O sesiune de întrebări și răspunsuri

– Cu ce gânduri a început anul 2009 pentru europarlamentarul Gabriela Crețu? 

   Cu multă luciditate. Este, într-un fel, singura atitudine rațională pe care o poate avea cineva. Anul a început cu tragedii, precum în Gaza, cu situații de criză, ca cea generată de problema gazului rus, cu semne neîndoielnice de deteriorare în economie. Nu este loc de iluzii sau sperante deșarte; nici de panică. Ne trebuie multă responsabilitate și hotărâre. 

– Va fi un an în care se vor hotărî numele membrilor Parlamentului European pentru următorul mandat. La momentul de față, vă este limpede dacă veți mai candida sau nu?  

    2009 este un an important și  pentru că în iunie, în toate țările membre ale Uniunii simultan,  cetățenii cu drept de vot vor fi chemați să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul European iar apoi acesta va învesti noua Comisie Europeană.  Este an de bilanț și de noi proiecte. Cât despre mine personal, sper să-i conving pe oameni că merit încrederea unui nou mandat. Nu au existat dubii în nici un moment în privința faptului că doresc să continui  activitatea europeană; cei care au avut asemenea dubii au candidat la alegerile naționale din noiembrie.   

Care sunt calitățile necesare unui europarlamentar?

  Cele necesare oricărui politician – angajament, implicare, responsabilitate – și alte câteva în plus: capacitatea de a trai într-un mediu multicultural, adaptare la schimbări frecvente și, nu vă mirați,  rezistență fizică. Să nu uităm că eu fac cinci mii de kilometri navetă în fiecare săptămână… Mai mult decât la alți politicieni, europarlamentarul ajunge să nu mai facă nimic altceva decât politică; pentru restul nu-i mai rămâne timp. 

– Cum se derulează o zi în Parlamentul European?

   Începe devreme și se termină târziu (o săptămână din trei, ora de închidere a lucrărilor este în mod oficial 12 noaptea). Nu este spectaculos totdeauna, pentru a  fi povestit. Este activitate, nu eveniment. Poti, timp de ore sau chiar zile în șir, să studiezi un proiect legislativ, să-l adnotezi, în timp ce asistenții fac documentări pe aceeași temă și studiază de la forumurile pe care cetățenii își spun opiniile despre problemă până la tratate academice sofisticate menite să-ți lămurescă termenii… Abia apoi sunt audierile publice, discuțiile în comisii, în grup, amendamente depuse, negocierile… Dezbaterile și votul la plen sunt doar un ritual care încununează o muncă în care nu ai nimic de  vedetă dar multe de muncitor cu sapa…  

Circulă zvonuri conform cărora v-ar tenta funcția de prefect al județului Vaslui. Există vreun miez de adevăr sau sunt presupuneri nefondate? 

  De data aceasta trebuie să vă dezamăgesc; nu voi contribui la întărirea credinței că la români toate zvonurile se confirmă. Nu am fost nici un moment tentată să devin prefectă. Perfectă, mai curând, ca să fac o glumă… Sunt o persoană responsabilă și conștientă că posed la acest moment o experiență pe care doar foarte puțini români o au (îi putem număra pe degetele de la o mână). Mă refer la Parlamentul European, se înțelege. Poate că aș  face o treabă bună și aici întrucât consider că respectarea legilor este o condiție fără de care societatea noastră nu poate progresa; aș fi foarte exigentă ca prefect, nu vă îndoiți. Dar răspunsul este, încă odată, nu! 

– Din punctul de vedere al social-democratului Gabriela Crețu, alianța PSD-PD-L poate fi una viabilă? Considerați că a fost o soluție de compromis și, mai ales, compromițătoare pentru ambele tabere, de vreme ce stânga a bătut palma cu dreapta? 

    Nu cred în succesul marilor coaliții. Experiența le-a dovedit lipsa de viabilitate. De obicei, Stânga pierde mai mult pentru că trebuie să cedeze în mod esențial; nu este vorba că se schimbă doar  ordinea priorităților ci trebuie să renunțe la apărarea unor valori și obiective importante. Asta, în general. În cazul nostru este chiar mai periculos; este vorba de pierderea identității politice și de riscul de a încasa ponoasele unei guvernări în situație de criză și cu Traian Băsescu președinte de țară, de parlament, de guvern, de CSM, de Curte și de ce mai vreți dumneavoastră… Este derutant și pentru oameni, pentru cetățeni. Votul uninominal i-a adus în situația de a ști (eventual) pe cine votează dar au ajuns să nu știe ce anume votează. Este un cec în alb pe care l-au semnat. Sper doar să avem vigilența și înțelepciunea  necesare pentru a ieși cu bine din această victorie a la Pyrus, noi, social-democrații…

 

 (fragment dintr-un lung interviu plin de întrebări așteptate și răspunsuri tot așa)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *