Home » Stiri

Gabriela Creţu a fost observator la referendumul constituţional din Venezuela

23 February 2009 549 views No Comment

Eurodeputata PSD Gabriela Creţu, prim-vicepreşedinta Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu ţările Comunităţii Andine, a participat la misiunea internaţională de monitorizare a referendumului constituţional din 15 februarie din Venezuela. Consultatea populară a vizat modificarea a cinci articole din Constituţia ţarii, propunerea -aprobată de populaţie- fiind ca preşedintele ţării şi şefii de administraţii -guvernatori, membri ai consiliul legislativ, deputaţi si primari- să poată fi aleşi pentru un număr nelimitat de mandate.  

Bătălia electorală a fost dură; cu excesele ei, dar democratică. Dreapta are o forță economică și mediatică uriașă iar partidele care susțin guvernul  au desfășurat, în contrapondere,  forțe umane impresionante. Sistemul de vot este cel mai transparent și avansat imaginabil:  identificarea cu amprenta digitală, vot electronic cu control tipărit în toată țara, audit extern în toate fazele. Am văzut o populație care nu este indiferentă și iese la vot; prezența de aproximativ 70%  o dovedește. Rezultatele oficiale au apărut la trei ore de la închiderea urnelor, suspiciuni fiind greu de formulat“, a declarat Gabriela Creţu.  

Rezultatul referendumului a fost favorabil propunerii preşedintelui Hugo Chavez în procent de 54% pentru, respectiv 46% împotrivă. Doamna Creţu a fost invitată la misiunea internaţională de monitorizare a referendumului constituţional de către Consiliul Naţional Electoral (CNE) din Venezuela. Deputata europeană s-a aflat în statul sud-american în perioada 12-17 februarie.

Lasa un comentariu!

Adauga un comentariu, sau redirectioneaza catre site-ul tau. Se pote si subscribe to these comments prinRSS.

Fiti politicosi si civilizati! Ramaneti la subiect! Nu spam-urilor!

Pot fi utilizate urmatoarele tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>