Discursul la Conferinţa Naţională (text integral)

(…) Trebuie să vă informez că astăzi, de bună voie şi fără să fie nevoie, aţi renunţat la singurul lucru care poate să-l apere pe cel care nu este majoritar – legea; în cazul nostru, statutul. (este o trimitere la faptul că s-a acceptat votul deschis pentru funcţiile de conducere).

După acestă întâmplare, tăcerea era discursul oportun; mi-a fost sugerat; să spun doar ce trebuie, să fie alese cele care trebuie şi, chiar dacă direcţia în care ne îndreptăm este neclară, să ne întoarcem acasă mulţumite că am organizat un eveniment frumos. Am primi astfel recunoaşterea șefilor şi un loc, câştigat prin efort colectiv, in ierarhiile de partid si de stat.

M-aş fi supus, daca vreodată-n viaţă măcar as fi gândit că politica înseamnă gestiunea scaunelor; dar sunt, precum ştiţi, prea ocupată cu schimbatul lumii ca să am grija lor; așa încât, voi pronunța cuvintele interzise si nu voi spune bancuri; poate că am ce pierde dar suntem, ca ţară şi ca partid la un nivel la care totul e de câştigat daca avem curaj; şi pentru că avem responsabilitate pentru toți cei care nu pot urca vreodată la o asemenea tribună. Ca intelectuală, mă simt responsabilă si fată de adevăr; cum să fac frumos când realitatea nu este deloc frumoasă!?

Există realități despre care în partid vorbim rar, puţin sau deloc; unii, poate nu le cunosc; altora, sper că puţini, nu le pasă; femeile nu îndrăznesc. Eu vreau sa va rog sa îndrăzniți! Îndrăzniți sa respingeţi politicile neoliberale, pe care si unii dintre noi le promovează; in Romania, unde se plăteşte din greu preţul crizei altora, ele au suporteri; spuneţi-le că nu excesul de politici sociale ci dezinteresul adânc pentru ele ne-au adus unde suntem; dezvoltarea bazată pe exporturi, capital străin şi forţă de muncă plătită prost ne duce direct în lumea a treia, nu în Europa.

Îndrăzniți sa arătaţi cum în 8 ani de creştere, au crescut şi sărăcia şi inegalităţile. În majoritate, săracii sunt femei şi copii; măsurile de austeritate actuale îi aruncă în mizerie absolută. Unii, din viteză, dau explicaţia dragă puterii – ne-munca. Amintiţi-le că aproape un milion îşi câştigă cu contract  sărăcia căci, la 400 de lei în mână salariul minim, asta se câștigă. Cei de la putere sunt vinovaţi; dar suntem orbi sau de rea credinţă dacă nu recunoaştem propria noastră responsabilitate.

Sute de mii de femei muncesc in alte ţări pentru a-si întreține copiii, bătrânii, nu rareori, bărbaţii; o mare parte nu lucrează cu contract, nu au contribuții si nu vor avea vechime suficientă la momentul pensionării; or, principiul contributivităţii la fondul de pensii are mare susținere; pentru ele şi pentru femeile (si bărbaţii) care-şi muncesc pământul şi n-au contribuit la niciun fond în ultimii 20 de ani ne trebuie o soluţie.

Îndrăzniţi să spuneţi ca 65 de ani este prea mult pentru numeroase femei dar nu pentru că ele ar fi babe iar ei, la aceeaşi vârstă, flăcăi. Este prea mult pentru că bolile profesionale şi muncile grele din domeniile puternic feminizate nu sunt recunoscute legal deşi ar trebui; acestea îmbătrânesc si distrug sănătatea; şi dubla zi de muncă…

Îndrăzniți sa denunțați hărţuirea şi discriminarea, oriunde se petrec ele. Să nu ţinem gunoiul sub preș! Să nu acceptăm violenţa! Violenţa în familie, traficul de persoane, prostituţia. Sunt distruse vieți, se fac averi ilicite prin sclavie sexuala in secolul 21, iar noi tolerăm situația pentru că nu îndrăznim sa facem din ele subiecte centrale pe agenda publică; sunt undeva, la subsolul politicii, precum victimele violenţei la subsolul societăţii. Stima de sine este cel mai de preţ dintre bunuri; violenţa o distruge; ca oameni de stânga nu putem permite asta.

Spuneţi că natalitatea este scăzută nu din cauza emancipării femeilor; este scăzută pentru că nu sunt creşe şi grădiniţe suficiente, este nesiguranţa zilei de mâine, nu există locuinţe pentru tineri fără bani,  nici programe de lucru adaptate la viața de familie.

Îndrăzniţi să spuneţi că în politica noastră femeia este ca şi absentă pentru că participarea la decizie nu este doar o problemă de statistică (acolo stăm foarte prost), este una de conţinut, unde stăm şi mai prost. Unele femei care au ajuns în vârf s-au dedat la năravurile cunoscute – minciuna, furt sau corupţia; asta nu dovedeşte femeile sunt la fel ca ceilalţi ci doar ca răul este molipsitor iar ele  servesc de ţap ispăşitor pentru toţi; poate şi că  la putere ajung femeile preferate de ei, nu cele alese de noi.

Celelalte femei vor o altfel de politică decât s-a făcut până acum: cu onestitate si responsabilitate, fără mijloace ilegale si imorale in lupta pentru putere; cu grijă pentru viaţă si oameni; refuzând prejudecăţile si stereotipurilor; afirmând solidaritatea. Acestea sunt rațiunile pentru care organizația noastră a fost creată. Obiectivele sale sunt departe de a fi atinse; o spun cu responsabilitatea uneia care este în conducere încă de la înfiinţare. Ne-am îmbolnăvit de boala tuturor organizaţiilor; a devenit şefia mai importantă decât scopul pentru care organizaţia a fost creată; acelaşi lucru îl putem spune, din păcate, şi despre partid uneori.

Reinventarea noastră este necesară; pentru asta trebuie să reintroducem în limbajul nostru şi în atitudinile noastre câteva cuvinte desuete: implicare, bunăcredinţă, bunăvoinţă, prietenie, solidaritate, încredere. Eu nu pot să-mi închipui despre colegele mele că sunt, cum zicea cineva, nişte nebune. Nu pot să taxez simţul datoriei şi al lucrului bine făcut, drept prostie.

Vreau sa cred că în timpul petrecut împreună, între noi s-a născut un profund sentiment al egalităţii; egalitate nu înseamnă că suntem toţi şi toate la fel şi egali cu zero ci că suntem fiecare în parte importanţi prin ce facem, că merităm respect şi contăm. Trebuie recuperată egalitatea în acţiunile noastre, în statutul nostru şi în sufletele noastre. Fără ea nu suntem social democraţi.

Unii cred diferit; că soluţia salvatoare este întărirea competiţiei. Omit intenţionat un lucru – bătăliile se poate câştiga şi prin viclenie sau forţă aşa cum publicitatea mincinoasă te face să cumperi  un produs expirat. Noi trebuie să reinventăm cooperarea şi să nu încetăm nici un moment dezbaterea. Îndrăzniţi! „Speranţa trebuie să învingă teamă!”

31 comentarii la “Discursul la Conferinţa Naţională (text integral)”

 • N. Raducanu

  Admirabila cuvantare! Un discurs curajos si impresionant prin adevarurile rostite! Sper ca el va ajunge la urechile cat mai multor barbati, dar si ale unor femei ce inca isi cauta busola politica! In ce ma priveste nu am putut decat sa il copiez si sa il dau sotiei si fiicei mele sa-l citeasca! Mi-au spus ca acum se mandresc ca in Romania mai sunt asemenea femei angajate pentru cauza stangii cum este Gabriela Cretu! Felicitari!

 • Stefan

  @Gabriela Cretzu,
  Frumos si corect spus.Sper ca multi colegi,barbati si femei sa citesca acest articol si sa ia aminte.Bine ar fi ca aceste cuvinte sa fie corect intelese de cei/cele care va supara si ne supara.

 • viorica buda

  Cel mai frumos lucru ce mi-sa intimplat la conferinta de ieri ,este ca v-am cunoscut pe d-voastra.Dec,i nu am facut degeaba 600 km.Am comparat conferinta aceasta cu unul dintre ultimele congrese a lui Ceausescu ,iar d-voastra erati in rolul lui Pirvulescu.

 • gabicretu

  @N. Raducanu, Stefan, Viorica,
  Mă lăudaţi nemeritat. Aş fi fost ceea ce trebuia să fiu dacă îndemnul meu, speranţa trebuie să învingă teama, ar fi fost luat în seamă. Nu a fost! Am trăit cel mai acut sentiment de singuratate pe care l-am avut în aceşti 20 de ani în partid. Am avut impresia că brusc, nimeni nu mă m-ai cunoştea.Mergeam prin mulţime şi eram singură în mod absolut. Am obţinut totuşi 371 de voturi. Distanţa mare între ceea ce cred şi ceea ce fac oamenii…

 • Daniela Fizesan

  Felicitari doamna Gabriela Cretu. Un discurs excelen! Aveti toata admiratia mea. Am plecat de la conferinta cu un gust amar. Singurul moment admirabil a fost discursul dumenavoastra. Ca si Viorica Buda, pentru ca v-am putut asculat discursul, consider ca nu am facut 600 de km degeana (de fapt 1200 dus-intors). O invidiez pe Viorica pentru faptul ca a stat langa dumneavoastra, dar sper sa va cunosc si eu personal. Poate la congres, sau poate la o alta conferinta a femeilor social-democrat…

 • gabicretu

  @Biblio,
  Din păcate, nici eu nu le ştiu decât pe câteva. Adică nu am ţinut minte cine a ieşit din cele 24…Ştiu că eu şi Minodora eram la egalitate absolută sub linie…

 • Bibliotecaru

  @ gabicretu
  Păi şi eu mă bazam că vă am pilă la organizaţia de femei… 🙁 Ce mă fac acum? Deci nici doamna Cliveti… Am scris un timp pe blogul domniei sale, în ultimul timp mai mult am citit decât am scris.

 • Simona Trif-Dan

  Nu obisnuiesc sa scriu pe bloguri, dar de data aceasta am intrat cu un scop: sa va felicit pentru discursul de la conferinta. Asa cum spunea Daniela a fost singurul moment remarcabil. Va multumesc ca ati urcat pe scena si ati spus ceea ce multe dintre noi gandeam dar fie nu am avut curajul, fie posibilitatea de a ne exprima.

 • dromichaetes

  Draga Gabi, felicitari pentru discurs, a fost ca un dus de sanatate, ce pacat ca „bolnavul” nu vrea sa fie tratat!

 • gabicretu

  @Dragii mei toţi,
  Repet ceea ce am spus. Intervenţia mea este absolut normală. Dacă astăzi mă felicitaţi nu este pentru vreun merit care îmi aparţine; discursul, după cum vedeţi, nici măcar nu a fost radical (aşa cum eu sunt, în realitate); cu atmosfera generală era ceva în neregulă; ea a aruncat o lumină anume. Raritatea o fi fost o calitate; ca apa însetatului.

 • lorena

  Desi e prima data cand particip la un congres si ar fi trebuit sa raman cu mai multe imagini tiparite in minte, doar una ma face sa mi amintesc cu drag si admiratie de aceasta experienta- cea in care dumneavoastra ati indraznit sa ridicati mana si sa votati impotriva Rovanei. Acest gest, dar si discursul dumneavoastra, ma indreptateste sa spun „Felicitari, doamna Gabriela, ne-ati dat o lectie de onoare si demnitate!”

 • gabicretu

  @Lorena,
  Ştii de ce sunt profesorii trişti deseori!? Pentru că lecţii dau dar cei care le primesc nu le învaţă. Nu este nimic de pierdut dacă spunem adevărul. Dimpotrivă! Nimeni nu ne poate lua adevărul nostru. Dar îl poate acoperi.

 • doinas

  Ok, si, in aceste conditii, sa mai asteptam venirea la putere a opozitiei(PSD)? Vad ca doar Norica Nicolai mai e in picioare-citeste in functie-dintre femeile pe care eu, in modul meu subiectiv le percep ca fiind puternice si influente…

 • gabicretu

  @doinas,
  Să întrebăm şi noi societatea civilă, sindicatele, dacă reacţionează în vreun fel atunci când cele cu care au putut efectiv colabora dispar de la orizont!? Tudorina a reacţionat (Blogul Medusei), ca să fiu corectă, pe blog. Acum însă era o problemă cumva internă; dar când se stabilesc candidaţii pentru diversele puteri vocile societăţii civile sunt tacute; cel putin in a apăra pe cineva; de acuze se ocupă presa…

 • lorena

  Aveti dreptate, multumesc pentru raspuns. sunt profesor, iar acum , parca cu mai mult curaj decat de obicei, voi incerca sa invat si sa aplic eu, in primul rand, lectia pe care ne ati dat-o!cineva trebuie sa faca primul pas. asta pentru a le da un impuls altora. cred ca in acest mod, adevarul nostru nu va mai putea fi acoperit!

 • literelibere

  draga Gabi, discursul tau a fost prea bun. normal ca ai fost „sub linie”. atitudinea ta e excentrica in cadrul clasei politice de azi. poate generatiile viitoare de politiciene sa aiba succes cu ideile pe care le promovezi azi (ma refer la problemele femeilor din Romania, un subiect care trece mereu pe ultimul loc, chiar si in organizatiile de femei)

 • gabicretu

  @Perseveraţi în a face dintr-un discurs normal, unul special. Dacă aţi verifica tot ceea ce am mai spus începând de prin 98 (am făcut-o eu) aţi observa că m-am cam blazat; simt şi că am spus ce am spus degeaba…În fapt, altor urechi, mereu în schimbare.
  Mai observ că sunt mai singură astăzi decât eram în 98 (acesta este anul când am început să vorbesc în reuniuni naţionale ale partidului); cele care mai spuneau câte ceva au dispărut sau au fost făcute dispărute…
  Nu ştiu dacă sunt politic excentrică; doar dacă prin asta se înţelege un anume radicalism (adică dorinţa de a merge în profunzimea lucrurilor) într-o ţară în care mişmaşul este o moştenire păstrată cu grijă mare în politică.Sigur nu sunt de centru; sunt ex – centrică.

 • literelibere

  da, inteleg, de cele mai multe ori lauda ne da o stare incomoda, dar eu am facut doar constatari. nu e niciun pic de exaltare in cuvintele mele. nu am de ce sa laud politicieni. si nu m-am referit doar la discurs cand am spus ca esti „excentrica” in politica de azi (subliniez:cand vine vorba de problemele femeilor). am avut in vedere si cartile pe care le-am citit si care spun multe despre tine ca politiciana. pentru noi, cetatenii, politica de azi e un dezastru, iar politicienii niste personaje mediocre. doar unele atitudini singulare, un discurs sau o carte vis a vis de ceva concret, precum situatia femeilor in romania, imi mai pot atrage atentia. in rest, de la stanga la dreapta si de la dreapta la stanga, e o dezamagire totala.

  scuza-mi tonul, dar muzica din tara mi l-a indus.

 • gabicretu

  @Nu mi se pare nimic excentric în ton.
  Cu tristeţe, trebuie să spun că sunt de aceeaşi părere; nu pentru că ceilalţi ar fi mediocri; pentru alt motiv – gândirea critică de stânga (feminismul inclus) lipseşte; nu doar în spaţiul politic; şi în cel academic rămâne o raritate. Cultura politică lipseşte cronic la mulţi politicieni actuali, de asemenea; încă se crede că societatea şi politicile nu sunt obiecte de cunoaştere în sine însele, pe care ar trebui să le studiezi înainte de a-ţi asuma rolul de a conduce.
  Nu este vreun joc al falsei modestii când refuz laudele; normalitatea nu trebuie lăudată; ceea ce spun eu se poate auzi în orice societate democratică repetat de măcar o sută de politicieni din zona vizibilă, în diverse forme.
  Excentricitatea mea nu vine din conţinutul special al discursurilor ci din singularitatea lor…
  PS Nu voi nega şi ceva calităţi personale dar care nu se văd pe blog; de obicei, sunt convingătoare pentru că nu spun decât lucruri în care cred; sunt firească, pentru că întotdeauna mi-am scris de una singură intervenţiile şi cred că se vede că-s ale mele.

 • mona-vaslui

  Cel mai bun discurs (am fost in sala) fara a incerca sa va cuceresc. Problema e ca partidul sau partizanii au grija sa-i ascunda in umbra pe cei inteligenti si curajosi. Mare pacat! Vasluiul merita un vicepresedinte dupa voturile obtinute in alegeri. M-a dezgustat Clujul care a mai adaugat pe lista o candidata…
  Toata consideratia mea si sper la o sedinta de birou permanent in care cei care nu muncesc in campanii sa fie cuminti si sa puna osul la treaba daca vor sa devina membri marcanti, iar la nivel central la o schimbare de statut: organizatiile performante sa aiba dreptul sa isi aleaga si sa-si impuna vicepresedintii fara votul celor care sunt doar trecatoare umbre sau elementele unei multimi ce se impune a fi numarata.
  Numai bine, stimata doamna!
  Apropo: dreptul de autor al discursului e al dv, se stie, si nu al PR.

 • gabicretu

  @Mona,
  Mulţumesc de apreciere. M-am hotărât să nu le mai refuz. De astăzi am decis să spun că sunt capabilă să fiu putătoare de cuvânt pentru femeile care nu ajung niciodată să-şi apere public interesele; voi mai spune că ştiu destulă geopolitică, economie şi am destulă cunoaştere şi viziune asupra societăţii încât să fac politică; pe bune, nu la preparat cafele…
  Despre cum se fac sau nu se fac alegerile, trebuie să vorbim serios; ideea că fiecare are cap şi voinţă trebuie educată; chestia cu „şeful ştie mai bine” este păguboasă şi pentru şefi, nu doar pentru subordonaţi.

 • Iceflame

  Discurs normal, ambient anormal…
  Mi se pare mie sau asistam la o reconfigurare a imposturii si a intereselor de gasca in interiorul puterii de maine?

 • gabicretzu

  @Iceflame,
  Conturare a figurii, nu reconfigurare… Reconfigurarea s-ar fi produs dacă ar fi fost aduşi în zona foarte vizibilă cei (puţini) de felul meu; nu e nicio noutate în ceea ce s-a întâmplat; dimpotrivă, nu a mai rămas nicio noutate…

 • Iceflame

  @ Gabi

  Eu m-am referit la reconfigurarea, (in intelesul meu continuitatea sub o forma oarecum diferita) a imposturii si a spiritului de gasca dintr-o anumita etapa a existentei PSD.

  Ca sa fiu mai precis, m-am gandit la episodul Geoana presedinte…
  Atunci a fost posibil ca o eurodeputata foarte bine pregatita din toate punctele de vedere ( mai putin pe partea sustinerii de tip ocult ) si cu multe conexiuni in Europa si in lume sa fie tratata asa cum ai fost tu de catre conducerea de atunci a PSD la alegerile pentru P.E.

  Dar, poate ca domnul Enciu e mai performant la Bruxelles, cam la fel ca doamna sora a sa din legislativul autohton. Sunt convins ca timpul va da un raspuns corect acestei probleme.

  Cred ca aducerea in functii de inalta raspundere in PSD a unor oameni ca tine ar duce la DISPARITIA si nu a reconfigurarea spiritului de gasca si a imposturii in partid. Parerea mea!

 • gabicretzu

  @Iceflame,
  Nu vorbim despre persoane dar vorbim despre acelaşi lucru.
  Unii oameni pot fi buni şi avea nume prost, alţii viceversa. Mai greu e să reuneşti ambele; nu pentru că nu se poate, pentru că devine periculos pentu sistem; da, se poate vorbi de o reconturare a grupurilor.

 • Pingback: Gabriela Cretu » Blog Archive » A patra greșeală fatală!?

 • Blue Sorin

  LA MULŢI ANI DE 8 MARTIE !
  …….
  Doamnă Creţu, ziceţi că:
  „… natalitatea este scăzută nu din cauza emancipării femeilor; este scăzută pentru că nu sunt creşe şi grădiniţe suficiente, este nesiguranţa zilei de mâine, nu există locuinţe pentru tineri fără bani, nici programe de lucru adaptate la viața de familie…”
  Nu ştiu cum aţi ajuns la această conluzie.
  Natalitatea este atât de scăzută în ţări ca Germania, Suedia, Marea Britanie, Franţa … aceste ţări nu au problemele de care ziceţi.
  Nu ca să vă contrazic, dar la noi, ca şi în restul lumii, natalitatea este cea mai mare în zonele sărace unde viitorul este nesigur.
  Există multe studii care spun că natalitatea este invers proporţională cu nevelul de educaţie şi cu şansa de a avea un viitor decent.
  În acele zone mortalitatea infantilă era mare iar pentru a fi siguri că vor avea urmaşi care vor ajunge la maturitate oamenii făceau mai mulţi copii…(vedeţi natalitatea în ţările africane sărace şi comparaţi-o cu cea din ţările dezvoltate cu un standard de viaţă înalt.)
  ………………
  Salut Biblio …
  Zici:
  „Din păcate, realitatea arată interesul pentru femei în PSD.” … ei nu zău … dacă ai fosta la ora când s-a predat regula de trei simplă poţi socoti câţi din miniştrii titulari de portofoliu sunt femei, câţi preşedinţi ai camerelor sunt femei şi vei avea reprezentarea rală a interesului pentru femei.
  Noroc cu Liviu Dragnea că mai promovează câte o tinerică … :p
  ……………

 • Blue Sorin

  Tot pentru Bibioetecaru.
  Zici: „Păi şi eu mă bazam că vă am pilă la organizaţia de femei… 🙁 Ce mă fac acum? ” …
  Ţîţîţî … tot cu PCR-ul … (Pile Cunoştiinţe şi Relaţii)

  P.S. Pentru ceilalţi, nu vă uimiţi că mă adersez Bibiotecarului, cu el ne ştin demult, din vremea în care eram amândoi postaci fervenţi pe siteul Elenei Udrea …

 • Gabi

  Blue Sorin,
  Prietenul nostru Bibliotecaru a plecat dintre noi cu ceva timp in urma. Il regretam din tot sufletul. Daca ar mai fi trăit, cu certitudine ar fi dat o replica lunga si documentata. 🙁

 • Pingback: CN al PSD – oare ? A fost odată ca niciodată… | Sfinxul

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *