33 comentarii la “Tema pentru acasa”

  • doinas

    We may be ready for the audacity of hope. Will we ever be ready for the audacity of reason?

    Eu cred ca sunt! Oricum, fac eforturi in sensul acesta.

  • suzzy

    „Like every candidate, Obama must appeal to millions of voters who believe that without religion, most of us would spend our days raping and killing our neighbors and stealing their pornography”
    Mi se pare dezgustator felul in care in campaniile electorale ateii devin credinciosi, sau credinciosii exploateazacredinta lor pentru a atrage voturi…
    Mi-e scarba de faptul ca penru a ajunge la putere,unii oameni politici terfelesc in mizeriile lor un NUME, care este mai presus de noi…
    Poate va par naiva, dar daca divinitatea nu ar exista,nu ar exista nici un fel de ordine in lume, si eu una nu vad scopul vietii noastre fara a percepe ceva mai presus de noi…
    Religia de cele mai multe ori a fost folosita ca mod de manipulare a maselor, iar capii bisericii, dornici de putere s-au folosit de acel Nume pantru a domina, a controla, fara nici un fel de scrupule…
    Pascal spunea , daca nu ma insel ca fara a percepe divinitatea suntem niste ” viermi de pamant, trestii in vand” si ca de fapt divinitatea este cea care ne face nobili..
    Haideti sa nu bagatelizam ceea ce nu este demn de bagatelizat.

  • Bibliotecaru

    @ suzzy
    Un ateu nu este necredincios, doar că se închină unui chip cioplit. Credinţa ateului este în ştiinţă, în cunoaştere.
    Filosoful francez Blaise Pascal spunea: „Omul este o trestie, cea mai fragilă din întreaga natură, dar este o trestie gânditoare!”
    Aristotel afirmă, dimpotrivă, că: „Un stejar, e adevărat, nu vorbeşte, dar asta nu înseamnă că nu gândeşte.”
    Fiinţa este plină de contradicţii, cele ce se nasc merg spre moarte, cele ce mor… merg spre viaţa altcuiva.

    Adevărul este că şi cel mai credincios om îşi foloseşte credinţa ca o monedă de schimb. El nu este dezinteresat în exercitarea credinţei sale, cere ori viaţă veşnică, ori iertarea păcatelor, ori bunăstare. De la Gigi Becali, care face cruci şi mătănii ca Steaua să ia Campionatul, până la Patriarh care s-a rugat să câştige alegerile Bisericii Ortodoxe Române, toţi se roagă pentru a avea un câştig. Cum ar putea omul să se dezică de latura sa egoistă.

  • gabicretu

    @Merci, Bibliotecarule. Ce ma fac eu fara tine!

  • iceflame

    @Suzzy
    E plin pamantul de liber cugetatori,asta nu e o noutate pentru nimeni.Cert este ca,si cei mai capatanosi dintre ei,il cauta pe Dumnezeu atunci cand inima le este strapunsa de intamplarile mai dure ale vietii sau pe ultima suta de metri a acesteia…Dumnezeu salasuieste in INIMA si nu in MINTEA omului,asa ca orice incercare de a demonstra LOGIC ceea ce nu poate fi demonstrat decat prin SIMTIRE este sortita esecului.O vorba batraneasca spune ca,de unde nu-i,nici Dumnezeu nu cere…

  • Peter Gluck

    Problema ateismului e nitel mai complicata- ce fel de divinitate respinge respectivul, ce ritual, ce cler?

    Oarecum in legatura cu asta vezi si:
    http://www.rationalistinternational.net/article/2008/20080310/en_1.html

    Si totusi ratiunea nu are prea multe sanse de a deveni populara in lumea de azi. Exista lucruri mai bune …de gandit.

    Peter

    Peter

  • Cathy

    Umberto Eco, in romanul Insula din ziua de ieri, spune ca si piatra simte si gandeste! Sa reflectam la asta…

  • doinas

    Dragilor, am o intrebare pentru voi. De fapt o nelamurire pe care am nevoie s-o clarific. Sa mi-o clarific.

    In perspectiva voastra exista vreo diferenta intre un ateu si un liber cugetator? Pentru ca am impresia ca folosim aceleasi cuvinte, dar acestea au un inteles diferit in perceptia fiecaruia. Si mi-ar place sa pot folosi cuvinte pe care sa le intelegem la fel.

    doinas

  • Peter Gluck

    Draga Doinas,
    Ai dreptate dar definitiile sunt lucruri
    dificile si ambigue. A defini inseamna si a
    taia din bogatia de sensuri a unei notiuni.
    Mai ajuta definitiile negative ca „Doinas NU e
    un baiat rau” dar nu mult.
    Recent Sam Harris a facut o incercare in acest
    sens dar ambiguitatea a ramas. Ateu, agnostic,
    nereligios, liber cugetator, e o gama mai larga.
    Peter

  • Miron

    @doinas: O farte buna intrebare.

    Eu unul sunt ateu: adica nu cred in existenta divinitati si in providenta divina. Si asta e sensul pe care il dau acestui cuvant. Si dupa pagina romana despre ateism de pe wikipedia (http://ro.wikipedia.org/wiki/Ateism) ar trebui sa precizez: sunt ateu pozitiv (sau tare).

    Cat despre liber cugetator. Aici mi-e mai greu sa raspund. Mi-am facut facultatea in belgia la Universitatea Libera din Bruxelles, o universitate care are la baza conceptul de „libre examen” si pe care il explica in statultul 1 al universitatii: „L’Université Libre de Bruxelles fonde l’enseignement et la recherche sur le principe du libre examen. Celui-ci postule, en toute matière, le rejet de l’argument d’autorité et l’indépendance de jugement” (Universitatea Libera din Bruxelles isi bazeaza invatamantul si cercetarea pe principiul „du libre examen”. Acesta postuleaza, in orice materie respingerea argumentului de autoritate si independenta de gandire/judecat), concept greu de tradus de altfel colegii din universitatile anglo-saxone nu traduc termenul.

    Ca atare, notiune de libre examen inseamna ca ori ce obiect trebuie studiat fara a pleca de la un adevar prealabill. Adica incercand sa uitam tot ce a fost afirmat si ce conastem despre el. Libre examen se opune deci prejudecatilor, argumentului de autoritate, si mai ales dogmelor. (Problema majora este atunci de a sti daca el insusi nu devine o dogma).
    Definit astfel el este un ideal si nu o realitate.
    In Belgia (si numai in Belgia) acest concept a devenit sinonim de laicitate filozofica.

    Ca sa revin la liber cugetator mi-as dori ca sa fie sinonim cu „libre examen”. Cand am intrebat prin romania ce se intelege prin liber cugetator raspunsul a fost in general ateu. Personal nu cred ca termeni sunt sinonim.

    Dau aici o serie de link-uri pe tema Libre Examen sau librex cum se spune in belgia :
    http://fr.wikipedia.org/wiki/Libre_examen
    http://www.ulb.ac.be/students/librex/

    Miron

  • Cathy

    @Doinas
    Pot face diferenta, in ce ma priveste: sunt liber-cugetatoare; cred in existenta unei fiinte supreme (nu neaparat in Dumnezeul personal al crestinilor) si a unei ordini ce depaseste puterea noastra limitata de intelegere. Sau, reformulat: cred in Dumnezeu, dar NU CRED IN BISERICA (inteleasa ca institutie). Nu vad rostul unei intermedieri intre mine si Dumnezeu.
    Un ateu este o persoana care nu crede in nimic. In consecinta, din punctul meu de vedere, un ateu este o persoana care nu se cunoaste pe sine, nu-si vede limitele si, prin urmare, nu si le poate depasi.

  • Bibliotecaru

    @ Cathy
    Sărbătoreşti Paştele şi Crăciunul?

  • doinas

    Multumesc pentru raspunsuri.

    Multumesc domnule Gluck, Miron, Cathy.

    Si eu imi asum (arog?) statutul de liber cugetatoare. Cred nu intr-o fiinta, ci intr-un principiu pe care uneori il definesc ca echilibru, alteori ca armonie universala.

    Resping institutiile religioase din mai multe motive printre care dogmatismul, ritualismul, si, mai ales intoleranta pe care o propaga, si resping hotarat ideea de indoctrinare a copiilor in scoala. Pentru ca, fara alternativa filozofiei, logicii si, de ce nu, a darwinismului, asta este ceea ce ramane.

    Si atunci, cand tot ce ai este un ciocan, tot ce e in jurul tau iti seamana a cui” In fine nu stiu daca citatul este exact, dar cred ca am redat esenta.

    Miron, imi plac grozav principiile Universitatii la care ai studiat. Nu stiu daca mai am (am) suficienta mobilitate in gandire, dar cred ca mi-ar place sa studiez acolo…

    doinas

  • Peter Gluck

    Doinas draga nu ma „domni”
    mai bine citeste Info Kappa!
    Si citeste Gerinoil al lui
    Dawkins- e distractiv (daca
    nu ai facut-o pana acum)
    Multumesc,
    Peter

  • Bibliotecaru

    @ doinas
    Sărbătoreşti Paştele şi Crăciunul?

  • Cathy

    @Bibliotecarul
    Da, o fac, dar nu simt nici un fior religios care sa ma cutremure. Retraiesc in schimb, de fiecare data cand ma gandesc la asta, tortura noptilor de Inviere (cand am facut greseala, in vreo 2 randuri, sa merg la slujba). In ultimii ani, ma bucur de cele doua prilejuri pentru ca ma regasesc printre ei mei (si asta tine de traditie – ca eveniment social, nu religios). Si chiar o data sau de doua ori am incercat un sentiment de recunostinta pentru existenta acestei frumoase povesti despre Iisus care, ca poveste, da, poate sa ne faca mai buni. Chiar cred intr-un principiu ordonator, unificator si responsabil de armonia lumii acesteia in care traim (cea mai buna dintre cele posibile, nu?). Ca se numeste Iisus, Dumnezeu, Allah, Iahve, ce importanta are? Cum iti spuneam mai demult: in lumea noastra, Cain si Abel continua sistematic sa se omoare. De ce este nevoie de institutii religioase care sa-si decimeze adeptii pentru scopuri pe care multi dintre ei nici macar nu le inteleg prea bine?

  • Bibliotecaru

    @ Cathy
    Dar dacă ţi-as spune că Cel care a purtat odată numele Iisus este, încă de dinainte de Moise în mai mulţi oameni ai plantei, şi tot timpul printre noi, ar avea mai multă logică de ce numele nu este atât de important?
    Desigur că noaptea de Înviere este o tortură, pentru mine tortura adevărată este acea parte când preotul se roagă pentru preşedinte, pentru premier, pentru clasa politica, pentru patriarh… deplasând noaptea de înviere spre un fel de jurământ de credinţă faţă de stat. Tortura apare atunci când preotul „vorbeşte” actul ritual fără a avea har pentru asta.
    Cât timp cineva oficiază pilonii credinţei creştine, adică primirea botezului, sărbătoarea Naşterii Domnului şi Învierea Domnului, este imposibil să nu creadă în Dumnezeu, chiar dacă este măcinat de îndoială. Credinţa înseamnă îndoială, certitudinea exclude credinţa. Simţirea fiorului nu este recunoaşterea ci comuniunea cu Dumnezeu. Fiorul adevărat de care vorbeşti este tot atât de rar precum câştigul la loto. Eu sunt convins ca majoritatea înalţilor prelaţi nu simt acest fior. Cei binecuvântaţi sunt de obicei oameni din popor, care încep să caute răspunsuri după ce simt fiorul, nu înainte. Cel ce nu simte fiorul nu este însă neapărat nici ateu şi nici liber cugetător. Expresia asta cu liber-cugetător a fost lansată în România de Ion Iliescu. Astăzi, din câte citesc eu în sufletul domniei sale, nu mai este chiar atât de liber cugetător. Nu ştiu exact ce anume a provocat declicul, dar îl simt pe domnul Iliescu astăzi foarte stăruitor în credinţă, chiar dacă nu o face foarte vizibilă publicului. Poate că nu ar trebui să aruncăm aşa de uşor cu aceste adeziuni la ateism sau liber-cugetători. Părerea mea. Închei şi eu cu tradiţionalul „Pax vobiscum!”

  • iceflame

    @Bibliotecaru
    Mi-a placut mult chestia cu tortura atunci cand popa se roaga pentru guvernanti…Perfect adevarat!

  • iceflame

    @Cathy
    Odata,demult,prin 1986 cred,am petrecut noaptea Invierii Domnului undeva in muntii Neamtului.Nu a fost vorba insa numai despre noaptea aceea.Am stat acolo mai mult timp,si am postit.Am postit asa cum postesc romanii nostri de la munte.Am muncit impreuna cu ei,am mancat impreuna cu ei,m-am rugat impreuna cu ei,am mers la biserica impreuna cu ei si am simtit ceea ce au simtit ei.
    Cathy,ii dau dreptate Bibliotecarului.Singurele momente de tortura au fost cele politico-religioase…Restul a fost minunat.ESTE minunat Cathy sa ai privilegiul de a fi asimilat cu totul in spiritul crestin al unei comunitati de oameni simpli care cred si se roaga din mosi-stramosi.
    Este un privilegiu sa faci parte dintr-un popor ca poporul roman.Poporul acesta,in dimensiunea lui simpla este uimitor Cathy.Trebuie doar un pic de ochi si nitica simtire ca sa realizezi asta.Ma mira si imi pare rau ca de multe ori facultatile pervertesc si incalcesc mintile oamenilor in loc sa-i lumineze si sa-i aseze pe fagasul lor normal si natural.Imi pare rau ca experienta si intelepciunea stramosilor nostri se pierde cu fiecare secunda care trece.Imi pare rau ca fiorul despre care vorbea Bibliotecaru este din ce in ce mai greu de simtit si mai ales de transmis…Imi pare rau ca din ce in ce mai multi romani merg la biserica sa fie „torturati” in noaptea Invierii.
    Sincer imi pare rau!

  • doinas

    Peter, daca vrei,
    sunt abonata la Info Kappa de vreo 4 ani. Recunosc ca n-am citit tot, si mai ales trimiterile la materiale in engleza(n-am invatat-o in scoala si mi-e greu sa le inteleg).

    Bibliotecarule,
    sarbatoresc Pastele si Craciunul. Pentru parintii mei conteaza foarte mult. Sunt momente pe care-obligatoriu- le petrecem impreuna, asa cum petrecem de zilele noastre de nastere. Sunt niste sarbatori ale familiei, niste puncte de referinta ale timpului pe care le marcam impreuna. Prin ele celebram (celebrez) familia, relatia interumana dintre noi. Asa cum, cu partenerul meu celebrez Valentine’s Day (huliti-ma, daca vreti), cu colegii de la serviciu 1 Decembrie, cu colegele de serviciu 8 Martie (un fel de ziua femeilor fara prejudetati) si cu fetele de la Femina, Ziua femeilor militante. Dupa cum aveam niste prieteni cu care sarbatoream venirea primaverii iesind (odata pe an) pe malul raului, cu o patura, lumanari, pahare glazurate si o sticla de vermut).
    Nu neg importanta traditiilor, dimpotriva.Alergam ca niste bezmetici prin viata si trebuie sa ne gasim puncte de reper, momente in care ne adunam cu cei care intr-un fel sau altul sunt asemeni noua, nu din interes, nu pentru ca avem treaba,ci pentru a ne bucura de prezenta celorlalti.
    Iceflame,
    iti inteleg sentimentul de inaltare, si ma bucur ca l-ai trait.
    Eu poate l-as fi catalogat ca sentiment al coeziunii si m-as fi bucurat, in felul meu de el.

    doinas

  • doinas

    Si nu se pune problema ca nu accept regulile. Dar nu pe cele imuabile.

    :))

  • Peter Gluck

    Multumesc, draga Doinas!
    M-a vazut tanti Gabi si poate confirma ca nu
    mi-s baiat rau, doar nitelus prea matur; dar
    nu e vina mea.
    Sunt un cugetator ingradit doar de fapte, IQ-ul
    propriu, logica, imaginatie si cultura.
    Lovesc in memele cele rele si le sprijin pe
    cele bune. Cum am mai spus, mintea mea e de
    dreapta dar inima e la si de, stanga.
    Peter

  • suzzy

    Doinas,

    Imi pare rau ca pantru tine aceste sarbatori sunt numai niste momente placute pe care le petreci cu familia, sau prietenii…
    Cum „vesnicia s-a nascut la sat” eu am avut privilegiul sa cresc la tara, la bunici, si acolo am simtit nu traditiile, ci esenta…
    Pastele si Craciunul nu exista ca noi sa coicnim oua sau sa mancam miel sau sarmale, exista pentru ca acum peste 2000 de ani s-a intamplat ceva, divinitatea s-a coborat la noi… eu asta simt de Craciun, de Pasti, si nu numai…Cateodata e asa de bine sa iei lucrurile asa cum sunt in simplitatea lor si sa nu incerci sa le despici, oricum noi nu folosim decat o parte infima din creierul nostru, si ce rost are sa ma chinui sa pricep, ceva ce este cu mult deasupra mea…
    Iceflame, ma bucur pentru ca ai postat ceea ce ai postat mai devreme.

  • Bibliotecaru

    Poate că ar trebui să dezbatem ce se sărbătoreşte de Paşti? 😀

  • Peter Gluck

    Draga Suzzy,
    Nu are nicio legatura cu esenta mesajului tau,
    dar ideea ca: „nu folosim decat o mica parte a
    creierului nostru” este absolut gresita, este un
    mit, este o mema rea.
    Vezi te-rog: http://faculty.washington.edu/chudler/tenper.html
    de exemplu.
    In revista mea dau cu prioritate informatiile noi
    despre acest organ.Nu caut sa justific asta dar a
    devenit o traditie.
    Peter

  • doinas

    @Bibliotecaru

    Ai vazut si tu la stirile de la PROTV ca sarbatorim nasterea Domnului? :))Oare era o incercare de manipulare a informatiei sau tipa chiar credea ce spune?

    @Peter

    De acord in privinta uleiului. E bun articolul.

    doinas

  • Bibliotecaru

    @ doinaş
    Astfel de alunecări ale atenţie se întâmplă. Oamenii aceia de la ştiri, mai ales, sunt supuşi unui stres permanent, sunt în luptă cu timpul, ei nu pot aprofunda şi gândi informaţia, iau copy de pe fluxul de ştiri şi dau paste pe gură în live. Ei depind exclusiv de cel care scrie textul pe prompter. Dar eu rămân la întrebarea: „ce se sărbătoreşte de Paşti?”

  • suzzy

    Nu stiu voi ce sarbatoriti de Pasti, dar eu ma bucur de Invierea Domnului! Pentru crestinism asta este cea mai importanta zi.
    Merci Peter, sincer nu stiam chestia cu creierul…

  • Bibliotecaru

    @ suzzy
    Ai cuvântat exact. Toată lumea se raportează la Paşte, adică sărbătoarea ieşirii evreilor din Egipt, şi mai puţin la Învierea Domnului Iisus care este în aceiaşi zi cu Paştele.
    Ceea ce vroiam eu să spun este că multă lume „sărbătoreşte” sau „comemorează” sau îndeplineşte anumite ritualuri, fără a ştii dacă sunt păgâne sau creştine, puţină lume ştie şi de ce. Credinţa este ceva generic, nimeni nu-ţi dă extemporal la această aptitudine. Cele două Testamente, doctrina creştină şi, în particular, ortodoxă, nu conţin multe din elementele care astăzi sunt considerate pe scară largă ritual creştin. Deşi cu toţi spunem că la noi este credinţa adevărată, nu trăim astăzi decât interpretări ale unor pseudo-adevăruri necontrolabile.

  • City Dump

    @Bibliotecaru
    @iceflame

    Va aduceti aminte, desigur, ca este un ritual permanent ca preotul se roaga atat pentru guvernanti cat si pentru soldatii care-si dau viata aparand teritoriile altora (adica tot ale noastre, daca privim mai de sus), cat si pentru fratii si surorile noastre; se roaga pentru pace si pentru binele general. Nu o fac numai in noaptea de Inviere, cum nici noi nu spunem „te iubesc” (o spunem?) numai la vreo aniversare. Am mai spus mai demult ca prea suntem scarbiti si mai mult decat atat, afisam scarba asta ca un modus vivendi si interpretand-o si artistic. Guvernantii nostri sunt AI NOSTRI, ca si fratii, surorile, preotii sau cei din inchisori.
    Ieri am vazut o emisiune foarte interesanta cu o neurochirurga romanca celebra, Sofia Ionescu; ea spunea, dupa ce operase mii de creiere, ca rautatea care ii repugna cel mai mult, tine de lipsa unor centri nervosi care dau si o anumita forma creierului. Ce bine am fost construiti, sa avem cutiile craniene opace! 🙂

  • Влад Можайцев

    Да уж… Тут как говорят люди: А дело бывало — и коза волка съедала.:)

  • Mihai

    @Vlad Mojaitzev
    Zdravstvuite- Dakajite pojaluista, eto ruminskii blog. Nichevo govorit poruskii-asa ca… Rusa mea e limitata si nici nu stiu cum sa schimb de la alfabet latin la slavon. Incercati romaneste poate intelegem!

  • emanuel deleanu

    @ City Dump,
    Guvernantii nostri ? Sa mori de… scarba ! (ras)
    Pai daca erau ai NOSTRI si NOI ai LOR, nu-si bateau joc de natiune speculand lipsa de educatie politica a sclavilor lui Ceausescu.
    Total, guvernantii nu sunt ai nostri CI SUNT AI LOR, SI PENTRU EI INSISI.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *