Home » General, Politice

Intervenția 4 (despre un alt fel de New Deal)

6 February 2015 4,946 views One Comment
Dragi prieteni,
Organizatorii si vorbitorii principali din aceasta zi au probat o surprinzătoare sinceritate si ne-au gratulat cu o buna doza de umor negru.
Au fost neasteptat de sinceri cand ne-au spus in mod repetat, prin vocea autorizată a comisarului Moscovici, ca “trăim intr-o piața” si,  respectiv, ca “trăim intr-o economie”. Noi suntem parlamentari, reprezentanți ai  cetățenilor europeni. Acestia  sunt de moda veche, crezând ca trăiesc intr-o societate. In aceasta, sănătatea, educația, locuințele, drumurile, cum sa sprijinim dezvoltarea umană sau cea a comunităților sunt teme foarte potrivite pentru dezbaterea politica.
Faptul ca trăiesc intr-o societate de piața este deja înfricoșător pentru cetateni. A trai intr-o piața sau economie este de neconceput. Din păcate, noi, ca parlamentari, nu-i putem face sa înțeleagă asta întrucât multora ni se pare absurd, de asemenea.
Si, cu certitudine, e vorba de umor negru atunci cand vorbim despre “European New Deal” cu referire la Planul Juncker.
Dragi prieteni,
Atunci cand își lansa istoricul mult apreciat program, Roosevelt declara: “Întreaga națiune, bărbați si femei, uitați de filosofia politica a guvernului, asteapta de la noi o direcție si oportunități mai echitabile cand se distribuie avuția naționala. Ma angajez in fata americanilor sa fac o noua distribuție (new deal).”
Odată, in 18 Brumar…,  Marx a scris:”Istoria se repeta. Prima data ca tragedie, pe urmă, ca farsa.” Ma tem ca avea dreptate si noi am uitat sa adaugăm “Ne angajam sa facem o noua distribuție in favoarea piețelor europene”.
Post Scriptum
Am participat, in calitatea mea de raportor  pe guvernanta economică si semestrul european,  la Săptămana parlamentara europeană 2015. Postez intervențiile pe măsura ce le recuperez dintre notițe si le traduc din engleză in romana. Fiecare intervenție se făcea intr-un context creat de intervențiile reprezentanților Comisiei Europene, Consiliului, Parlamentului European, etc.  (lungi si de la tribuna) si cele ale parlamentarilor naționali (limitate la doua minute si din sala). Aici, era dupa intervenția comisarului Moscovici pe tema Planului Juncker de investiții strategice. Sala era hemiciclul PE de la Bruxelles.

One Comment »

  • Prospectiv A-z A spus:

    “trăim intr-o piața” & “trăim intr-o economie”

    Pana intr-o zi, cand fie ne va omori planeta, fie ne vom trezi.

Lasa un comentariu!

Adauga un comentariu, sau redirectioneaza catre site-ul tau. Se pote si subscribe to these comments prinRSS.

Fiti politicosi si civilizati! Ramaneti la subiect! Nu spam-urilor!

Pot fi utilizate urmatoarele tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>