• In General
 • pe

Inca un minut!

Minutul (si treizeci de secunde) de astazi, la Raportul privind reglementarea cadru privind masurile care sa permita combinarea studiilor cu viata de familie:

Educatia si speranta de viata sunt indicatori ai dezvoltarii umane. Europa este performera in acest sens, ceea ce este bine, nu pericol social sau economic.

Dificultatile demografice provin din falsele prioritati sociale si dintr-o repartizare a resurselor insensibila la viata, in care omul pare mijloc pentru cresterea economica, nu invers.

Trebuie sa fim coerenti cu valorile noastre declarate! Un om nu este doar o valoare utila ( forta de munca si contributor la asigurarile sociale). Nici reproducerea fortei de munca nu poate fi necesitate sociala dar raspundere individuala.

Precum tribul indian disparut, politicienii trebuie sa se intrebe la orice decizie – “E bun si pentru copii?!”

La cele referitoare la studentii–parinti trebuie sa tinem cont de specificul acestora:

 • posibila suprasolicitare cauzata de o tripla obligatie – studiu, munca pentru a se intretine, cresterea unui copil;
  lipsa de locuinte adecvate;
 • parinti care nu pot oferi ajutor, fiind la varsta activa si sub exigenta reconcilierii ei insisi;
 • institutii de invatamant conservatoare (o liceana insarcinata e motiv inca de scandal si exmatriculare);
 • anumite alocatii nu sunt drept universal al copilului ci drept derivat al celor care desfasoara o activitate platita, excluzand studentii;
 • la varsta studiilor, numai un barbat la patru femei doreste un copil si e prea devreme pentru reproducerea artificiala; feminizarea si segregarea educationala pe genuri face dificila intemeierea unei familii in universitate, chiar pentru cei care vor.

Atingerea obiectivului Barcelona privind serviciile de ingrijire pentru copiii este urgent necesara; fara un avans rapid spre o egalitate reala intre femei si barbati, nu este si suficienta acolo unde familia poarta numele barbatului dar ramane inca responsabilitatea femeii.

3 comentarii la “Inca un minut!”

 • suzy

  Asa cum zicea doamna deputat mai sus, de obicei femeile intretin familia, de obicei femeile fac sacrficii, de exemplu daca o femeie ramane insarcinata la o varsta mai mult sau mai putin frageda,ea este cea care suporta consecintele, ea este cea care trebuie sa renunte la cariera sau studii pentru a-si creste copilul, pe cand unii barbati nu au nici un fel de responsabilitate…
  Ma gandesc oare de ce nu ar putea sa fie invers?
  Cati dintre barbati ar renunta la cariera sau la studii pentru a creste un copil? Ma intreb oare s-ar gasi vreunul?
  Nu este deci de mirare ca populatia Europei a stagnat, si in unele tari este chiar in scadere, femeile isi doresc sa isi creeze o cariera si mai apoi un copil pentru ca este prea dificil sa aiba un copil si sa isi continue studiile.

 • alt nimeni

  “Ma intreb oare s-ar gasi vreunul?” – faptul ca nu cunoatem un anumit lucru nu inseamna ca lucrul respectiv nu exista.
  Nu stiu daca in spatiul de stanga The Economist este o lectura intalnita, dar v-ar putea servi cateva argumente solide. Spre exemplu: o estimare a valorii activitatilor casnice (neremunerate) pe are le efectueaza femeile ar fi de 40% din PIB-ul mondial.

 • Mihai

  @ suzy
  No offense dar cred ca esti blocata in sec.XX. Si-atunci inca, in ultimii ani in special,femeile au avut aceleasi drepturi cu barbatii. Vorbesc dintr-un punct de vedere legal. Daca in cuplu hotaririle nu erau luate impreuna atunci ala nu era „cuplu” ci o „celula” condusa de barbat(sau femeie dupa caz). Acum, ca sa faci un copil e nevoie de doua persoane, exceptind cazul inseminarii artificiale. Cind iei o decizie, cintaresti toate unghiurile. Daca femeia ramine insarcinata si decide sa nu spuna barbatului, ea incalca deja regulile initiale ale intelegerii. Ce poate face barbatul atunci?
  PS: Cred ca ai ales un subiect de argument care poate continua pt eternitate. Si despre barbati care decid sa stea acasa sa creasca odraslele, e lumea plina. Depinde de situatie. Arata-mi un barbat care spune: sotia mea poate face mai multi bani decit mine pt ca are o slujba mai buna,iubeste ceea ce face(ca meserie) iar eu urasc slujba pe care o am. Totusi pt ca sint barbat, refuz sa stau acasa cu copiii. Ea trebuie sa stea acasa pt ca e femeie!
  Personal, as sta acasa daca asta ar fi cazul!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *