• In General
 • pe

Proletarul vrea vacanta

Nu inainte de a trage o concluzie.

Las balta pentru moment lunga si, se pare, prea formala dizertatie despre ce si cum este cu intelectualii. Ea voia sa duca la o concluzie simpla – nu exista intelectuali publici in Romania de astazi in sensul riguros al cuvantului.

Daca exista intelectuali, ei sunt rataciti pe bloguri si prin reviste de slaba circulatie; cursurile universitare se exclud prin continut din categorie… Deci, cei care exista nu sunt publici; gandirea critica de care dau dovada nu are efectele scontate asupra discursului public.

Daca exista persoane care se exprima public si au o anume influenta, ei nu sunt intelectuali in sensul acceptat – sunt ideologi, moralisti sau limbuti!

Exista cativa intelectuali de partid; statutul lor este ambiguu iar capacitatea lor de a orienta ideologic propriile organizatii este limitata (de facto).

QED

4 comentarii la “Proletarul vrea vacanta”

 • N. Raducanu

  Mi se pare nimerita, pe caldura asta, optiunea cu balta despre ce si cum, dar numai pana la toamna. Deocamdata va urez vacanta placuta impreuna cu familia, undeva pe plaiurile moldovenesti!
  R. N.

  P.S. Nu era mai corect daca in loc de termenul „Proletarul”, ce inteleg ca vi l-ati ales drept pseudonim, foloseati „Proletara” ?

 • gabicretu

  RN,
  Macar de ar fi asa cum spuneti! Eu sunt inca la munca si stau in fata calculatorului cate 12 ore pe zi… De scris, mai scriu.
  Am oprit discutia cu intelectualii vizati pentru ca era monolog, asa cum am anticipat. Nu erati dv. cel vizat…

  Punct ochit, punct lovit! Recunoaste o proletara! Cred ca m-am molipsit de la celelalte „clase” de intelectuali; femeile sunt rare de tot…

 • Peter Gluck

  Nu 100% dar in mare masura al noi „intelectual public” e o contradictie in termeni, cei care ies in public nu sunt intelectuali- iubitori de gandire, ratiune, dreptate, altii nu sunt lasati sa iasa in public ci sunt tinuti in bancuta lor.

  Mie numele de proletar imi aduce aminte de o dictatura care actiona in numele sau. Iar proletarul, si atunci cand era dictator si acum cand e ignorat era frate bun doar cu saracia si de asta e bine sa te feresti,
  in capitalism e pacat de moarte.

  Tot felul de razbolutii si miscari au intinat cuvinte frumoase ca cetatean, tovaras, camarad…nici nu stiu ce sa-ti recomand. Dar pna la urma nu esti tu „prefesoara”?. Sau, am o idee- baiatul ala care a sculptat „Ganditorul” n-ar vrea oare sa creeze si „Ganditoarea”?

 • Peter Gluck

  scuze „profesoara”- tocmai traduc pentru viitor numar al revistei mele,’e vorba despre razboi (largo sensu) si sunt coplesit- vreo 400 e citate in sursa preferata Accept cu placere sugestii- cu ce sa ne razboim?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *