• In General
 • pe

O victorie!

Imi pare rau ca nu ati fost prezenti la votul de astazi din Comisia pentru dezvoltare (se ocupa de politica de asistenta pentru tarile sarace ale lumii, cele mai multe dintre tari…)

S-a putut vedea cu ochiul liber si nespecializat prapastia dintre dreapta si stanga; in plus, disciplina de fier a Grupului popular. Mi-ar fi placut sa-l intrebe cineva pe colegul Frunzaverde (fost pedist, actual pedelist si mare conservator european) de ce voteaza cum voteaza. Sustinea cu mare elan amendamente precum urmatoarele (am ales exemplul la intamplare):

„evidenţiază faptul că UE trebuie să dovedeasca un anumit grad de umilinţă în promovarea egalităţii între sexe în ţările în curs de dezvoltare, deoarece redefinirea post-conflict a sexelor şi a rolurilor bărbaţilor şi femeilor a condus la o situaţie încare nici un stat membru al Uniunii Europene nu mai atinge o rată a natalităţii care să-i permită să-şi reînnoiască populaţia (2,1 copii pe femeie), ceea ce reprezintă o catastrofă demografică pe termen lung pe care nimeni, decât dacă este răuvoitor, nu ar dori să o extindă conştient şi asupra popoarelor din ţările în curs de dezvoltare”

Erau altele si mai si… si multime de amendamente de eliminare a tuturor pasajelor de bun simt.

Am fost acolo pentru ca s-a votat raportul meu despre rolul femeilor in dezvoltare si politicile europene de sustinere a acestora (Women empowerment in development cooperation) care a fost redactat in colaborare cu DEVE (comisia amintita mai sus, in jargonul nostru). I-am batut. Nu pe sarmanii din tarile sarace (pe ei i-am batut mai demult in istorie; acum ii impuscam, eventual). Am invins la vot Grupul popular pentru ca am reusit o coalitie cu celelalte grupuri mici (18-14!)

Sunt bucuroasa de rezultat; raportul a iesit bun; incomod; spune lucruri pe care unii (din diplomatie) iar altii din respect pentru Stat (observati majuscula) le evita cu strasnicie. Solicita masuri concrete. Tine ca cheltuirea banilor in politicile de sprijin a dezvoltarii tarilor sarace sa se faca in avantajul majoritatii cetatenilor din acele tari si in primul rand prin femei si pentru ele (pentru ca sunt cele mai bune multiplicatoare de efecte; daca o femeie este ajutata sa invate carte, cu certitudine va determina propriii copii sa o faca; este demonstrat statistic). Sunt bucuroasa si ca victoria noastra a diminuat impresia de ura impotriva femeilor si de viziune limitata pe care amendamentele popularilor le confereau raportului. Ne asteapta vremuri grele…

8 comentarii la “O victorie!”

 • Bibliotecaru

  Spuneam şi eu ieri, pe nu mai ştiu unde, într-o tragică coincidenţă a conştientizării: Ne aşteaptă vremuri grele şi moravuri uşoare. Aş adăuga astăzi că moravurile (A! ce coruptă soţietate!… Nu mai e moral, nu mai sunt prinţipuri, nu mai e nimic: enteresul şi iar enteresul… Bine zice fiu-meu de la facultate alaltăieri în scrisoare: vezi, tânăr tânăr, dar copt, serios băiat! zice: „Tatiţo, unde nu e moral, acolo e corupţie, şi o soţietate fără prinţipuri, va să zică că nu le are!…” Auzi d-ta mişelie, infamie.) duc practic la vremurile grele.

 • Peter Gluck

  O victorie intradevar, este greu de optat intre un respect total si neconditionat fata de traditii, culturi, religii care promoveaza marginalizarea, oprimarea, pariahizarea unor categorii de oameni, pe baza a „asa a fost dintotdeauna la noi”, si respectul fata de Drepturile Omului.
  In multe traditii, culturi si religii gena progresului
  a fost eradicata iar gena democratiei nu are cum sa patrunda.
  Asa ca acestea se delecteza- intre altele- cu diferentierea negativa a femeilor din stadiul de mormoloc
  prin avortare selectiva, apoi mutilare, umilire, spalare cerebrala cu detergenti corosivi, asa.. pana la inmormantarea lor, ca cetatene de categoria B.

  Pe parcurs esentiala este restrictionarea brutala a accesului la educatie, invatatura, stiinta.
  Sper ca exista si o latura constructiva a globalizarii poate chiar mai multe, si ma bucur ca acum s-a facut un pas inainte.

  Peter

 • mihai amancei

  Am revenit :)Sunt prin bucuresti si aplic metode management intr-o banca „vanduta” ungurilor :).Ultima distarctie a fost sa le explic logica unei strategii, plecand de la premise bancare si ajungand la concluzii filosofice.Stiu, nu are nici o legatura cu ceea ce sew vorbeste pe blog acum, dar sper sa am timp sa „ascult ” lucruri cu sens, chiar daca sunt si politice.

 • gabicretu

  @Mare lucru sa ai prieteni care-ti asculta rugamintile inainte de a le exprima. Ziceam in niste raspunsuri mai ieri ca Peter ar putea dezvolta problema raportului dintre mijloace si scopuri; dau clik pe Peter Gluck si ce vad. Un prea-interesant editorial ce trateaza tema cu pricina. Vi-l recomand cu caldura! Cred ca trebuie sa mai reflectam din cand in cand la asta…
  @Pentru ca dialoghez cu filosofi mai mult sau mai putin reorientati si-n continuarea a ceea ce vorbeam ieri, am sa va spun o mica istorie pe care mi-a zis-o un amic politician in seara asta. Spune multe. O redau, cu vorbele amicului meu.
  „Am cunscut o persoana extrem de cultivata si erudita; era foarte in varsta; facea parte din familie dar nu vorbisem prea mult niciodata; nu discuta politica cu nimeni. Dupa ’90 am intrat in partid. A aflat, m-a chemat sa vorbeasca cu mine.
  -Ai intrat in politica!?
  -Da, zic.
  -In ce partid!?
  -In asta,zic.
  -E bine. Sunt mai de incredere decat altii; dar sigur, esti liber sa alegi ce partid vrei. Numai un lucru vreau sa te intreb. Te-ai gandit bine?! Pentru ca un lucru trebuie sa stii. Politica nu este o meserie pe care o practici. Politica este o misie pe care ti-o asumi. Esti pregatit pentru asta!?
  Deseori ma obsedeaza intrebarea; cand unii fac cea ce fac ma gandesc ca au fost lipsiti de norocul de a avea cine sa le spuna ca politica este o misie…”

 • Diasporean

  Felicitari pentru victoria la vot! M-am amuzat citind fragmentul din amendamentul propus de populari, desi nu e de ris, e foarte nelinistitor ca cineva de la populari poate gindi astfel. Mai reveniti va rog cu asemenea exemple…

 • gabicretzu

  @Nu e de ras, din pacate. Daca in alte domenii te mai poti intelege cu Grupul Popular, in ceea ce priveste drepturile omului, femeile, etc, au cele mi conservatoare (in sensul de retrograde) pozitii posibile. Exemplul de mai sus era o fomulare generala (dupa care egalitatea intre femei si barbati ar fi cauza tuturor relelor…); la proiectul initial al raportului au depus amendamente prin care solicitau stergerea tuturor mentiunilor legate de sanatatea si educatia sexuala si reproductiva (acolo fiind vorba, am mai spus-o, mai ales de Africa unde sunt 40 milioane bolnavi de SIDA!). Ce conteaza, daca Dl Bush cheltuie miliarde de dolari ca sa promoveze abstinenta…

 • iceflame

  Salut!Adrian Paunescu si-a facut blog.Treceti prieteni un pic pe acolo(http://www.paunescuadrian.blogspot.com/).Merita!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *