• In General
  • pe

Londra

Sunt deschisa la experientele noi; cu o conditie – sa nu fie daunatoare. Impresiile sunt atat de contradictorii dupa experienta mea londoneaza incat le las sa se mai aseze; nu vreau sa fiu inteleasa altfel… In orice caz, faptul ca merg pe partea cealalta decat restul Europei, ca masoara in picioare, ca pe orice e chipul Reginei, e doar partea superficiala a lucrurilor…

Conferinta a fost insa foarte utila; pentru toti. Au fost interventii de forta, participanti interesati si interesanti, discutii cu idei si propuneri ce aratau experienta dar si angajamentul lor in gasirea si aplicarea solutiilor. Fata de alte conferinte pe aceeasi tema prin lumea larga, am remarcat cu placere si participarea (efectiva) a unor barbati. De obicei, toate marile probleme care la prima vedere par a le privi mai mult pe femei sunt discutate de femei, intre femei…

Eu am avut partea „plicticoasa” din program. Mi s-a dat drept „tema” sa conving Guvernul Marii Britanii sa ratifice Conventia pe care – din diferite motive englezesti legate de imigrare, bani, etc. – nu o ratificasera. As putea spune ca mi-a reusit. Ministrul de resort a avut o interventie absolut remarcabila in care a angajat Guvernul pentru ratificarea pana in toamna a documentului si a prezentat un plan concret de combatere a traficului; concret si cu actiuni in rezonanta cu spiritul Conventiei – descurajarea cererii, programe pe termen lung de reabilitare si reintegrare a victimelor traficului de persoane, inasprirea pedepselor pentru traficanti, etc
In privinta prostitutiei, fenomen cu care traficul se relationeaza foarte puternic, pozitia a fost de o claritate „cristal”! Incerc sa reproduc afirmatia.

Guvernul (de al Marii Britanii e vorba) este dispus sa ia in considerare si sa discute modelul suedez dar exclude din start orice discutie cu privire la posibilitatea legalizarii ei.” Modelul suedez (pentru cei care nu stiu despre ce este vorba) criminalizeaza cumpararea de „servicii sexuale” (clientul) si decriminlizeaza „prestarea” (persoana care se prostitueaza).

Am plecat cu o mare tristete (nu din cauza experientei londoneze). Ma gandeam la faptul ca Romania a ratificat Conventia inca din 2006. Si la ce ne foloseste!? Care e avantajul nostru, care am facut acte pur formale, fata de englezi, care au refuzat sa le faca? Nu mai departe de anul trecut, fostul ministru de interne (la ministerul asta au fost doar doi in ultima guvernare!?) propunea legalizarea prostitutiei din motive… economice! Cata distanta…

PS

As vrea sa pun la articole textul interventiei (cu argumentele pentru politicieni pe care am incercat sa le gasesc) dar e in engleza si nu are cine sa o traduca acum. Avem vreo doua dosare urgente restante. Dar maine, poimaine, reusesc eu…

6 comentarii la “Londra”

  • Bibliotecaru

    Link-ul la convenţie este:
    http://www.conventions.coe.int/Treaty/Commun/QueVoulezVous.asp?NT=197&CM=8&DF=1/22/2008&CL=ENG
    Dacă România (prin intervenţia Gabrielei Creţu) reuşeşte să convingă pe britanici să ratifice acea Convenţie este un succes diplomatic românesc, pe lângă eventualele avantaje ale românilor. Poate revenim cu mitul diplomaţiei româneşti.

  • Valeriu mangu

    Doamna Gabriela Cretu,

    Am onoarea sa va semnalez textul pe care l-am postat in aceasta dupa-amiaza pe blogul dnei Anca Alexandrescu privitor la „lotul celor 8”.
    Al dvs., Valeriu Mangu

  • gabicretu

    @Ce diplomatie, mon cher!
    Eu sunt politiciana; i-am atins putin pe la sensibilitati. Dar nu as vrea sa se exagereze.Conferinta a pus presiunea necesara, argumentele au facut diferenta, insa era evident ca Guvernul venise pregatit sa faca promisiunea ca va trimite spre ratificare Tratatul.Spun asta din cauza planului de masuri pe care l-a prezentat ministrul (adica n-a venit cu bla, bla, bla…). Oricum, ceva voi fi spus si eu pentru ca azi m-am trezit la usa biroului cu asistenta colegei mele britanice care a organizat conferinta; avea in brate un splendid buchet de flori; dar splendid cu adevarat! Mi-l trimisese Mary drept multumire ca am acceptat sa merg si am contribuit prin interventie la rezultatul pentru care se batuse mult si de mult timp. Asa ca, da, i-am convins!

  • Mihai

    Enlezii sint rigizi si greu de convins. Foarte traditionalisti. Iti da impresia citeodata ca practica un soi de „rasism” ideologic sau ceva in genul asta. E impresia numai. In fond sint oameni buni dar au tot timpul aerul ala de superioritate. Daca i-ati convins, atunci felicitari. Odata ce se misca, se opresc cam greu

  • Bibliotecaru

    Ştiu eu ce spun, şi buchetul de flori nu a fost „pe degeaba”. Cei de acolo a văzut ei negociatorul şi îl vor probabil şi pentru viitor.
    Eu cred în abilitatea aceasta românească de a face să se înţeleagă duşmanii milenari, pentru că aşa supravieţuim şi noi de milenii. Acum câteva sute de ani eram cei care ne tot băteam cu turcii şi, paradoxal, eram şi cei care ne înţelegeam cei mai bine cu ei. De bine de rău România nu a purtat fesuri turceşti şi nici nu a scris cu chirilice, cum s-a întâmplat cu unii din vecinii noştri. Cumva ne-am descurcat şi am trecut peste vicisitudini. Aşa că am încredere în viitorul nostru din acest punct de vedere.

  • Roxana

    …am vazut si io acel buchet de flori!!!si confirm…intr-adevar era splendid….acolo pe pervazul din biroul dumneavostra…desi era pe trecute…..dar…cu toate acestea…au trecut si „maine si poimane”…si ” textul interventiei (cu argumentele pentru politicieni pe care am incercat sa le gasesc) … in engleza,e adevarat…nu a mai aparut…?!?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *