• In Stiri
  • pe

Gabriela Creţu atrage atenţia asupra incidentelor serioase din oraşul bolivian Santa Cruz

Europarlamentarul PSD Gabriela Creţu a atras atenţia luni, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Parlamentul European, asupra unor incidente serioase care au avut loc la începutul lunii septembrie în oraşul bolivian Santa Cruz. Doamna Creţu a  prezidat Delegaţia PE care a vizitat statul andin între 29 septembrie şi 3 octombrie.   

La conferinţa de presă susţinută în comun de Gabriela Creţu, prim-vicepreşedintă a Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu ţările Comunităţii andine, Giusto Catania, vicepreşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a PE  şi ambasadorul bolivian pe lângă Uniunea Europeană, Christian Inchauste, s-a prezentat un scurt film de cinci minute care prezintă distrugerea de către o un grup ostil guvernului, „La Unión Juvenil Cruzeñista”, a instalaţiilor şi arhivelor ong-ului pentru apărarea drepturilor omului CEJIS, a cărui activitate este finanţată de UE.  

Europa a cunoscut o istorie a intoleranţei soldată cu războaie şi de aceea am învăţat să vorbim despre ceea ce ne îngrijorează, atât pe continent cât şi în lumea întreagă. În cazul de faţă, este îngrijorător că instituţii ale puterii locale acţionează împotriva drepturilor comunităţii indigene„, a declarat doamna Creţu.    Potrivit deputatei europene, „eurodeputaţi din cinci grupuri politice (PSE, ALDE, GUE, UEN şi Verzii)  au hotărât să propună o rezoluţie de urgenţă referitoare la atrocităţile comise împotriva organizaţiilor care apără drepturile omului în Bolivia (organizaţii finanţate de UE), la următoarea sesiunea plenară de la Strasbourg. Rezoluţia va denunţa activităţile opoziţiei boliviene în oraşul Santa Cruz, menite a  distruge o muncă importantă în domeniul drepturilor omului şi a lăsa populaţia fără apărare”.  

Delegaţia PE care a vizitat Bolivia la începutul lunii octombrie a avut întâlniri cu preşedintele bolivian, Evo Morales, vicepreşedintele Republicii si preşedintele Congresului naţional, Álvaro Garcia Linera, preşedinţii Camerei Deputaţilor şi ai Senatului Boliviei (domnii Novillo Aguilar si Ortíz Antelo), parlamentari ai principalelor partide politice, miniştri din cabinetul de la La Paz, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile şi ong-uri. Reuniuni au avut loc de asemenea cu autorităţile locale din oraşul Santa Cruz, centrul economic al Boliviei.  

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *