6 comentarii la “Se schimba timpurile, nu guvernele, dar nu ne dam seama…”

 • Darius

  I can hardly wait. 🙂

 • Diana

  Eu indraznesc sa o contrazic pe d-na Cretu si spun ca faptele conteaza. Ele conteaza mult. Mai ales fapte precum cele ale delegatiei PE conduse de d-na Cretu in Bolivia. In haosul alarmant creat acolo, pentru bolivieni conteaza implicarea Europei. Iata cum este relatata una dintre intalnirile care au loc in cadrul vizitei din Columbia pe

  http://espanol.news.yahoo.com/s/29092008/54/latinoaerica-misi-n-parlamento-europeo-analiza-morales-crisis-boliviana-temas.html

  Pentru cei care prefera totusi limba romana, incerc o traducere:

  O delegatie a Parlamentului European analizeaza impreuna cu Morales criza boliviana si alte teme.

  La Paz, 29 sep – O delegatie formata din cinci deputati ai Paralemtului European, reprezentand diferite forte politice, au analizat astazi impreuna cu presedintele Evo Morales criza din Bolivia, posibile acorduri comerciale si directivele privind intoarcerea imigrantilor.

  “Bolivia trebuie sa isi decida singura drumul, insa trebuie sa sprijinim cu totii valorile pe care le impartasim iar calea democratica este prima dintre ele”, a declarat presei eurodeputata romanca Gabriela Cretu dupa intalnirea cu Morales.

  [D-na Cretu] a sustinut necesitatea unei noi Constitutii pentru Bolivia si a aparat “dialogul si respectarea rezultatelor electorale”.

  “Ne ingrijoreaza orice lucru care paraseste calea democratica. Atunci cand cineva pierde alegerile si doreste sa obtina puterea prin violenta, nu este bine in orice parte a lumii”, a spus d-na Cretu.

  Eurodeputatul Italian Giusto Catania a recunoscut ca Guvernul manifesta “o dorinta clara de a cauta o solutie politica, urmand sa respecte dorinta populara a majoritatii poporului bolivian, care a declarat clar ca isi doreste o noua Constitutie”.

  Delegatia europeana a discutat cu Morales si despre posibile acorduri comerciale cu Uniunea Europeana, cu toate ca nu s-a specificat daca unele din ele se vor concretiza.

  Giusto Catania a anuntat ca pe 13 si 14 octombrie va avea loc o intalnire intre delegatiile Comunitatii Andine (CAN) si delegatia UE, insa nu a precizat unde.

  In plus, a facut referire la decizia statelor Peru si Columbia de a realiza negocieri unilaterale cu Uniunea Europeana pentru a obtine un acord commercial, ceea ce inseamna, dupa parerea sa, “un mod de a bloca” acest acord.

  “Cred, asemeni Guvernului bolivian, ca este nevoie sa se realizeze un dialog de pe pozitii egale iar acest lucru trebuie sa se desfasoare intr-un mod cat mai democratic si mai rapid cu putinta”, a spus el.

  “Daca nu se face acest lucru, se vor garanta numai si mai presus de toate interesele marilor oameni de afaceri”, a avertizat el.

  Catania mizeaza pe “garantarea intereselor intregii populatii prin intermediul unui acord nu doar comecial”, ci si politic, cultural mai amplu, asa cum s-a intamplat in cazul statelor Chile si Mexic.

  O alta tema pe care Morales a discutat-o cu delegatia europeana a fost directiva de intoarcere a imigrantilor fata de care Catania s-a manifestat “foarte critic”.

  [Eurodeputatul] a declarat ca “impartaseste pozitiile presedintelui Morales” adoptate in politica de imigrare.

  A fost semnalat faptul ca normativele europene “nu sunt corecte” deoarece se urmareste “incriminarea imigrantilor” si a sustinut “garantarea liberei circulatii a barbatilor si femeilor”.

  Delegatia UE prezenta in Bolivia a fost formata si din eurodeputatii Saruñas Birutis din Lituania, Ewa Tomaszewska din Polonia si Jean Claude Martínez din Franta.

  Grupul diplomatic se va intalni si cu vicepresedintele Álvaro García Linera, Ministrul Afacerilor Externe, David Choqueuanca, si liderul opozitiei, Jorge Quiroga, din partea Puterii Democratice si Sociale (Podemos), precum si cu cativa prefecti (guvernatori) si ei reprezentanti ai opozitiei.

 • Cathy

  In ciuda pozitiei exprimate in ziarele la care facea referire cineva in limba engleza aici pe blog, eu chiar nu cred ca vizita delegatiei PE in Bolivia este facuta cu scopul de a sustine pe fata un regim totalitar (suntem oare siguri ca acela este un regim totalitar?!), asa cum sustin unii. Cine afirma asta nu are notiuni minime de diplomatie. Un argument simplu este faptul ca delegatia viziteaza si provincia Santa Cruz, tocmai pentru a vedea ce se intampla acolo si a cunoaste si pozitia „celorlalti”. Lucrurile sunt mult mai nuantate… A apara democratia si principiile ei nu are nimic de-a face cu faptul ca cineva provine dintr-o tara care a experimentat un regim totalitar.

 • Bibliotecaru

  🙂
  Apa trece, pietrele rămân, mai măcinate, mai şlefuite, picături solide de mică integritate materialistă. În spatele cuvintelor şi acţiunilor istoria curge la fel de încet şi de pătrunzător. Mai are ceva importanţă?

 • Diana

  Nu-i asa ca va intrebati ce noutati vin din Bolivia si in ce directie progreseaza dialogul delegatiei conduse de d-na Cretu acolo?
  Iata o parte dintr-un articol aparut in ziarul bolivian EL MUNDO (atasez si linkul)

  „Intr-o serie de vizite cu reprezentanti ai diferitor institutii din Santa Cruz, delegatia Parlamentului European privind relatiile cu tarile din comunitatea andina, deputatii, in majoritate reprezentanti Izquierda (stanga boliviana), si-au manifestat intentia de a continua dialogul, pentru ca acesta este unicul drum spre mentinerea pacii in tara.
  Parlamentarii au afirmat ca se vor intalni atat cu oficialitati cat si cu reprezentanti ai opozitie, in plus au declarat ca nu se afla in tara pentru a judeca nici pentru a-i apara pe unii sau pe altii.

  http://www.elmundo.com.bo/Secundaria.asp?edicion=03/10/2008&Tipo=Politica&Cod=7572

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *