Nu vrem guvern tehnocrat!

A da milităria jos din pod este o expresie devenită uzuală; pare a fi pe placul nostru, al romanilor; tendințele autoritare nu sunt nici slabe, nici rare. Figurile de acest tip ale istoriei au fost aduse mereu in actualitate si idealizate; o parte pendulează intre Vlad Tepes si Antonescu, alta, intre Mihai Viteazu si Ceaușescu; sau viceversa. Daca dragostea de democrație doar pare îndoielnica, exercițiul democratic este cu certitudine imperfect. Implicarea foarte limitata a cetățenilor in treburile publice este îngrijorătoare, inclusiv in cadrul partidelor. Ne schimba viața decizii adoptate total netransparente; ne irita unele personaje pitorești cultivate de televiziuni; ne întristează ca partidele se bat in proceduri, in loc sa se bata in politici… Toate acestea sunt adevărate.

Din păcate, tranziția a impus o regula – când un lucru nu merge prea bine, in loc sa-i amelioram funcționarea, il eliminam; logica implicita ar fi ca, de exemplu, daca nu mai avem industrie naționala, nu mai avem nici problema eficientizării ei. Din când in când, voci sonore sugerează ca ea ar trebui aplicata si regimului democratic; lucrul nu se întâmpla întotdeauna in mod direct, explicit; sensibilitățile democratice trebuie menajate…Exista in schimb o forma „soft” prin care democrația poate fi înlocuita – ea nu este dictatura, ci tehnocrația; tema reapare in dezbaterea publica ori de cate ori un guvern de dreapta isi epuizează capitalul de încredere; acest lucru se întâmpla invariabil; duritatea politicilor aplicate trezește pe mulți din somnul rațiunii.

Faptul ca se trezesc nu înseamnă ca si decid corect. In loc sa-si ia soarta in mâini si sa impună politici alternative de organizare a societatii, mulți asculta cântecul sirenelor; refrenul lui e mereu același – „Ce bun ar fi un guvern tehnocrat!”. Multora le suna bine si îl tot fredonează; nu este cazul. Încrederea in soluția tehnocrata are la baza o mulțime de confuzii si intenții ascunse; s-ar putea scrie un tratat; măcar câteva clarificări sunt însa obligatorii.

In primul rând, se crede ca un guvern care ia masuri împotriva intereselor majoritatii populației este un guvern incompetent; „tehnocrat” ar desemna pe cineva competent; alegând un tehnocrat te-ai opune incompetentei. Raționamentul este fals de la un capăt la altul.

Guvernul actual nu este incompetent; dimpotrivă – este un guvern de dreapta coerent si consecvent in masurile sale; greșesc doar cei care cred ca un guvern ar trebui sa reprezinte interesele tuturor; nu exista un asemenea guvern; in Romania actuala, si nu numai, toate masurile nepopulare se adopta in interesul cuiva – interesul marelui capital lovit de criza prin alte parți. Un guvern de dreapta „bun” poate doar administra lucrurile astfel incat tensiunile sociale sa nu explodeze, poate abate atenția de la ele sau pacali; soluția tehnocrata este o asemenea păcăleala.

Fondul Monetar International, care este deja mult prea implicat in conducerea tarii, este un model funcțional de „guvern tehnocrat global”; nu are legitimitate democratica dar are gândire contabila. Eșecurile sale multiple si succesive nu sunt suficiente sa ne sperie; nici masurile pro-ciclice pe timp de criza…

Cei care au dus la prăbușirea piețelor financiare si la criza economica mondializata care a urmat sunt niște manageri, remunerați cu sute de milioane, in ciuda „ingineriilor” care au afectat zeci, sute de milioane de oameni. Reprezintă un alt exemplu de „tehnocrați”; nu au responsabilitate politica si sociala dar au abilitate financiara… In toata lumea li se cere sa-si asumare culpa si sa plătească; noi le cerem sa ne conducă. Cu certitudine ca o vor face – spre capitalismul sălbatic multilateral dezvoltat.

Obosiți de batalia dintre diversele grupuri de interese din politica româneasca am ajuns sa idealizam independenta; mai mult, credem ca tehnocrații sunt independenți de orice interes politic. Si acest lucru este fals. Daca nu ati observat inca, va rog sa urmăriți cu atenție discursul lor – el este, invariabil, discursul capitalului; munca nu are tehnocrații ei. Nici nu este de mirare; ei sunt un produs al capitalului, ieșit din universitățile pe care acesta le finanțează sau sprijină; ei sunt slujitori ai acestuia, angajați in corporații diverse sau instituții care il apăra. Pana acum se mulțumeau sa fie consilierii politicienilor; acum vor, ca sa nu se mai încurce cu alegerile si cetățenii, sa conducă direct; finanțarea partidelor este o cheltuiala prea mare pentru capital; in plus, politicienii încep sa treacă de partea cetățenilor, ca sa fie realeși… Oare chiar ne dorim un guvern tehnocrat!?

3 comentarii la “Nu vrem guvern tehnocrat!”

 • N. Raducanu

  Mi se pare corecta observatia din articol ca, atunci cand se acumuleaza nemultumirile populatiei fata de felul in care este guvernata tara, se inteteste parerea ca iesirea din impas nu ar sta decat in inlocuirea oamenilor politici cu niste “experti”, niste “tehnocrati” atotstiutori. Parerea e falsa din mai multe motive. Nu numai pentru ca e greu de imaginat astazi un expert care sa fie perfect echidistant politic, ci si pentru ca un astfel de guvern “ideal”, de oameni devotati sincer doar intereselor tarii, ar trebui sa fie aprobat de un presedinte la fel de neutru si impartial, ceeace la noi deocamdata nu e cazul. Imi imaginez totusi ipoteza ca presedintele Basescu, strans cu usa de situatia economica, ar putea recurge la solutia unui guvern tehnocratic. Esecul garantat al unei astfel de formule, i-ar putea apoi servi drept argument: “Pai daca nici niste specialisti nu au fost in stare, ce mai vreti din partea mea!…”
  Pe de alta parte, este o iluzie a crede ca undeva, tinuti bine conservati, ar exista niste ingineri, medici, economisti, oameni de stiinta, etc. care – cunoscand la perfectie secretele domeniului respectiv – sa poata, odata ajunsi la guvern, sa-si impuna vointa de reformare radicala a societatii, spre satisfactia maselor largi populare. Romania nu-si mai poate permite sa faca inca o experienta, cu un guvern de ilustri tehnicieni, usor manevrabili din culise. Timpul nu asteapta. Daca nu ma insel, in interbelic s-a incercat o asemenea varianta, regele Carol numindu-l prim-ministru pe patriarhul Miron Cristea. Dar apa sfintita nu a ajutat nici atunci la rezolvarea problemelor grave ale tarii.
  Deseori in anii trecuti, citind editorialele indignate ale unor ziaristi justitiari ca C.T. Popescu sau Ion Cristoiu, ma intrebam de ce nu sunt chiar dansii chemati sa faca ordine, de vreme ce demasca atat de vehement defectele politicienilor. Cu timpul m-am lamurit insa ca acesti “experti” sunt doar actori ce joaca in piesa democratiei originale romanesti, opiniile lor nu sunt ferme, ci influentate de diferite curente ce bantuie in societate, solutiile pe care le avanseaza sunt fie inaplicabile, fie pot avea consecinte nedorite. Democratia parlamentara nu are tehnocratia ca alternativa, ci dictatura. Sau explozia mamaligii, ca in decembrie 1989…

 • Bibliotecaru

  Un guvern tehnocrat nu ar schimba mare lucru, doar că în loc de Emil Boc la semnătură va fi tehnocratul Vasile. Guvernul, ca executiv, ar trebui să fie, prin definiţie, tehnocrat, adică ar trebui populat cu „oameni de meserie”. Dacă aceşti oameni sunt obţinuţi prin „alegere pe sprânceană” de către partid sau dacă sunt angajaţi „prin concurs”, este mai puţin important… Important este că membrii Guvernului ar trebui să aibă cunoştinţele necesare guvernării.

  Tehnocraţia nu înseamnă că membrii guvernului nu fac parte din clasa politică, ci că politica nu există. Guvernul tehnocrat însă nu se opune politicii.

  Personal aş opta pentru o altă figură istorică: Burebista.

 • ggiggi

  Dna. gabi,
  Vrem poze noi. Va rugam frumos, se poate ?
  Vai, erau noi. Pardon

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *