• In General
  • pe

Lupu-și schimbă părul…

 

Fenomenul este prezent  și la alte specii, cu unele variații; năravurile însă au  o notă constantă – nu se schimbă  deloc; la toate speciile. La specia numită politician năravurile par a se schimba și mai greu decât la altele, chiar și la nivel european.  Am avut o asemenea probă  săptămâna trecută în PE; o probă de populism explicabilă, dacă ne amintim că în 7 iunie avem alegeri; nu mai puțin surprinzătoare, totuși.

Cu  trei luni în urmă, am considerat drept o mare victorie rezoluția în baza căreia Comisia Europeană trebuie să elaboreze o propunere legislativă privind reglementarea pieței financiare. Victoria nu fusese însă deplină; Grupul Popular s-a opus acerb ideii  de a include existența paradisurilor fiscale și firmelelor fantomă printre factorii care au generat  criza și contribuie la fragilitatea sistemului financiar. Consecințele sunt chiar mai grave; măsurile intervenționiste preconizate în ultimul timp – echivalente cu injectarea în economiile statelor importante a sute și sute de miliarde de euro – pot să nu aibă niciunul dintre efectele pozitive scontate. Explicația este simplă –  statele nu au control asupra rezultatelor pentru că,  în fapt,  multe companii care funcționează pe teritoriul lor nu sunt și sub jurisdicția lor,  sunt din Insulele Cayman sau… Borneo. Mobilitatea fără limite a capitalului financiar este marea „achiziție” care a înclinat balanța puterii dinspre statele naționale spre companiile transnaționale.

Faptul că toți cei care câștigă o mie de lei plătesc impozite iar cei care câștigă un miliard au posibilitatea legală să se sustragă, nu i-a părut Dreptei o nedreptate; bineînțeles, este vorba de aceleași impozite din care se acordă astăzi ajutoare spectaculoase pentru a salva marele capital.  Problema desființării paradisurilor fiscale a fost exclusă total din rezoluție. 

Zilele trecute, tema a revenit  în dezbaterea Parlamentului   sub forma unui amendament la Planul european de relansare economică. La vot, surpriză! O mare parte a popularilor europeni – provocați de socialiști – îl votează. Întâmplarea mi-a amintit proverbul străvechi dar cu semnificație măcar periodic valabilă – lupul păru-și schimbă, doar năravul ba! Năravul este ca înainte de alegeri să plângi pe umărul celor mulți, pentru că  votul lor contează; după alegeri, angajamentele pot fi uitate iar populiștii pot redevini populari – adică, demni reprezentanți ai Dreptei și apărători ai capitalului; apărători ai Pieței libere, de asemenea. În Comisia pentru piața internă – unde ochiul cetățeanului nu pătrunde atât de ușor –  popularii nu și-au mai vopsit părul în roșu. Au fost respinse toate amendamentele care încercau să apere drepturile pacienților și să protejeze sistemele naționale de sănătate împotriva unor măsuri ce semănau a liberalizare a serviciilor de sănătate, liberalizare distrugătoare pentru unele dintre ele. De această dată,  mobilizarea împotriva pozițiilor Stângii trebuia să satisfacă o altă parte a electoratului – mult mai puțin numeroasă dar mult mai influentă.

La noi, nici criza, nici măcar alegerile care urmează, nu determină schimbarea discursului public; mulți întrețin  încă speranța că mâna invizibilă a Pieței va regla până la urmă lucrurile ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, ca și cum nu am învăța nimic din ceea ce vedem – Piața nu reglează singură disfuncțiile pe care le produce; nici echilibrele macro-economice nu au asigurat bunăstarea generală. Mâna  invizibilă,  despre care vorbea Adam Smith, nu s-a dovedit eficientă; sau poate a fost, dar de o manieră diferită față de cea pe care o  imaginam. Mai curând, acțiunea ei este cea pe care  Frei Beto* o descria cu amară ironie – „Mâna pieței umblă prin buzunarele noastre; dar nu prin ale tuturor. Invariabil, doar prin cele ale săracilor”. Cu această schimbare de viziune, putem  înțelege și de ce se cheamă invizibilă. Probabil,  ca să nu ne dăm seama când acționează și să strigăm într-un glas – Hoții! Hoții!

*Frei Beto este un scriitor, gânditor și militant social brazilian cu o mare influență în America Latină și nu numai

PS. Am reluat de o manieră mai organizată câteva impresii pe care le-am exprimat deja la cald zilele trecute… Cred că este necesar.

 

2 comentarii la “Lupu-și schimbă părul…”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *