Gabriela Creţu: „Alegerile uninominale au avut un efect negativ asupra reprezentării femeilor în parlament”

Europarlamentarul PSD Gabriela Creţu a participat joi, ca vorbitor principal, la conferinţa „Europa celor 27, radiografia ultimelor extinderi”, organizată de Comitetul Economic şi Social în colaborare cu Institutul de Studii Politice (IEP) din Strasbourg şi Institutul de Studii Europene (IEE) din Bruxelles. În acest context, doamna Creţu a atras atenţia asupra faptului că alegerile uninominale au avut un efect negativ asupra reprezentării femeilor în parlamentul român.  

In expunerea sa, deputata europeană a abordat chestiunea integrării valorilor culturale şi democratice în noile state membre, analiza sa concentrându-se asupra poziţiilor ocupate de femei pe scena politică. In acest sens, eurodeputata a evidenţiat efectul negativ pe care l-au avut alegerile uninominale din România asupra reprezentării femeilor în legislativul de la Bucureşti. 

România suferea deja de o sub-reprezentare profundă a femeilor în Parlament, dar şi în organismele executive, însă rezultatul ultimelor alegeri a făcut ca femeile să nu mai reprezinte decât 37 de membri din 316 la Camera Deputaţilor şi 6 din 137 la Senat. Sper ca măcar în viitorul executiv să fie cât mai multe femei”, a declarat doamna Creţu, membră a Comisiei pentru drepturile femeii şi egalitate de gen a Parlamentului European (FEMM). La conferinţă au participat eurodeputaţi, reprezentaţi ai Comisiei şi ai mediului academic. 

3 comentarii la “Gabriela Creţu: „Alegerile uninominale au avut un efect negativ asupra reprezentării femeilor în parlament””

 • medusa

  Stimata D-na Cretu,
  eu am facut o numaratoare a femeilor din noul Parlament si au iesit 38 de femei la Camera Deputatilor (din cei 334 deputati alesi) si 8 femei la Senati (din 137).
  Aveti lista cu numele doamnelor alese aici:
  http://blogul-medusei.blogspot.com/2008/12/114-femei-n-camera-deputailor-i-58-la.html

  Analizand comparativ procentul de acum, 9,7% femei din total, cu cel anterior, tot de 9%, cred ca n-au intervenit schimbari. Asa este, situatia e dezastruoasa la acest capitol si trebuie facut ceva. Suntem la coada Europei.
  Problema a fost ca partidele nu au venit cu candidati femei (media candidatelor a fost tot de 10% din total), deci era aproape imposibil sa iasa un procent mare in urma alegerilor.
  Eu v-am mai spus de sistemul cotelor. E drept ca in sistem de vot uninominal femeile sunt dezavantajate din lipsa de notorietate, dar chiar si asa, am putea avea sa zicem 30% femei candidate si s-ar putea imbunatati un pic situatia. Analizati exemplul Chile, unde exista sistme de vot uninominal dar si o lege a cotelor (din cate stiu eu).
  Sper ca dvs. aveti parhiile sa aduceti in discutia publica de la noi aceasta problema. Eu incerc sa fac ceva, atat cat pot, prin blogul meu.
  Succes!

 • Insuportabilul Gigi

  Doamnelor,
  Iarasi vorbe-n vant. Credeti dumneavoastra ca daca erau 50% femei in Parlament, Romania ar fi fost o tara normala ? Feminismul asta, ajuns deja marota, este doar o parte din praful in ochi aruncat de catre RUSINEA Romaniei, care este clasa politica.
  Dar constiintele dumneavoastra(presupunand ca exista) pot fi linistite : la asa turma asa ciobani !
  Craciun Fericit !

 • doinas

  Cu cine discutam despre PMS?

  Doamnelor, enjoy!

  http://www.youtube.com/watch?v=rFr9RK1L5pI

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *