• In General
 • pe

Secolul 21. Romania

Armata si biserica, primele in topul increderii.Votul „uninominal”, asteptat ca pe salvarea de la inactiune. Laicitatea, intampinata cu „piei drace!” Conducatorul, intampinat cu paine si sare (la orice nivel ierarhic!) Simtul critic adormit de tot, demult, iremediabil.
Unii spun ca altii sunt deasupra societatii prin legea divina. Altii sunt deasupra legii prin vointele reunite (a lor si a celor ce accepta, circa 75%…) Stiinta este indoielnica, religia in afara oricarei indoieli (desi totusi se mai discuta…) Eu ma simt in feudalism! Dar nu numai pentru ca ma aflu la 10 kilometri de Tanacu…

Post Scriptum

Intrucat temele din dezbaterea publica contemporane cu altii, de prin alte parti, nu sunt contemporane si cu noi, propun ca in posturile viitoare sa ma inspir din Evul Mediu. Primele discutii la care v-as putea provoca ar suna astfel: „Cati inger incap pe varful unui ac!?” sau, ca sa nu parasesc total feminismul, „Credeti ca femeia are suflet?„.

45 comentarii la “Secolul 21. Romania”

 • Peter Gluck

  Un mesaj curajos- pe o tema majora.
  Frumusetea mesajului este totusi ciuntita de mixarea cu lucruri care nu sunt legate direct de caderea noastra in obscurantism:
  – votul uninominal- e vorba de schimbarea actualului sistem cu unul ceva mai bun- cel practicat acum are acelasi efect ca somnul ratiunii a la Goya; vezi ce colegi ai, Gabi!
  – primirea sefilor cu paine si sare- o solutie ieftina la urma urmei daca o iei mot-a-mot, dar ma tem ca e vorba de caviar si tot felul de preparate pentru pretentiosi, eu as prefera ciorba de burta cu hrean si tuica de Campulung sau de Bistrita,dar nu-s sef;
  -nu lipseste nici o aluzie la Presedinte- daca nu era impeachuit- era intr-o pozitie mult mai slaba azi, dar unii nu sunt in stare sa calculeze nici doua mutari inainte la sahul politic si confunda realitatea cu dorintele lor, ceea ce e contraproductiv.

  Astea insa nu au de a aface cu esenta problemei.

  Din pacate obscurantismul nu este o problema romaneasca.
  A dat Dumnezeu si chiar azi dimineata am primit urmatoarele:

  http://www.nature.com/nature/journal/v448/n7156/full/448864a.html o scrisoare a lui Sam Harris catre revista Nature
  si la scitechdaily.com (momentan out) prezentarea unei noi carti creationiste. Tot acolo este si o istorie a
  prezervativelor- pe care clerul catolic le considera pacatoase.
  Stiinta e in mare pericol.

  Problema este complicata, globala si esenta ei este urmatoarea- religiile sunt extrem de eficiente in a organiza vietile oamenilor- inclusiv a celor care nu stiu ce sa faca cu timpul alocat, raspund nevoii de certitudine
  si au o unica solutie la o gama larga de probleme si un unic raspuns la toate intrebarile.

  Peter

 • bianca

  @Peter Tu stii cit tin eu la tine, dar, zau… Las-o si tu incolo cu organizatul vietilor oamenilor. Tu vorbesti de fanatici ai regulii – care exista la fel de bine, mersi si in viata laica – pe cind „a crede”, fara sa impui cuiva ceva, fara sa institutionalizezi, este cu totul altceva. Nu mi se pare gresit sa cred in iubire. Asta e Dumnezeu pentru mine – pe incercate.
  Ce ma ingrijoreaza cel mai tare este ca tu vorbesti ca si cum ai fost dezamagit de Dumnezeu, nici macar ateu nu esti. Ori asta inseamna ca tu crezi, inca; astepti un raspuns, ca Iov. Zau asa! Credinciosii nu vor sa faca prozeliti, ei stiu pentru ei insisi. Nu fi terorist.

  Si mie imi place ciorba de burta cu o tona de usturoi si palinca. Ce sa-i faci, alte calatorii!!

 • viviana

  Eu cred ca traim un colaps cultural globalizat, intr-o lume politic unipolara, imaginea globalizata a unui „Ev Mediu” ca fiind o epoca opaca si sterila, o perioada de decadenta generala si de barbarie, de ignoranta si obscurantism, nu mi se pare catusi de putin exagerata.. vazand „pretentiile” pe care le avem. Si oricum e bine ca atrage atentia la cea ce ni se intampla, majoritatea se complace.
  Peter, cu intelepciune (se simte ca are cunostintele, varsta si timpul sa se „opreasca” si sa valuteze) s-a aplicat si a dat nume la fiecare argument din mesajul lui Gabi care insa da si masura (temporala) cu care aceste probleme ne lovesc, se abat asupra noastra toate impreuna si par fara solutie.

  😆 ca de obicei, dupa ce am citit postul lui Gabi mi-a vent in minte o discutie de acum doi ani in Italia si o carte care incerca sa dea voce problemei, in Italia, unde lui Berlusconi si la belusconism se adauga Papa Ratzinger si un invigorat amestec in problemele statului laic, ale occidentului laic tout court. Cartea se numeste Come ti sei ridotto, scrisa de Curzio Maltese editorialist de La Repubblica; Decadenta civila, politica, economica si culturala in Italia. „Servitorii multumiti” si Televiziunea patronala intr-un pamflet care focalizeaza prejudiciile unui regim care inca nu sa terminat -(era in 2006)- si potentialele pentru al depasi. Un interviu cu autorul.

  Cum te-ai redus, e un pamflet de o suta de pagine.. pentru a face punctul de la situatiune, care spune ca nu-i nimic nou (sub soare) in cea ce sa intamplat in tara (in Italia) in ultimi ani. Atata doar ca nu l-am recunoscut. Prea distrati de focurile artificiale care ne inconjurau, prea preocupati de schimbarile economice care se petreceau afara, prea dornici de solutii pentru a ne opri sa ne gandim daca era cea mai buna. Asa am facut cea ce italianilor le vine natural, am optat pentru strada cea mai scurta. Nu este numai un act de acuza al berlusconismului ca fenomen, cartea lui Curzio Maltese. Subtitlul este Modesta propunere de supravietuire la declinul natiuni, cu alte cuvinte, prin analiza la cea ce s-a intamplat in tara in ultimi ani este un act de acuza impotriva tendintei prezente in societatea noastra, cea pe care Maltese (si Giorgio Bocca in prefata) o definise/chiama „fascismul de return„.
  Berlusconi, este teza, nu numai ca a „desteptat” politic DREAPTA, mostenitoarea acestei culturi, a liberat cultural o viziune a lumii care omologheaza pe toti la treapta cea mai joasa (a valorilor) si ne convnge (pe toti) ca e cea mai buna treapta. Maltese povesteste cum am devenit Tara tertiarului inapoiat, a generatiei care se naste nu numai plina de debite ci si pierduta in precariat, tara revansismului catolic, a denigrarii cuceririlor laice, al machiavelismului de masa care duce la declinul imediat si la regres pe timp indelungat. Vorbeste de STANGA si incapacitatea ei, prin lipsa de curaj si de forta intelectuala, de a contrapune o viziune a societati diversa de cea publicizata de berlusconism.

 • Peter Gluck

  Draga Bianca,

  -sunt mult prea ocupat ca sa-mi permit o discutie in contradictoriu cu un om atat de simpatic si de hotarit ca tine.
  Daca te duci pe un forum sau la comentariile la un articol unde/in care se discuta obligativitate invatarii religiei in scoli vei vedea mintenas ce toleranti si draguti sunt cei credinciosi.

  Tu esti buna, religia ii face mai buni pe oamenii buni,
  dar ii face mult mai rai pe cei rai- asta e clar.
  Vezi mai bine ce zice Sam Harris si care e problema.
  Peter

 • bianca

  @Pete Vai de capul meu, numai titlul m-a facut sa back off!!! Hai sa nu fim fanatici ai religiei, hai sa fim fanatici ai stiintei! Obvious, cu aceleasi rezultate! Threat? Amenintarea sta intr-un creier viciat, nicidecum intr-un concept de o asemenea frumusete, ca acela al credintei. Uite: sa crezi degeaba, sa crezi stiind ca nu vei obtine nimic, niciodata, sa crezi pentru ca nepotul tau iti face cu ochiul, sa crezi pentru ca lumina se schimba in fiecare secunda, sa crezi pentru ca oamenii buni mor, sa crezi pentru ca te scarpini pe picior si sute de muschi se pun la treaba, sa crezi pentru ca tu, inauntru, esti frumos, orice ar fi trecut peste tine.
  Iubirea e imuabila, dar noi nu sintem concepte, sintem oameni. Poate ca, daca vom avea destula credinta, vom deveni concepte, in viata de apoi, ce zici?

 • bianca

  @Viv Cultura a fost intotdeauna o elita si Evul Mediu este genial, din anumite puncte de vedere. Haideti sa nu-l uitam pe Thomas d’Aquino si Notre-Dame si Durer. Ma rog, asta e pe fuga, I suck! Dar, avind in vedere extrema complexitate a lumii in care traim se prea poate sa fim intr-un Ev Mediu. Sper sa nu urmeze Renasterea si aurea mediocritas, asa, ca mine 🙂

 • bianca

  @Pete Am vazut. E de cacat. Ar trebui predat la istoria civilizatiilor, asa cum am invatat si eu, de la RTh. E simplu.
  Obligativitatea este calea cea mai sigura catre intoleranta.

 • viviana

  @ bianca

  😆 nu degeaba am pus intre ghilimele „Ev mediu„.. un text la intamplare ca sa ma „explic” fara traduceri improbabile .

 • bianca

  @Gabs Azi e 23 august. De ce nimeni nu recunoaste ca au crapat multi in Tatra? Ce e cu urile astea care ne strimba non-stop? Stiu ca nu am intrat mai repede in UE din cauza tradarii istorice a Romaniei fata de Germania. Ce sa zic… In timp ce Franta e OK…

 • bianca

  @Viv Tre sa recunosc ca te pierd pe texte lungi, zau, nu te supara pe mine. Ma ramolesc, asta e. Stai sa vad.

 • viviana

  „Sper sa nu urmeze Renasterea si aurea mediocritas, asa, ca mine .lol.
  Est modus in rebus, cara 😆

 • bianca

  @Viv, pe Drimba l-am vindut in anul 2, ce bine mi-au prins banii aia! Amurgul Evului Mediu, a lui Huizinga e cartea de capatii, la mine, da-i un search, mi-e o lene cu link-urile… mai ales ca mor de cald. Si Eliade volumul III din Istoria civilizatiilor. De civitate Dei… he, he. Nu te supara, pentru mine e un pic mai dificil, daca am cartile sub nas, nu mai caut pe net.

 • bianca

  @Viv… sometimes you just know

 • viviana

  😆 de la „aurea mediocritas” la aurea mediocrita’.. iar ai chef de polemica 😆

 • bianca

  @Viv Ia dezvolta

 • Peter Gluck

  Bianca- tanarul Sam Harris ca si mai batranul Richard Dawkins spun lucruri demne de atentie- cu care poti sa nu fii de acord, dar spune ca gresesc si nu folosi comparatii scatologice- nu se cade. Ori suntem un fel de intelectuali, ori suntem fanii echipei de fotbal din Belobresca de Padure…

  Trucul obisnuit al dusmanilor stiintei este sa consideri modurile de gandire rationale si cele total irationale ca democratic egale si avand aceleasi drepturi- astronomia si astrologia sunt ambele stiinte, teoria evolutiei este numai o credinta din multe, stiinta are fanaticii ei, dinosaurii au spus toti prezent in Arca lui Noe acum maximum 7000 de ani, ratiunea este cea mai afurista tarfa a diavolului etc., etc.

  Mai bine spune clar- vrei sa se predea religia in scoala
  incepand din ce an?
  Peter

 • bianca

  @Pete Sint rea, dar dreapta Verbul a fi nu se conjuga niciodata in prezenta unei negatii. Nu fi scatologica. Nu sint. that’s up to you
  Istoria religiilor face parte din civilizatia noastra, iti place sau nu, pupi mina femeilor din motive de religie. E o cutuma religioasa de care multe femei se lipsesc.
  Iubesc stiinta, asa cum iubesc orice forma de cunoastere care ma transcende.
  Si imi pui o intrebare… As preda religia, dar numai eu!
  Nu sint de acord ca religia sa devina stiinta obligatorie, of. Asta e. Ai dreptate. Esti multumit?

 • bianca

  @Peter Macar stii ce inseamna pentru o femeie a fi ortodoxa? Cit de adinc ai mers? Imi asum ceva care ma uraste, dar acolo am trait. Ceea ce multi ortodocsi nu pot spune. Iaca, spun eu. L-am vazut pe Dumnezeu, fizic.
  Nici nu vreau sa ma gindesc cite suturi in cur o sa primesc.

  Dar, Pete, oleaca de credinta e o farima din propria ta frumusete. Poate ca merita.

 • Peter Gluck

  Sunt pe deplin multumit, multumesc, sarut-mana!

  Cultura mea e plina de lacune- eu personal pup mana femeilor numa’ si numa’ din respect.
  Fac eforturi disperate sa imi dau seama cum obiceiul de a saruta mainile femeilor are o radacina religioasa- cand religiile actuale zic cam la unison ca femeile sunt fiinte inferioare, dominate de pacat.Colac peste pupaza prietena mea R. specialista in operele Sfintilor Parinti
  e la parintii ei naturali in concediu si nu o pot intreba.

  Dar banuiesc ca obiceiul se trage mai degraba de la cavaleri si cicisbei.
  Lamureste-ma te rog!
  Peter

  PS Ce intelegi prin „ma transcende”?

 • bianca

  @Pete, poate fi cineva atit de dragut????? Te rog sa ma scuzi, e un obicei teuton, venit pe filiera bizantina si adoptat de galici! Are vreo importanta!??? of

 • bianca

  @Peter Cum sa spun in cuvinte mai clare, fara sa crap de plictiseala? Zau! indiferent ca sintem ce-om fi, in religia crestina femeia inseamna Biserica lui Hristos. Evident, femeia virgina. Aia reala, inseamna caca. A saruta mina unei femei, in termeni ortodocsi inseamna a saruta mina Maicii lui Hristos, adica Biserica. Asa ca… fa si tu o o sinteza… Ai o mie de ani si tot nu te prinzi…, of

 • bianca

  @Peter Mai citeste si tu, mai. Eu nu sint mama lui Hristos, sint doar un om suparat

 • suzzy

  Citind ultima postare a domnei Cretu, mie imi vine in minte un curs de Geografia Europei din Bruxelles, unde un profesor(care m-a umilit de la primul pana la ultimul curs, inclusiv la examen-fiinca eram romanca bineinteles-, se indoia pana si de originea noastra latina), in fine,analiza o harta a evului mediu care se suprapunea perfect cu situatia economica actuala a Europei…
  Factor important in „intarzierea” economica a tarilor din est-biserica si imixtiunea ei in viata politica…
  Ma intreb in societatea noastra pe care profesorul meu o raporta tot timpul ca si Mexicul fata de SUA, adica Romania fata de Europa, traditionalismul acesta nebun de care mai dam dovada, nu cumva ne lasa in urma???
  Pentru mine Biserica inca are prea mare influenta asupra vietii politice si sociale in Romania, aici ma refer la cea ortodoxa, si nu se tine in seama ca exista si alte minoritati religioase poate mai numeroase decat credem.
  In sinteza, nu spun ca Biserica impiaedica intr-un fel sau altul evolutia societatii, dar ar trebui sa evolueze odata cu ea, pe cand la noi exista inca practici invechite care, Dumnezeu sa ma ierte sunt lipsite de substanta.

 • gabicretu

  Nu s-ar putea sa nu confundam credinta cu biserica?!
  E ca si cum am confunda ratiunea cu scoala (in ipoteza unui invatamant laic…)

 • The Lucifer Principle

  In sfarsit o politiciana normala la cap 🙂

 • The Lucifer Principle

  gabicretu: nu, nu s-ar putea. Credinta e ilogica, biserica e corupta.

  Astea merg mana in mana.

  bianca: trecerea de la o teocratie la o societate laica e ca trecerea de la feudalism la democratie.
  Really.
  Da, si in democratie exista abuzuri dar trebuie sa fii paralitic sa nu observi diferentele cantitative.

 • bianca

  @Lucifer Esti amuzant rau, draga, sper ca stii. Lucifer e la fel de fiul lui Dumnezeu ca si Hristos. Si nu traim in teocratie, e imposibil. Dumnezeu nu se impune, ca Nato. Ca intotdeauna, sint adepta liberei alegeri. Fara religie in scoli. Punct. Cu un singur amendament: o istorie a religiilor ar trebui sa existe, a tuturor religiilor. E o mostenire culturala extraordinara, e pacat sa ramii ignorant in privinta asta.
  Si in democratie observi, din pacate, abuzuri calitative.
  Eu am observat altceva. Si anume: dezideratul fericirii. A fi fericit cu orice pret; de preferinta, minim, daca nu se poate si nu se poate, gratis. Imaturitate extrema. Ma uitam la televizor, la cei care lucreaza la REBU, dati afara de primarul sectorului sase (nu e Marean?)Argumentul unor femei tinere sau mai in virsta era: avem datorii la banca, avem sase copii, avem chirie de platit. Chiria e OK, trebuie sa ai un acoperis deasupra capului. Dar datorii la banca, sase copii? Daca am trai 200 de ani am face 100 de copii? Incerc sa nu fiu cruda, dar natura in sine a ramas la maxima cruzime a selectiei. Daca tu, ca om, stii ca poti folosi metode de contraceptie, destule, slava Domnului, si alegi sa nu le folosesti, faci copii de la 14 ani, in loc sa te preocupe invatatura, un minim de bunavointa ca sa afli ce poti face cu placere si cu daruire, ce sanse iti ramin? Eu am descoperit un lucru uluitor, cel putin pentru mine, care sint catalogata drept rautatea in persoana si dependenta de carti; am invatat singura sa lucrez cu croseta, tot felul de dantele si dantelute si caciulite de alea smechere. Daca nu as fi fost de mult alocata bibliotecilor, cred ca asta as fi facut, un lucru manual la care ai talent, mai intii, si dupa aia pricepere. Sint in stare sa lucrez non-stop pentru ca imi place si pentru ca e un lucru concret, iesit din miinile mele. Un mestesug.
  Dar nu, noi facem datorii ca sa ne luam cuptoare cu microunde, sa ne darimam peretii din apartamentul de bloc (!!!!???), sa ne tragem masini poluante si sa cheltuim milioane ca sa ne laudam ca am fost in concediu la mare, unde bem si mincam ca niste sparti, asta daca nu sintem occidentali si facem turism sexual in Thailanda. Ne-am pierdut total bunul-simt, in tot ceea ce facem, pentru ca fericirea a devenit OBLIGATORIE si are niste repere extrem de bine marcate. In acest context e simplu de vazut ca ortodoxia noastra declarata (e o invatatura extraordinara, foarte frumoasa, daca ajungi sa o cunosti) e expresia maxima a unor frustrari minime. (Scuze, pentru mine, cuptorul cu microunde, masina, darimarea peretilor, telefonul care face cartofi prajiti, Coca-Cola zero, Activia de la care faci caca, si multe, multe altele sint frustrari microscopice). Totusi, decit sa fac un transfer asupra unui psihanalist, prefer sa am credinta.
  E drept, trebuie sa recunosc, institutia Bisericii ortodoxe imi repugna fundamental, ca si organizarea sociala pe baze religioase.
  Am citit azi citeva fragmente din scrisorile Maicii Tereza in care spunea ca nu crede in Dumnezeu si ca nu gaseste decit un gol in sufletul ei. Sincera sa fiu, corespunde perfect cu ceea ce vedeam uitindu-ma la ea. A fost un om care a vrut sa ajute, atit. Dar cita frumusete! Ce complicat e sa fii simplu, deh.

 • The Lucifer Principle

  Dumnezeu nu se poate impune fiindca dumnezeu nu exista. Lucifer nu e fiul lui Dumnezeu, ca cristos, pentru ca nici lucifer nu exista, iar cristos, daca a existat, n-a fost ceea ce scrie in biblie ca a fost, ci probabil era un fel de Bivolaru’.

  Dar de ce ar fi „pursuit of happiness” un scop imatur?
  Care ar fi scopul matur atunci? Hai, spune-mi si fara apel la baliverne deiste.
  Traim maxim 80 de ani sau mai mult daca avem noroc.
  Cu ce sa ni-i umplem stiind ca sunt singurii pe care ii vom avea vreodata? Tristete?

 • gabicretu

  Salut Lucifer! Ne vom fi intalnit de multe ori (cel putin asa zic cei ce cred ca le stii pe toate si-ti vari si coada pe unde nu trebuie); nu am stiut insa ca ai si blog…
  In general, incerc sa fiu normala la cap (si in rest…)
  Imi plac oricum, distinctiile clare si coerenta. Ce e omenesc trebuie tratat …omeneste (de ex. biserica, orice biserica, pt. a evita confuziile), adica cu tot spiritul critic necesar; ce e „dumnezeiesc” – Bunatatea, Frumusetea,Iubirea – dumnezeieste (asta inseamna cu credinta ca, asa imperfecti cum suntem, poate ne putem apropia cat de cat de ele…)
  Nu inteleg ce e in mintea unor intelectuali – precum Bianca aici de fata:
  -admira frumusetea Maicii Tereza si o intelege (intelege ca pentru Bunatate nu ai nevoie de credinte irationale sau institutii intermediare…)
  -se declara ortodoxa si admira ortodoxia
  -face un rechizitoriu de dreapta extrema unor oameni pe care crestinismul(teoretic) nu ar putea decat sa-i apere;a da viata nu e un act sacru?! nu se opune biserica (alta, nu a noastra) pana si prezervativelor!? Au saracii drept la existenta mai mic in crestinism!? Bogatii au dreptul sa cheltuie mai mult decat au (luand credite) iar saracii nu!? Curat crestina, coana Bianca!

  Atatea contradictii intr-o minte de om! E o trasatura generala la toti intelectualii nostri de dreapta – si mai toti cei vizibili sunt astfel: credinta romantica in genii si …restul, ierarhiile aristocratice feudale (v. elitismul)sunt mai puternice decat egalitatea crestina, respectul demnitatii celuilalt si iubirea de semen ( si toti isi proclama ortodoximul…)
  Atentie, dreptacilor, ceea ce spuneti nu ar fi placut lui Isus, cred. Nici pe asta nu sunteti in stare sa o faceti ca oamenii!? Ca despre o societate laica…

 • bianca

  @Coana Gabi, unde am spus eu ca saracii nu au dreptul sa faca imprumut la banca? Nu mai rastalmaci. Dar daca tot fac imprumutul cu pricina si lucreaza la REBU, adica maturator de strada, nu era mai bine sa investeasca in niste studii? Slava Domnului am lucrat sase zile din sapte si am spalat cu mina si am mers cu Ratb-ul si… so what?
  Si a da viata nu e un act sacru, e firesc, ca a respira, ca de aia femeile sint virful piramidei evolutiei. Si am spus-o de o mie de ori: sint ortodoxa pentru ca am ales asta, chiar daca nu sint de acord cu institutia BOR. Ortodoxia nu inseamna BOR asa cum PSD nu inseamna stinga. Ma lasi?

 • gabicretu

  NU! Ce ne-am face noi fara tine!?

 • bianca

  @Lucifer, draga, get a life and give me a breake, zau asa

 • The Lucifer Principle

  @bianca, draga, I have a great life but you can give me yours too daca insisti.

 • iceflame

  Ce bine e sa te trezesti dimineata,sa-ti faci siesta,sa iei micul dejun,sa-ti faci cruce,sa spui”Ajuta-mi Doamne”si sa pleci…Apoi,seara,dupa o zi de munca,sa-ti faci din nou cruce,sa zici”Multumesc Doamne”,si sa te vari in pat.Restul?Restul nu prea mai conteaza,e cum spune Bianca,literatura…

 • bianca

  @Iceflame Care va sa zica mi-ai facut o vizita, ma bucur :-)))
  Din pacate sint lemn-tamiie la bloguri, dar voi remedia situatia cit de curind.
  Bine ai revenit, esti cam scump la vedere/citire zilele astea… Nastase e bine? :-)) Ca Ontanu vad ca e ocupat: arde femeile cu tigara.

 • iceflame

  In conditii normale,un individ capabil de un asemenea gest,trebuie sa fie imediat exclus dintr-un partid care se respecta.Stingerea tigarii in palma cuiva(barbat,femeie,copil,nu conteaza),este un gest sadic.Pentru nemuritorii intr-ale prostiei si nesimtirii insa,s-ar putea sa fie altfel.Unii politicieni(sau politiciene ca sa nu discriminez),se pare ca functioneaza dupa standarde diferite…PSD-ul Gabrielei,si ea in special,ar trebui sa ia pozitie in acest caz.La o adica,primarelul asta cu apucaturi de tortionar,poate fi tras la raspundere pentru oribilul sau gest.Nastase e bine Bianca,”o abureste”magistral pe blogul sau in legatura cu o intrebare relationata cu 13-15 iunie ’90 si cu Iliescu…Stii tu,placa cu trecutul care nu trebuie rascolit…acuma…cand avem atatea treburi importante…Bineinteles ca ti-am vizitat blogul,ce,credeai ca scapi,critic de arta ce esti?Pune-l in ordine ca venim…Baaaaau!@Gabi,ce zici de gestul lui Ontanu?

 • bianca

  @Iceflame Ouch, din cum ai postat am crezut ca eu o aburesc pe blogul meu cu 13-15 iunie si imi puneam intrebari…

  Cit despre Ontanu… Mai, domnule, mi-e asa o sila si o lehamite de imi vine sa ma retrag in padure, sa ascult pasarelele si sa ma mince tintarii. Nici nu-mi vine sa comentez, nici nu-mi vine sa nu comentez. Bine ca s-a ars si el, imbecilul, cu tigara. Barbatii zilelor noastre… Ma asteptam la un comentariu ceva mai dur din partea ta, Publius Ovidius Naso, avind in vedere ca voi, barbatii, ar trebui sa luati pozitie impotriva celor care va fac de ris sistematic, cu program si cu voie-buna. Eu, vorba lui Gabi, ma simt redusa la tacere si… la fantasme cu arme de foc… Foarte sadica sint: as trage un glonte in aer si i-as pune teava pustii drept in mijocul – ghiciti care mijloc – lui Ontanu. Dupa aceea as lua citeva exemple din feudalism, de genul arsurilor cu carbuni aprinsi, citeva din modernitate, pe baza de electrozi lipiti, tot asa, de stiti voi ce, dupa care ma duc la manastire, biata Ofelia, care a ajuns sa gindeasca precum Hamlet.
  Ce mizerie, lume, ce mizerie…
  Si critica-ma cit vrei, Ice. Oricum te fac praf :-)))
  Nutcase

 • iceflame

  @Bianca Gheata facuta praf,devine apa prin topire.La primul inghet,redevine ceea ce a fost.Asa ca,mai usurel Sisif,mai usurel…In ceea ce-l priveste pe Ontanu,mi-ar placea ca media sa-i acorde ceva mai multa atentie,astfel incat,tot mai multa lume sa afle ce fel de om(INCA UNUL!) are PSD-ul in randurile sale.Bianca,ce naiba o fi cautand Gabi in partidul astora???

 • bianca

  @Iceflame In legatura cu Gabi… Ma tem ca ne pripim cu judecatile. Oamenii care au facut PSD-ul sint… de cacat, ce mai. Dar stinga inseamna ceva mai mult decit PSD. Cred ca Gabi e constienta si isi asuma riscul. Tu unde ai vedea-o? Dat fiind conditia actuala a PSD este in tabara invinsilor si mi-s simpatici cei care pierd cu demnitate. Cind erau la putere cred ca Gabi a fost de asemenea in tabara invinsilor, cu amaraciune, de asta data. E de stinga, ce ai vrea sa faca? Sa treaca la PD? Sa fie monarhista constitutionala ca noi? Eventual, conservatoare? Ar putea fi conservatoare, unul dintre primele partide socialiste din Romania.
  Mai stiu un lucru, Ovidiu (nu stiu daca Gabi se ghideaza dupa asta, din ce vad cred ca da), e vorba de loialitate. „Nu poti da inapoi, nu poti da inapoi, biruinta sau moarte, nu poti da inapoi” zice Kipling. Din pacate pentru ea si pentru noi intervine aceasta disociere intre Gabriela Cretu care este un om intreg si partidul pe care il reprezinta, care este o ramasita imunda. Sincera sa fiu nu as vedea-o cu ochi buni nici daca ar schimba tabara. Asadar? Tu ce parere ai?

 • iceflame

  De schimbat tabara nici nu poate fi vorba in cazul ei!Eu cred ca Gabi vrea un PSD diferit,un PSD de stanga efectiv si nu doar la nivel declarativ cum e de facto.Cred ca doreste sa reformeze partidul din care face parte,din interiorul acestuia.Stii Bianca,ma pufneste rasul cand asociez imaginea Gabrielei cu cea a lui Vanghelie sau a lui Hrebenciuc!Sau,mai nou,cu a lui Ontanu!E de cascadorii rasului ce mai tura-vura.Locul Gabrielei este indubitabil in PSD.Dar intr-un PSD unde cei ca ea ar avea un cuvant ceva mai greu de spus atunci cand se iau decizii importante.Intr-un PSD cu mai multe femei,intr-o Romanie in care femeile vor dori cu adevarat sa aiba influenta.Eu cred ca intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat,Gabi va castiga partida.Mi-ar placea insa si mai mult de ea daca ar avea puterea sa-si scoata ochelarii aceia caracteristici subalternilor lui Iliescu.Ochelari care nu dau voie membrilor PSD sa se uite la modul in care a fost construit”succesul” acestui partid.La maniera incalificabila in care cei care au avut puterea dupa lovilutia din 1989 s-au purtat cu ceea ce era cu adevarat bun si nobil in aceasta tara.Sau in afara ei.La modul in care Romania a fost tarata si mentinuta fortat in zona gri a Europei.La modul in care s-au facut marile averi…Iata,Patriciu a pus laba pe 2 miliarde si ceva de euro.Sa nu-mi spuna nimeni ca Adrian Nastase si cei din jurul sau nu au pus umarul la constituirea acestei averi”liberale”…Stii,eu il apreciez mult pe Nastase pentru calitatile indiscutabile pe care le poseda.Nu am insa ochelari de PSD-ist.Stau si analizez chiar la modul foarte serios daca nu ar fi bine sa ma inscriu in acest partid(pe care l-am urat sincer pana sa descopar cine ne sunt liberalii si taranistii).Pendulez indecis intre a ma inscrie in PD sau in PSD.Sau,poate e mai bine sa raman pe margine si sa-mi vad de ale mele,ca am multe de facut atat in tara cat si in afara ei…Dar daca as intra in PSD,astia ori ma dau afara din partid in secunda doi,ori schimba ce e de schimbat.Ma opresc aici ca m-am cam lungit si s-ar putea sa o suparam pe Gabi.Ma enerveaza postarile lungi,asa ca nu vreau ca la randul meu sa-i enervez pe altii.Mai vorbim/scriem si cu alta ocazie…

 • Robin

  Viviana te rog mult de tot sa-mi dai si mie Id-ul tau de yahoo messenger, am multe intrebari ce necesita raspuns

 • Robin

  Oameni buni, doar stiti ca timpul mediu de trait de 80 de ani e o iluzie, omul traieste cat este… Timpul este doar in mintea noastra, francezul decedat luna trecuta care avea 115 ani ce avea atunci? Si era veteran din primul razboi mondial, deci stress pe el tata nu gluma. Si noi ? care traim intro „stat de drept si organizat” si intr-o „societate moderna” cu facilitati si sisteme de sanatate si altele? Ce ne impiedica?

 • Robin

  Chiar am vazut ceva interesant. Stiti vorba aia cu money doesn’t grow on trees, asa e ? Asta e pretul pentru care il platim pentru „betia confortului” de astazi. Noi oamenii suntem obligati sa muncim mult 8 ore minim la sefii nostri… Omul este fiinta bilogica , este inevitabil ca va face boli menite sa-i scurteze sau sa-i cauzeze moarte eventual. El este un animal la origine , nebagand in seama teoriile creationiste el este culegator la baza lui. El culege din copaci mai bine spus. Numai ca acum viata lui ia o intorsatura potrivnica lui cand vede ca banii de care are nevoie nu cresc in copaci. De aici schimbarea mentalitatii ce dureaza enorm de mult si metodele ce urmaresc anihilarea „irationalitatii” lui care de multe ori sunt si spalarea pe creier. Credinta are rolul ei iar conotatiile religioase au un aer de adevar , dar stand ferm pe realitate deoarece ce credem noi este o proportie insemnata si imaginatie;imaginatie zdrobita de icoane si alte reprezentari care ma prostesc pe fata spunanadu-mi nu e Dumnezeu asta sau raiul ce il simti tu , asta e … In conditiile acestea manipularea abuziva a creierului si supunerea fiintei sale e o chestiune de timp. Noapte buna

 • anonim

  Zeu străin

  Nu vă-nchinaţi la acel zeu,
  la efemera-i mântuire.
  El n-a salvat poporul său.
  Cum te va mântui pe tine?

  Tânjeam să trăim-n fericire,
  el ne-a făcut sângele greu.
  A adus sabia-n omenire.
  E-acesta fiul lui Dumnezeu?

  Să alungăm frica de năluci,
  natura ne e Dumnezeul viu.
  Salvarea noastră este aici
  nu-n cel ce vine din pustiu.

  Priviţi istoria ce-a urmat
  din vrajba cu poporul său,
  dâra de sânge ce-a lăsat
  cel ce-i crezut că-i Dumnezeu.

  În venerarea credincioşilor,
  an după an el se „renaşte”.
  Sângele curge-n măcelul mieilor,
  când e uscat sunt „sfinte” moaşte.

  De ce grupările creştine
  Trăiesc continuă învrăjbire?
  E răul ce le întreţine.
  „Salvarea” le e rătăcire.

  Dar zeul nostru e pe stânci,
  nu-i este foame şi nici sete.
  Nimeni nu-l poate răstigni,
  are picioarele în pietre.

  Ne-aţi luat altarele de foc,
  pe ele biserici înălţând.
  De-atunci nu mai avem noroc,
  sângerăm cu omul sângerând.

  N-avem nimica cu Avram
  şi zeul lui ce sânge cere.
  Căci venerăm izvor şi ram.
  Ele ne-or duce la-nviere.

  Cuţitul lui Avram străin ne este,
  să creadă alţii c-aduce mântuire.
  La noi mioara ne vorbeşte,
  Treimea sfântă? Flori, ape şi iubire.

  Noi credem în sânziana cântând,
  în glasu-i ce ne mângâie-n noapte,
  ascultăm pădurea, un râu susurând.
  „Iubire!” zâna ne spune în şoapte.

 • anonim

  Jalea crucii

  Noi n-avem zeu ce-i răstignit
  şi sângerează de pe cruci.
  Al vostru-acolo s-a sfârşit,
  al nostru-i spirit sus pe stânci.

  Oare ne-om reveni vreodată
  din vraja demonului “sfânt”?
  Crucea lui cea-nsângerată,
  ne duce veşnic la mormânt.

  Ai lui au spus că-i drac în el,
  iar noi drept salvator îl luăm.
  Acelui demon deghizat în miel,
  azi miei tăiaţi îi închinăm.

  El zice că s-a dat morţii pe sine,
  din milă pentru ofranda de miel.
  Moartea-i nu a adus acel bine,
  “Învierea” lui e al mieilor măcel.

  Te chemăm adevărate Dumnezeu:
  Ne scapă de jalea celui pe cruce!
  Fii ce ai fost odată, al nostru zeu!
  Şi lumină, nu lacrimi, ne-aduce!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *