• In General
  • pe

Liceeni la Strasbourg: Alexandra Craciun

O calatorie mai mult decat bine-venita.

Simteam nevoia de o motivatie in plus pentru drumul pe care mi-l alesesem deja spre facultate.Mi se intiparise in cap ideea ca sunt mult prea multi cei care vorbesc in numele comunitatii, ca ar vrea sa faca multe pentru cei ca ei, dar in mod misterios uitau repede.Si excursia aceasta ne-a dovedit tuturor ca avem sanse de care trebuie sa profitam.

Civilizatia, cultura lor este unica, minunata, superba. Nu m-as satura niciodata sa ma plimb pe stradute laturalnice in Strasbourg si sa uit ca nu sunt la mine acasa, atat de bine stiu localnicii sa-i integreze pe turisti. Daca nu ar fi aparatele foto si magazinele cu suveniruri, nu s-ar putea spune ca Strasbourg-ul este locuit zilnic de, cred ca, mai mult de 2 milioane de oameni, mereu altii.
Avem atatea de invatat de la ei : promovarea valorilor traditionale, imbunatatirea conditiilor de practicare a turismului si astfel vom putea fi pe picior de egalitate cu ei.

Am calatorit prin aproape toata Romania si am vazut diferente ca de la cer la pamant, deci, cu atit mai mult ,se intelege cand vorbim pe plan continental. Si din cauza ca am observat diferente ce nu ar trebui sa existe intre regiuni din Romania(saracie, mentalitate, abuzuri)as vrea ca reputatia Moldovei mele sa nu mai fie una negativa. As vrea sa pot face ceva practic pentru ea.Si excursia la Parlamentul European simt ca a fost inceputul.Sunt cu mult mai motivata si acelasi sentiment ‘l-am citit’ si in ideile colegilor mei.
Avem multe de invatat de la francezi, germani si alti europeni, dar si ei de la noi. Nu vom putea cere sa avem si noi o catedrala Notre-Dame ca cea din Strasbourg sau pe Mozart drept co-national ;dar nici ei nu pot pretinde manastirile si castelele noastre si nici pe al nostru Vlad Tepes sau Constantin Brancusi.

Suntem ceea ce spune si deviza Uniunii Europene :unitate in diversitate.

Va trebui sa invatam unii de la ceilalti si sa ne respectam pentru a deveni o putere din toate punctele de vedere ; vorba noastra romaneasca : « Unde-i unul, nu-i putere ;unde-s doi, puterea creste si dusmanul nu sporeste ! »
Multumesc din suflet organizatorilor si doamnei deputat Gabriela Cretu pentru sansa pe care ne-a oferit-o, de a ne crea o idee despre marea comunitate cu care urmeaza sa conlocuim si pe care va trebui sa o conducem pentru a face sa merite chinurile celor doua mari razboaie mondiale !

Pentru alte opinii ale liceenilor din Vaslui care au fost in vizita la Strasbourg, dati click aici

One Reply to “Liceeni la Strasbourg: Alexandra Craciun”

  • Gabriela Cretu

    Frumoase lucruri si adevarate; da’ de ce asa… „ca la carte”!? Ma gandeam ca sunteti mai trasniti, mai inventivi si mai putin cuminti (nu ca-mi pare rau de cumintenia voastra). Uita-te la ce au spus colegii care au scris pana acum(eu tocmai m-am uitat). Seamana scrisul lor cu ei !? Ei prca erau mai diversi – ca tot e vorba de diversitate…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *