Home » Stiri

Gabriela Creţu pledează pentru învăţarea, ca a doua limbă străină, şi a altor limbi decât cele de circulaţie universală

25 March 2009 707 views No Comment

Eurodeputata PSD Gabriela Creţu a depus, marţi, o declaraţie scrisă aferentă dezbaterii, în plenul Parlamentului European, a raportului referitor la “multilingvism - un avantaj pentru Europa şi un angajament comun“. Doamna Creţu, raportor virtual în acest dosar, a subliniat importanţa multilingvismului şi a insistat asupra necesităţii de a conserva diversitatea lingvistică a Europei. Ea a pledat, în acest context, pentru învăţarea, ca a doua limbă străină, şi a altor limbi decât cele de circulaţie universală, în special a limbilor din ţările vecine, ale minorităţilor etnice din propria ţară şi a limbilor vorbite în economiile emergente cu care ţara de origine are relaţii în dezvoltare.


Gabriela Creţu a subliniat faptul că, pe lângă argumentele pragmatice legate de piaţa muncii -cum ar fi reducerea riscului de şomaj, sporirea şanselor de angajare, creşterea calităţii serviciilor prestate, îmbunătăţirea atmosferei la locul de muncă, creşterea productivităţii si facilitarea mobilităţii- un alt motiv important pentru a susţine multilingvismul este cel legat de promovarea valorilor europene.


In viziunea doamnei Creţu, “multilingvismul contribuie la afirmarea unor valori şi atitudini esenţiale pentru modelul social european: înţelegerea reciprocă, încrederea şi solidaritatea; poate contribui la realizarea efectivă a unităţii intr-o lume diversă“.

Lasa un comentariu!

Adauga un comentariu, sau redirectioneaza catre site-ul tau. Se pote si subscribe to these comments prinRSS.

Fiti politicosi si civilizati! Ramaneti la subiect! Nu spam-urilor!

Pot fi utilizate urmatoarele tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>