• In Stiri
  • pe

Gabriela Creţu solicită Comisiei Europene alocarea de sume pentru programe de educaţie financiară

Europarlamentarul PSD Gabriela Creţu a solicitat miercuri seara Comisiei Europene să aibă în vedere utilizarea unor sume, aprobate deja, pentru programe de educaţie financiară, lipsa de informaţie fiind o condiţie de funcţionare a pieţei speculative şi unul din factorii favorizanţi ai actualei crizei financiare mondiale. 

 Intervenţia doamnei Creţu a fost făcută în timpul dezbaterii comune privind bugetul Uniunii Europene pentru 2009, din plenul Parlamentului European. Doamna Creţu este autoarea avizului Comisiei pentru piaţă internă şi protecţia consumatorilor a Parlamentului European privind dosarul bugetului UE pentru 2009.    

Aprobarea bugetului nu este o problemă tehnică, pentru specialişti, ci o problemă profund politică. Prin buget stabilim mijloacele necesare îndeplinirii obiectivelor şi dăm măsura sincerităţii angajamentelor pe care le luăm. Prevederile bugetare referitoare la piaţa internă, protecţia consumatorului, programul SOLVIT, vămi par suficiente”, a declarat Gabriela Creţu.  

Potrivit deputatei europene, „problemele însă nu lipsesc. Economia mondială este în pragul crizei; piaţa financiară îşi arată limitele de funcţionare; vedem neregulile ce se ascund în spatele unor reguli greu de înţeles pentru cetăţean. Se demonstrează, încă o dată, fragilitatea poziţiei celui care recurge la serviciile financiare. In aceste condiţii, propunerea de amendament care solicită alocarea de fonduri pentru educarea financiară a consumatorilor este respinsă de majoritatea de dreapta in Comisia de buget. Nu pentru a face economii. O sumă chiar mai mare decât cea solicitată este aprobată pentru un obiectiv nespecificat legat de protecţia consumatorilor”.  

Solicit Comisiei să aibă în vedere utilizarea sumelor aprobate in respectiva linie bugetara pentru programe de educaţie financiară. Lipsa de informaţie a unora este o condiţie de funcţionare a pieţei speculative şi de îmbogăţire a altora . Nu e momentul însă să-i luăm apărarea. Este preferabil ca cetăţeanul educat să ştie să evite riscurile, să se protejeze singur”, a conchis doamna Creţu.   

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *