Despre toate si despre nimic; cu nimicul ramanem…

Despre asta se vorbeste in tableta de maine. Avanpremiera, ca de obicei, aici.

„Nu pot să aleg subiectul tabletei de astăzi. Toţi scriu despre PSD. La aproape o săptămână după Congres, puţini au  o idee clară şi neinteresată despre desfăşurarea  reală;  includ şi participanţii în această categorie. Şi mai puţini doresc să o aibă;  discuţia despre  PSD reprezintă, ca de obicei,  un subiect bun de abătut atenţia. În fapt, nimeni nu este informat şi nu informează; toţi caută confirmări pentru propriile idei preconcepute sau de împrumut şi ingrediente pentru un spectacol în direct, capabil să  ridice audienţa.

 În acest timp, se uită de reducerile masive de personal pe care şi le-a asumat guvernul faţă de FMI, de sacrificarea forţată a alocaţiei copiilor sau de micşorarea sigură a pensiilor mici şi improbabilă a celor excesive. Toate se fac, bineînţeles,   pe altarul unui zeu pervers – echilibrul macroeconomic; acesta are întotdeauna efecte contradictorii şi cunoscute  – dă insomnii celor ce au puţin şi somn liniştit celor ce au mult.

As putea să-mi imaginez şi să scriu o tabletă despre viitorul politic luminos al fostului coleg Şerban Mihăilescu, după care nu plânge nimeni; va fi protagonist în partidul generalilor adunaţi sub steag de Preşedinte; stindardul ar avea stema pe fond violet,  asta este obligatoriu! Nu am însă chef de coşmaruri; este suficientă realitatea…

Un subiect de permanent interes   ar putea fi şi guvernul Boc; mă gândesc la  graba cu care aleargă spre o performanţă nemaiîntâlnită în istorie – va fi primul guvern care a căzut a doua oară printr-o  moţiune de cenzura. Noi deţinem deja un record – suntem  prima ţară care a reînvestit un guvern demis, fiind incapabilă să-l înlocuie cu altul mai bun… A doua demitere ar arăta totuşi că suntem consecvenţi. Sau nu!?

Aş mai putea scrie ceva despre sentimentul excelenţei şi superiorităţii „fiziologice” pe care unii îl au în exces; atât de  mult încât, de la înălţimea unde se află,  pot face concesia  de a recunoaşte apartenenţa la umanitate a fiinţelor pe care le consideră inferioare. Cuvântul dintre  ghilimele este  citat din ministrul nostru de externe – cel ce ne serveşte drept interfaţa cu lumea; pe această bază – fiziologică – îi recunoaşte pe romi drept semeni; la aşa interfaţă, aşa imagine…

Nu are însă rost să mai scriu  despre gândirea pre-modernă,  ideile de extremă dreaptă şi lipsa apetenţei pentru societate şi rezolvarea problemelor sociale prezente la  mulţi intelectuali publici; domnul Baconschi  aparţine categoriei. Apartenenţa s-ar traduce astfel – nu va lua în seamă nicio critică şi va fi convins că deţine adevărul; nu va înţelege nici faptul că un ministru are în sarcină să trateze  cauzele sociale care generează problemele cu care se confruntă; cine este interesat de fiziologie poate să meargă în cercetare…

 Mai curând aş  putea să-i reproşez colegului de partid Mădălin Voicu că-şi risipeşte talentele în cauze mici şi nu reacţionează – ca om de stânga şi membru al minorităţii rome – la ideile  periculoase şi atitudinile pline de dispreţ implicit care se vehiculează la înalt nivel. Ar exista  un motiv serios să o facă – el este exemplul cel mai cunoscut că, pe acelaşi fond „fiziologic”, oportunităţile reale de acces la cultură, la educaţie,  fac diferenţa. Mădălin pare a fi un personaj perfect frecventabil de oricine şi foarte integrat; să suspectez că singura raţiune  este că a devenit deja… român, îi pasă doar de sine şi nu-i  mai pasă de ceilalţi!?

Continui să citesc. Realitatea este dură. Impozităm! Tăiem! Concediem! Vorbim despre Putere! Tăcem când vine vorba de oameni! Aşteptăm conducătorul să ne salveze! Cădem în disperare şi inacţiune! S-a realizat marea alianţă între interesele economice şi mass media împotriva poporului. Trăiască! Jurnalismul independent s-a rătăcit pe internet. Să-l atacăm dacă deschide gura! Manipulăm. Minciunile se spun cu voce tare. Adevărurile se ascund sub preş. Se scrie mult. Se citeşte puţin.

Acest ultim adevăr m-a aruncat într-o dilemă – de ce să mai scriu despre  lucruri pe care,  oricum, nu le citeşte mai nimeni!?   Oare din consecvenţă? Sau nu!?

9 comentarii la “Despre toate si despre nimic; cu nimicul ramanem…”

  • medusa

    Mădălin Voicu din păcate nu are argumentele să-şi apere comunitatea. De aia este şi invitat pe la emisiuni, pentru că nu deranjează.
    Ştiu eu nişte romi deştepţi şi cu studii prin străinătăţi care dacă ar fi vreodată invitaţi la tv ar şti să explice de o mie de ori mai bine ce e cu rasismul ăsta instituţional din România, promovat acum de Baconschi şi întreţinut de Băsescu & co.

  • gabicretu

    @Medusa,
    Ii cunosc, cum ii stii si tu. Am lucrat cu ONG-rile rome destul de mult. Sunt co-autoare a strategiei europene, am participat la nu mai stiu cate evenimente organizate pentru a combate rasismul institutional de care vorbesti dar si pentru a-i pregati pentru „lupta” pe reprezentanti. Pe unii ii consider chiar prieteni personali. Si imi pare efectiv rau ca Madalin Voicu nu foloseste capitalul sau de imagine pentru a face ceva. Stiu ca este considerat tradator in interiorul comunitatii (desi nu-mi place termenul comunitate; putini sunt constituiti ca atare)…
    Nu este singura situatie in care ne dam pe fata lipsa de cultura politica si chiar de umanitate…Imi amintesc cu tristete si revolta de un dejun de lucru in Strasbourg, cu primarita de atunci, in care Cioroianu tinea un discurs (la micul dejun) despre tigani de-mi venea sa ma ridic si sa plec; nu aveam idee cum pot gestiona situatia pentru a diminua uimirea gazdelor (culmea, de dreapta)…

  • doinas

    Sa inteleg ca, pana la urma, nu conteaza cine castiga, noi tot pierdem?

  • gabicretu

    @Atat timp cat vom crede ca altii trebuie sa facem ceea ce trebuie sa facem fiecare, noi vom pierde! Intotdeauna…

  • Peter Gluck

    @Gabi- ai dreptate dar trebuie sa-i ajutam pe oameni. Eu, realist fiinda ma propus sa incepem cu vaccinarea de masa cu Seriousyne si cu Honestyne
    elaborate de un prieten de al meu din copilarie- acum cercetator in SUA.
    Datorita Seriousyne oameni se ocupa de lucrurile importante si nu de fleacuri si fiecare isi vede de ale lui. Honestyne desigur te face incapabil sa furi sau sa prcatici coruptie.
    Autorul acestor vaccinuri a fost rapit de extremistii anti-vaccin chiar
    cand discutam cu el daca umblam si la IQ sau nu.De atunci nu stiu de el.
    Ne vom descurca oare cu Educatia?

  • gabicretu

    @Peter,
    Educatia se realizeaza pe multiple cai; modificarile institutionale pot servi foarte bine la schimbari de atitudine. Exemplu – introducerea paritatii de gen ar oferi fetitelor si fetelor si alte modele comportamentale decat cele care li se ofera. Probabilitatea ar fi mult mai mare ca, pe langa blonde splendide sau reprezentante comode pentru putere, sa apara personalitatile autentice. Poate ca fetitele nu ar mai visa sa ajunga cantarete-iubite de milionari ci profesioniste care sa dea vreo cativa bani si pe demnitatea personala…
    Iau si eu un exemplu la indemana….

  • Peter Gluck

    @Gabi
    Planul aceasta este greu de realizat in contextul dominatiei banilor si al mass-media care este contra-educativa cu nerusinare si indeamna fetele
    spre prostitutie fractionara.

    Dar intrucat in discutiile recente exista un atractor la care ne intoarcem mereu= PSD-ul: poate ar fi bine sa discutam mai mult constructiv decat critic- si incep cu o intreabare: poti da exemple
    pozitive partiale din experienta si realizarile, din programele si ideologiile altor partide social democrate europene- exemple care ar pputea servi ca reper. De tip „best known practices”?
    Un exemplu negativ spectaculos tot in sens rau este cel al Ungariei unde se pare ca socialistii au calcat in strachini fatal.

  • gabicretu

    @Peter,
    Ieri, tocmai am participat la o conferinta numita „O viziune romaneasca asupra Tratatului de la Lisabona” (cu A.N. prezent si vorbitor). Daca romanizam tratatul, ce crezi ca putem face cu social democratia!?
    Este si problema de lipsa de cunoastere, pe ici pe colo, dar este mai mare problema asumarii politice, a vointei de a face ceea ce s-a dovedit la altii eficient. In plus, sa nu uitam de decalajul de dezvoltare. Cand tot vehiculează tema modernizarii-liberalism economic ma apuca plansul-rasul. Noi nu avem clasa de mijloc destula sa avem un partid de dreapta liberal autentic; nu trebuie sa ne modificam ideologia pentru a prinde o bucatica; pierdem o bucata enorma din cetateni – cei care în mare masura nici nu mai ies la vot…

  • Peter Gluck

    @Gabi
    Multumesc- dar totusi m-ar bucura sa aud despre partide socialiste
    care si-au aparat identitatea si au facut lucruri bune in conditiile lor specifice. Astea ar putea fi adaptate la ceea ce e la noi. Exista asa ceva?

    Nu avem clasa de mijloc dar avem clasa de jos- foarte multi foarte saraci, vorba proverbului rusesc – pot sa-si cumpere de mancare numai daca reusesc sa-si vanda farfuria si tacamurile, si putini foarte bogati fermi convinsi ca au ajuns asa fiindca au fost destepti si au meritat.
    Si presa e a bogatilor, e pentru bogati, bogatii sunt eroi. Poate PSD ar trebui sa sustina un ziar pentru oamenii saraci si foarte saraci.

    Mersul la vot- atunci cand oamenii cred ca e indiferent cine vine la putere, tot rau va fi- nu merg la vot. In decembria trecut lumea s-a polarizat, cam jumatate au crezut ca Basescu e mai rau chiar decat
    Geoana si cealalta jumatate era convinsa ca dimpotriva Geoana e si mai catastrofic ca Basescu. Geoana s-a dus la Timisoara si nu la Craiova
    sau Pascani si s-a dus la Vantu; a doua zi dupa aia au fost multi la
    vot. Si de atunci Geoana e pe o spirala descendenta. Asa se scrie istoria.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *