Prefata scrisa de Teodor Dima in februarie 2004 pentru “Discursul lui Foucault

Coperta Discursul lui Foucault, carte scrisa de Gabriela CretuAm fost mai mult decât martor – îndrumător şi instanţă critică – la scrierea acestei cărţi cu câţiva ani în urmă, atunci când Michel Foucault de abia intra în atenţia traducătorilor români şi se bucura la noi de o anume notorietate doar în medii universitare restrânse, notorietate bazată mai ales pe o unilaterală şi deformantă supradimensionare a structuralismului său.

Foucault subversivul, cel ce oferă instrumentele prin care structurile să poată fi subminate, în calitatea lor de construcţii pur omeneşti, ridicate împotriva omului, nu era decât puţin cunoscut. Am urmărit, din acest motiv, cu autentic interes, felul în care Gabriela Creţu construia un criteriu de coerenţă şi inteligibilitate pentru un discurs amplu, dens, plin de sinuozităţi şi deseori sofisticat, aşa cum este opera lui Foucault. L-a găsit în dimensiunea pragmatică a interpretării.

Personal, am considerat mult timp o eroare faptul că autoarea a întârziat publicarea cărţii pentru că, în acel moment, lucrarea deschidea o perspectivă necunoscută în România asupra operei filosofului francez şi aducea un necesar plus de cunoaştere a acesteia. Ar fi putut suplini o lipsă a cititorului român interesat de filosofie care începuse să vină în contact cu gânditorii „crescuţi” la şcoala filosofului înainte de a-l fi citit pe acest deja recunoscut „clasic” şi ar fi servit la construcţia, tardivă oricum, a unui mod de receptare specific românesc, dat fiind faptul cunoscut al diverselor preluări pe care opera lui Foucault le-a generat şi permis.

Astăzi situaţia este puţin diferită întrucât majoritatea cărţilor sale au fost deja traduse în româneşte, constituindu-se, ca peste tot în lume, în adevărate succese de librărie iar programele de studiu universitare îi acordă o altă atenţie. Recitind textul pregătit pentru publicare însă am constatat cum o decizie aparent greşită poate avea efecte pozitive, indiferent de intenţiile care au stat la baza ei. Cititorul deja avizat, familiarizat cu gândirea lui Foucault direct din cărţile sale, poate urmări şi aprecia acum cu mai multă uşurinţă efortul de deconstrucţie şi reconstrucţie a operei realizat de Gabriela Creţu într-un adevărat demers de investigator prin scrierile foucaultiene. Momentul ales pentru publicare serveşte poate mai puţin filosofului care face obiectul lucrării dar cu certitudine serveşte mai mult autoarei pentru că ne permite să-i înţelegem mai bine intenţiile şi subtilităţile, să acceptăm sau să respingem provocarea pe care ne-o aruncă.

7 Replies to “Discursul lui Foucault – prefata”

 • Amy Neagoe

  Stimata mea doamnă, ştiţi că vă admir şi că îmi doresc să fac parte din baricada dumneavoastră ‘feministă’. Şi abia aştept să pot să public ..în toamna aceasta!!

 • ION

  Teodor Dima și Foucault, hehehehehehehehehehehe

 • ION

  cu alte cuvinte, de ce nu ați cerut o prefață de la Bogdan Ghiu sau de la Ciprian Mihali?

 • ION

  Și apropos, sunteți o doamnă delicată, cum acceptați să vă însoțiți în campania electorală cu un mârlan grobian?

 • gabicretu

  @Ioane,

  Nu te uiți atent la personaj. Ciprian Mihali era inca student pe vremea in care era scrisa cartea iar Bogdan e filolog, nu epistemolog…

  Sunt ceva mai bătrână și mai competentă decât crezi! 🙂

  În politică, nu ne alegem însoțitorii; ne aleg ei…

 • ION

  Nu mă îndoiesc de competența dumneavoastră în Foucault, ci doar de competența lui Teodor Dima în Foucault, ba chiar în epistemologie! Glumind acum, cred că puteați aștepta ca Mihali să crească, iar o prefață a lui Bogdan Ghiu ar fi crescut din capul locului atractivitatea cărții, indiferent de faptul că ale sale competențe sunt filologice!
  Doamnă, eu sunt un elector care am votat și votez îndeobște cu dreapta, și nu doar cu mâna dreaptă! M-am bucurat însă când am auzit că veți candida pentru un colegiu senatorial la Bârlad: știu, și nu doar din auzite, că nu vă bateți joc nici de timpul Dv. și nici de alegători. Poate că e așa cum spuneți, că în politică însoțitorii sunt cei care ne aleg, dar totodată știu că sunteți lucidă și pragmatică și înțelegeți că prin însoțirea cu Solomon girați și legitimați cu persoana, activitatea și autoritatea Dv. mîrlănia și un discurs grobian de tip vadim-tudor pe care-l practică acest personaj nociv pentru viața publică și politică a Bârladului, A. Solomon. Consecința o știți bine care este: aș fi votat cu omul Gabriela Crețu pentru Bârlad, nu cu alianța usl, dar opțiunea de a-l gira pe Solomon, chiar și numai implicit, mă face să șovăi! Nu știu cum veți gestiona această însoțire, dar vă spun că dacă voi vedea o delimitare publică, explicită, față de tipul de discurs, că de acțiune politică nu prea poate fi vorba în cazul Solomon, poate mă voi răzgândi!

 • gabicretu

  @ Ion, ce pseudonim pentru un om de dreapta! 🙂
  Sunt un om matur si cu ceva principii. Poate cam prea ferme pentru gustul unora. Dacă am decis sa reintru in politica de acasă este pentru a o face altfel si mai buna! Nu cred ca lucrurile se schimba de la sine, cu noi chibitand pe margine; nici nu cred ca-l vei da votul contracandidatului meu de dreapta. O stânga desteapta e mai utila decât o dreapta invers 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *