La elaborarea politicilor referitoare la romi, organizaţiile şi comunităţile de roma trebuie să fie actori activi

Eurodeputata PSD Gabriela Creţu, membră a Comisiei pentru drepturile femeilor şi egalitatea de gen a Parlamentului European (FEMM), a depus, marţi, o declaraţie scrisă aferentă dezbaterii, în plenul Parlamentului European, a raportului Kovacs privind situaţia socială a romilor şi ameliorarea accesului lor la piaţa de muncă europeană. Doamna Creţu, raportorul socialiştilor europeni în acest dosar, consideră că la elaborarea oricărei politici referitoare la romi, organizaţiile reprezentative şi comunităţile de roma trebuie să fie actori activi, iar politicile de incluziune pentru romi trebuie să fie o componentă firească a politicilor de profil aplicate tuturor cetăţenilor. 

O soluţie europeană la problemele cu care romii se confruntă trebuie să respecte nişte principii esenţiale. Romii sunt cetăţeni ca oricare dintre noi chiar dacă mulţi se găsesc într-o poziţie mai vulnerabilă din cauza discriminării şi sărăciei. Drept urmare, la elaborarea oricărei politici, organizaţiile reprezentative şi comunităţile de roma trebuie să fie actori activi. Politicile nu sunt pentru ei, ci cu ei. De asemenea, aceste politici trebuie să fie o componentă firească a politicilor de incluziune socială aplicate tuturor cetăţenilor„, se arată în declaraţia scrisă.  

Potrivit doamnei Creţu, „sunt necesare eforturi sporite pentru a ameliora condiţiile de locuire şi accesul la serviciile de educaţie şi sănătate; acestea sunt condiţii minime pentru ca să poată obţine şi menţine un loc de muncă. Ca cetăţeni europeni, romii beneficiază de aceleaşi drepturi şi libertăţi ca oricare, inclusiv cel de liberă circulaţie. Politicile de încurajare a mobilităţii muncitorilor necalificaţi şi fără pregătire profesională au avut însă un efect nedorit şi neanticipat -accentuarea discriminării populaţiei roma în statele europene; reacţiile rasiste şi xenofobe în creştere sunt o dovadă„.  

Deputata europeană consideră totodată că femeile rome au poziţie şi mai vulnerabilă pentru că fac obiectul unei discriminări multiple: ca femei, ca membre ale unei minorităţi adesea exclusă şi pentru că sunt mai sărace, în medie, decât restul populaţiei.             Criza economică nu poate fi utilizată drept scuză, nici de statele membre nici de Comisia Europeană, pentru a nu implementa programele de incluziune socială ci, dimpotrivă, trebuie să reprezinte un motiv de acţiune concertată. Comunitatea roma, ca orice alt grup defavorizat, poate plăti prima şi foarte scump efectele crizei. Reacţiile aberante pe care le-am văzut în Italia nu ne lasă speranţă că trecutul va fi evitat. Între a căuta soluţii şi a căuta vinovaţi pentru răul din societate, Dreapta a preferat întotdeauna să dea vina pe alţii. Ca reprezentantă a Stângii, prefer să găsim soluţii„, se conchide în declaraţia scrisă.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *