Home » General

Pentru echilibrul de gen

17 April 2008 540 views 61 Comments

Feministele nu urasc barbatii si nu iubesc femeile. Doar lupta pentru castigarea si respectarea propriilor drepturi.

Astazi promovam un barbat. Mie mi se pare foarte talentat. Bucurati-va ochii!

Aici
si aici

61 Comments »

 • doinas A spus:

  Pot sa rectific formularea?
  “Feministele nu urasc barbatii si nu iubesc femeile.

  Ba da, feministele iubesc femeile! Mai ales feministele de stanga iubesc, respecta si promoveaza femeile si interesele lor. Intr-adevar, nu urasc barbatii. Atat ca, de respectat ii respecta dupa valoarea individuala, si nu in masa.

  Asta a fost un “rautacism”.

  doinas

 • Bibliotecaru A spus:

  Fotografiile sunt cu adevărat extraordinare. Într-adevăr, foarte talentat.

 • sama A spus:

  Feminismul…este un curent amplu, cu diverse tendinte, aparut ca reactie in fata unei societati inca patriarhale in multe aspecte ale vietii contemporane. Din pacate insa, el nu se manifesta, in formele sale cele mai vizibile, acolo unde intr-adevar ar fi nevoie de o astfel de promovare feminista: sa luam doar cazul tarilor islamice, chiar si al celor mai putin traditionaliste, sau situatia unor tari africane ori asiatice (stau si ma intreb: exista oare vreo femeie in Parlamentul chinez?).
  Astfel incat, cand vezi miscarile feministe cum se manifesta cu tarie si ardoare in tarile occidentale (si niciodata in cele mai orientale), tu, ca barbat, zambesti oarecum ironic si te intrebi: la ce bun? Se lupta oare ele cu morile de vant? Sistemul legislativ euro/atlantic este acum egalitarist, iar mentalitatile din cadrul marilor companii, spre exemplu, unde este foarte greu pentru o femeie sa ajunga in posturi de top-management, nu se schimba prin cateva miscari feministe de strada…
  Ca si in cazul barbatilor, valoarea ti-o creezi singur, prin propria evolutie si ambitie de a reusi!

 • Bianca A spus:

  @Gabs Hop si eu ca martie in post! Bineinteles, in “postul” lui Gica contra! Da, fotografiile sint ok si atit. Unele sint atit de cautate ca ti se face lehamite, altele sint banalutze si citeva - destul de putine, vreo patru - chiar sint bune. Aveti asa un apetit, mai, catre estetismul asta moliu, asa, dulceag si pretios, pierdut in diverse edulcorari asezonate cu o sensibilitate indurerata si bocinda. Ofelia, du-te, draga, la manastire! (Ma refeream la Bibliotecar :-)) Sint o bestie lipsita de sensibilitate, dar hai sa va dau si eu un link. Sper ca va va scandaliza absolut, numai ca respectivul chiar este un artist. http://www.art-forum.org/z_Mthorpe/gallery.htm Sper ca nu ma veti suspecta ca vreau sa va “snobez”, cum spune Mihail Sebastian, insa Mapplethorpe merita cunoscut, spun eu. De altfel, cred ca multi dintre voi il stiti, nu e chiar “junior”, nici pe fata, nici pe dos, ca sa zic asa. :-))
  Cit despre feminism… Sint, la fel, plictisita de locuri comune. Sama insista pe valoarea pe care ti-o creezi ca individ, fara ca macar sa realizeze ca ea nu e nici macar individ: esti femeie, draga, get real. Cind o sa fii privita ca individ sa vii la mine in oras, sa ma uluiesc si eu la tine. Mie mi se spune incontinuu ca sint prea desteapta ca sa fiu femeie, drept urmare iau pastile pentru tensiune. Sper, totusi, sa mai apuc in viata asta sa fiu privita ca un om, si nu ca un drapel cu sexul inscriptionat pe el in toata splendoarea lui. Ma rog, am si eu partea mea de idealism :-))

 • Bianca A spus:

  @doinas Feministele iubesc si barbatii si femeile :-)) Glumesc, stii bine.

 • Bianca A spus:

  @doinas … si belgienii iubesc si copiii… :-)))

 • Cathy A spus:

  @Doinas si Bianca
  Eu sunt feminista, dar iubesc barbatii. Si ii respect. Dar chiar mi-s dragi. Si misoginii. Mamaaaa, am intalnit un misogin asa de fain cand am mers in vara la Viena…. nu spui cine, dar v-ar placea sa-l cunoasteti si voi… Desigur, nu suport badarania si autosuficienta. Si apoi, sa incerci sa convingi un misogin sa te accepte ca egala, e lupta pierduta din start. Eu propun sa-i crestem pe astia micii in asa fel incat sa nu ajunga misogini, si mare parte din problema e rezolvata. Iar celor deja catari batrani misogini, sa nu le dam decat dreptul de a inghiti in sec, prin ceea ce suntem si prin ceea ce facem! Am dreptate, Dna Cretu?

 • Bibliotecaru A spus:

  @ Bianca
  Nu neg că şi artistul prezentat de domnia voastră este foarte bun. Este însă altceva. Ceea ce vedeţi acolo sunt fotografii de studio. Acea poză este gândită dinainte şi, partea originală, este poziţia în sine. Fotografia de studio este asemeni picturii în ulei. Uneori se lucrează şi o lună până stabileşti formula corectă, formă, poziţie, lumină.
  Domnul Alexandru Mazilu face ceva ce în pictură s-ar numi acoarelă, instantanee de viaţă, neprelucrate. La domnia sa toate “reglajele” artistice trebuie să fie în timp real, probabil milioane de fotografii sunt în spatele celor alese. În viaţa de zi cu zi, pe stradă, când soarele intră în nor sau tocmai iese, este mai greu să faci studiu de lumină şi totuşi pozele sunt extraordinare din acest aspect. De multe ori vezi ceva şi acel ceva trece până să duci aparatul la ochi şi să declanşezi, o realitate generatoare de frustrări imense.

  Sunt două lucruri diferite şi nu poţi să le compari.
  Eu rămân la părerea că astfel de fotografii ale Alexandru Mazilu sunt de top în industria mondială. Dacă nu credeţi acest lucru, alegeţi o poză pentru dumneavoastră dintre cele pe care le apreciaţi (Mapplethorpe) şi apoi alegeţi cea mai slabă fotografie pentru mine dintre cele “proaste” ale lui Alexandru Mazilu, după care să ne comentăm fiecare poze… să vedem care vorbeşte mai mult în emoţie. Ce spuneţi? Îmi daţi link spre poza mea?

 • Cathy A spus:

  @sama
  “Valoarea ti-o creezi singur, prin propria evolutie si ambitie de a reusi”. Desigur… daca ai oportunitatea de a evolua si de a reusi, ca de vointa nu duce nimeni lipsa. “Sistemul legislativ euro/atlantic este acum egalitarist”. Desigur, daca acele prevederi ar fi ceva mai mult decat declaratii de principii… Intre egalitate declarativa si egalitate de facto este un spatiu imens populat de mentalitatea patriarhala si stereotipurile ei. E cam ca diferenta dintre dreapta si stanga politica, ca tot imi cerea Bibliotecaru undeva sa spun ce inteleg eu prin stanga/dreapta. Am sa dau tot o intelegere “cu sufletul”, cum lui nu-i place :): diferenta dintre dreapta si stanga este diferenta dintre egalitate de sanse si egalitate de oportunitati. Cum vine asta? Uite asa: pentru dreapta, un copil de la tara, dintr-o familie saraca, are aceleasi sanse sa ajunga la un colegiu in Marea Britanie ca si un copil care provine dintr-o familie instarita din capitala. Nimeni nu-i pune obstacole. Stanga insa ii ofera o bursa de studiu, daca acel copil de la tara este realmente bun, si merita sa ajunga acolo. Si uite asa eu n-am studiat in Marea Britanie… Dupa cum nici voi n-ati facut-o. La fel si cu femeile: una este sa declari in lege egalitatea in drepturi si alta este sa promovezi o femeie pe un post pentru care e la fel de pregatita sau chiar mai pregatita decat un barbat. Una este sa spui: statul sprijina familia si alta este sa infiintezi crese, sa poata face si femeia cariera.

 • Bibliotecaru A spus:

  @ Cathy
  Este adevărat, stânga îi dă bursă precum şi dreapta nu-i pune piedici. :)
  Uite, de aia în România, indiferent dacă la putere este stânga sau dreapta, toţi copii de la ţară sunt pe undeva în Marea Britanie. :)
  Vorbind serios, mi-a plăcut exprimarea “diferenta dintre dreapta si stanga este diferenta dintre egalitate de sanse si egalitate de oportunitati”. Eu aş fi pus libertatea oportunităţii pentru că egalitatea de oportunităţi este peste tot din moment ce, teoretic, legea este aceiaşi pentru toţi. (deşi în România demnitarii sunt un pic mai egali decât ceilalţi, deoarece au legi speciale. Să trecem însă peste asta.)
  Libertatea oportunităţii ar fi o formulare mai nimerită, cred eu, dar nu ţin foarte mult la asta.

  De exemplu, să spunem că un primar al României este de dreapta (hai să spunem, la întâmplare, primarul oraşului Sinaia). Şi să mai spunem că s-a dat o lege pentru toţi care înseamnă retrocedarea a ceea ce au deposedat pe nedrept cei din trecut. Să mai spunem că cineva a depus la primarul de dreapta o cerere de retrocedare a unui teren din Sinaia (oraş ales la întâmplare, repet), un teren din centru, acolo unde e valoarea mare, şi să mai spunem că acea cerere tot este plimbată de câţiva ani. Să mai spunem că bătrânica care a depus cererea este contactată de un alt om politic de dreapta, să spunem, la întâmplare, un oarecare Boureanu. Şi acel om politic de dreapta spune doamnei în vârstă, “i-a colea banii ăştia şi lasă-mă pe mine să mă descurc cu terenul”. Bătrânica se gândeşte că a fost plimbată de la Ana la Caiafa atâta timp… nu prea crede să obţină în timpul vieţii acele teren, şi ia banii.
  Se fac actele şi a doua zi acel om de dreapta, un nume pe care l-am ales la întâmplare drept Boureanu, primeşte de la primărie acel teren.
  Desigur, aşa ceva nu s-a întâmplat, dar daca s-ar întâmpla, ce egalitate în faţa oportunităţii ar fi?

 • Bibliotecaru A spus:

  Geoană: Ţinta noastră este ca de la celelalte alegeri să avem un prim-ministru femeie
  Cine este femeia? Cherche la famme!

 • Cathy A spus:

  @Bibliotecaru
  Da, hai s-o cautam! Poate ajungem si noi ca in Spania: Guvernul Zapapatero - 9 femei si 8 barbati…

 • Cathy A spus:

  Zapatero, scuze!

 • sama A spus:

  @ Bianca
  Sama nu e un nume de femeie, ci este un cuvant japonez

 • Bibliotecaru A spus:

  Până să găsesc femeia, femeile (eu ştiu cam 5 PSD-iste care să merite pe deplin vârful partidului şi al guvernului, poate sunt si altele), am găsit altceva.
  30 de tineri merituoşi vor beneficia de a treia ediţie a programului academic SIVECO… iaca bursele :)
  Amănunte la mine pe blog. :)

 • Cathy A spus:

  @sama
  Ce inseamna “sama”? Ca sa stim si noi cu cine combatem…

 • sama A spus:

  @ Cathy
  Reiau: “mentalitatile…nu se schimba prin cateva miscari feministe de strada.”
  Sunt perfect constient ca un cadru formal nu semnifica in acelasi timp si o realitate informala, dar totusi consideri ca miscarile feministe active pot schimba ceva in mentalitatea unor masculilor orgoliosi si prea mandri de ei insisi?
  Cred ca problema feministelor sta mai curand in autoperceptie…cand te autopercepi ca avand un complex, te si comporti ulterior ca atare, automat alimentezi perceptia celorlalti si uite asa se creaza un cerc vicios!
  Si inca ceva, Cathy… Te-ai confruntat pana acum in Romania sau in alte tari europene cu o problema reala de discriminare?
  Astfel incat revin…miscarile feministe trebuie sa fie active, sunt necesare in tarile unde realmente exista probleme de discriminare, exemplul cel mai facil fiind tarile arabe.

 • sama A spus:

  @ Cathy

  “Sama” semnifica in japoneza o formula deosebita de respect, adresata persoanelor cu un rang foarte inalt…daca vrei, o traducere ar fi “excelenta voastra”.
  De exemplu, daca pe un japonez il cheama “Nobunaga” si are o pozitie sociala medie, ceilalti i se adreseaza cu “Nobunaga san”, adica “domnule Nobunaga”. Daca insa acest Nobunaga ajunge profesor universitar, sau ministru, sau ambasador, sau europarlamentar :-), ceilalti i se vor adresa cu “Nobunaga sama”, adica “excelenta voastra Nobunaga”.

 • Bibliotecaru A spus:

  Sper să nu mă înşel
  sama= domn, doamna, manieră, tip, aparenţa.

 • Bianca A spus:

  @Sama, vai, esti barbat si eu care credeam ca esti doar individ!!! Shame on me, adica Sama on me!

 • Bibliotecaru A spus:

  Iar am ajuns prea târziu, o sa-mi retrag titlu de Bibliotecar.

 • Cathy A spus:

  @ sama
  Tu glumesti?!?
  M-am confruntat cu o caruta de discriminari! Am lucrat si lucrez in Universitate, la Filosofie…
  Nu stiu daca iti mai amintesti, dar la primul nostru curs din facultate profesorul Constantin Marin a spus ca fetele sa nu-si faca iluzii ca vor deveni vreodata “filosoafe”, ci doar “profesoare de filosofie”, ca fetele nu au “celula” pentru filosofie? Si cand colega noastra Ana a vociferat aproape ca a dat-o afara, pe motiv (aiurea!) ca nu se intrerupe o prelegere universitara?
  Da, m-am confruntat atunci cand am vrut prima data sa candidez pe un post de preparator la Cuza, in nenumarate randuri cand spuneam ca sunt doctoranda lui Dima (”da, asa frumusica si tinerica, ai sa termini repede doctoratul”… imi spuneau colegii mai batrani si mai tineri), in Italia cand nu vroiau sa ma puna receptionera la hotel, desi vorbeam mai multe limbi straine decat ar fi fost ei in stare sa invete vreodata…pana la urma m-au pus, ca le era rusine sa fie chemata camerista de fiecare data cand aparea un client strain… Nu este vorba despre mine aici. Este vorba despre toate femeile. De pe ce planeta vii?
  Nu vreau sa fiu rea, dar problema cea mai mare este ca avem atat de adand inradacinate aceste stereotipuri, ne “inglobeaza” orbitor aceasta mentalitate patriarhala incat nici macar noi (femeile) nu constientizam ce se intampla, daramite voi (barbatii - de fapt, ce interes ati avea? - si nu ma refer la tine neaparat, asa cum nu ma refeream la mine cand ma includeam in clasa de mai-sus).

 • Bibliotecaru A spus:

  Nu pot decăt să mă bucur că măcar japonezii pun egal între profesor universitar, ministru, ambasador, europarlamentar. Pe la noi un profesor… dar de ce să mă întristez în miez de noapte, nu mi-a mers rău toată ziua?

 • Bibliotecaru A spus:

  Fetelor, nu mă puneţi pe mine premier că fac un Guvern numai din femei… În plus eu cred că premierul nu trebuie decât să dea indicaţii, adică aveţi mână liberă să faceţi ce vreţi pe la Ministere, cât timp iese aşa cum cere doctrina de partid. :)

 • sama A spus:

  @ Cathy

  Cazul cu prof. Marin este real si la acea faza chiar a comis-o (probabil se gandea la numarul de femei-filosof, nu stiu)… Oricum, a gafat grav!
  Cazul cu postul de preparator la Cuza…nu trebuie omise si alte circumstante cauzale, legate de interese proprii, pile si alte romanisme din astea.
  Cazul din Italia: poate aveau reticenta pentru simplul fapt ca esti romanca, nu pentru ca esti femeie!
  Astfel incat…nu trebuie omis in nici o circumstanta complexul cauzal al unor fapte reale, chiar daca este mai facil sa punem diverse evenimente pe seama unei singure cauze -in cazul nostru discriminarea sexuala-.

 • Cathy A spus:

  @sama
  Excelenta, si te mai intreb ceva: cati dintre barbatii de succes ar accepta sa isi intrerupa activitatea pentru o vreme (1 sau 2 ani) si sa aiba grija de copii, pentru ca sotia lor sa ramana in serviciu dupa ce naste? Tu ai face-o?

 • Cathy A spus:

  @sama
  Din ceea ce spui tu despre cauzele potentiale ale discriminarii in ce ma priveste reiese un lucru si mai grav: acela ca femeile sunt supuse unei discriminari multiple, Excelenta!

 • Bianca A spus:

  @Bibliotecaru Nu ma uri pina la a ma domni. Ceea ce ma irita la Mazilescu este ca pina si fotografiile “din natura”, par fotografii de studio. Fac foarte rar astfel de lucruri, voi toti ati vazut ca dau link-uri rar, tocmai pentru ca eu cred in mirosul cartii si al libertatii. Nu exista arta “obiectiva”, asta spre lamurirea lui Cathy, care se intreba mai demmult care sunt regulile. Insa exista - si o stim cu totii - stereotipii de limbaj, vizuale si auditive, chiar si de miros. Capacitatea noastra, a tuturor este aceea de a duce mai departe ceea ce stim, de a nu ramine blocati in liftul valorilor. Pina la urma, iata, cum mi-au dat toti peste nas, pina si in Parlamentul European se pot deschide ferestrele! (P.S. Fereastra este un concept esential al Renasterii :-))

 • sama A spus:

  @ Cathy

  Cunosc barbati care stau acasa in concediu de paternitate pentru simplul motiv ca sotia lor castiga mai bine. Speta mea este similara…deci, asta e, ma voi sacrifica si voi fi babysitter! :-)

 • Rodica A spus:

  Piano piano, terra terra, Lento lento, a ras de tierra vorba lui don’ Basilio (pray Bianca nu ma pune “la index” ca am gusturi populare!), incep sa cred ca discriminarea sexuala le loveste direct numai pe foarte foarte frumoase. Pe celallte, daca vreodata, numai indirect. Gen n-are nimeni nimic cu ele personal dar ce vor ele nu se obisnuieste si traditionalismul cu toate metehnele inventoriate la zi, are si merite indubitabile, caci altfel n-ar fi traditie publica…
  de n-ar avea si un germen de bine dedans, cum ar veni….

 • Cathy A spus:

  @Sama
  Inca din formulare citesc “barbatul tipic”: “ma voi sacrifica”! Bravo, esti bun de exemplu, Excelenta! Bravo pentru intentia de a sta cu copilul. Nu te supara ca-ti spun Excelenta, da-mi place la nebunie. A propos de asta: cand era Titus Raveica al nostru si senator, si prof universitar, si presedinte al CNA si nu mai stiu ce, cunoscutii nu stiau cu ce titlu sa i se adreseze. Si unul l-a intrebat, iar Raveica i-a raspuns: “Spuneti-mi simplu: Excelenta.”
  Pe maine, dragilor, ca pe mine ma lasa neuronii!

 • Bianca A spus:

  @Cathy Eu nu m-am maturizat deloc, referitor la gender situation. Nu pricep cum oamenii pot fi impartiti pe sexe, culoare, rase, religii, nationalitati fix asa cum nu pricep de ce am nasul mare si ochi caprui. Si o spun la modul cel mai serios. POT afla DE CE, dar nu pot spune ca as fi in barca asta. Singurul lucru pe care il pricep clar este ca oricine ajuta pe cineva care sufera. Si, cum pe fiecare dintre noi ne-a durut odata ceva -maseaua, cotul, gitul, capul, stomacul - empatizam cu suferinta si vrem sa nu mai fie. Vrem sa ridem, ca de aia traim sub soare.

 • Bianca A spus:

  @Bibliotecaru Partea originala la fotografii nu este deloc originala. Mapplethorpe reia niste patternes care se regasesc peste tot in sculptura mica a vaselor grecesti originale, secolele IV-V inante de Hristos. Din nou, nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar cred ca adevarata dimensiune a omului european este pasiunea cunoasterii si a curiozitatii. Frumusetea are nevoie de mult timp pentru a se decanta. Uneori, e doar nisip.

 • Bibliotecaru A spus:

  @ Bianca
  Păi văd că până la urmă îmi dai dreptate.
  La început am crezut şi eu că lucrurile stau simplu, iei aparatul şi faci poze. Am făcut şi eu asta, am luat un aparat de sub 100 de dolari, dar care e acceptabil pe lumină bună, şi am făcut câteva mii de poze. Din acestea am putut extrage cam 10 bune şi foarte bune, asemeni cu cele făcute de Alexandru Mazilu. Desigur, atunci când le-am făcut, deşi răsfoisem nişte cărţi despre teoria fotografiilor, fără să reţin prea mult, nu am avut timp să studiez poza încât să iasă după scheme, puncte de forţă, dramatismul umbrelor. Pur şi simplu am avut imaginea reală care ştiam că este bună şi s-au nimerit 10 poze bune care reprezentam ceea ce văsusem.
  Când ai un aparat cu rezoluţii mari si clare, poţi desigur să mai faci câte ceva prin Photoshop, un efect, o mărire a umbrelor, o altă încadrare… Atunci când faci însă foarte, foarte multe poze, regulile îţi intră atât de mult în sânge încât nu le mai gândeşti efectiv. De aceea ies pozele lui Alexandru atât de bine, plus un aparat cu un obiectiv cumsecade.

  Nu ştiu dacă se va deschide exact acolo unde fac trimiterea, că e mult flash acolo. Este un capitol numit mişcare: http://www.design-area.eu/Galerii/Album9.htm
  Toate cele 6 poze sunt un echilibru instabil, te aştepţi ca mişcarea să continue de la sine, gravitaţional.
  Cel puţin prima poza, cea cu boxerul, este colosală, şi reflecţia, umbra la mijloc… Desigur că e făcută la întâmplare, adică nu a fost gândită… cred că tocmai asta este ceea ce îmi place mie, gustul nu se comentează, nu?, faptul că un artist merge pe stradă, este străfulgerat de ceva, şi atunci reţine emoţia pe care o simte, o încastrează într-o poză. Este marele avantaj că vezi imediat ce ai reuşit, ceilalţi artişti trebuie să aştepte, fotografia, mai ales cea electronică, oferă satisfacţia pe loc.

 • Bibliotecaru A spus:

  PS.
  Diferenţa la Robert Mapplethorpe faţă de arta greacă este faptul că ţinta nu mai este importantă ca personaj ci ca obiect ce îşi construieşte volumul din lumină şi umbre, din antagonismul primordial. Probabil că dacă pozele ar fi fost color, impactul ar fi fost mult mai mic. Astfel corpul devine obiect, volum şi suprafaţă, ca o schiţă în cărbune dintr-o curs de la academia de arte plastice.
  Ceea ce face Robert Mapplethorpe nu pot numi fotografie ci pictură prin artă fotografică. Cum am spus, este cu totul altceva decât Alex Mazilu.

 • doinaş A spus:

  A propos de misogini, am avut cel mai misogin coleg posibil. Genul acela care sustine-de fapt nu sustine este convins- ca femeile au ca singura justificare a existentei lor aceea de a fi “receptaculul luminatei lui seminte”. Si care spune bancuri ca… “de cati barbati este nevoie ca sa schimbe becul la bucatarie? de nici unul, proasta aia poate gati si pe intuneric!”
  Sustinea ca principala conditie care trebuie indeplinita pentru a ajunge pe o pozitie de putere este sa fii purtator de penis, celelalte fiind neesentiale.
  Era de asemenea un sustinator patimas al teoriei Orban.
  Oricum, ce este important este ca feminismul, ca miscare sociala, nu porneste pe principii negative, de excluziune, devalorizare a unei parti a societatii pe considerente de gen, ci, din contra, de promovare, incluziune si valorizare.

  Nu m-am putut abtine!

 • Cathy A spus:

  @Bianca
  Eu inteleg, accept si respect diferenta, fie ca este de la natura (gen, culoare a pielii) sau tine de societate (religie, nationalitate). Mai mult: mi s-ar parea ciudat sa nu fim diferiti. In plus, nu mi-as dori in ruptul capului sa fiu barbat sau sa seman cu un barbat. Ma simt prea bine in pielea mea de femeie!
  @Doina
  Total de acord!

 • Roxana A spus:

  …apropos de echilibrul de gen:
  “To tell a woman everything she may not do is to tell her what she can do.” - Spanish Proverb
  “The test for whether or not you can hold a job should not be the arrangement of your chromosomes.” - Bella Abzug

 • iceflame A spus:

  Mie imi plac fotografiile domnului Mazilu!Doua in mod special,cele care se refera la lideranta PSD; cea care il imortalizeaza pe Mircea Geoana si cea cu microfoanele fara nimeni in spatele lor.A doua parca e mai reprezentativa totusi…

 • Mihai Epure A spus:

  @iceflame
  cred ca chiar acolo a gresit Dl Mazilu: imortalizind pe Mircea Geoana! Si mai e una-Ion Iliescu (sau poate ma insel). Fotografia e o arta in sine si dupa parerea mea fotografiile sint bune sau foarte bune. Ma intreb insa ce cauta cei doi intr-o colectie care este oarecum reusita?
  Va amintiti de vremea cind Iliescu il numea pe Geoana “prostanacul”? Halal fost presedinte si intelectual pe deasupra.
  Acum vreo doua zile a fost in Jay Leno o gluma la adresa lui John McCain: McCain does not have secret service but private bodyguards. And because they are so big and tough you know what are they called?-Pallbearers!
  Cam asta are nevoie si respectabilul Domn Iliescu: Pallbearers nu imortalizare pe pelicula. Sa mearga si sa ma lase in pace!
  Cind devii presedintele unei tari pt o perioada atit de lunga ca domnia sa si tot ce faci e sa o rupi in bucatele si sa nu-ti pese nu ai dreptul la nici un fel
  de recunoastere sau recunostinta.
  Stiu ca majoritatea celor care posteaza pe acest blog sint PSD-isti sau Iliescu “fan” dar asta este ce simt.
  Cit il priveste pe Geoana…:”Primeste-l Doamne si p-asta ca e nevinovat ca pruncu’!” Din tot PSD-ul nu e altul cu capul pe umeri si cu un simbure de inteligenta?
  Sau Iliescu l-a propus iar restul partidului a agreat cu propunerea. “Bine ati venit la al XV-lea Congres!”

 • Bianca A spus:

  @Cathy Mi se pare imposibil sa nu fi de acord cu mine! TOCMAI pentru ca iubesc diferenta, nu o sa fac diferenta intre culoarea pielii si marimea nasului!!! Ar fi absolut ridicol! Diferenta pe care o fac eu si care mi se pare extraordinara ca traitor in Europa de Est este bogatia mea culturala, diferenta pe care o fac fata de un finlandez este Kalevala, suedeza a doua limba oficiala, si prima ministra a Apararii Nationale din lume! A face diferenta, cu adevarat, inseamna a cunoaste si a respecta, asa cum spui tu. Dar daca te rezumi la a respecta culoarea pielii si marimea nasului, ma tem ca sunt doar vorbulite integratoare in UE. A, cred ca nu ti-am spus ca sint deja integrata, de vreo 15 anisori, cel putin.

 • Bianca A spus:

  @Mihai Epure Aia e una dintre cele mai bune poze, alb-negru :-)))

 • Bianca A spus:

  @Bibliotecaru Nope, mie imi sugereaza cu totul altceva, o idee din capul artistului. Orice lucru bun nu are nume, nu poate avea. O carte buna, o imagine buna devine rapid, foarte rapid, o iubire comuna sau o ura comuna. Este exact ceea ce eu nu fac, sau nu mai pot sa fac. Valorile nu mai pot avea “jos”, nu au decit “sus”. Asta e liftul meu, ce sa-i faci, nimeni nu e perfect….

 • Mihai Epure A spus:

  @Bianca
  Nu ma refer la calitatea fotografiei ci la persoana in fotografie. Chipul ars de soare al unui taran ar fi fost OK. Cind il vezi pe Geoana insa…nu mai e OK! Un om alb cu suflet(???)negru! Dah! Poate de aia e alb-negru.

 • Iceflame A spus:

  @Mihai Epure
  Mi-as fi dorit ca nota dominanta a comentariului meu anterior sa fi fost ironia.Mea culpa daca nu mi-a iesit…

 • Mihai Epure A spus:

  @iceflame
  ironia a iesit vroiam numai sa fiu foarte specific.

 • Cathy A spus:

  @Bianca
  Nu stiu daca sunt doar vorbulite integratoare in UE, eu cred ca fac diferenta prin actiunile mele, si prin asta sunt impacata cu mine. Si cred ca fiecare ar trebui sa faca la fel. E un proces lung, dar daca incepe de la noi, iar noi ii vom creste pe cei mici altfel decat am fost crescuti noi, vom construi o societate mai buna. Stiu ca suna nu-stiu-cum, dar eu chiar cred ca putem sa ne vindecam de violenta, intoleranta, rasism, misoginism si alte semne ale educatiei proaste primite si pentru care nici macar nu suntem responsabili/vinovati. Vinovati suntem atunci cand deschidem ochii, dar refuzam sa ne transformam.

 • Lore A spus:

  Feminismul este o replica a misoginismului pe care il suporta femeile de secole…
  Misoginii sunt acei barbati care refuza dreptul femeii de a fi libera si independenta considerand ca femeia exista pentru a-i servi pe EI. O vina o are si religia care bineinteles tot de barbati e condusa…

 • gabicretu (author) A spus:

  Lore,
  Nu stiu daca e o replica. Ma duce cu gandul la o oglinda, la o simetrie. Nu exista decat in caricaturile pe care misoginii le fac feministelor. cele care au reusit sa mai modifice cate ceva in regulile patriahale nu au facut-o urand sau dispretuind barbatii (asta ar fi replica la minimalizarea si respingerea sociala a femeilor de catre o cultura misogina).
  Cred ca feminismul este o incercare de a raspunde la problemele pe care misoginismul le-a creat; nu doar femeilor; societăţii in general. Excluderea femeilor de la decizie, lipsa calitatilor lor din spatiul public, minimalizarea functiei si valorii muncii lor este o PIERDERE PENTRU SOCIETATE, in ansamblul ei.

 • doinaş A spus:

  Lore

  Si eu sunt mai degraba de acord cu Gabi.
  MISOGINÍSM n. livr. Lipsă de încredere faţă de calităţile morale ale femeilor; atitudine negativă faţă de femei. /misogin + suf. ~ism
  FEMINÍSM s.n. Mişcare socială care susţine egalitatea în drepturi a femeii cu bărbatul în toate sferele de activitate. – Din fr. féminisme, rus. feminizm.

  Ca antonim al misoginismului utilizam termenul
  MISANDRÍE, misandrii, s.f. (Med.) Repulsie patologică faţă de bărbaţi. – Din fr. misandrie
  :) desi…hm!patologic…mi se pare o exagerare…

 • doinaş A spus:

  :) …si, daca remarci, termenul misandrie e unul medical…
  nu unul comun.
  Personal, dupa ce am descoperit acest termen am facut un …minitest printre amici/amice.
  Din 8 persoane, toate stiind ce inseamna misogin, doar una stia ce inseamna misandrie.

  Ori, in teoria mea, cunosti expresii, termeni, cuvinte, in masura in care viata te-a pus in situatia de a avea nevoie de ei….

 • gigi capsunaru A spus:

  :D si trebuie sa intelegem ca in cazul dumneavoastra a aparut aceasta necesitate?
  Pardon n-am vrut sa fiu grosolan da’ nu ma pot abtine de la intepaturi , atunci cand mi se iveste ocazia.
  Ironia este, intr-un fel sarea vietii. :)

 • doinas A spus:

  Absolut de acord :)… da, adevarul este ca sunt feminista declarata si, pentru a putea argumenta, trebuie sa inteleg termenii relationali in problema. Oricum, colegul meu care cunostea termenul putea sa creeze sindromul misandriei in orice femeie care l-ar fi luat in serios…E tipul care spunea ca singura justificare a existentei femeilor este ca acestea sa devina receptaculul luminatei sale seminte…

 • doinas A spus:

  http://protv.ro/stiri/eveniment/fetita-de-11-ani-din-neamt-va-pastra-sarcina.html

  Uite o abjectie majora!

  Mi-e greata! Mi-e greata de medicina, de lege si de felul cum inteleg unii s-o aplice.
  Dupa ce ca fetita aia a fost violata de unchiul ei-deci victima unui incest- o obligi sa duca sarcina pana la capat “pentru ca organismul ei poate”.

  Dar ce este fetita asta pana la urma?!?

  Un incubator?

  Conteaza daca mintea ei, sufletul ei pot suporta asa ceva?

  Singura chestie care mai lipseste este sa fie si obligata sa-l creasca, cu toate consecintele pe care incestul le poate produce asupra copilului.

  Sunt indignata! Mi-e greata! Mi-e greata!

 • Bibliotecaru A spus:

  @ doinas
  Vă mai amintiţi că spuneam pe acest blog (sper că nu mă înşel, memoria mea e din ce în ce mai slabă), că societatea umană este plină de antagonism? Spuneam atunci că este destul de greu să trasezi o limită între dreptul unei femei de a alege ceea ce face cu trupul său şi prunc-ucidere. Şi dădeam acolo exemplul acelui copil “în utero”, care nu are drepturi iar mama lui are drept de viaţă şi de moarte asupra lui, în schimb, după naştere, mama sa este condamnată social pentru crimă. De ce? Pentru că se schimbă un paragraf de lege? Morala socială se modifică o dată cu vârsta celui în cauză?
  Şi eu aş fi fost de acord, dacă m-ar fi întrebat cineva, cu posibilitatea de a alege avortul. Aş fi fost de acord pentru că există mai multe motive, fiecare justificând avortul. Mai întâi vârsta, apoi violul, apoi consangvinitatea…

  Nu mi se deschide link-ul, dar parcă îmi aduc aminte de ceva din această ştire. Unchiul ei era şi el un copil la rândul lui. Eu nu cred că în astfel de cazuri nu putem vorbi de vină socială, pentru că aceşti copii sunt abandonaţi de părinţi, de profesori, de societate în general. Nu mă refer la un abandon fizic, părinţii le oferă mâncare, haine, un pat, statul le oferă un spital dacă se îmbolnăvesc, învăţământ gratuit… nu le oferă însă comunicare, răspunsuri la întrebările conştiinţei… încă îmi aduc aminte ce răsturnare a cursului vieţii o reprezintă apariţia impulsurilor sexuale pubere, mai profunde şi mai puternice decât orice înţelepciune. Dacă unui tânăr nu i se inoculează constrângerile sociale înainte de a trece prin acest act de răzmeriţă biologică, nu are rost să-i găsim o vină reală după ce grozăviile se întâmplă.
  Dar cea mai mare grozăvie este altă. Faptul că violul nu este generalizat, faptul că omorul nu este generalizat, faptul că societatea umană nu decade în stadiul de haită de animale, nu au nimic de a face cu o conştiinţă umană superioară, aceasta este bună pentru scrierile intelectuale elevate, totul porneşte de la frica oprobriului şi a condamnării. “Bestiile” despre care auzim la ştirile de la ora 5 şi care ne provoacă un plescăit nţ nţ nţ, sunt de fapt oameni dezinhibaţi, deveniţi animalici pentru că renunţă la valorile sociale ale civilizaţiei actuale. Ei nu sunt, în mod real, nici diferiţi şi nici mai puţin oameni.
  Părerea mea de nespecialist.

 • pestisorul_auriu A spus:

  s-au intamplat si se vor mai intampla din pacate fapte condamnabile, incesturi, crime. multi stau si trateaza efectul, putini sunt cei care cauta si trateaza cauza. e de condamnat omul? sau e de condamnat societatea? sau vremurile actuale? incerc demult sa iau atitudine in fata unor gesturi, pareri, crezuri “socio-psiho-pedagogice” sau cum le-o fi spunand , ale unor profesori din scoala copilului meu dar sistemul e prea imbacsit, blazat, sunt foarte foarte putini cei care mai au timp, curaj, chef sa tina pasul cu tinerii din ziua de azi. exemplu concret: intr-una din ultimele zile ale anului scolar ce s-a incheiat ma suna diriginta acasa intr-o seara……deh, sa pot dormi linistita, nu? “va rog faceti ceva, eu cu baiatul dumneavoastra nu ma mai pot intelege. mutati-l in alta clasa dar eu nu mai stiu ce sa fac”. interesant mod de a solutiona o relatie elev-profesor, nu? mai bine abandonez copilul si eu pot iesi la pensie linistita, cam asa o fi gandind respectivul pedagog. am ascultat si motivatia dirgintei dar mi-e oleaca jena sa scriu aici, poate sunt persoane pudice printre voi si n-as vrea sa par penibila. credeti-ma, am ras cu sotul meu acasa cand am auzit, putea fi replica oricui.
  si daca ar fi un copil problema n-as spune nimic, as sta in banca mea.

 • gabicretu (author) A spus:

  @ Cum e cu avortul am mai discutat deja. Totdeauna revine in discutie tema unei vieti care este sacrificata (cu sau fara ratiune, dupa caz).
  Nu aud insa ridicata aceeasi problema in ceea ce priveste legitimitatea razboaielor ca mijloace de solutionare a conflictelor. Acolo nu mor unii?! Nu hotarasc altii ca ei trebuie sa moara. De ce cauzele lor sunt mai nobile…

 • doinas A spus:

  Razboaiele nu sunt un mod de solutionare a conflictelor. Razboaiele sunt modul prin care persoane sau grupuri de interese obtin prin forta chestiile pe care nu le pot obtine pe bani marunti. Bineinteles ca exista si niste explicatii, justificari “ideologice, morale si/sau religioase”: pentru creduli.
  Oricum, am citit undeva zilele trecute ca ca, la ONU, un oficial ar fi exprimat ideea ca femeile in caz de razboi… stati an gasit citatul:

  La reuniune s-a aflat şi fostul comandant al trupelor ONU în Republica Democrată Congo, generalul maior Patrick Cammaeert, el făcând o serie de declaraţii şocante.

  “Probabil că a devenit mai periculos să fii femeie într-o regiune de conflict, decât să fii soldat în forţele armate combatante.”

  Si, Gabi, razboaiele sunt, in mod evident evenimente pe care noi, ca persoane, nu putem sa le oprim.
  Inncercam sa modificam ceva in legatura cu oamenii, cel putin. Si stiu ca traumele unui avort pot fi depasite(cumva), dar trauma de a trai zi de zi cu un copil, rezultatul unui viol… atunci cand nu tu ai decis asta, ci niste….*/$@%^$%$&^%% au decis pentru ca nu au vrut sa-si asume o responsabilitate….
  Eu voi scrie maine si Teodorei Bertzi, si ministrului sanatatii. In nume personal daca nu altfel.

 • Bibliotecaru A spus:

  @ gabicretu
  Am să fiu şocant, dar asta nu ar fi o surpriză din partea mea, nu-i aşa.

  Eu cred cu tărie că aceste conflicte de tip “război” sunt acţiune concrete ca urmare a unui dezechilibru de creştere demografică. Pe scurt, o modalitate simplă de a scădea populaţia. Natural se întâmplă acelaşi lucru în rândul animalelor mai banale, atunci când grupul devine mai mare decât poate să susţină un anumit areal.

  Ce legătură are de exemplu “Asasinatul de la Sarajevo” cu problematica primului război mondial şi, mai ales, cu rezultatele sale. Conflictele care nasc războaiele sunt chestiuni-pretext. Dacă omenirea ar fi egal distribuită pe tot globul iar populaţia mondială ar fi 100 milioane, nu ar fi posibil un război. Războiul este un fel de avort al naturii pentru fiinţa sa umană, boala este un fel de element contraceptiv în acelaşi consens.

  Eu cred că marea greşeală a omenirii a fost mărirea speranţei de viaţă la mai mult de 40 de ani.

 • Mihai Epure A spus:

  @bibliotecaru
  Esti cam pesimist, sa-mi fie cu iertare. Pe undeva insa similaritatile sint surprinzatoare. Si pe o nota personala: “dumneavoastra” e frate-meu al mai mare, eu sint”Mihai” sau “tu” dupa caz.
  Cauzele pt razboaie,hmm!!! Sint cu sutele. Motive? La fel. Miine-poimine o sa avem razboaie pt ca vintul bate dinspre nord sau soarele rasare la est. Atita timp cit se produc arme si munitie, gasim motiv pt razboaie.
  Ca motiv nici macar nu incep cu dorinta de imbogatire, ura de rasa, influenta politica sau de orice alta natura si ca sa fim siguri ca acoperim minimum de minim, aruncam in amestec…religia.
  “Razboiul e un rau necesar” nu-mi aduc aminte cine a spus-o exact. Cert este ca avem acest “rau” de foarte multa vreme, de cind lumea. S-apoi de peste 500 de ani nu am avut o zi(24 hr continuu) de pace totala pe pamint.

 • Bibliotecaru A spus:

  @ Mihai Epure
  “Razboiul e un rau necesar”… nu aş băga mâna în foc că a fost chiar cel care a inventat această zicere, dar cred că a folosit-o mustăciosul mareşal Ferdinand Foch, autorul “Principiilor Războiului” şi al volumului “Conduita în Război”.

  Eu, dimpotrivă, cred că războiul, crimele care cuprind fenomenele de masă şi, în general, fenomenele distructive antropice, sunt reacţii naturale, cu filon în reacţia animalică, al suprapopulării.

  Deşi devin, cred, enervant tot vorbind de necesitatea filozofică de model uman, între ce stabilim noi că este omul şi ceea ce este în mod real omul, este o prăpastie uriaşă. Încercăm deci să explicăm gesturile umane şi comportarea individului într-un grup social pornind de la model şi nu de la real. Concluziile sunt astfel extrem de alterate. Prea lungă însă o astfel de discuţie pentru a o aşeza aici.

Lasa un comentariu!

Adauga un comentariu, sau redirectioneaza catre site-ul tau. Se pote si subscribe to these comments prinRSS.

Fiti politicosi si civilizati! Ramaneti la subiect! Nu spam-urilor!

Pot fi utilizate urmatoarele tag-uri:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>