• In Stiri
  • pe

Gabriela Cretu in dialog cu locuitorii comunei Dumesti, Vaslui

Parlamentul Romaniei

Parlamentul European

Biroul Parlamentar Deputat PSD Gabriela Cretu

COMUNICAT DE PRESA

Prof. dr. Gabriela Cretu, deputata europeana si candidata din partea Partidului Social Democrat in alegerile din 25 noiembrie s-a aflat ieri, 6 noiembrie, in judetul Vaslui, unde s-a intalnit cu cetatenii din comuna Dumesti. In cadrul dialogului avut cu doamna deputat, acestia au ridicat o serie de probleme de real interes pentru comunitatea lor, printre care: nevoia de fonduri pentru agricultori, de locuri de munca remunerate decent, de conditii mai bune pentru copiii care invata in scolile din comuna si din judet.

Cu aceasta ocazie, doamna deputat i-a asigurat pe locuitorii comunei de grija pe care Partidul Social Democrat o are pentru oamenii cu venituri mici, asa cum sunt cetatenii din mediul rural, subliniind ca numai un partid de stanga poate raspunde nevoilor acestora, atat la nivel national, cat si european. In acest context, doamna deputat a insistat asupra faptului ca doar deputatii din cadrul Grupului Socialist din Parlamentul European reprezinta interesele tuturor oamenilor care traiesc din munca lor, de aceea prezenta unui numar cat mai mare de parlamentari din partea Partidului Social Democrat la Bruxelles va fi o garantie a solutionarii numeroaselor probleme cu care acestia se confrunta la nivel local.

Semneaza,

Biroul Parlamentar Deputat PSD Gabriela Cretu Vaslui

2 comentarii la “Gabriela Cretu in dialog cu locuitorii comunei Dumesti, Vaslui”

  • Bibliotecaru

    Sunt şi eu un militant pentru creşterea veniturilor celor din zona rurală. Personal nu văd ca România să se fi interesat până acum cu adevărat de mediul rural al ţării. Eu întrevăd câteva căi de creştere a veniturilor în zona rurală, în cazul în care există voinţă politică.

    Creşterea veniturilor în mediul rural se poate face, după părerea mea, fie printr-o schimbare a ocupaţiei fie prin creşterea venitului agricol.
    Schimbarea ocupaţiei poate avea, printre altele, şi următoarele soluţii. Dezvoltarea unui domeniu industrial-agricol pentru o zonă defavorizată economic este o soluţie economică rapidă şi eficientă. Dezvoltarea unui proiect agricol de înaltă eficienţă economică necesită, pe de o parte, un aport financiar important, pe de altă parte disponibilitatea din partea unui privat şi „ştiinţa” hârtiilor (a aprobărilor) în amestec cu „ştiinţa” agricolă. Acesta este un domeniu în care particularul se hotărăşte greu să investească, dată fiind şi instabilitatea legilor în România. Poate că ar trebui să investească într-un asemenea proiect chiar statul român. Nu putem reînfiinţa instituţia IAS-urilor, dar s-ar putea înfiinţa un serviciu strategic al statului român în zona cercetării. De exemplu, se vorbeşte din ce în ce mai des despre eliminarea surselor biologice hibride, fie că vorbim despre taurine, fie că vorbim despre viţa de vie, fie că vorbim despre orice altceva. Este un domeniu în care statul român ar trebui să se implice şi să constituie un fel de bancă genetică pentru a nu sili la importul genetic, scump şi neconform (inadaptat) cu zona noastră.
    O a doua intervenţie a statului în zonele defavorizate se poate face prin schimbarea politicilor. De exemplu există o presiune mondială asupra combustibililor fosili (cărbune, petrol, gaz). Există de asemenea o soluţie de combustibil biologic, cum ar fi un produs combustibil obţinut din rapiţă. Mai putem vorbi de relansarea unei industrii altădată profitabilă, cea a inului şi cânepei. De unde eram o ţară care nu făcea faţă cererii produselor textile din in şi cânepă, am ajuns la producţie aproape zero. Suntem chiar o ţară care importă cuie, şuruburi, sfoară şi călţi? Chiar nu mai putem face nimic local? Este foarte ciudat, de unde astfel de reacţie economică. De unde până în ‘89 nu mai făceam nici un import, acum trăim numai din importuri?
    O a treia intervenţie rapidă şi posibilă a statului român în zona rurală o reprezintă subvenţiile directe, cu proiecte de soluţii în combaterea periclitării culturii agricole cauzată de secetă: serele. România are o tradiţie în zona serelor, activitate profitabilă şi stabilă din punct de vedere economic, dar cu un aport financiar iniţial extrem de important. Ce recomandă astăzi serele? România are astăzi foarte mult teren agricol rămas în paragină. De asemenea, agricultura pe suprafeţe mici nu se face cu aportul unui agronom. Există riscul ca şi pe terenurile exploatate economic să avem o sărăcire accentuată a calităţii nutritive din cernoziom. Combaterea scăderii calităţii nutritive prin îngrăşăminte non-naturale nu este indicată. Iată deci că soluţia serelor devine din ce în ce mai de bun augur. Într-o seră se poate stabili foarte uşor o politică a exploatării pământului.
    A patra intervenţie rapidă şi posibilă este în domeniu logisticii şi al asistenţei serviciilor. Nu mi se pare normal ca în mediul rural să nu existe în fiecare localitate asistenţă medicală, şcoală, centru cultural, acces INTERNET şi celelalte elemente de infrastructură obişnuite în marile oraşe. Nu putem trata locuitorii zonei rurale ca pe cetăţeni de rang inferior. De asemenea, în domeniul logisticii, ar trebui să existe un sistem care să asigure o bună informare a cetăţenilor privitor la posibilităţile pe care le au şi care, evident, să colecteze şi răspunsul de tip feedback pentru a corecta erorile din sistem. Poate că dacă am stabili pentru zona rurală condiţii de trai asemănătoare cu cele din zona urbană, nu vom mai avea o migrare permanentă de la rural la urban Fenomenul de depopulare rurală, având ca primă consecinţă lipsa de aport financiar în localitate, provoacă un cerc vicios. Cu cât sărăcia este mai mare cu atât migrarea este mai mare şi cu atât sărăcia se accentuează.

    Creşterea venitului agricol este o cale simplă şi directă de creştere a bunăstării, pe categorii, a cetăţenilor din mediul rural. Atunci când achiziţia de la ţăran se face la un preţ mult mai mic decât cel de vânzare, undeva apare un scurtcircuit generatori de profituri în zona industrializării sau a serviciilor. În plus, există o idee mai veche a constituirilor de asociaţii în zona agricolă astfel încât să se poată achiziţiona utilaje mai scumpe. Aceasta ar trebui folosita acum din plin. Nu văd cum şi-ar putea permite o gospodărie cu două vaci o mulgătoare electrică şi un tanc de răcire. Asocierea a 200 de gospodări care au fiecare două vaci (adică la nivelul unui sat ceva mai mare), ar putea duce la achiziţionarea unui astfel de utilaj cerut de standardele europene. Proprietatea comună ar putea fi o societate comercială normală şi nu un clasic CAP. Poate un fel de garanţie legală din partea statului că nu le fură nimeni banii, o lege specială pentru astfel de societăţi, ar fi bună.

    Lumea satului românesc este o lume specială, o lume a noroiului şi a birtului comunal. De aceea sunt şi eu interesat, ce soluţii vede PSD pentru a creşte veniturile în zona rurală.

  • gabicretu

    @grupurile de producatori (cooperativele sau asociatiile de care vorbesti)sunt deja reglementate si sunt o conditie a accesului la subventii pentru cresterea animalelor; dificultatea nu vine din lipsa reglementarii ci din cea a actiunii; exista o neincredere generalizata a omului in alt om, un egoism si o suspiciune generalizate la romani care-i deosebeste de nu stiu care europeni mai nord-vestici ce sunt capabili sa achizitioneze si sa platesca in comun un utilaj mai scump fara sa aiba nici o forma juridica de organizare (sunt organizati intr-un fel cooperative de(pe) incredere.
    Unele din propunerile tale sunt excelente, ele functioneaza pe ici pe colo dar cer pentru eficienta – unificarea pamanturilor. Nu poti face culturi ca lumea daca media exploatarii agricole este de 0,9 ha.
    La Vaslui s-a format prin metode capitaliste clasice (cumparare si arenda) o exploatatie de 40-50000ha; in majoritate cultiva rapita, subventionata, a facut si o fabrica de biocombustibili (cu fonduri europene) si merge. Dar mai este atat de mult…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *