• In General
 • pe

Autiştii sunt persoane, ca şi noi!

Bruxelles, 2 aprilie 2009

SCRISOARE DESCHISĂ

Doamnei Ministre Ecaterina Andronescu, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării

Domnului Ministru Ion Bazac, Ministerul Sănătăţii Publice

Domnului Ministru Marian Sârbu, Ministru Muncii, Familiei si Protecţiei Sociale

Doamnei Rodica Nassar, Preşedintă a Comisiei pentru sănătate si familie din Camera Deputaţilor

Domnului Cristian-Sorin Dumitrescu, Preşedinte a Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaţilor

Domnului Victor Paul Dobre, Preşedinte a Comisiei pentru muncă si protecţie sociala din Camera Deputaţilor

Domnului Vasile Ion, Preşedinte a Comisiei pentru sănătate publică din Senat

Domnului Mihail Hărdău, Preşedinte a Comisiei pentru învăţământ, ştiinţa, tineret și sport din Senat

Domnului Cristian Rădulescu, Preşedinte a Comisiei pentru muncă, familie si protecţie socială din Senat

Doamnei Doina Micşunica Dreţcanu, Preşedinta a Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap

Doamnei Ileana Savu, Secretar de Stat – Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului


În calitate de Membră a Parlamentului European, permiteţi-mi să îmi exprim preocuparea asupra faptului că în România nu există o strategie naţională pentru apărarea drepturilor şi intereselor persoanelor a căror viaţă este marcată de autism.

Legislaţia noastră nu este încă aliniată la standardele europene în domeniu. Atingerea acestui obiectiv presupune eforturi conjugate din partea legislativului, ministerelor de resort şi agenţiilor implicate, motiv pentru care am ales să adresez această scrisoare tuturor celor care dispun de mijloacele necesare pentru ca lucrurile să urmeze o direcţie pozitivă.

Situaţia celor afectaţi este adesea îngrijorătoare întrucât problematica persoanelor cu autism este puţin cunoscută, serviciile nu sunt adecvate şi, drept urmare, nevoile speciale ale acestor persoane nu sunt satisfăcute. Situaţia este cu atât mai gravă în cazul tinerilor şi adulţilor pentru care nu există alternative de dezvoltare profesională, angajare, locuire sau sprijin pentru părinţi.

Ca urmare a acestei situaţii, mă alătur poziţiei organizaţiilor societăţii civile care apără cauza autiştilor şi propun iniţierea unei strategii naţionale în domeniu precum şi alocarea de resurse adecvate pentru susţinerea acesteia. Recunoaşterea autismului ca o dizabilitate distinctă în rândul dizabilităţilor mentale ar reprezenta un prim pas înainte.

Două agenţii separate se ocupă de problema persoanelor cu autism în ţara noastră; copiii autişti sunt în responsabilitatea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului iar de adulţii autişti răspunde Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Handicap. Întrucât succesul este dependent de existenţa unei viziuni coerente asupra problemei, consider că este utilă iniţierea unui grup de lucru comun la nivelul acestor agenţii în vederea elaborării unei strategii naţionale.

Strategia ar trebui să ia în considerare şi necesitatea formării şi perfecţionării profesioniştilor din domeniu, dat fiind lipsa cronică a personalului calificat în probleme de autism, precum şi posibilitatea iniţierii celor existenţi în folosirea unor abordări terapeutice de ultima oră.

Suntem membri ai Uniunii Europene; valorile pe care le împărtăşim împreună cu ceilalţi cetăţeni europeni ne impun să respectăm drepturile fundamentale ale tuturor persoanelor, inclusiv ale celor afectaţi de autism.

Îmi exprim încrederea că toate autorităţile vizate îşi vor aduce propria contribuţie la atingerea acestui scop prin adoptarea unor măsuri concrete care să îmbunătăţească situaţia autiştilor din România.

Primiţi întreaga mea consideraţie şi prietenie,

Gabriela Creţu, MPE

10 comentarii la “Autiştii sunt persoane, ca şi noi!”

 • alina

  Incerc sa ma intorc in timp acum 4 ani fetita a fost diagnosticata cu autism,ca la o diferenta de doi ani ,sa se intample acelasi lucru si cu baietelul.Inutil am tot incercat in acest timp sa fac apel catre diferite ministere atat cat am putut,campanii initiate de diferite trusturi de presa…Am tot incercat sa caut cuvintele potrivite pt a va multumi…cred ca as putea scrie si de 100 de ori VA MULTUMESC .iN SFARSIT CINEVA M-A AUZIT,va multumesc ca v-ati implicat si nu ati ramas indiferenta la problemele copiilor autisti.Va multumesc ca incercati alaturi de noi sa schimbati cursul lucrurilor in bine pt copii nostri,pentru ca putine sunt persoanele care sau implicat in directiona situatia spre mai bine .Cand timpul este limitat pentru toata lumea,cand toate problemele par una mai grava ca alta,dvs. v-ati facut timp si pentru noi ,dorind o schimbare pt o categorie deja lovita o data de soarta.Cum cred ca nu v-am multumit suficint,am sa o mai spun o data VA MULTUMESC CU TOT SUFLETUL!CU RESPECT ALINA.

 • bejan petruta

  Sant o mama de de copil AUTIST si vreau sa va multumesc ca va intereseaza situatia lor.

 • ADRIAN

  Sunt unchiul unui copilas autist si vad cu durere cum familia face eforturi disperate pentru a-l scoate din lumea lui.Orice mic progres facut de copil inseamna un pas urias pt toti din familie,orice contact vizual,orice comanda executata corect,orice achizitie in limbajul copilului aduce o bucurie imensa parintilor.De aceea inteleg destul de bine cat de dificil este sa fii intr-o asemenea situatie,costurile terapiei fiind destul de costisitoare.Va transmit doamna Gabriela Cretu toata admiratia fata de gestul dvs. de a va implica in aceasta problema grava.

 • ramona

  Speram cu tot sufletul ca situatia sa se schimbe in bine pt toti copii afectati de autism,speram ca societatea sa ii accepte si sa nu ii marginalizeze.Cunosc povesti reale de viata in care copii s-au recuperat ,dar in aceeasi masura cunosc si cazuri in care parintii lupta cu disperare sa isi recupereze copii.Sunt copiii frumosi,deosebiti in felul lor,trebuie doar ajutati la timpul potrivit,asta in condintiile in care parintii isi pot permite sa faca terapie cu ei,caci din pacate centre sunt,dar prea putine,iar solicitarile sunt foarte mari,nr. copiilor cu autism crescand in ultima vreme ingrijorator.Felicitari pt initiativa dvs. !

 • MIHAELA B.

  Sunt mama de copil si stiu foarte bine cu ce probleme mari ma confrunt.Felicitari pentru initiativa si sper in reusita ei.

 • clara

  In numele unui grup de parinti va multumim sincer ca v-ati implicat .In ultima vreme ne inconjoara ignoranta ,nepasarea,dar iata ca se poate sa mai gasim in politicieni si oameni cu valori umane demne de tot respectul si admiratia.Primiti din partea noastra multumiri,admiratie si din partea micutilor poate ca mai tarziu ,de ce nu?recunostinta ca ati schimbat ceva in evolutia lor.

 • codeus

  Ok declaratii luari de pozitie,foarte bine dar daca se ramane doar la nivel de declaratii si ce-i in masura sa faca ceva nu fac.ramanem doar cu declaratiile.

 • artistu

  Am vaga impresie ca cei pe care i-ai enumerat mai sus sufera de ceva. Nu de autism, ca cica asta mai poate fi corectat prin terapie. Insa dragilor nostri din lista de mai sus, nu mai reactioneaza la nici o terapie, ca boala lor e una mult mai graba: LIPSA DE SIMTIRE! 🙁

 • gabicretu

  @Mulţumesc fiecăruia! Fac doar ceea ce consider a fi corect şi spun ceea ce consider a fi adevărat. Nu este un merit. Este datoria unui deputat să preia problemele cetăţenilor şi să le pună pe agenda publică; dacă ar putea să şi le rezolve singur s-ar chema Dumnezeu, nu reprezentant al cetăţenilor (iar unul de stânga…)
  @Artistule,
  Am descoperit, în sfârşit, iniţiativa ta! http://artistu.ro/2009/04/socialismul-solutia-aia-buna-sau-nebuna/ Mulţumesc, chiar dacă nu merit. Sau, dacă mă gândesc mai bine, chiar merit! Aşa ar trebui să se selecteze reprezentanţii; cetăţenii, din proprie iniţiativă şi neplătiţi de nimeni, să se exprime. În cazul meu, dacă exemplul ar fi luat, cred că sunt câţiva…
  Am refuzat cu îndârjire şi toate riscurile aferente să-mi fac campanie de imagine; nici pe internet, nici altfel. Cred că baloanele se umflă greu dar se dezumflă uşor. Să ne uitâm la produsele mediatice gen Cioroianu sau alţii ca el… Prefer construcţiile solide.

 • alina

  Noi va multumim doamna Gabriela Cretu.Cu tristete recunosc ca am tot urmarit pana acum stirile ,insa nimic despre aceasta zi,aud intruna de dimineata de Becali,DNA, Popoviciu etc… Prea multi copii autisti,prea putina informatie.Asta ma determina sa va multumesc inca o data.Poate ca macar la stirile de seara vom auzi ca se stie ceva si de aceasta zi…poate.Sanatate multa va doresc.—–Roxana multumesc si toate gandurile bune catre tine.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *