• In General
 • pe

Parerea mea!

Sa-l convingi pe contra-opinent ca punctul tau de vedere e mai bun e semn de putere.

Sa-l ignori si sa faci cum  crezi este – uneori – semn de intelepciune.

Sa-l dai afara ca sa nu-l auzi, e semn de slabiciune.

29 comentarii la “Parerea mea!”

 • Bibliotecaru

  Şi atunci care este soluţia optimă?

 • viviana

  Esti tot mai departe de … REALITATE cu acest salon virtual!

 • Cathy

  Acesta e un raspuns 2 in 1, pentru Viviana si pentru bibliotecar: eu cred ca solutia este, iarasi, una de tip 2 in 1, pentru a raspunde la intrebarea bibliotecarului, adica atunci cand se poate, prima varianta (convingerea contra-opinentului) si cand nu se poate prima varianta, e valabila a doua (ignorarea lui). Prin aceasta suntem chiar in miezul realitatii, adaptandu-ne cat se poate de bine la situatia data!

 • gabicretu

  Intelesul e contextul! In contextul dat, era nevoie de o explicitare, exemplificare, traducere, etc.!?
  Sau trebuia, precum cei vreo suta de analisti sau pseudo-analisti care isi castiga painea descompunand, recompunand, dezgropand, proiectand, etc. PSD-ul, sa povestesc toata istoria trecuta, prezenta si viitoare, sa caracterizez personajele principale, sa construiesc ipoteze centrale si secundare…

 • Bibliotecaru

  @ Cathy
  Şi atunci de ce soluţia optimă aleasă de politician este în mod constant distrugeţi adversarul! 🙂

 • Cathy

  Simplu, bibliotecarule: nu e un bun politician!

 • Peter Gluck

  Unde toata lumea gandeste la fel, nu mai gandeste nimeni,
  Asta e teoria.
  Unde unul nu gandeste bine si este manat de sentimente sau de principii abstracte si isi impune punctul de vedere cu brutalitate- acolo e un caz de dilemizare repetitiva si apare o mare problema. Asta e practica.
  In sah e elementar- joci cu atat mai bine cu cat prevezi mai multe mutari ale tale si ale adversarului. Si invers.

 • Bibliotecaru

  @ Cathy
  Peter Gluck a spus un lucru mare: „Unde toata lumea gandeste la fel, nu mai gandeste nimeni”. Citatul din Walter Lippmann este mai actual ca oricând. Aş mai adăuga că o calitate este definită social şi nu în urma unei gândiri filozofice. Oricum aş spune eu, sau alte persoane izolate, discrete sau cuprinse în mulţimi mici… „nu avem nevoie de aşa ceva în politică, plecaţi acasă!”, uite că societatea le recunoaşte, prin tăcere, statul de politician al României. Ce este de făcut? Cum putem învăţa politicianul român să gândească că cel care este în opoziţie doctrinară cu el nu este un adversar ci un
  partener la împinsul roţii în istorie?

 • viviana

  @ gabi,

  😆 ce ai scris mai sus seamana ca o picatura de apa cu argumentarea unui barbat in pragul unui divort… 😉 ministrul de externe zice ca romanii care au izbutit sa „divorteze” de Romania nu mai vor sa auda de ea… e ca si cum ai spune ca o femeie, doar pentru ca a divortat, nu mai vrea sa stie de copii ei (cine a fost intr-o sala de tribunal 8) )… daca ar fi posibila, cu adevarat, o emigrare in masa, in Romania ar ramane doar Politicii si Bufonii lor!!!

  Nu mai este nimic de explicat… intr-o tara unde sau furat fondurile pensione, „punguta cu 2 bani” de la privatizari, … care a adoptat o „reforma” scrisa de un ministru, fascist, al lui Pinochet… Cile ar fi fost o tara democratica pe vremea lui, dupa tine? O reforma pe care in USA au ingropat-o in cateva luni… Care-i tara „dezvoltata” (dupa AN) care a adoptat „reforma”? USA sau Cile?

  Cum gandesti ca poti sa explici hotararea Judecatoriei din Constanta care a stabilit ca a spune „proasta” unei femei – DEPUTATA si MINISTRU – se poate face „în calitate de primar al Constanţei pentru ocrotirea intereselor publice şi nu ca persoană fizică aşa cum ar fi fost formulată acţiunea”… probabil ca la PE nu stiu inca ce-au pierdut in materie de Legislatura… nazi-comunista!

  A continua.. nu are rost… Cum eu sunt una care a „DIVORTAT” de Politica Romaniei si a politicilor romani, bufoni inclusi, de astazi acest „divort” e definitiv. Eu voi face tot ce-mi sta in putinta ca banii miei sa nu ajunga pe mana acestor HOTII, politici Romaniei!

 • Bibliotecaru

  @ viviana
  Ma bucur că nu esti afectată de inundaţii.
  Dacă îmi permiţi o întrebare, de ce ai stilul ăsta dur, mai ales că nu te provoacă nimeni. Slavă Domnului, eşti la adăpost de prostiile din România.

 • gabicretu

  @ Viviana,
  Nu stiu cum reactioneaza un barbat in prag de divort (ca-s femeie 100%) si nici nu stiu ce se intampla; va suparati asa, din senin, cum se mai supara Bianca pe noi, cateodata. O fi molipsitor!?
  Iceflame a plecat izbind usa (habar nu am cu ce-am gresit); tu apari, lansezi teme noi, pleci, ne certi…
  Ma simt ca elevul silitor care a ramas in sala de clasa fara sa stie ca toti ceilalti sunt in Copou (asta-i un parc) si il cearta profesorul…
  Nu am putea sa discutam despre ceva serios cum ar fi riscurile sistemelor de pensii administrate privat (daca vrei), despre metode de a repara lucrurile care nu merg (acolo unde se poate), nu stiu, despre orice, dar nu singuri…

  @ Nu exista toti gandesc la fel; exista doar toti aleg (accepta) aceeasi solutie. Ratiunile pentru care o accepta pot fi extrem de diferite (monstruoasele coalitii nu sunt deloc raritati).
  Exista, bineinteles, si nimeni nu indrazneste (trimitere la motto-ul meu – Sa gandesti e un act periculos. Indrazneste totusi!”…)

 • Cathy

  „Cum putem învăţa politicianul român să gândească că cel care este în opoziţie doctrinară cu el nu este un adversar ci un
  partener la împinsul roţii în istorie?”
  Politica este si ea, ca multe altele, o activitate umana, intreprinsa de oameni, deci. Prin urmare, intrebarea ta este cea a unui idealist (asta nu inseamna ca nu m-am intrebat si eu de nenumarate ori acelasi lucru). Dar daca vei intelege ca politica este facuta de oameni, vei intelege si de ce nu se poate ceea ce sugerezi tu: oamenii sunt astfel „programati” incat sa nu vada prea departe de lungul nasului. De multe ori, chiar, atunci cand ajung in pozitii de decizie, perspectiva se ingusteaza atat de tare ca nu mai vad nimic. Trist, dar adevarat.
  Pentru a face ceea ce spui tu, un politician ar trebui sa se erijeze intr-un „Mesia” care sa ignore latura lui umana pentru un interes atat de indepartat… Dar suntem oameni, bibliotecarule! Noi, detasati, putem urla cat ne tin plamanii; e greu sa scoti omul (politicianul) din inertia caracteristica.
  De regula, cum vezi ca se intampla – dar sper sa se schimbe treaba – si cu Dna Cretu, astia care vad mai incolo de nasul lor, muncesc, vorbesc, trag la caruta pentru ca altii sa ajunga unde se iau decizii si sa li se ingusteze de tot, asa cum am mai spus, perspectiva.
  Eu cred ca succesul sta in detalii. Si mai cred ca acum avem realmente sansa sa schimbam un detaliu, pentru ca, incet-incet, sa se largeasca perspectiva. Cred ca daca Gabriela Cretu intra in PE, vom avea macar o sansa in plus. Am vazut cu totii ce poate (probabil habar nu avem noi CAT poate).

 • darius f

  @cathy
  Daca Gabriela Cretu intra in PE(ceea ce ii urez din toata inima daca si ea si-o doreste)nu va mai avea aproape nici o legatura cu politica din tara asa ca pentru mine cel putin, ca simplu membru PSD, este o pierdere.
  In alta ordine de ideei eu cred cu tarie ca politicianul roman nu mai poate fi invatat nimic. Daca ar fi sa folosesc un termen informatic as spune ca are harddisk-ul protejat la scriere.
  Poti sa ii inveti eventual ceva pe cei ce vor deveni politicieni in viitorul apropiat.

 • Cathy

  Cum poti sa spui ca Gabriela Cretu nu va mai avea nici o legatura cu politica din tara asta? Dar de ce crezi ca se va duce acolo? Pe cine crezi ca va reprezenta? E o mare greseala sa gandesti asa. Si daca aceasta eroare de interpretare e extrem de raspandita, asta nu o face mai putin eroare!
  Atata vreme cat va fi acolo, ea va fi reprezentanta Romaniei, a Moldovei, si va avea tot interesul sa faca ceva pentru acestea. Si VA LUPTA CHIAR SA SCHIMBE FATA PARTIDULUI din care provine, asta pentru a nu-si face de rusine tara, acolo, si pentru a nu-si dezamagi alegatorii. Stiu ca suna ciudat si idealist, dar eu chiar am incredere ca va face acest lucru. Si daca fiecare dintre cei pe care ii trimitem acolo va face la fel, suntem salvati.
  In alta ordine de idei, ai mare dreptate, astia micii trebuie sa invete ceva daca vrem sa se schimbe lucrurile. Dar depinde de noi sa-i aparam pe astia mici care mai au cate ceva in cap si au initiativa si entuziasm de inevitabila „ciocnire” cu altii, tot mici, care sunt „cultivati” de cei mari in spiritul aceleiasi politici fara doctrina si program, si pe care cei mari au tot interesul sa-i creasca pe langa ei, ca sa nu le ia locul… Si sa nu faca „revolutii” care sa le zdruncine scaunele…

 • Bibliotecaru

  Omul politic pe care l-am admirat cel mai mult de după revoluţie a fost dl. Raţiu, deci PNŢ-CD. Ceea ce cred eu că este bine pentru România în următorii 10 ani este politica liberală. Ceea ce vreau cu inima pentru români este politica socială. Şi eu sunt un om… privesc însă în jur şi nu mai văd nici un om de calibru domnului Raţiu. De asemenea văd că politica liberală nu are nici cea mai mică legătură cu politica liberală ci cu cea a junglei şi a jugularei tăiate. Privesc spre politica socială şi nu văd nici acolo decât lupte intestine şi nici un interes pentru societate.
  Da, sunt om… cu cine să ţin?
  Nu cred că nu există oameni care nu pot să conlucreze, nu se poate aşa ceva, nu poţi spune că nu vrei. Suntem în postura de a împinge toţi sau murim striviţi. Dacă acum România nu face o mişcare politică unită, în 10 ani nu va mai exista decât cu numele pe hartă, va fi înghiţă de interese străine. Eu aştept votul uninominal cu gândul că se va trage câte un vârf de bocanc în dosul tuturor oamenilor politici care nu înţeleg ce este aceea eleganţă şi putere de colaborare. Doar nu mă duc în parlament eu, alegător, să dau citire pildei cu Moş Ion Roată şi Unirea. Am avut destulă îngăduinţă în creşterea clasei politice de la revoluţie încoace. Un exemplu aroape, PSD-ul. Generaţia 1 a fost Iliescu-Roman-Văcaroiu, generaţia 2 a fost Adrian Năstase. Suntem la generaţia 3, Mircea Geoană şi este cu mult mai rău decât în generaţia 1. Dacă am avut şi atunci rupturi, PD apoi „chestia aia cu Melescanu”, AP, au fost făcute civilizat. Acum este o viermuială de speriat. PNL a fost si el în o mie de aripi şi aripioare, Stolajan i-a unit, acum iar o mie de aripi. PNT-ul practic nici nu mai există ca partid. Este din ce în ce mai mizerie în politică. Câtă răbdare să mai aibă şi alegătorii ăştia? De aceea trebuie să alegem oamenii politici pe alte criterii decât cele de competenţă în interiorul partidelor. Chiar aş vrea să ştiu pe ce criterii se aşează un nume pe locul 3 sau 103 astfel încât să devină eligibil, mai eligibil.

  Mi-e teamă că darius f are perfectă dreptate. Parlamentul European rupe relaţiile interne. Nu vorbim aici despre ce face un parlamentar european pentru România ci de ce va reprezenta el aici. Marele „noroc” este că acum mandatul de parlamentar european este scurt. Cine ajunge însă parlamentar european pierde din start rolul de parlamentar în România. Să nu uităm că prerogativele unui parlamentar european român sunt încă restrânse, mai mult observă. Ca să influenţezi deciziile trebuie să ai un grup de influenţă, ca şi într-un parlament naţional.

 • darius f

  @cathy
  „Cum poti sa spui ca Gabriela Cretu nu va mai avea nici o legatura cu politica din tara asta? Dar de ce crezi ca se va duce acolo? Pe cine crezi ca va reprezenta?”

  Va reprezenta Romania, binenteles, dar asta nu inseamna ca va mai avea vre-o legatura cu politica interna. Ioan Mircea Pascu este un bun exemplu pentru ceea ce spuneam eu.

 • Cathy

  Nu te-ai intrebat daca nu cumva baterea in retragere tine de o optiune personala? Crezi ca un adevarat politician, o persoana cu principii, dar si cu suflet, ar putea sa ignore partidul din care provine, situatia acestuia sau a tarii? Darius, nu vorbim despre orice fel de politician aici. Vorbim de Gabriela Cretu. Ma mir ca nu a reactionat pana acum…

 • carmen

  atentie!!!acest post nu e pentru gabi!!
  draga Darius F
  dupa cum o stiu eu pe gabi va avea in mod cert legatura cu politica romaneasca. va reprezenta nu Romania dragul meu ci pe mine, pe tine si alti cativa ca noi (imi doresc sa fim cat mai multi cei care o vom sustine). asa ea ea construita. e din cei foarte putini construita 100% din altruism, hotarare, generozitate, echilibru si forta.multa forta. ma intreb cateodata cum rezista la drumuri vaslui,bucuresti, bruxel, strasbourg.interviuri, sedinte. si sa mai si zambesti tot timpul chir daca iti vine sa-l strangi de gat pe cel din fata ta. incercati o saptamana numai sa zambiti tot timpul. si intr-adevar nu toti gandesc la fel. dar e mult mai comod sa alegi solutia facila pe care ti-o prezinta altul. si atunci nu trebuie sa gandesti (e chiar periculos), nu trebuie sa-ti asumi responsabilitatea (n-am spus eu!!!!!!!! ala a spus!!!) probabil asa am devenit un popor de blazati. ii lasam pe altii sa hotarasca pentru noi. si ne mai trezim odata la 4 ani mai comentam un pic si iar asteptam sa ne rezolve altii problemele. si atunci de ce tragem tot in cei care incearca sa faca ceva?

 • darius f

  Mai oameni buni, da vad ca una zic si alta se intelege. Nu neg calitatile Gabrielei, din contra sunt unul dintre cei care sustin ca am avea nevoie de cat mai multi oameni ca ea in PSD. Eu vroiam sa spun ca o data plecat la Bruxelles nu prea mai ai cum sa te implici in politica din tara. Sunt sigur ca o sa reprezinte cu folos Romania acolo dar nu va avea cum sa participe la deciziile politice din tara.

  Sper ca acuma am fost clar ca mai aveam putin si ma bateati. 🙂

 • gabicretu

  Deschideti un forum „laudatorii.ro” si nu mai faceti asa la mine pe blog (ca ma jenez)!

  Am fost si inca sunt groaznic de intoarsa pe dos (de la „revelatia” pe care cazul zis al „fetitei din Popeni” mi-a produs-o). Vedeti ca aveam dreptate cand vorbeam de sensibilitate de ev mediu!?

  Sunt multe lucruri de lamurit dar am sa revin.
  De unde vine ideea, de exemplu, ca Parlamentul European e un fel „observator” desi e legiuitor in codecizie pe 80% din legislatia UE, dezbate si voteaza bugetul, numeste si exercita controlul asupra Comisiei Europene (a si demis-o o data – Comisia Santer)?! Nu arata cumva increderea (lipsa ei) pe care o avem in noi insine, ca cetateni!? Vocea noastra (ca asta este PE) nu conteaza, nu inseamna ceva… De ce!?

  Cat despre legatura cu tara, ceea ce e sigur e ca nu voi putea fi deputat de studio (care lipseste 93% din sedinte, sta la televizor si-i desemnat cel mai bun…)Nu ar fi nici o schimbare. Ce, acum stau toata ziua la TV!? Cineva mai trebuie sa si munceasca…

 • Bibliotecaru

  Mă recunosc la cuvântul „observator”. 🙂 Mă refeream desigur la parlamentarul european român că este mai mult observator în Parlamentul European, adică că nu poate influenţa prea mult lucrurile ne fiind înscris deja într-un cerc de influenţă deja format, după cum se întâmplă formarea bisericuţelor în orice colectivitate umană. Desigur, la alegerile celelalte va fi altceva.

 • darius f

  Io, unul nu te-am laudat deloc doar ca mi so facut frica de doamnele de mai sus si am incercat sa le imbunez. 😛

 • gabicretu

  Decizia nu tine de bisericute (sau relatii); parlamentarul nu este un diplomat; acolo sunt „colectivitatile” deja formate. Se numesc grupuri politice (care au obiective si valori clare). Al meu se numeste Grupul Socialist si are 220 de membri. Eu ii reprezint pe acei cetateni care vor ca obiectivele grupului meu (stabilite si impreuna cu mine!)sa fie atinse (adica anume capitole de buget finantate si nu altele, anumite reglementari realizate si nu altele, etc., problemelor anumitor categorii de cetateni sa li se acorde atentie mai mare, etc)
  Nu inteleg de ce extindem experienta noastra romaneasca la PE.

 • Bibliotecaru

  Citind 220 mi s-a produs o străfulgerare te retezător de capete din ţinuturile de sus (vezi Nemuritorul) şi m-am gândit rapid dacă sunt la 220V, atunci la câţi Hz se deschide şedinţa.
  Trecând peste străfulgerări fără prea mare umor, eu vă urez succes în campania electorală ce tocmai începe şi am speranţa că veţi mai fi pe acest blog şi după ce o să ajungeţi unul dintre cei 220.
  Şi după ce staţi acolo o lună sau doua am să va întreb dacă sunt sau nu bisericuţe, dacă este sau nu ca în România.
  Am să va dau prilejul unui preview simpatic:
  http://www.youtube.com/watch?v=ouaZ4oO4V34

 • gabicretu

  Nu inteleg ceva. Sunt de vreo doi ani unul dintre cei 220. Este o experienta nerelevanta!?
  Bineinteles ca se pot forma „bisericute”. Esentialul este daca relatiile, eventual tensionate dintre ele, se rezolva democratic sau nu. Oameni sunt toti; regulile sunt diferite.

 • Bibliotecaru

  @ gabicretu
  De ce sunteţi atât de încruntată când luptaţi cu viaţa. Sâmbiţi, nu mai luaţi totul atât de în serios. Eram acuzat că sunt prea protocolar, acum spun eu acelaşi lucru.
  Apoi, de ce să ne minţim şi să spunem că parlamentarii români la Parlamentul European joacă în întâia ligă a politicii europene? Va mai dura până ce România va avea aceiaşi forţă cu Franţa sau Anglia sau Germania. Există argumentul că un vot este totuşi un vot, mai ales că în Parlamentul European nu se foloseşte acel concept de coeziune în jurul grupului din care eşti parte integrată. Adevărul este însă că pe undeva există un lider care face propunerea şi au masă de oameni care o votează. Aş vrea să văd că România a făcut 25% din iniţiativele legislative ale Parlamentului European, că există acolo un zumzet românesc prin căştile traducătorilor răguşiţi să traducă din română în… dar deocamdată sunt simple speranţe. Părerea mea. Dacă nu este adevărat, nu vă supăraţi pe mine, nu vă încruntaţi, aşa percep eu la nivel de persoană. Probabil ar fi cazul unei informări mai detailate relativ la ce face fiecare parlamentar acolo. Sunt 35 de parlamentari despre care nu ştiu absolut nimic relativ ce fac zi de zi şi nici nu ştiu un site cum este http://www.cdep.ro din care să aflu acest lucru. Cel mai detaliat lucru pe care l-am putut găsi a fost aici:
  http://www.europarl.europa.eu/members/public/geoSearch/search.do;jsessionid=312A1A598694830BB227A0BCF31CB1A1.node1?country=RO&language=RO
  Dacă remarca mea a provocat supărarea, îmi cer scuze.

 • gabicretu

  Ca iau lucrurile in serios, e-adevarat! Ca sunt suparata, de unde s-a tras concluzia!? Poate putin iritata, acum ma gandesc, de faptul ca oameni cu adevarat inteligenti si interesa(n)ti contribuie la fixarea unor stereotipuri care nici nu le folosesc la ceva…

 • Simona Adonicioaie

  Este mai mult decat revoltator cazul fetitei, este strigator la cer si ma intreb de ce permite Dumnezeu asemenea nenorociri….????
  ….este cumplit de trist, ca poate, si mai mult ca sigur, pot exista cazuri nedescoperite, in derulare, iar revolta mea este atat de imensa ca as vrea sa am capacitatea de a intra in casele tuturor, mai ales a celor care pot fi banuiti de asemenea practici si de a repune drepturile copiilor la locul lor…..

 • Bibliotecaru

  @ gabicretu
  🙂 Spunea bunicu: „Un zâmbet nu costă nimic. Zâmbeşte şi ai să vezi cum ţi se va răspunde tot cu un zâmbet.” De atunci încerc să găsesc în orice realitate un motiv de zâmbet, chiar atunci când acesta este trist.

  Nu ştiu dacă sunt printre acei „oameni cu adevarat inteligenti si interesa(n)ti”, dar ştiu că stereotipurile nu vin chiar de la cei neimplicaţi, răspândaci cum îi numea grupul Divertis. Dacă îmi spuneţi că imaginea Parlamentului României, a parlamentarilor în general este a unor oameni plictisiţi care fac din prezenţa lor în acea clădire o oportunitate de afacere este absolut greşită, vă rog să-mi spuneţi cum este imaginea reală. Eu nu am de unde să ştiu, nu pot sta cu ochiul pe parlamentari, nu am acces în spatele uşilor închise. Spuneţi-mi adevărul şi sunt gata să schimb stereotipul. Deci…
  Vă sugerez să începeţi cu sfârşitul şi anume de ce este important pentru poporul român să nu aibă sondaje de opinie în timpul campaniei electorale? Cred că astăzi despre asta voi scrie. „Arta de a interzice”.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *