• In General
  • pe

Intervenție – Conferința Județeana PSD, 4 octombrie

Dragele mele colege si la fel de dragi colegi,

Permiteți-mi sa va salut cu toata prietenia!

De la ultima conferința am câștigat alegeri, am pierdut alegeri, am rupt USL-ul, i-am continuat programul – nu e prea clar de ce nu ni l-am asumat pe al nostru si-l continuam si pe-al liberalilor – am guvernat, am schimbat legi. Cel mai adesea in bine; in bine pentru oameni si societate.

Asta nu e de-ajuns!!!

Oamenii nu voteaza niciodata fapte, oricat am vrea noi sa ne păcălim. Voteaza in funcție de impresia lor despre oameni si fapte. Altfel, cum l-ar fi votat pe Lis sau Basescu?! Dar e adevarat ca alegătorii nostri sunt mai destepti decat ai altora si nu au votat asemenea candidați! 🙂 Sa avem grija sa-i ținem destepti!

Pe lângă ceea ce facem si putem controla, exista procese mai profunde care continua; uneori le vedem, alteori nu. Despre ele vreau sa spun cateva cuvinte.

In realitate, cel mai mult vedem ce se spune la televizor. Multe lucruri false sau deformate amestecate cu bucatele de adevar. Adevar dar adevarul cui?! Si la ce serveste?! Cel mai adesea, acel adevar e contrar intereselor celor pe care-i reprezentam noi dar prinde usor la cei plini de necazuri carora cei care nu au solutii le ofera țapi ispasitori.

Țapii ispasitori sunt partidul nostru, democrația si politica, respectiv Uniunea Europeana; toate se afla sub asediu.

Asediul vine din multe parti. Din interior si din exterior. Are legatura cu creșterea inegalităților si concentrarea puterii economice in mâini putine. Sau conturi putine si grase si ascunse in paradisuri fiscale. Titularii lor sunt deranjati de oameni si democrație. Sunt prea multi oameni, dupa ei, si mai vor sa si trăiască decent si sa-si spunem cuvântul. Partidele mari, puternice, care ar putea schimba ceva esențial ii supara. Si uite asa apare teoria partidului mic si iute, de buzunar sau valijoara, care bântuie si pe la noi.

Cu precădere, partidelor de stânga li se cere mereu sa se reformeze; eu trebuie sa ma reformez dar Vasile Blaga, nu. Unitatea dreptei e buna dar la stânga se cere divizare.

Daca sunt necesare clarificări in partide, si sunt, atunci membrii lor trebuie sa faca asta! De jos in sus, nu viceversa. In reuniuni ca aceasta, nu de instituțiile de forța ale statului sau de televiziuni. S-a facut asa ceva in Italia anilor 90. Rezultatul a fost ca un monstru politic ca Berlusconi a câștigat de trei ori alegerile. Nu a triumfat dreptatea, din păcate…

In tarile din jur, partidele social democrate nu prea mai exista. In situațiile mai fericite, le-au inlocuit partide mai clar de stânga, ca in Grecia; in cele nefericite, multe, au cateva procente sau au virat spre dreapta xenofoba si naționalistă. Trebuie sa ne păzim de asta!

Democrația este sub asediu. Asistam la un dezechilibru îngrijorător al puterilor in stat; cei nealeși de nimeni, care nu dau seama nimănui, încearcă sa prea controlul asupra celor aleși de dumneavoastră si care, nu doar odata la patru ani, ci in fiecare zi, pot sa va sa seama.

Exista si colaboraționiști din interior, sa ne intelegem; nu doar cei care dau apa la moara criticilor prin faptele lor, ci si cei care preiau si multiplica mesajul acestora, cei care nu se iau in serios si nu stiu ce putere extraordinara dețin – cea de a schimba legile nedrepte si sa le înlocuim cu unele drepte.

Stiu pe vreo cativa din aceasta sala care zic in gândul lor: „Ce buna ar fi o dictatura!”; le spun ca gresesc! Gresesc tare! Dictatura care ne amenință nu este a proletariatului, sa dea loc de munca si casa la fiecare, in schimbul libertății. Ne amenință  dictatura bancar-financiară sau, mai grav, fascista, care te da afara din casa la prima rata neplătită si pe urma trimit forte paramilitare sa curețe străzile de vagabonzi…

Care-i soluția?! Sa rezistam! Cum?! Sa scoatem in fata destui oameni care sa aiba îndrăzneala  sa înfrunte aceste situatii dar si destula minte si pregătire sa știe cum!

Nu unul, nu doi, ci multi! Si sa mai ținem cont ca ideologic, sa nu trăim in anii 90 cand Piata era zeul si Statul, diavolul. Liderul recent ales al Partidului nostru frățesc, Partidul Laburist Britanic, e mult mai radical decat mine, care-s acuzata de șefi si lăudata de membri ca-s radicala, ca prea iau in serios stânga. Trebuie sa scoatem in fata interlocutorii pentru socialiștii din Europa care s-au trezit din somnul lor neoliberal…

Post Scriptum

Cautam prin notite si am gasit aceasta intervenție mai veche; mi-o asum…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *