• In Stiri
 • pe

Partidul Social Democrat impartaseste ingrijorarea si sustine pozitia societatii civile in legatura cu desfiintarea ilegala a Agentiei pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati

Partidul Social Democrat impartaseste ingrijorarea si sustine pozitia societatii civile in legatura cu desfiintarea ilegala  a Agentiei pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati prin OUG 68/ 2010  si face următoarele precizări:

1.  Decizia Guvernului privind desfiinţarea ANES pune statul roman in contradicţie cu legislaţia europeana in vigoare si, respectiv, articolul 148 din Constituţia României

2. Statul roman  poate a fi atacat in fata Curţii Europene de Justiţie pentru transpunerea incorecta si/sau  incalcarea Directivei Parlamentului European si Consiliului  54/2006 (forma consolidata  a Directivelor Consiliului 207/1976 si 73/2002 pe care Legea 202/2002 le transpune)

3. Textul Directivei lasă la dispoziţia statelor membre desemnarea unor organisme „împuternicite să promoveze, să analizeze, să supravegheze și să susțină egalitatea de tratament ” dar solicita imperativ ca aceste organisme sa poată:

·        să ofere persoanelor victime ale discriminării un ajutor independent pentru a intenta o acțiune împotriva discriminării„,

·         să procedeze la efectuarea unor studii independente privind discriminările„,

·        să publice rapoarte independente și să formuleze recomandări cu privire la toate chestiunile legate de aceste discriminări

·         „să schimbe informațiile disponibile cu organismele europene omoloage, cum ar fi un Institut European pentru Egalitatea de Gen.” (deja creat si in funcţiune)

Legea 202/2002, prin care se infiinteaza ANES, precum  si HG 484/2007, care stabileşte statutul acesteia, sunt deja parţial contrare spiritului directiveI europene transpuse. Acesta ar impune  nesubordonarea administrativa fata de executiv a organismului  responsabil, in vederea atingerii scopului pentru care a fost creat; trebuia evitat conflictul de interese întrucât, in multe situaţii, discriminarea se face chiar de către instituţiile statului iar guvernele pot dori sa prezinte o situaţie mai buna decât este in realitate. Partidul Social Democrat a considerat, totusi, ca un consens al tuturor forţelor politice pentru înfiinţarea Agenţiei, cu o forma imperfecta de autonomie, este important pentru înscrierea pe agenda publica a unei probleme grave si urgente a societatii noastre – inegalitatea si discriminarea la adresa femeilor, sub toate formele acesteia.

 

Niciunul dintre obiective menţionate nu mai poate fi îndeplinit in acest moment.  In egala măsura, este pusa sub semnul întrebării atragerea si utilizarea de fonduri pentru proiectele de reducere a inegalităţilor si ameliorare a condiţiei femeii din sursele special create precum Fondul Social European, Programul Daphne, etc.

 Luând in considerare motivele făcute publice de organizaţiile care reprezintă societatea civila precum si argumentele mai sus enumerate,  grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat vor vota  împotriva OUG 68/2010.

 

 

                                   DEPARTAMENTUL PENTRU RELATIILE CU SOCIETATEA CIVILA

2 comentarii la “Partidul Social Democrat impartaseste ingrijorarea si sustine pozitia societatii civile in legatura cu desfiintarea ilegala a Agentiei pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati”

 • Medusa

  Multumesc pentru suport, Gabi! Exista multa lume care se face ca nu intelege rolul acestei agentii. In plus multora le e usor sa spuna ca trebuia desfiintata pentru ca oricum nu facea mare branza. Tocmai am primit un astfel de comentariu de la un anonim pe blogul meu.
  Incerc sa le explic ca atunci cand o institutie e nefunctionala solutia nu e desfiintarea ei. Ce s-ar intampla daca intr-o zi am constata ca de pilda Ministerul Justitiei e nefunctional? Il desfiintam? Nu, din contra, trebuie mobilizate fortelele pentru a-l face sa mearga, nu sa i se puna cruce.

 • gabicretu

  @Medusa,
  Scopul este comun. Mi se pare important sa reunim fortele; si este esential sa existe forte politice parlamentare care sa sustina ceea ce, pe buna dreptate, sustine societatea civila.Nu de alta dar partidele detin si instrumentele de actiune. Problema este ca OG -urile produc consecinte inante de a fi aprobate in Parlament… Asta e marea problema. S-ar putea ca legea aferenta sa cada dar pana atunci se iau masurile din OG…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *