Home » General

Neclaritățile uneia de Stânga!

26 March 2012 2,911 views 14 Comments

Am citit un articol aici și altul aici. Și o sinteză aici. Cu excepția considerației reciproce pe care și-o poartă cei doi interlocutori, eu nu am înțeles mare lucru.

Pentru mine este clar că:

- Distincția Stânga/Dreapta are  sens, chiar dacă nu identificăm întotdeauna corect ce este limita dintre una și cealaltă și chiar dacă, ca orice lucru omenesc, ele evoluează și se modifică odată cu societatea. Moartea ideologiilor este o altă ideologie, pe care nu este nevoie să o mai numesc…

- Corupția are legătură cu exercitarea puterii în interesul propriu, nu cu ideologia;  dimpotrivă, chiar este trădarea ideologiei, de orice tip acceptat ar fi ea.  Nu există societate, oricât de coruptă, care să-și fi asumat public doctrina corupției ca merit (așa cum Ferengii în serialul copilăriei unora și tinereții altora își asumau lăcomia ca valoare-reper)

- Corupția poate fi publică sau privată, ea poate să se manifeste în politică dar și în fotbal (v. exemplele!). O putem întâlni într-o primărie dar și în sistemul de pariuri sportive sau în bănci și fonduri de investiții falimentate fraudulos. Și,  atenție! Când este administrativă, coruptul are un factor privat drept partener/corupător. Instituțiile statutului nu se corup unele pe altele prea des… Băncile pot corupe agențiile de rating, uneori, spun gurile rele.  În concluzie, parțială, corupția nu este legată de micimea sau mărimea statului ci de exercitarea incorectă/încălcând regulile stabilite,   a unei activități reglementate. Reglementările apără  interese generale, publice sau private. Coruptul apără propriile interese.

- Stânga nu este legată de un stat mare și Dreapta de un stat mic; în ideologiile clasice lucrurile chiar stăteau pe dos; amestecând Statul cu Națiunea, Dreapta a reușit să obțină și sprijinul claselor pe care nu le reprezenta, de-a lungul istoriei mai vechi. Liberalii criticau statul când erau de stânga (respectiv se luptau cu abuzurile puterii monarhice).

- Atacul împotriva statului este caracteristic neoliberalismului contemporan, în condițiile în care acesta a rămas singurul capabil să mai facă față presiunii corporatiste (dacă nu-și asuma din start să le apere și reprezinte interesele, ceea ce este frecvent și probabil!)

-Atacul nu privește niciuna dintre funcțiile de care sistemul corporatist poate profita sau are nevoie, adică statul în general. Corporațiile nu susțin nici desființarea armatei,  nici reducerea cheltuielilor cu înarmarea; autostrăzile par a fi un fel de obiectiv general al umanității, chiar dacă 60% din populație nu are niciun avantaj de pe urma lor…  Greciei i s-a impus să cumpere de vreo câteva miliarde tancuri acum vreo câteva luni!!! Corporațiile doresc controlul asupra statului, nu desființarea lui!

- Corupția este o temă de campanie uzuală a Dreptei împotriva Stângii dintr-un motiv simplu: într-un sistem bazat pe votul universal, programul economic  pe care îl propun cei puțini (acceptând că nu pot minți la infinit) nu poate câștiga o majoritate. Cum programele propuse de Stânga se bucură de suport mai larg, singura modalitate eficentă este să-i ataci pe cei care propun aceste programe… Corupția este un motiv serios, acceptabil social (în comparație cu atacuri legate de alte caracteristici personale, de exemplu). Partidele de stânga nu fac, de regulă,  din corupție punctul central în bătălia electorală dintr-un motiv la fel de simplu - au ce anume critica în ceea ce propun adversarii.

- Nu putem vorbi de învățământ sau sănătate ”gratuite”, ci de acces egal la ceea ce este public. Statul este administratorul unor fonduri care rezultă dintr-un lung șir de contracte sociale, nu este creatorul lor. Nici capitalul nu e creatorul lor. Poate munca… CAS-ul reprezintă o parte a drepturilor pe care cei care prestează muncă salariată  le-au câștigat prin lege și luptă; guvernul nu le poate  crește sau diminua independent de acordul părților (ambele!). Impozitul pe proprietatea funciară, de asemenea, este rezultatul unui contract prin care se cedează condiționat un drept asupra unui obiect pe care nu l-a creat proprietarul (aici puteți să vă imaginați un zâmbet larg). Cât despre constituirea veniturilor pentru gestionarea comună a anumitor interese și activități, ar fi o lungă discuție care ar trebui să înceapă cu întrebarea cui servesc aceste activități, nu cine contribuie… Am putea remarca faptul că există o majoritate care s-ar putea dispensa de cheltuielile enorme pentru apărarea proprietății și servicii secrete (pentru că nu au mai nimic de apărat) și că autostrăzile făcute din bani publici servesc transportului de mărfuri făcut de corporații care, în medie, plătesc impozite de 8%, în România; atunci când plătesc… Nu vreau să amintesc de faptul că se vor înghesui toți, companii și pasageri,  pe aeroportul Otopeni pentru că, după renovarea cu bani publici, aeroportul de la Băneasa va fi rezervat zborurilor… de lux. Nici de ponderea copiilor de ”săraci” în învățământul public superior românesc…

- Statul bunăstării (welfare state) nu are legătură cu viziunea Dreptei despre redistribuirea de la bogați la săraci, eventual bazată pe principiul carității creștine, nici cu mai recentul concept lansat odată cu politicile neoliberale - statul asistențial. Termenul  este mult mai aproape de forma în care îl înregistrează dicționarul. Puteți definiția consulta aici. Zice că se bazează pe principiul egalității de oportunități, a distribuirii echitabile a bogăției și pe responsabilitatea publică de a furniza fiecărui cetățean un minim pentru a duce o viață bună. E un mod diferit de organizare a societății ! Nu are legătură cu jungla…

Concluzia generală

Am impresia că cei doi interlocutori - nu contează dacă vin dinspre dreapta sau dinspre stânga - se simt bine în discursul contemporan pe care îl utilizează cu mare lejeritate. Chiar dacă ambii se declară, în unele situații,  adversari ai neoliberalismului contemporan, se bat utilizând limba adversarului; mă gândesc că, să pieri  pe limba altuia, nu e niciun gheșeft… Or fi neclaritățile mele!

14 Comments »

 • Dinica peromaneste A spus:

  …mai sus, am inclus un link la cartea lui Norberto Bobbio, insa trebuie ca m-am incurcat in html. Dati click pe text sa vedeti ce si cum.

 • Gopo A spus:

  Pacat ca ignoranta si inconstienta multora lasa camp liber unor astfel de populisme ieftine precum “CAS-ul reprezintă o parte a drepturilor pe care cei care prestează muncă salariată le-au câștigat prin lege și luptă” sau ” guvernul nu le poate crește sau diminua independent de acordul părților (ambele!). Fascinant ! Doamna G. Cretu parca nu-si aminteste de faptul ca in mod constant a sustinut mariri de impozite si “redistribuire”, aka haiducie fiscala sub conducerea onor. socialisti. Nu-mi amintesc ca cineva sa-i fi intrebat pe taxati daca sunt si ei de acord cu schema asta … Dar ma rog, cand esti “progresist”, nu conteaza decat cei care te aplauda ; restul sunt niste neoconi rai si egoisti ..

  Pe 30 mai, cand fraierii platitori de taxe vor sarbatori Ziua Libertatii Fiscale (adica ziua dupa care romanii incep sa munceasca pentru ei dupa 149 de zile de sclavie in slujba mult-iubitului “stat social” romanesc), ma intreb oare doamna Cretu ce va sarbatori ?

 • Gabi (author) A spus:

  @Păcat că ignoranța acelora este egalată cu atât de mare iuțime de comentator. Orice legislație a muncii presupune implicarea obligatorie a partenilor sociali (patronate, sindicate și guvern). Neoconii (sic!) au crezut, probabil, că partenerii sociali sunt reprezentati de Asociația Investitorilor Straini…

 • Bibliotecaru A spus:

  Sărbători Fericite şi un popor fericit!

 • Bibliotecaru A spus:

  Şi Hristos a înviat!

 • Alegator local A spus:

  CHRISTOS A-NVIAT!

 • Suzy A spus:

  Hristos a inviat si Paste Fericit!

 • Gabi (author) A spus:

  @Întorc urările și gândul bun celor ce le-au trimis!Le fac acum, pentru toți!

  Cum am fost în zonă scutită de internet, am rămas datoare prietenilor cu urările de bine și lumină…

 • Chitu C A spus:

  Stimata doamna Gabriela,
  Eu v-am mai scris. Erati atunci suparata ca nu sunteti pe lista intr-o pozitie eligibila!
  Eu cred ca dvs sunteti superdotata si calificata, dar nu va vad luptand pentru ce doare poporul furat si mintit. Blogul este o trambulina de luptat si dvs stati pe margine. Spor la munca pentru dvs si pentru noi cei amarati de mocirla in cae suntem adusi.

 • Gabi (author) A spus:

  @Chitu,
  Eu pe liste am fost doar in pozitii (foarte) eligibile! Cand nu am mai fost, nu am mai fost deloc… Totul sau nimic!

  Ai dreptate in privinta blogului. Cred ca am obosit putin sa vorbesc singura. Mi se pare ca am spus tot ceea ce trebuia spus. Stiu ca trebuie spus de sute de ori pentru ca sa inteleaga cei care trebuie sa inteleaga dar… Revin in forta! Imi trece oboseala. Doar ca sunt mereu pe drumuri de nu am timp nici sa-mi adun gandurile.

 • ggiggi A spus:

  D na. Cretu,

  Io n-am priceput asta :
  [b] Partidele de stânga nu fac, de regulă, din corupție punctul central în bătălia electorală dintr-un motiv la fel de simplu - au ce anume critica în ceea ce propun adversarii[b]
  Pai stimabila doamna TOT ce scrii/spui dumneata aici semnifica/evoca convingerea ca acesta nenorocita “coruptie” este cauza si izvorul tutulol relilor. Corect ?

  In serios acum, sper ca o sa ajungi la concluzia ca doar o dictatura “tepesiana” - pardon pentru licenta - mai poate salva neamul romanesc.
  Poate avem noroc, sau macar nepotii nostri
  Sarut mana si sa auzim numai de bine,

 • Gabi (author) A spus:

  @Dnul Ggiggi,
  Total de acord cu primul punct - nu ati priceput!

 • ggiggi A spus:

  ” Dna Gabi

  De truisme sunt satul. Da’ nici ca asteptam altceva… parol

  Sa auzim numai de bine,

  ps : chiar daca e tot un truism : stanga nu spune nimic de coruptie pentru ca deja se stie ca este corupta . Doar SUNT politicieni.

Lasa un comentariu!

Adauga un comentariu, sau redirectioneaza catre site-ul tau. Se pote si subscribe to these comments prinRSS.

Fiti politicosi si civilizati! Ramaneti la subiect! Nu spam-urilor!

Pot fi utilizate urmatoarele tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>