Home » Editoriale, General

Fascismul social nu e o glumă, e un pericol!

25 November 2014 6,812 views 2 Comments

Pentru liniștea colegilor mei, fac precizarea că nu folosesc sintagma în întelesul cominternist iar declarația nu e o forma a urii de sine, ca social democrată; este expresia unei îngrijorări profunde fata de unele evolutii din spatiul public. Ma refer la  un fenomen strict contemporan, românesc și periculos - cel de criminalizare în bloc a unor grupuri de oameni, în întregimea lor, pentru opiniile politice pe care alții presupun că aceștia le-ar avea.

Fascismul făcea apologia unei rase sau nații și cultiva ura față de altele, considerate inferioare, incapabile de rațiune, degenerate. Ierarhiile fascismului erau cumva naturale. Fascismul actual nu se mai bazează pe natură; nu e vorba de arienii care ar fi superiori semiților sau ”țiganilor”. Asistăm la apariția unui fascism cultural, de generație  și economic. El cultivă ura celor care au ceva, la adresa celor care nu au nimic, disprețul celor care au apucat să facă o școală adresat celor care nu au avut șansa să urmeze una, a tinerilor împotriva bătrânilor, a celor de la oraș față de cei de la țară.

Dupa alegerile prezidențiale recente, mai ales în mediul virtual, este o revărsare  de frustrare și ură; dinspre o parte a suporterilor celui care a câștigat înspre presupușii votanți ai celui care a pierdut. O revărsare de ură dinspre cei care se bucurau de victorie spre cei care suportaseră o înfrângere. Clase, grupuri, categorii sunt taxate drept inapte pentru a participa la procesul electoral. Săracii, bătrânii, cei cu mai puțină  educație formală sunt primii vizați.

Fenomenul nu e nou. Până recent, se auzeau însă câteva voci izolate, era un fel de elitism găunos,  ușor de pus la punct. Explozia comunicării online pe teme politice a pus în evidență faptul că atitudinea este mult mai răspândită decât se putea crede, ca dezbinarea folosită ca mijloc de stăpânire și control și-a atins apogeul.

Dragi colegi,

Am vrut sa trag un semnal de la această tribună pentru că e nevoie de fiecare ca să apărăm democrația. Nu știu dacă cei care s-au bucurat din suflet de schimbare în 1989 au visat să-și vadă fabricile în ruină sau copiii răspândiți prin lume. Sigur și-au dorit însă să fie auziți și să participe la deciziile care-i privesc.

Dar democrația  nu este doar despre vot si alegeri; acestea sunt mijloc, nu scop. Democrația este despre urmărirea binelui comun (este res publica) care poate fi atins doar împreună, de cei care câștigă și de cei care pierd. Dacă uităm asta, suntem cu toții pierduți!

(Declarație politică în plenul Senatului, 25 noiembrie 2014)

PS Declarațiile politice trebuie să respecte regula celor două minute. Un articol bun pe această temă, aici.

2 Comments »

 • Lucidu A spus:

  Ar fi prea mult spus ca acest fenomen se poate compara cu fascismul.Fascismul era o ideologie ,iar ideologiile sunt mai complicate si mai stufoase.Ceea ce se intampla acum in Romania ,este doar o metoda de invrajbire ,de desolidarizare extrema ,de aneantizare a spiritului tovarasesc !!De ce folosesc acest cuvant atat de hulit de ignorantii sfertodocti cu aere de “dreapta” !Pt. ca in lb. engleza ,tovaras , se traduce prin comrade .Adica,gandind din nou in romana , CAMARAD.Cuvant care inseamna mult mai mult decat prieten ,amic,coleg de munca ,de pahar etc.
  Aceasta avalansa de ura propagata in societatea romaneasca (si nu numai)isi trage seva tocmai din interesele megaeconomice ale corporatiilor transnationale care, in numele “sfantului profit”,incearca disperate sa-si apere interesele .Ce inteleg eu prin asta :ca trebuie sa uitam de saracia care se acutizeaza si globalizeaza ,ca sistemele medicale nationale sunt la pamant (cu doar cateva exceptii),ca drepturile fundamentale ale omului sunt restranse an de an pe diferite pretexte ,ca Statul ,ca institutie,e pe cale de disparitie ,si mai sunt.
  Purcoiul de bani zvarlit de aceasta cabala,chiar asta urmareste :inducerea unor teme si frici false cu scopul de a sfarama solidaritatea si crearea unui ideal natinal real .
  Chiar nu vedem ca posturile T.V. si ziarele basiste exista desi ,d.p.d.v. economic sunt moarte ?De unde banii ?Si ,mai mult ,s-a trecut la manipularea next-level ,pe net ,unde asa-zisii trend-setteri prostesc generatia feisbuchista cu tot soiul de sloganuri abracadabrante:vin comunistii ,se-ntoarce Iliescu ,sa ne luam tara inapoi(!!!),Iohannis e bun ca-i neamt(!!!).
  De fapt este doar lupta capitalului nesimtit ,obtinut prin sclavagizarea romanilor ce muncesc pt. 10% din salariul pe care-l merita ,prin redevente de nimic ,prin acapararea resurselor energetice cu titlu gratuit ,prin schimbarea Codului Muncii ,deci spuneam toate acestea in lupta cu o schimbare reala ,ce-ar mai reduce suvoiul de bani ,nemeritat de altfel, catre afara ,
  si o imbunatatire a nivelului de trai al romanului pauper !
  Si ,democratia de care vb. tu ,a cam disparut de multisor de pe plaiurile mioritice ,macar din prisma referendumului din 2012 ,cand 7,4 mil. voturi au fost trimise la hazna de o institutie hilara ,dar si de tari “mari garante” ale corectitudinii si drepturilor omului .
  Concluzia mea este :romani ,ciocu’ mic si treceti la munca pe moca ,ca din urna iese cine vor Ei !

  P.S.ce ma distreaza faptul ca unii dintre noi chiar mai cred ca-si hotarasc destinul prin vot!

 • Gabi (author) A spus:

  @Lucidu,
  Ca funcționare a discursului ai maxima dreptate. Folosesc “fascism” doar pentru a sublinia tratarea in bloc, neluarea in considerare a diferentelor,criminalizarea pe motive presupuse si pe care cei incriminați nu le pot schimba.
  Vezi, de exemplu, incriminarea bătrânilor. Nu ne putem sustrage bătrâneții asa cum ne putem schimba opiniile, situația economică, etc…

Lasa un comentariu!

Adauga un comentariu, sau redirectioneaza catre site-ul tau. Se pote si subscribe to these comments prinRSS.

Fiti politicosi si civilizati! Ramaneti la subiect! Nu spam-urilor!

Pot fi utilizate urmatoarele tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>