• In General
 • pe

Mormantul lui Isus

Sunt o idioata. Totdeauna mi-am inchipuit ca cei ce cred cu adevarat in Isus o fac pentru ca il considera modelul divin al omului, idealul spre care aspira, pe care vor sa-l imite.

Ipoteza de a dovedi ca a fost doar om mi s-a parut fabuloasa. Am crezut ca-i va bucura pe cei care cred. Ar insemna ca e posibil; ar insemna ca am putea sa depasim egoismul, sa fim mai buni, sa invatam solidaritatea, toleranta, iertarea, chiar sacrificiul pentru celalalt; si asta pentru simplul motiv ca Isus a putut. Ar insemna ca e pe masura omului sa se inalte spiritual…

M-am desteptat. Am aflat de la niste inalti reprezentanti bisericesti, la televizor, ca e o blasfemie; daca a fost om inseamna ca nu a inviat; daca el nu a inviat, nici noi nu o sa putem; si asta nu se poate!

Toata credinta nu e decat un targ cu Divinitatea; eu sunt cuminte si voi trai vesnic…

La ce bun sa traiesti vesnic daca nu esti capabil sa traiesti in armonie cu lumea cativa zeci de ani!? Raspunde vreo religie la intrebarea asta!?

Tags: , ,

11 comentarii la “Mormantul lui Isus”

 • Apolodor

  N-ati inteles nimic din religie daca puneti asa problema. Daca Isus a fost doar om, inseamna ca nu avem nicio sansa, pentru ca plata pacatului este moartea, si salvarea nu poate veni decat din partea Creatorului, care trebuia sa moara in locul nostru. Daca Isus nu a murit in calitate de Dumnezeu, suntem cu totii pierduti.
  Cat despre „targul” cu Divinitatea, putem incerca din toata puterea, tot nu vom avea de oferit. Prin puterea noastra nu putem face nimic ca sa-I fim placuti lui Dumnezeu, nici nu avem vreun merit pentru ca El sa ne salveze. Abia atunci cand vom renunta la eforturile proprii si vom accepta meritele lui, abia atunci putem avea o sansa. Si roadele vor veni apoi.
  E plina lumea de „dumnezei” pe care ii gasim in morminte. Mahomed, Buda si alti creatori de religii, toti zac in morminte. Daca un astfel de Dumnezeu doriti…

 • Apolodor

  Si inca ceva. Credeti ca ucenicii lui Isus ar fi fost gata sa mearga pana la capatul lumii si sa moara pentru ceea ce ei stiau ca este o minciuna, pentru un Isus pe care ei Il stiau mort? Ce castig au avut din asta?
  Si, evident, ce castiga James Cameron din asta? Si ce castiga Satana?

 • gabicretu

  Prefer sa cred ca ucenicii lui nu au mers pana la capatul lumii si au murit pentru ca sa traiasca dupa moarte.
  Prefer sa cred ca ei au crezut ca invataturile lui merita raspandite pana la capatul lumii pentru ca lumea sa nu moara (nu din cauza pacatului originar ci din greselile ei curente – prea multa ura, prea putina iubire si nici urma de iertare, prea mult egoism si prea putina grija pentru semen).
  Prefer sa cred ca omul se naste inocent si ca se perverteste traind; daca ar incerca sa urmeze exemplul lui Isus (nu sa invie ci sa iubeasca oamenii) s-ar perverti mult mai putin.
  Cat despre indemnul de a nu face nimic, nu stiu daca nu e vreun sfat satanic… Doar, doar, vom sta cat mai departe de perfectiune…

 • Apolodor

  Dar de ce preferati sa credeti in asta? Vi se pare mai placuta calea? E si biblica? Cu totii credem in Biblie, doar suntem o natiune crestina, (indiferent de „nuanta”), si mai si juram cu mana pe ea, din cand in cand.
  Ceea ce credeti dumneavoastra contrazice chiar declaratiile ucenicilor (asta daca mai credem in Biblie, cum ziceam).
  „Vă fac cunoscut, fraţilor Evanghelia pe care v-am propovăduit-o pe care aţi primit-o, în care aţi rămas, şi prin care Sunteţi mântuiţi, dacă o ţineţi aşa după cum v-am propovăduit-o; altfel, degeaba aţi crezut. V-am învăţat înainte de toate, aşa cum am primit şi eu: că Hristos a murit pentru păcatele noastre, după Scripturi; că a fost îngropat şi a înviat a treia zi, după Scripturi; şi că S-a arătat lui Chifa, apoi celor doisprezece. După aceea S-a arătat la peste cinci sute de fraţi deodată, dintre care cei mai mulţi Sunt încă în viaţă, iar unii au adormit. În cele din urmă s-a arătat lui Iacov, apoi tuturor apostolilor. După ei toţi, ca unei stîrpituri, mi s-a arătat şi mie. Căci eu Sunt cel mai neînsemnat dintre apostoli; nu Sunt vrednic să port numele de apostol, fiindcă am prigonit Biserica lui Dumnezeu. Prin harul lui Dumnezeu Sunt ce Sunt. Şi harul Lui faţă de mine n-a fost zădarnic; ba încă am lucrat mai mult decât toţi: totuşi nu eu, ci harul lui Dumnezeu, care este în mine. Astfel, deci, ori eu, ori ei, noi aşa propovăduim, şi voi aşa aţi crezut. Iar dacă se propovăduieşte că Hristos a înviat din morţi, cum zic unii dintre voi, că nu este o înviere a morţilor? Dacă nu este o înviere a morţilor, nici Hristos n-a înviat. Şi dacă n-a înviat Hristos, atunci propovăduirea noastră este zădarnică, şi zădarnică este şi credinţa voastră. Ba încă noi Suntem descoperiţi şi ca martori mincinoşi ai lui Dumnezeu; fiindcă, am mărturisit despre Dumnezeu că El a înviat pe Hristos, când nu L-a înviat, dacă este adevărat că morţii nu înviază.” (1 Corinteni 15.1-15)

  „Căci prin har aţi fost mântuiţi, prin credinţă. Şi aceasta nu vine de la voi; ci este darul lui Dumnezeu. Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni.” (Efeseni 2:8-9)

  Omul nu se naste inocent. Purtam mostenirea pacatului. „In pacat m-a zamislit mama mea.” E-adevarat, copiii sunt draguti, scumpi, de multe ori mai buni ca si cei maturi, dar putem vedea porniri egoiste de la o varsta frageda. Asta este rodul a 6000 de ani de pacat.

  Cat despre indemnul de a nu face nimic, cred ca m-ati inteles gresit. Nu era un indemn, ci o constatare: orice am face, nu Il putem impresiona pe Dumnezeu cu meritele noastre. Singurul lucru pe care-l putem face este sa primim darul Sau (lucru destul de greu pentru o rasa extrem de mandra, cum este cea omeneasca)si apoi vor veni roadele. Da, trebuie sa urmam exemplul lui Isus, de a-l iubi pe semenul nostru, dar chiar daca astfel „ne-am perverti mai putin”, tot pervertiti am fi, si tot am avea nevoie de un Salvator.

  Va multumesc ca ati raspuns, chiar daca tonul meu a fost un pic mai dur. Respectele mele.

 • gyna

  kum naiba sa kredeti asemenea prostii///?kum s spuneti ka iisus nu a inviat? el a murit ptr noi..ptr a ne scapa de pakate ji akm ke faketi nu kredeti ka el a inviat rusine s va fie n fatza LUI ji a LUI DZEU

 • Bibliotecaru

  🙂
  Frumoase discuţii.

  Matei:
  CAPITOLUL 28
  Invierea lui Hristos. Aratarile Mantuitorului. Porunca botezului.

  1. Dupa ce a trecut sambata, cand se lumina de ziua intai a saptamanii (Duminica), au venit Maria Magdalena si cealalta Marie, ca sa vada mormantul.
  2. Si iata s-a facut cutremur mare, ca ingerul Domnului, coborand din cer si venind, a pravalit piatra si sedea deasupra ei.
  3. Si infatisarea lui era ca fulgerul si imbracamintea lui alba ca zapada.
  4. Si de frica lui s-au cutremurat cei ce pazeau si s-au facut ca morti.
  5. Iar ingerul, raspunzand, a zis femeilor: Nu va temeti, ca stiu ca pe Iisus cel rastignit Il cautati.
  6. Nu este aici; caci S-a sculat precum a zis; veniti de vedeti locul unde a zacut.

  Marcu:
  CAPITOLUL 16
  Invierea Domnului. Trei aratari. Porunca botezului. Inaltarea la cer.

  1. Si dupa ce a trecut ziua sambetei, Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov, si Salomeea au cumparat miresme, ca sa vina sa-L unga.
  2. Si dis-de-dimineata, in prima zi a saptamanii (Duminica), pe cand rasarea soarele, au venit la mormant.
  3. Si ziceau intre ele: Cine ne va pravali noua piatra de la usa mormantului?
  4. Dar, ridicandu-si ochii, au vazut ca piatra fusese rasturnata; caci era foarte mare.
  5. Si, intrand in mormant, au vazut un tanar sezand in partea dreapta, imbracat in vesmant alb, si s-au spaimantat.
  6. Iar el le-a zis: Nu va inspaimantati! Cautati pe Iisus Nazarineanul, Cel rastignit? A inviat! Nu este aici. Iata locul unde L-au pus.

  Luca:
  CAPITOLUL 24
  Invierea Domnului. El Se arata ucenicilor care mergeau spre Emaus si apoi apostolilor. Inaltarea la cer.

  1. Iar in prima zi dupa sambata, foarte de dimineata, au venit ele la mormant, aducand miresmele pe care le pregatisera.
  2. Si au gasit piatra rasturnata de pe mormant.
  3. Si intrand, nu au gasit trupul Domnului Iisus.
  4. Si fiind ele inca nedumerite de aceasta, iata doi barbati au stat inaintea lor, in vesminte stralucitoare.
  5. Si, infricosandu-se ele si plecandu-si fetele la pamant, au zis aceia catre ele: De ce cautati pe Cel viu intre cei morti?

  Ioan ne spune şi cheia întâmplării:
  CAPITOLUL 20
  Invierea Domnului. El Se arata Mariei Magdalena, apoi ucenicilor si la opt zile, dupa aceea, lui Toma.
  9. Caci inca nu stiau Scriptura, ca Iisus trebuia sa invieze din morti.
  10. Si s-au dus ucenicii iarasi la ai lor.
  11. Iar Maria statea afara langa mormant plangand. Si pe cand plangea, s-a aplecat spre mormant.
  12. Si a vazut doi ingeri in vesminte albe sezand, unul catre cap si altul catre picioare, unde zacuse trupul lui Iisus.
  13. Si aceia i-au zis: Femeie, de ce plangi? Pe cine cauti? Ea le-a zis: Ca au luat pe Domnul meu si nu stiu unde L-au pus.
  14. Zicand acestea, ea s-a intors cu fata si a vazut pe Iisus stand, dar nu stia ca este Iisus.
  15. Zis-a ei Iisus: Femeie, de ce plangi? Pe cine cauti? Ea, crezand ca este gradinarul, I-a zis: Doamne, daca Tu L-ai luat, spune-mi unde L-ai pus si eu Il voi ridica.
  16. Iisus i-a zis: Maria! Intorcandu-se, aceea I-a zis evreieste: Rabuni! (adica, Invatatorule)
  17. Iisus i-a zis: Nu te atinge de Mine, caci inca nu M-am suit la Tatal Meu. Mergi la fratii Mei si le spune: Ma sui la Tatal Meu si Tatal vostru si la Dumnezeul Meu si Dumnezeul vostru.

  Este evident ce înseamnă învierea. Nu trupul lui Iisus este sfânt, trupul este al unui simplu om, un om care simt frig, foame, sete, durere, plăcere… spiritul care a stat în El a fost sfânt. Trupul este o modalitate de a face spiritul văzut. De ce? Pentru că omul nu poate vedea chipul lui Dumnezeu, cel mult slava sa, iar aceasta este spiritul transformat în materie. Oare institutia miracolelor îl face pe Iisus sfânt? Desigur că nu, miracole erau destul de dese în acea perioadă. Comportamentul, atitudinea sa, înţelepciunea sa său îl impuneau pe Iisus ca mare proroc. De altfel apostolii nu-l consideră Dumnezeu ci preot, preot în înţelesul primar al cuvântului, acela de „cel care slujeşte un ideal, o învăţătură”. De aceea se adresează Mântuitorului cu apelativul de învăţătorule, subliniind astfel că nu omul este cel important, nu materialul, ci ceea ce spune acel om, cunoaşterea pe care o posedă.
  Ce înseamnă învierea? Înseamnă desigur că spiritul mântuitorului a fost trecut unui alt trup. Ce înseamnă că „Mântuitorul este viu”, faptul că El este în trupul cuiva, că este printre noi… Aşa că priviţi cu atenţie la cei din jurul vostru.

 • Mihai

  Invierea, viata dupa moarte, viata eterna, Rai si Iad, religie in general, astea-s subiecte controversate. Cite persoane, atitea pareri, atitea interpretari.
  De ex:”Ma sui la Tatal meu si Tatal vostru…”
  Nu dovedeste ca Iisus este fiul Domnului. Daca ne uitam la rugaciuni precum „Tatal Nostru” asta ar insemna ca toti sintem natural, fii si fiicele lui Dumnezeu. Sintem sau e doar semantica?! Loc pt interpretari este destul.
  Parere personala:Dumnezeu e unul! Unii il numim Dumnezeu altii-Allah samd.Nu exista diferenta. Diferenta o creeaza oamenii(sau au creat-o) folosind religia in setea lor de putere. Au asmutit frate pe frate si au creat ura si invidie. Am uitat cu totii de „Iubeste-ti aproapele” si de legile Samariteanului. Acolo ar trebui sa incepem si atunci lucrurile se vor imbunatati. Nu pentru ca este pe placul Domnului ci pentru ca este pt binele nostru si al semenilor nostri. Intrare in Rai? Oricine poate spera. Cine intra? Nu stim pt ca nu s-a intors nimeni sa ne spuna care sint cerintele.
  @Apolodor
  Mohamed si Buda nu sint Dumnezei si nici nu au declarat vreodata lucrul acesta atita timp cit au trait. Amindoi au fost „profeti”. Un lucru curios: Mohamed este primul profet al Islamului. In scara ierarchica, al doilea ar fi Iisus(nu Iisus Christos, doar Iisus) Dupa cum vedeti, musulmanii cred in Iisus la fel cum ei stiu de Moise si altii. Multi crestini n-au habar de asta, considerind-ui pe musulmani „pagani”. Totusi, musulmanii sint singurii care-si spala miinile si fata si isi scot incaltarile atunci cind isi fac rugaciunea(pe covoras-simbol pt lacasul Domnului). Pe deasupra mai practica si circumcizia-ceruta ca semn in Vechiul Testament. Intrebarea mea pt Dvoastra este: cine este in cazul acesta „mai pagan”? Musulmanii sau noi crestinii?
  A 2-a intrebare ar fi:cum ati ajuns la concluzia ca lumea are 6000 de ani? Care ar fi sansa unei mici erori in acest caz?

 • Mihai

  @gyna
  Sa intelegem din ce spui ca Iisus a murit pe cruce pt ca noi sa putem pacatui la nesfirsit?
  Cred ca a comis sacrificiul in mod simbolic! Pt ca omenirea sa vada faptul ca la un punct cineva trebuie sa ispaseasca. De aceia trebuie sa fim buni unul cu altul, sa ne ajutam aproapele, pt a evita inca un sacrificiu. Ideea este ca preferam sa cadem pt ceia ce credem decit sa ne shimbam ideile pt ca altii vor asta. Nu neaparat pt glorie si eternitate.
  Sa luam de exemplu Kamikaze japonez sau extremistii din Irak. Se sacrifica sau s-au sacrificat pt ceva ce au crezut ca este bun sau pt gloria eterna sau pt ca Dumnezeu le cere asa ceva.Eu cred ca aveau o problema la balconas.
  Filozofia mea este sa-i ajut pe cei in nevoie cum pot cind pot, cit pot fara a astepta ceva in return. Atit le cer sa faca la fel atunci cind pot. Este la latitudinea lor sa faca sau nu la fel. Nu-i pot tine responsabili.
  Cit despre Inviere si Inaltare, fiecare crede ce vrea, cum poate si cit poate. La timpul cuvenit vom vedea cine deschide poarta(sau usa).Nu sint reguli care determina asta orice am spune sau face.

 • monica

  Sincer nu cred ca exista pe pamant o persoana care sa poata spune daca exista sau nu exista Dumnezeu, Isus, Apostoli etc…ca avem dovezi istorice, ca avem biblia si trebuie sa plecam de la ea daca vrem sa intelegem, ca trebuie sa credem ca sa- l putem intelege pe Dumnezeu…nu stiu. Daca Dumnezeu l-a ales pe Isus din randul oamenilor ca sa ne mantuiasca a fost pentru ca sa credem, sa avem o dovada plauzibila ca un om si totodata un dumnezeu ne va mantui. Lui Dumnezeu i-ar fi fost destul de usor sa ne mantuiasca el, de ce ar mai fi avut nevoie de altcineva sa-l ajute?! Zic eu: pentru ca sa credem ca exista a ales un om de pe pamant.

 • akmm

  Prea multa teorie. Cine va crede ca Iisus a inviat din morti va fi mantuit.
  Nu e din mandria de a fi apucat sa crezi inaintea cuiva. Pe Dumnezeu nu il poate confisca nimeni, El este acolo, in inima noastra a tuturor. Daca simti nevoia de a te deserta de necazurile tale, daca ai un oftat si ai vrea sa nu stie nimeni ca si tu esti om, vorbeste lui Dumnezeu; adevarat va spun, nu mint, zice Pavel.

 • cornel

  Daca exista Dumnezeu … va pot spune ca DA !!!
  Toti Il simtim in inima noastra nu trebuie sa il vedem.
  Uitati-va la voi cand faceti un pacat ceva din sufletul vostru va spune „am gresit”.
  Exista siguranta raiului? … DA !!! Isus Cristos singurul mod prin care putem ajunge acolo.
  Nu pt ca eu sau tu suntem mai buni … ci pt ca El a muri pt noi.
  E usor sa spui parerea mea este : … si sa insiri o idee personala.
  Am o intrebare: Ce fundatie si documentatie are „parerea ta”?
  Te-ai interesat? Ai studiat … inainte sa iti faci aceasta parere?
  Mai devreme sau mai tarziu aceasta „parere a ta” te va duce in RAI sau in IAD … asa ca ai grija ca parerea ta sa fie cea corecta. Nu va culcati pe o ureche ci studiati si vedeti ce se va intampla cu viata voastra dupa moarte.

  Cititi Biblia!!!
  Si ve-ti afla raspunsul la toate intrebarile voastre.

  D-zeu sa va binecuvinteze!

  P.S.
  „Nu va fie frica de ce cititi si nu intelegeti. sa va fie frica de ce cititi si nu impliniti”
  E un citat nu o idee personala.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *