce vrea de fapt o femeie?”

    (Sigmund Freud) Cind o femeie isi contureaza buzele, este ca si cind un soldat isi curata mitraliera.

    (Bob Hope) Trei tipuri de barbati nu inteleg femeile: barbatii tineri, barbatii de virsta mijlocie si barbatii batrini.

  • iceflame

    @ goe

    Nu stiu cum e la dumneavoastra dar, in cazul meu, bunica, mama, fiica, sora, sotia, prietenele si majoritatea femeilor pe care le cunosc, nu se prea regasesc in portretul pe care, cu atata precizie, il sugerati…

  • iceflame

    @ Gabi

    Prietenul tau avea dreptate, cel putin in parte…

    Sa ma explic;

    este evident ca multe femei sunt „cu un cap”
    peste anumiti barbati.
    Fie si numai pentru ca, din nefericire,
    corpul multora dintre ei incepe bine si promitator
    (cu picioarele) si se termina brusc si prost (cam pe la gat).
    De aici diferenta…

    Inversul este de asemenea valabil.
    Nu avem noi oare doua splendide exemple (barbat si femeie)
    in plin avant europarlamentar la Bruxelles?
    Razboinicul „Pac-pac” si beizadeaua „Succesuri”…

    In ceea ce priveste restul interviului;
    material viu si placut, mesaj clar
    si oportun.
    Felicitari. Iulia Sima inclusa.

  • gabicretzu

    @Tocmai m-am decis citindu-l pe Goe; nu-mi mai contrazic niciodată prietenii (măcar şi dacă au dreptate cat spune Iceflame)…
    @Biblio,
    Nu era vreun titlu (ştii ca-s mai inventiva in materie); era doar o descriere, ca sa stiti la ce va asteptati…

  • iceflame

    @Ileana

    Casa mea este situata in coltul unui teren destul de mare. E plin cu flori de camp. Am cules cateva si le-am fotografiat. http://iceflame.freevar.com/PAGINA.HTML Sunt pentru tine si pentru toate celelalte persoane care poarta numele de Elena, Constantin sau derivate din acestea.
    La multi ani!

  • ileana

    Iceflame,
    Asta da bucurie!
    Iti multumesc.

  • ileana

    Goe ,
    Daca vreti sa fiti polemic la adresa feminismului ,nu cred ca este de ajuns sa citati paradoxuri ,unele indoielnice din capul locului ,altele desprinse din context .
    Cind vad barbati destepti cum se timpesc cind vine vorba de femei, ma gindesc sa nu fie vorba de vreun blestem ancestral.
    Oricum ,simtul meu estetic este jignit.Imi este si mila ,caci grosolania propozitiilor comise de acesti barbati celebri ascunde o lunga si grea suferinta …

  • Bibliotecaru

    Eu mă aştept să trăiesc, în curând, precum ţăranii pe vremea răscoalei de la Flămânzi, să nu mai am nimic al meu, să fiu complet sclav unui interes monopolist mondial. Cei care ne-au adus în starea asta ar merita să ne sinucidem cu toţii şi să rămână ei să plătească datoriile, să li se pună sechestru pe avere şi să rămână săraci lipiţi pământului tot restul vieţii. Din păcate, vânzătorii îşi vor lua averile pe care le-au strâns cu migală şi-îşi vor petrece tot restul zilelor în cine ştie ce paradis fiscal… de când cu criza peste tot sunt spaţii paradis fiscal.

    Doamnă Creţu,
    Mai ţineţi minte când spuneam eu că va veni o apocalipsă financiară şi vom muri de foame? Am avut sau nu dreptate? Acum e prea târziu, acum nu se mai poate face nimic… am avea nevoie de un alt început nou-nouţ.

  • Ileana

    Biblio ,
    V-ar oferi cu adevărat o satisfacţie să-i vedeţi săraci şi legaţi pe cei care sînt responsabili de dezastru?
    Nu prea văd să fie asta o soluţie …Sigur ,trebuie să dea socoteală ,dar mai întîi să-i prindă!
    *****************************
    Primejdia cea mai mare este depresia colectivă.Nici nu e greu să ne scufundăm cu toţii în ea .După cum vedeţi ,activează la distrugerea psihică a naţiei -televiziunile ,zvonistica ,datul cu părerea ,sindicalismul iresponsabil.
    ******************************
    Viaţa reală este ,slavă Domnului ,diferită,dacă nu îngăduim să ne fure singurul lucru pe care îl putem conserva,anume libertatea interioară.
    Poate fiindcă sînt femeie(despre asta era vorba în interviul dat de Gabi ,nu ?) mi s-a dat o altă perspectivă , am încredere în rostul existenţei .
    Simplificînd ,nu mor caii cînd vor cîinii.
    Aveţi ,de altfel ,intuiţia acestui rost cînd vorbiţi despre „începutul nou-nouţ” .

  • iceflame

    @Ileana

    Vrei sa dezvolti putin sintagma „sindicalism iresponsabil” ?

  • ileana

    Iceflame ,
    Nu-mi vine sa dezvolt nimic ,fiind vorba de o miscare subdezvoltata in conceptie si supradezvoltata in materialitatea ei .Membrii de rind n-au nici o constiinta a apartenentei ,iar liderii sint niste escroci,capabili sa joace la doua capete fara nici un scrupul .Sint foarte galagiosi ,penibili chiar.Vai de mama sindicalistilor de jos ,ii poarta gasca de politruci travestiti din perete in perete ,dupa cum bate vintul politicii mari.Imi pare tare rau de anii in care m-am implicat ,crezind ca gindirea si simtirea poporului de rind intereseaza pe cineva.Parerea mea de astazi este poate nedreapta cu citiva ,putini .

  • Bibliotecaru

    @ Ileana
    Păi tocmai acesta este paradoxul. Ştim cu toţii cam cine şi ce a făcut, din păcate nu putem „prinde” vinovaţii. Problema este că oricât ai schimba o structură, ce este vechi corupe ce vine nou, chiar şi inconştient. Practic ducem după noi păcatele de pe vremea dacilor. Avem nevoie de generaţii care să nu fie corupte de viciate de slăbiciunile maturilor. Dar cum?

    Am tot spus pe diferite bloguri că România este o ţară foarte aspră cu informatorii Securităţii şi foarte permisivă cu torţionarii. În România se condamnă cu asprime orice implicare în structura comunistă şi societatea socialistă de acum 20 de ani, dar nimeni nu condamnă aceleaşi păcate făcute chiar astăzi. Huooo Securitatea, Uraaaa pentru Poliţia Politică de astăzi. Noi ne aflăm astăzi în momentul 1978 al dictaturii. Există Poliţie Politică, se fac dosare, comunicaţiile sunt urmărite, există o acţiune de control asupra presei „ticăloşite”, există arestări politice, există o viaţă din spatele declaraţiei politice plus conturi albe pentru zile negre… Încă se mai găseşte mâncare, dar situaţia se „nasoleşte”. De acum încolo istoria se va derula ca atunci. Oprirea totală a importurilor se va face în patru sau cinci ani, va urma foametea şi efortul de plată a datoriilor, dictatura, statul totalitar, închiderea graniţelor… şi un preşedinte „a la long”. Diferenţa va fi că Rusia va fi înlocuită de SUA… în rest, cam totul la fel.

  • iceflame

    @ Biblio

    Optimist scenariu de viitor descrii…

    Ar fi bine daca ne-am afla intr-un etapa asemanatoare momentului 1978 al dictaturii.

    Pe atunci cel putin exista o strategie pentru economia nationala… Romania era in fata unui punct de cotitura. Din nefericire, decizia de a plati cu orice pret datoria externa nu s-a dovedit a fi cea mai buna alegere.
    Industria nu a mai fost retehnologizata, a inceput procesul de suprasolicitare a acesteia, si, ca efect imediat, costurile de productie nu au putut tine pasul cu concurenta pe plan international.
    Incet-incet, industria romaneasca a inceput sa dea rateuri, randamentul acesteia scazand dramatic.
    Spre deosebire de acum insa, Ceausescu, in prostia lui, a avut grija sa protejeze cumva categoriile cele mai vulnerabile. Au aparut ajutoarele banesti pentru mamele cu multi copii. Ceea ce primea mama mea de la statul roman pentru cresterea nostra era o suma egala cu o treime din salariul tatei.
    Pensia era pensie iar salariul suficient pentru un trai decent.
    Bineinteles ca pentru o masina trebuia sa astepti cinci ani, dar oamenii mergeau cu autobuzul si cu trenul si nu era asa o nenorocire.
    Incet-incet insa au inceput sa dispara produsele de prin magazine, mai ales cele alimentare…
    Asta a produs ruptura dintre Ceausescu si romani. Acesta a fost inceputul sfarsitului pentru regimul comunist.

    Astazi, lucrurile stau complet diferit;

    nu exista o strategie economica si de dezvoltarea durabila, nimic pentru viitorul acestei tari.

    Singura strategie este aceea a mentinerii la putere pentru a fura.

    Asta include toate mijloacele posibile si imposibile.
    Incepand cu serviciile secrete, cu detinatorii marilor averi (cu extensiile firesti in mass-media) si terminand cu reprezentantii clasei politice.In aceasta ordine si nicidecum invers. Cine crede ca politicienii sunt cei care conduc ostilitatile in tara asta se inseala amarnic.

    Exceptie fac politicienii-bogati, cei care sunt in primul rand bogatasi si abia dupa aceea politicieni.
    Se pare ca dumnealor s-au saturat sa influenteze decizia politica prin interpusi si si-au pus ei insisi labele libidinoase pe profitabilele butoanele ale puterii.

    Un exemplu perfect in acest sens il constituie seful de la Ministerul Economiei, Videanu.
    Va dati seama de indrazneala acestui individ care confunda treburile tarii cu administrarea propriei feude?
    Va amintiti de scrisoarea pe care respectivul imbecil a avut tupeul de a o trimite oficialilor Comisiei Europene in legatura cu accesarea de fonduri de catre firma sa „proprie si personala” Marmosim?
    Johannes Hahn i-a raspuns asa cum merita, insa, hulpavul „demnitar”, pe langa ca s-a facut de tot rahatul, a tarat si Romania in zona ridicolului absolut.

    Un alt exemplu la fel de graitor il reprezinta doamna Udrea.
    Conform politicii pasilor mici dar siguri, aceasta amazoana de biciclete si-a extins usor-usor, aproape pe nesimtite, raza-i de actiune si influenta.
    Cum turismul romanesc nu-i era de ajuns pentru o imbogatire suficient de rapida, a decis sa puna laba si pe domeniul (sub)dezvoltarii regionale.

    Mai nou, inspectia de stat in constructii se afla in manuta ei si se pare ca a si inceput SA MULGA BANI DE LA OAMENUI.
    Concret, angajatii acestei institutii sunt trimisi prin satele Romaniei ca sa amendeze oamenii pentru tot felul de motive mai mult sau mai putin intemeiate.
    BANUL, BANUL CU ORICE PRET, asta urmaresc parvenitiii portocalii. Ceea ce este foarte grav insa e faptul ca in tupeul lor nemarginit nu se sinchisesc de a face rost de acesti bani DIRECT DIN BUZUNARUL NOSTRU.
    De la batrani, de la salariati, de la mame si copii, de la morti si de la (inca) vii.
    Cu o parte din acesti bani, (cea mai mica parte bineinteles) se vor construi niste chestii de aruncat in ochii electoratului, niste case pentru specialistii din mediul rural se alte cateva obiective nesemnificative financiar. Cu cealalta parte, se vor umple buzunarele lor, ale celor care AU INVESTIT IN CAMPANIA ELECTORALA A LUI BASESCU SI A PDL.

    Biblio, departe de mine ideea ca sistemul comunist e calea de urmat. Nici vorba de asa ceva, brrrrrrrrrrr…

    Ceeea ce vreau sa spun e faptul ca incompetenta si perversitatea celor care conduc astazi tara sunt infinit mai mari decat incompetenta si perversitatea celor care conduceau atunci.
    In plus, cei de azi sunt si hulpavi, vulturi plesuvi ce planeaza amenintator asupra trupului aproape muribund al Romaniei.

    Biblio, daca nu facem nimic, daca nu ne revoltam cu totii si nu reusim sa ii demascam si sa ii decuplam de la putere pe acesti indivizi fara scrupule, lucrurile vor fi mult mai grele decat ne putem imagina.

    Nu stiu daca ceea ce se intampla cu pensionarii de azi este vreo razbunare impotriva celor care au votat preponderent cu PSD-ul in 2009. Cu certitudine insa este un act criminal si fara precedent.
    Sper ca oamenii sa realizeze asta si sa actioneze in consecinta.

    Asa cum spunea si Ileana, de la sindicate nu ne putem astepta la prea multa actiune, sau, cel putin nu ne putem astepta la actiuni cu adevarat eficiente atata timp cat sindicatele continua a fi liderate de indivizi dubiosi.
    Speranta e la noi, la cei multi si inca prea tacuti…

    @ Gabi

    Imi cer scuze pentru postarea cam lunga dar am atata revolta in suflet incat imi este foarte greu sa ma abtin.

    .

    Ce exemplu de maximum tupeu si

  • iceflame

    Ultimul inceput de fraza e in plus, un rest pe care nu l-am zarit cand am dat ok comentariului. Scuze.

  • ileana

    Iceflame,
    Nu acestea sint argumentele, ca sa sustinem ca tara este in cadere libera! Imi pare rau ca sint aici si ca vorbim in felul acesta ,cind ne-am putea gasi alte subiecte ,mai usor de cuprins .Miine ,cind va fi alt partid la putere ,va fi incercarea de a justifica gesturi ca acelea incriminate mai sus .Nu cred ca este bine sa ne incurcam in detalii,fiindca nu avem timp .
    In schimb sint de acord ca ne lipseste o strategie de anvergura si o actiune cu larga respiratie .
    Ca veni vorba de fonduri europene…Exista mereu plingerea ca nu stim sa le cerem ,ca n-avem proiecte care sa le absoarba .Pai daca se asteapta ca un taran sa invete a face proiecte …Nu ma refer la formalitati,ci la mentalitate .Cum sa accepte un taran niste bani care il leaga definitiv ,il fac dator si ii rapesc linistea? Fiindca stiti prea bine ,banii europeni vin daca demonstrezi ca ai si tu jumatate din fondul pentru proiect si nu-i poti avea decit din imprumuturi .Ei ,imprumut bancar si agricultura egal nevroza garantata . N-ar fi mai bine ca toti banii care se cuvin pentru agricultura sa fie accesati astfel incit folosul sa fie al comunitatii satesti in general ?
    Caci retrocedarea pamintului ,in forma din anii ’90 ,este cinica si
    nevizionara. .Ce minune se intimpla daca un proprietar de zece hectare imprastiate isi ia subventia,cind el nu este obligat sa demonstreze ca a cultivat si a obtinut recolta? Ce minune se intimpla daca, intr-un sat ,un singur proprietar sparge gheata si acceseaza fonduri europene?
    Cred ca se accentueaza pe hotie si cind e cazul si cind nu !
    Ar trebui sa vorbim de competenta si dedicare .Astea, intr-adevar, sint greu de gasit in Romania.Si ar fi mare nevoie de ele .Din pacate ,nu vin automat cu schimbarea partidelor la putere .

  • ileana

    Biblio,
    Ce am scris mai sus ti se adreseaza de asemenea ,cu precizarea ca tot ce este omenesc este explicabil si reparabil .
    Iar despre daci -numai de bine! Cita vreme nu vrem sa explicam nimic din istoria noastra prin ei ,sub cuvint ca nu ne-au ramas cine stie ce dovezi ,sa facem bine sa nu punem nici pacatele noastre pe seama lor .Ca putem merge mai adinc si mai absurd ,punind totul pe seama Evei…Sau a Maimutei Primordiale ,ca sa-i respectam pe evolutionistii care ne citesc .

  • Bibliotecaru

    🙂
    Eu mă refeream la natura relaţiei om-stat… Relaţie care în 1989 ne-a scos afară cu barda ascuţită. Întrebarea mea este… ar fi cuminte să aşteptăm zeci de ani sau tăiem răul de la rădăcină preventiv?

  • iceflame

    @ Ileana

    Ba fix despre asta trebuie sa vorbim si chiar acestea sunt argumentele de luat in discutie.
    Admit ca as putea fi mic si prost, insa refuz sa cred ca intr-atat de mic si chiar asa de prost incat sa admit ca daca in buzunarul meu s-ar afla vastul PSD-ului, acesta ar fi binecuvantat in timp ce acela al PDL-ului e spurcat. Nu.

    Proasta sau buna guvernare pentru mine tine in primul rand de rezultatele palpabile ale acesteia si mai putin de cine o infaptuieste.

    Daca nu stii, intreaba pe detinatoarea blogului ce a patit cu mine atunci cand discutam despre guvernarile FSN-PDSR.
    Despre devalizarea Bancorex, a Bancii Agricole sau a altor „afaceri” de acest gen.

    Recunosc ca am fost nedrept cu Gabi in perioada respectiva. Asta s-a intamplat in primul rand datorita faptului ca nu o cunosteam intr-atat incat sa stiu ca ea saraca nu avea nici in clin nici in maneca cu faptele anumitor personaje si ca de fapt lupta din interior impotriva lor.
    Gabi insa m-a tratat corect si cu suficienta ingaduinta, astfel incat sa imi dau singur seama cam pe unde e adevarul.

    Revenind la oile noastre, este cazul sa punem accentul pe hotie pentru simplul motiv ca aceasta este cauza nenorocirii noastre actuale.
    Milioane si milioane de euro sunt fentati acum, exact in acest moment, in vamile romanesti.
    Alte milioane pierdute in procese pierdute de stat. Altele furate efectiv prin metode „guvernamentale” de catre cei care ne conduc.
    Mii de studii de fezabilitate au fost comandate, platite si nu au nici un fel de finalitate.
    Mii de licitatii au fost trucate, intotdeauna in detrimentul banului public.
    Despre dezinteresul total pentru accesarea de fonduri europene ce sa mai spun?
    Cascavalul bugetar e mic Ileana, e atat de mic incat niste idioti de guvernanti prefera sa dirijeze TOT acest cascaval spre afaceri suta la suta romanesti, spre maturi de 12 000 de euro adica si spre patinoare fantastice in tara lui Foame-Voda.
    Ce legatura are asta cu banii europeni? Pai are pentru ca accesarea acestor fonduri se face in regim co-participativ cu bani de la buget…
    De ce sa dirijeze dumnealor sume din buget ca sa demareze mari lucrari de infrastructura cand pot sa ii trimita direct catre firmele lor care vand statului tot felul de masini de tuns oua la pret de avioane de ultima generatie?
    De ce sa nu bage ei adanc vastul in buzunarul pensionarului roman si a mamei de gemeni atata timp cat acestia nu zic nimic, doar tac si indura?
    Mai mult decat atat, circula zvonul ca actualul trend de saracire a populatiei ar fi ceva deliberat, cu scopul de a dispera oamenii ca sa vanda pe mai nimic, celor care au bani (si cine are bani in perioada asta oare?) terenuri, case, afaceri, etc.
    Sa isi intareasca ei pozitiile si sa preia conducerea la toate nivelele.
    Este doar un zvon deocamdata, dar cine stie de ce sunt capabili niste nesatui inconstienti ca aceia care ne conduc?

    Sunt absolut de acord ca am putea discuta mult mai multe lucruri Ileana, insa nu crezi ca este bine sa avem o oarecare ordine a prioritatilor? Ceea ce am spus pana acum, pentru mine are grad de prioritate zero. Pentru tine cum e?

  • iceflame

    @ Biblio

    Mai bine sa fim preventivi, si da, de la radacina…

  • goe

    @Gabi
    Nu e bine sa-ti contrazici niciodata prietenul imaginar 🙂

    @ileana
    Fraza din deschiderea interviului, aia pe care am citat-o, mi-a zgariat urechile. Daca mai vad ceva de genul asta, in care sunt jigniti barbatii in corpore, incep cu bancuri cu blonde.

    @biblio, iceflame
    Vremurile nasoale care vor veni au legatura cu guvernarile actuale si trecute doar intr-o mica masura, aproape insignifianta. Intregul sistem financiar mondial este in pragul colapsului. Nimeni nu stie exact ce va urma, nimeni nu are solutii, se cumpara timp. Nici asta nu va merge la infinit, la un moment dat mizeria va iesi la suprafata prin toti porii pamantului. Toate parerile de oameni avizati par a converge spre o singura supapa posibila: hiperinflatia. O confirmare a acestui consens v-o poate oferi pretul aurului, si mai ales premiumul pentru aurul fizic, ce a depasit pragul ireal de 30%. Masurile de austeritate (reducerea cheltuielilor) fac parte din arsenalul mondial de masuri prin care se cumpara timp. Prin reducerea cheltuielilor se creeaza o presiune deflationista, in vreme ce tiparnita de bani creeaza o presiune inflationista. Cele doua se anuleaza intr-o oarecare masura. Exista o mica licarire in mintea unora ca sistemul mai poate fi totusi salvat. Cred ca e ceva similar disperarii in fata mortii, pentru ca nimeni nu stie ce se afla dincolo. Problema e ca tiparnita de bani creeaza bani purtatori de dobanda, iar reducerea cheltuielilor atrage dupa sine si o reducere a economiilor, adica sanse si mai mici sa poata fi platita dobanda. Acest sistem nu este sustenabil pe termen lung si va colapsa exact ca un gigantic Caritas ce este. Parerea mea e ca cu cat colapseaza mai repede cu atat mai bine; boala lunga, moarte sigura. Orice sfarsit e un nou inceput si omenirea nu se va opri aici.

  • iceflame

    @ goe

    1.Va spun din surse sigure ca una din tarile foarte afectate de criza, Anglia, emite semne clare de redresare.
    Germania , Franta si unele tari din fostul bloc estic la fel.

    Romania merge cumva impotriva curentului.

    Lasand deoparte cazul complet nefericit al Greciei, cum comentati aceasta evolutie a lucrurilor?

    2.Mai usurel cu sloganul -criza mondiala e de vina.
    Mai bine spuneti direct – guvernantii nostri sunt neprihaniti…

    3. Am o nedumerire; de ce oare nu mai face „bai de multime” jagardeaua prezidentiala, marele Base, „idolul romanilor si al nationalitatilor conlocuitoare” de anul trecut?
    pe atunci, mai mult de jumatate din timpul de lucru al domniei sale era dedicat participarii la serbari campenesti si la mari adunari populare.
    Adunari populare avem si acum, unele cu muuuuuuuuult mai mari decat cele despre care tocmai am amintit, deci, de ce nu isi arata dumnealui mecla-i zambareata printre muncitori, tarani, dansatori si dansatoare?
    De ce ni se infatiseazxa numai la tv si de ce oare este intotdeauna insotit de un dispozitiv de siguranta supradimensionat?

    Dumneavoastra ce credeti?

  • goe

    @iceflame
    Eu cred ca bine face (Basescu).
    Vazand ca sunteti la curent cu toate dezbaterile de la Antena 3, am incredere in sursele dvs sigure si m-am linistit macar in privinta Angliei. Nu ne dezvaluiti si noua niste cifre, sa risipiti orice indoiala? Incepeti cu datoria publica si cu deficitul bugetar. Continuati cu programul anuntat de noul premier Cameron. Si pe urma terminati cu prostiile.
    „Cazul nefericit al Greciei” nu este un accident, este varful aisbergului. Poate imaginea asta e mai sugestiva: http://globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=19239

  • iceflame

    @ goe

    Fiecare cu sursele lui.
    Ramane de vazut in ce masura se va adeveri ceea ce spun eu ori ceea ce dumneavoastra sustineti.
    Va dau totusi un element ajutator ca sa nu va las complet in ceata;
    Credeti ca „sanatatea” bancilor dintr-o tara are vreo relevanta in procesul de relansare economica?
    De ce oare guvernul britanic a decis cu mult timp in urma (atunci cand pentru sfatuitorii si sustinatorii lui Basescu criza inca nu exista) sa injecteze masiv capital in bancile englezesti, cu riscul evident al unui deficit bugetar sporit?
    Ori englezii sunt tampiti, ori ciracii zbanghiului sunt geniali, din doua una.
    Cand cititi presa internationala, va sugerez sa tineti cont si de razboiul euro-dolar, razboi inceput cu putin inainte de invazia americana in Irak.
    Apoi, ganditi-va un pic la faptul ca acest razboi continua, din ce in ce mai dur si cu mijloace din cele mai diverse.
    Cat despre imagine, apreciez. Mi-ar fi placut insa mai mult una cu ratoiul Donald.

    Revenind la ale noastre, ca de aici am plecat;
    sunt sigur ca Base face bine, foarte bine chiar, atat el cat si camarila.
    Mai rau facem noi, romanii de rand care trebuie sa suportam efectele dezastruoase ale politicii sale si a celor care nu precupetesc nici un efort cand este vorba de a trage inca un limboi caldut in dosul murdar al matrozului imbecil.

  • iceflame

    @ goe

    Spre totala dumneavoastra surprindere, va informez ca antena 3 nu se afla deloc in top 10 canale tv pe care, atunci cand imi permite timpul, le urmaresc.
    Uimitor este faptul ca, din cate imi dau seama, pedelistii sunt cei care stau cu ochii ca pe butelie pe acest canal…

  • ileana

    Goe,
    Vedeti ce lunga este istoria nimicirii femeii prin cuvint? Si ce usor este sa te razbuni ca barbat folosind citate celebre ,inclusiv bancuri!Asta pentru ca exista distanta .Ce se intimpla cind un barbat apropiat se simte jignit ? Bancurile cu blonde sint un inlocuitor al palmelor aplicate corectionar pe obrazul obraznicaturii …

    ******************

    Iceflame ,
    Nu am nici timp ,nici suficienta cultura politica/economico-financiara
    pentru a sustine o teza care vede Romania ca spatiu de manevra a intereselor de neunde .A transforma Romania in groapa de gunoi este un scop care traverseaza istoria noastra recenta .Ca aproape s-a intimplat asa tine de competenta si dedicarea multimii de politicieni care s-au succedat in 20 de ani .
    Criza actuala adinceste efectele acelor actiuni de jupuire ,in care politicienii romani ,in majoritate ,au lucrat cu inconstienta lor in folosul unor straini si in defavoarea copiilor nostri .
    Defectele noastre ca grup ,intre care lipsa coeziunii ,a viziunii si a competentei profesionale -ne transforma si pe noi ,oamenii de rind ,in vinovati de raul pe care il traim .Asa ne trebuie daca n-am banuit ca mesajele politice se ascund pina si in sloganurile publicitare .Aruncind frigiderul vechi pentru a cumpara unul moft,am deschis cutia Pandorei .De aproape 20 de ani, mai toti salariatii Romaniei muncesc pentru banci ,pentru firmele de asigurari si de recuperari.Evident ca imediat ce am terminat creditul pentru frigider ,trebuie sa arunc frigiderul.
    Cel mai mult imi plac insa creditele pentru excursii in tari indepartate. Astea ne fac gospodari! Cind Elena Udrea facea promovarea turismului romanesc ,toata lumea facea misto.Cine are bani pentru vacante ,se simte umilit daca ii cheltuieste in Romania,aducind acuze guvernului ca hotelierii romani au preturi mari si ca drumurile sint proaste .Cercul se inchide .Eu zic ca cineva ar trebui sa cedeze si sa aplice consecvent regulile patriotismului.Dar oribileste ca pe foarte multi o sa-i auzi ca le pute in Romania pur si simplu .Pe ei nu-i mai poti convinge sa faca nimic pentru tara lor ,nici macar sa -si faca vacanta la Sinaia .

  • goe

    @iceflame
    Asa se vorbeste in prezenta unor doamne? De ce esti nesimtit? Pentru ca ti se vorbeste frumos? Masoara-ti cuvintele, papagalule!
    Nu stiu la ce te pricepi tu in viata reala, dar la politica si finante esti prost de dai in gropi.

  • Bibliotecaru

    @ goe
    La ei băncile sunt falimentare, la noi fac profit cum nu au mai făcut niciodată până acum. Problema noastră nu este venită din afară, problema noastră este scurgerea fondurilor în afară. Toată lumea se întreabă de ce nu sunt bani la buget. Răspunsul este simplu, pentru că profiturile se externalizează (capitalul este majoritar străin) şi nu reintră în circulaţia economică pentru a provoca creştere economică.

  • iceflame

    @ goe

    E foarte usor sa fii viteaz, fie si numai in vorbe, pitit bine sub fustele unui pseudonim.
    Poate ca daca ne-am afla fata in fata, nu ati mai fi chiar asa de volubil si necontrolat la adresa-mi.

    Va reamintesc respectuos ca, doamnele la care faceti referire cu atata indignare, sunt aceleasi care in viziunea unora ca dumneavoastra nu valoreaza chiar asa mult, din moment ce ati adus pe acest blog cu chestii de genul;

    ..(Mario Adorf) Cind femeile nu mai stiu ce sa faca, se dezbraca. Si acest lucru e probabil singurul lucru bun pe care il pot face.

    (Humphrey Bogart) Bunul renume al unei femei se datoreaza tacerii mai multor barbati.

    (Maurice Chevalier) Atentie la o femeie care gindeste logic ! Caci logica si femeia sint atit de incompatibile, incit este impotriva naturii cand apar impreuna.

    (Enriyeu Castaldo) Feminismul exista doar pentru a integra femeile urite in societate.

    (Johannes Cotta) Exista trei tipuri de femei: cele frumoase, cele inteligente si majoritatea.

    Pai, cum e? Acum v-a lovit brusc respectul, consideratia si bunele maniere???

    Care sunteti de fapt dumneavoastra cel adevarat?

    Ori o fi vorba din nou despre clasicul stang pe care obisnuiti sa il trimiteti atat de des in dreptul, tot al dumneavoastra si acela?

    Lasand deoparte falsa si ipocrita dumneavoastra indignare, spunteti-mi va rog, ce v-a deranjat atat de mult in ceea ce am spus incat incercati sa ma jigniti cu atata disperare?

    Sa stiti ca as putea sa intru si eu intr-o discutie, depre mama dumneavoastra de exemplu, dar nu o fac din trei motive;

    1. Cred ca feminismul este un curent cu adevarat valabil, iar aceasta presupune, cum e normal si firesc, un respect sincer si total fata de cele care dau viata tuturos fiintelor omenesti, femei si barbati, pana si unora ca dumneavoastra.

    2. Mama mea mi-a dat educatie suficienta incat sa nu sustin niciodata un lucru care cred ca este neadevarat (de aici pozitia mea anti-Basescu) si sa nu raman indiferent la actiunile nedrepte ale celor rau intentionati (de aici luarile mele de pozitie impotriva a ceea ce, de regula, sustineti).

    3. Cred ca este inutil sa continuu o discutie cu cineva (femeie, barbat, numai dumneavoastra puteti sti cu adevarat ce se ascunde sub numele goe) care foloseste termeni direct jignitori la adresa mea.

    Cam asta e tot, ciudata entitate goe, entitate careia ii este probabil frica de faptul ca iminenta cadere a portocaliilor ar putea-o distruge.
    Nu va fie frica, PSD-istii sunt oameni cu capetele pe umeri si nu se dedau la razbunari mirsave. Puteti iesi la suprafata, cuvantul cheie este CURAJ…

  • iceflame

    @ Biblio

    Si de ce ma rog fac ele bancile asa un mare profit in Romania?

    Nu cumva din cauza ca statuletul nostru mic dar vioi
    se imprumuta in draci de la ele, facand in acest fel doua mari deservicii Romaniei?

    Unu; statul ia bani la o dobanda mare, astfel, nota de plata se umfla baban la rambursareas datoriei.

    Doi (si cel mai grav), in felul asta, cu un client ca statul, pe banci le doare la basca de imprumuturile catre populatie, imprumuturi care, de bine de rau ar fi putut relansa anumite sectoare de activitate.

    Asa, totul e amortit, creditarea care este motorul dezvoltarii sta bine-mersi la plaja, iar noi dam din buze a paguba.

    Asa se conduce Romania, astea sunt masurile luate de domnii guvernanti si asta obisnuiesc sa aplaude cu sirg marii cunoscatori intr-ale politicii si finantelor, prezenti de altfel pe multe bloguri, politice sau nu.

  • iceflame

    @ Gabi

    Am fost ieri, adica marti 25 mai, la Institutul Francez din Bucuresti.
    Cu niscaiva treburi. Nu am fost surprins, insa m-am bucurat sa constat ce nu esti tocmai necunoscuta pe acolo…O sa iti povestesc.
    Asta-noapte m-am intors by train in Iasi. Bineinteles ca pe parcursul calatoriei, desi ma aflam intr-un tren rapid, a trebuit sa ma cert putin cu vreo patru betivani care tocmai ce varsasera vreo 2 litri de vin pe jos. Mirosea super, iar limbajul dumnealor era unul de nereprodus.
    Am fost trist sa reintru pe blogul tau si, sa simt ceva oarecum asemanator.
    Nuuu, trenul era ok, doar ca unii calatori erau din alt film…
    Colac peste pupaza, o mai aveam si pe nepoata-mea cu mine, o tanara de 19 ani.
    Of, of, of, Romania -land of choice…
    Sa traim bine!

  • gabicretzu

    @Dragii mei,
    Să ştiţi că vă urmăresc cu atenţie; trăiesc însă un sentiment al vorbitului degeaba; de asta nu răspund la fiecare dintre intervenţiile voastre…
    Sentimentul nu vine de la voi…

  • ileana

    Gabi ,
    Iata care este secretul democratiei .Sa ai libertatea de a vorbi,dar sa nu mai aiba nici un rost sa o faci .Mi-e dor de greutatea cuvintelor dinainte de ’89. Va amintiti ce aura avea orice om care spunea sau credea ca spune adevarul pe vremea aceea ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *