• In General
 • pe

Pasul 2

Voiam sa provoc iarasi zambete Biancai si sa vorbesc – dupa „deschiderea statului” – despre „includerea exclusilor”, adica despre proiectul meu politic social democrat bazat pe valori si principii, lucru cam straniu in tara noastra cu prea multi politicieni „fara printip”. Nu va bucurati, nu am renuntat!

Am sa ma refer intai insa la un caz „particular” – drag inimii mele – includerea femeilor; am pus ghilimele pentru ca particularul priveste majoritatea (populatiei si exclusilor)…

Teza

Social democratii trebuie sa devina promotorii „Clauzei europencei celei mai favorizate”!

Ce solicita „clauza”

Sa se armonizeze legislatia din tarile membre ale Uniunii Europene dupa standardul cel mai inalt existent (in sensul de favorabil femeii) in domenii de interes vital pentru acestea: dreptul de a alege sa dea viata, dreptul muncii, dreptul familiei si combaterea violentei exercitate asupra lor (domestica, prostitutie, viol), reprezentare politica; domeniile se pot extinde.

Cine a fost cu ideea!? (si munca, pana acum, ca sa fim onesti)

Choisir la cause des femmes, adica Gisele Halimi, plina inca de energie, vitalitate si idei la cei 80 de ani pe care ii are… Choisir este miscarea pe care Simone de Beauvoir si Gisele Halimi au creat-o la inceputul anilor ’70 – ce vremuri, ce vremuri – si care contribuit deja la schimbari fundamentale in statutul femeii franceze (nu numai franceze).

Cine a muncit

Un grup important de cercetatoare (specialiste in sociologie, drept, economie, psihologie) au facut studii comparate ale legislatiei din cele 27 de tari membre si au selectat, pentru fiecare domeniu in parte, legea considerata cea mai favorabila.

Care-i dificultatea!?

Domeniile de reglementare vizate sunt de competenta statelor nationale; sprijinul Parlamentului European sau al Comisiei nu servesc decat campaniei de relatii publice (ceva mai mult, dar nu prea mult).
In rest, ar trebui sa initieze modificari ale legislatiei nationale unul dintre fratiorii polonezi sau premierul unei tari care nu are nici o femeie in guvern, etc. Si sa asigure apoi punerea in practica!
Choisir nu detine infrastructura organizationala (retele, purtatori de cuvant) necesara pentru a acoperi intreaga Europa si nici parghiile constitutionale pentru a promova legi; este un ONG francez. Partidele socialiste si social democrate europene, da!

(continuarea, maine la aceeasi ora)

4 comentarii la “Pasul 2”

 • carmen

  pledoarie pentru clauza.

  dragele mele se poate. mai ieri pe PRO TV era prezentata vizita d-lui basescu intr-o localitate din Sibiu. o sarbatoare locala. vizita neprotocolara. doar presedintele, sotia si un bodygard. femeile din localitate mirate peste masura: ala-i Basescu. nu-i basescu ce sa caute basescu la noi. una mai isteata: sigur e basescu! uite e cu doamna maria!
  crunta lovitura de imagine domnule basescu!
  doamna maria mai cunoscuta decat dumneavoastra!
  asa ca fetelor daca a reusit doamna maria basescu sigur pentru noi e un fleac acolo. si ea saraca e defavorizata rau!!!! de la „Maria poftim buletinul sa votezi” de la referendum la domnul basescu, sotul doamnei Maria. numai bune Doamnei Maria!!!!

 • bianca

  Eu astept continuarea.
  Iar Basescu nu a fost in week-end pe linga Sibiu. A fost in Covasna. Si nu e nici o lovitura crunta de imagine. Vom mai vedea ce va fi in miscarile din judet. Nu va imaginati ca in Covasna exista femei cu putere de decizie. 🙂 Shet.

 • Viviana

  Toate cuvinte juste, la locul potrivit, dar.. Dupa ce vom umple poseta cu toate aceste daruri ce vom face cu ele? O sa asediem tribunalele si vom imbogati avocati ca sa le punem in practica?

 • suzzy

  Daca sprijinul Parlamentului European sau al Comisiei nu servesc decat campaniei de relatii publice, si daca reglementarea statutului femeii depinde de fiecare stat membru, in tarisoara noastra draga oare cand va fi facut acest lucru???
  Eu sper sa fie cat mai curand posibil, dar oare aceasta nu presupune ca un partid care sustine „cauza femeilor” sa fie la guvernare?(in cazul in care dumneavoastra spuneti ca un partidul socialist va promova o legislatie in domeniu).
  Si sunt de acord cu Viviana, in Romania mai trebuie muncit mult pentru a schimba in primul rand mentalitatea oamenilor. Haideti sa recunoastem ca suntem o societate traditionalista, si va mai trece ceva timp ca sa o schimbam…Sunt putini barbati, si nu ma indoiesc deloc de asta, care nu mai cred ca locul femeii este la cratita.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *