• In Stiri
  • pe

„Introducerea efectivă a dimensiunii de gen în elaborarea bugetelor, instrument esenţial pentru reducerea decalajelor de salarizare”

Strasbourg, 20 mai  

Europarlamentarul PSD Gabriela Creţu a pledat, marţi, în plenul Parlamentului European, pentru introducerea efectivă a dimensiunii de gen în elaborarea bugetelor -european, naţional şi local. Acest demers ar constitui, în viziunea eurodeputatei, un instrument esenţial pentru reducerea decalajelor structurale de salarizare şi aplicarea principiului plăţii egale pentru munca de valoare egală.  

Intervenţia doamnei Creţu a avut loc în cadrul dezbaterii raportului Lynne privind „Progresul realizat pe calea egalităţii de şanse şi în lupta împotriva discriminării în UE”. In aşteptarea unei directive orizontale remarcăm că avem o legislaţie europeană şi una naţională împotriva discriminării, numeroase angajamente politice, precum şi mecanisme instituţionale specifice. In ciuda acestor aparenţe optimiste, gradul de transpunere, implementare, şi eficienţa măsurilor adoptate sunt încă foarte scăzute, cel puţin în unele dintre statele membre. Pentru realizarea egalităţii între femei şi bărbaţi la nivelul UE, a avea un loc de muncă bine plătit este un aspect esenţial„.  

De aceea, potrivit doamnei Creţu, „propunem Comisiei Europene să iniţieze un plan integrat de acţiuni pozitive la nivel de integrare a pieţei muncii, menit să reducă diviziunea de gen artificial menţinută, ca şi decalajele structurale de salarizare care încă există între ramurile economice considerate ‘feminine’ şi cele considerate ‘masculine‘”.  

In cadrul acestuia, introducerea efectivă a dimensiunii de gen în elaborarea bugetelor – european, naţional şi local – constituie un instrument esenţial pentru reducerea decalajelor structurale de salarizare şi aplicarea principiului plăţii egale pentru munca de valoare egală. Deocamdată acest din urmă principiu este doar un vis sau o simplă declaraţie„, a conchis doamna Creţu.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *