• In Stiri
 • pe

Gabriela Cretu denunta lipsa reperelor valorice si cultura de piata

Europarlamentarul PSD Gabriela Cretu a participat la Conferinta internaţională „Provocarile multiculturalitatii intr-o Europa largita” ce a avut loc la Slanic-Moldova în perioada 23 – 25 octombrie 2008. Evenimentul a fost organizat de Centrul Europe Direct, in parteneriat cu Agentia Nationala pentru Romi, Asociatia Româna de Studii Semiotice, Facultatea de Litere a Universitatii din Bacau, Institutia Prefectului Bacau si Asociatia pentru Dezvoltare Economica Locala. Conferinta a reunit 90 de participanţi din 12 ţări, printre care Statele Unite ale Americii, Italia, Danemarca, Spania, Grecia, Africa de Sud, Marea Britanie, Republica Moldova si Romania.

Gabriela Cretu a insistat asupra rolului universitatii in  selectarea si promovarea valorilor necesare pentru formarea  unei personalitati cu o identitate culturala clara,  structurata, bogata si deschisa, capabila de comunicare cu alte culturi. Un rol aparte o au stiintele sociale in acest proces. Doar ele pot pune bazele cetateniei, dezvolta spiritul critic si credinta in valori. „Fara acestea, nu exista dialog intercultural pentru ca nu exista sentimentul apartenentei la o cultura anume”, a declarat deputata europeana.   

In privinta pozitiei Romaniei in Uniunea Europeana, Gabriela Cretu a subliniat lipsa unor contradictii de principiu intre Est si Vest si a insistat pentru rezolvarea problemelor interne ale Romaniei. „Cea mai mare problema a Romaniei este Romania” spune Gabriela Cretu. Asumarea unui sistem de valori si de repere culturale a fost plasata in centrul procesului de integrare europeana: Uniunea nu este un spatiu geografic ci un sistem de valori; aceasta distanta trebuie redusa pentru ca sa eliminam sentimentul inadecvarii si discriminarii pe care il au unii romani in Europa”. La aceasta conferinta Gabriela Creţu a reprezentat Romania, Parlamentul European dar si Comisia Europeană, prin mesajul comisarului pentru multilingvism Leonard Orban, pe care l-a transmis participantilor si organizatorilor. 

One Reply to “Gabriela Cretu denunta lipsa reperelor valorice si cultura de piata”

 • Catalin Potorac

  Care „slogan” s-ar potrivi cel mai bine partidului pe care-l reprezentati?
  1. Votati-ne!. Oricum nu o sa va dam nimic.
  2. Totul pentru noi. Praf in ochi pentru voi.
  3.Prin noi. Si…, numai pentru noi insine.

  O zi buna in continuare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *