Tinerete fara batranete…

Va propun o discutie despre tinerete cu batranete, copiii pe care ii dorim si pe care nu-i iubim, politicile absente si politicile absurde… Un punct de plecare poate fi editorialul de maine; e despre o problema politica arzatoare – provocarile demografice. Se mai poate adauga si tema cercetarilor sociologice sublime la noi dar care, stiti, ca la Caragiale…Vorbim despre ceea ce se intampla in societate dar nu stim in fapt ce se intampla; generalizam impresii personale. Sociologii se ocupa doar cu sondajele de opinie; au intrat in uitare Gusti si ceilalti inaintasi care au impus sociologia ca stiinta. Iar unde nu-i stiinta, nu-i… politica demografica coerenta si de bun simt.

25 comentarii la “Tinerete fara batranete…”

 • Bibliotecaru

  Părerea mea este că scăderea demografică are o cauză socială, este un mecanism de auto-reglare. Care sunt aceste mecanisme, de ce creşterea demografică este mai mare în ţările sărace şi negativă în ţările cu consum bogat… rămâne de discutat.

 • Peter Gluck

  Cred ca trebuie sa facem deosebirea intre viziunea pe termen scurt (25 de ani) si pe termen lung (pana la sfarsitul secolului)- a populatiei.
  Datorita progreselor medicinii si a cresterii nivelui de trai creste durata de viata; perioada activa pana la asa-zisa pensionare ar trebui sa creasca mai mult decat se prelungeste viata.
  Strategic insa este esential sa se stopeze cresterea necontrolata a numarului de locuitori ai Planetei. Mai multa atentie la calitate decat la cantitate.
  Deci EDUCATIE!
  Si aici ratiunea ar trebui sa aiba cuvantul hotarator si nu autoritati depasite de vremuri care cred (oricum SPUN!) ca si prezervativul este o unealta a Pacatului si astfel (se) practica un genocid pe de-a-indoaselea, mai distrugator chiar decat unul direct.
  Oricum o tema care merita o tratare serioasa- multumesc Gabi!
  Peter

 • Bibliotecaru

  @ Peter Gluck
  Domnia sa a ridicat două probleme extrem de interesante:
  1. Este necesar ca viaţa omului să meargă spre o bătrâneţe îndelungată?
  2. Trebuie, sau nu, ca statul să controleze natalitatea.

  Eu cred că în acest moment starea de bătrâneţe prelungită de medicină a dus la depăşirea perioadei de funcţionare a celulelor şi organelor, astfel că bătrâneţea este însoţită într-o serie de boli degenerative. Speranţa naturală de viaţă a omului este de 45 sau 50 de ani, acum a ajuns pe la 75 ori 80 de ani, aproape dublu decât este normal. Eu unul am aproape 40, nu am avut intervenţii ale medicinii prin trupul meu, şi deja mă simt bătrân.

  Creşterea natalităţii dublată de prelungirea duratei de viaţă înseamnă o suprapopulare exponenţială dincolo de limita de suportabilitate a planetei. Dacă această creştere nu se stopează în vreun fel, micşorarea numărului de oameni se va face ori natural, prin pandemii sau foamete, ori antropic, prin războaie. Poate că ar fi mai bine ca fiecare stat să-şi stabilească o limită superioară pentru propria populaţie, limită care să fie stabilită funcţie de capacitatea ţării de a asigura resursa necesară unui nivel de trai mediu.

  Sigur, acest mod de a pune problema este foarte radical, sune aproape nazist… trăim însă timpuri în care problema mediului se pune foarte acut şi, de asemenea, şi problema conflictelor s-a acutizat, ciocnirile zonale luând imediat dimensiuni globale. Nimeni nu poate garanta că din conflictul Georgian nu poate izbucni un război mondial. O gândeşte toată lumea dar nimeni nu are curajul să o spună.

 • Peter Gluck

  @Bibliotecaru
  Prima afirmatie este un fapt- durata de viata a crescut de la aprox. 40 de anicat era in 1900 la cat este acum.
  Medicina a facut progrese si sunt nenumarate inventii
  care fac viata mai placuta. (am un cult pentru oala cu presiune si pentru cuptorul cu microunde)
  Daca analizezi varsta la care marii creatori din stiinta sau din arta, cultura, gandire etc. si-au creat operele- NU reiese ca dupa 40 de ani esti un uomo finito. Dimpotriva. Dar trebuie sa fii curios
  si sa traiesti intens.Trebuie sa ai un Scop si trebuie sa-ti gasesti munca potrivita si invers. Poti fii iremediabil de batran si la 18 ani, nu e nicio performanta. Nu te intereseaza nimic, sau esti doar fanul unei non-valori galagioase- a si inceput degenerarea ireversibila!Te vei interpune intre Soare si Terra pe daiboj! (Ma refer desigur la un personaj fictiv)

  Omul poseda arta extrapolarii si futurologii zic ca vom trai tot mai mult. Si trebuie sa folosim acesta
  in mod creativ, pentru binele celorlalti.

  A te simti batran la 40 de ani e desigur ceva trecator- o mica depresie- se intampla si celor mai buni dintre noi. Vorba cantecului: „nu mai merge, cum mergea…” (CENZURAT!)

  Cum va rezolva Istoria problema suprapopularii – veti trai si veti vedea; sa speram ca mai lin si mai decremental decat pare probabil. Poate aceasta Era
  a Intunecismului cu care ne-a blagoslovit secolul al XXI-lea se va termina.
  Nu este vorba doar de un control al natalitatii de catre stat, ci de un consens global- „mai mult(i) nu se poate!” Sexul este sanatos si frumos, dar nu trebuie sa fie neaparat productiv.

  Am scris mult despre astea in IK http://info.kappa.ro
  – poate cel mai dur in numarul 312 unde am relatat cum am scapat Omenirea de cel mai mare dezastru- furia extratestrilor care s-a saturat de faptele noastre rele. For real!

  Personal sper sa implinesc 71 de ani. Am trait in virtutea dictonului:”Daca nu bei, nu mananci, nu iubesti si nu te agiti mult, vei muri sanatos.”
  Ar fi contraproductiv, nu?
  Peter

 • emanuel deleanu

  @ Peter Gluck,
  Mare noroc ca nu e Glock. Zau, mare noroc 🙂
  Am accesat (lol, intrat) kappa.ro
  1. Imagine obositoare
  2. Logica paginii… care va sa zica ca nu exista
  3. Va rog sa-mi spuneti unde , pe pagina principala apare cuvantul ¨¨editorial¨¨ sau Peter Gluck
  4. De ce trebuie sa logez pentru a obtine ceva informatii despre obiectele licitate ?
  5. Nu credeti ca imaginea, senzatia de securitate (ma refer la cumparaturi sau/si plati) este minima? Am vrut sa cumpar un articol pe care sa-l primeasca fiul meu la Bucuresti, am renuntat. L-am cumparat aici si-l duce DHL !
  Va doresc succes 🙂
  ps: daca cele referitoare la site nu sunt de competenta/interesul dumneavoastra va rog avizati pe cei/cel in cauza. Multumesc din nou

 • emanuel deleanu

  @ Bibliotecarului,
  Pai este nevoie de multa gandire ca sa observam ca natalitatea este invers proportionala cu suficienta alimentara sau/si nivelul cultural ?
  Aici actioneaza (in lipsa culturii, educatiei) instinctul de perpetuare a speciei.
  Adica, fac cati copii s-o nimeri si care traieste sa-i fie de bine, o sa-mi dea si mie o lingura de mancare la batranete.
  Sa-i procreez nu-i mare efort, sa-i cresc la fel, ii cresc cu ce am. Si care supravietuieste sa-i fie de bine ! 🙂 asa cum spuneam.
  Cat de inexact am fost ?

 • Peter Gluck

  @emanuel deleanu
  Sincer, nu inteleg ce ai accesat si ce e de vanzare
  acolo.
  Du-te direct la http://info.kappa.ro si de acolo
  poti cauta cuvinte cheie, poti accesa toate celelalte
  314 numere ale revistei.

  De cautat poti cu: „info kappa” „peter gluck” pe Google.

  Revista are 6 rubrici: Prima pagina (editorial);
  Cautare (baza!), Stiri (negative numai si WiFi)
  Management, Motivationala, CITATE- pe tema editorialulu
  Daca mai ai probleme, rog scrie-mi la
  peter.gluck@gmail.ro
  Nu inteleg ce e cu Glock, dar…daca e ceva de ras, e in ordine.
  Peter
  PS Mai exista un blog, numai cu editorialele, la
  http://ri.kappa.ro IK 312 despre care am vorbit se cheam „Intalnire in miez de vara” si de fapt vorbeste despre si pentru muzica de opera.

 • emanuel deleanu

  @ Peter:
  Glock este o marca de pistol. Una dintre cele mai bune din lume. Au modele cu teava din ceramica si 16 cartuse, automat system !
  Poate ca poanta nu e chiar… vizibila. Pardon
  Eu am dat pe linkul lasat in post si dupa ce am citit postul am dat click pe sigla kappa
  Si am vazut ce am vazut si comentat. Inclusiv licitatia aia de 2 lei de unde n-as cumpara nici gratis. Oricum , pardon de deranj.Am crezut ca ca esti implicat in site-ul asta (kappa) 🙂

 • Peter Gluck

  @emanuel Omul cat traieste, invata- nu stiam de pistolul Glock. Acum m-am lamurit; iti multumesc!
  Peter

 • Bibliotecaru

  @ emanuel deleanu
  Nu gândiţi greşit în problema natalităţii ci doar incomplet. Sunt unele lucruri mai greu de explicat, cum ar fi incidenţa sterilităţii, vârsta intrării la menopauză, respectiv la andropauză… Nu este vorba aici numai de instinct ci şi de stres, de calitatea hranei… De pare că o hrană de calitate produce, paradoxal, o slăbire a organismului. Se pare că bunăstarea nu este tocmai bună la casa omului. Nu este însă locul să vorbim despre aşa ceva aici.

 • Bibliotecaru

  @ Peter Gluck
  Este evident că dorim să ne bucurăm de cei de lângă noi pentru cât mai mult timp. Nu despre asta vorbesc. Vorbesc despre faptul că este evident că omul are în acest moment viaţa prelungită artificial dincolo de limita sa naturală ceea ce schimbă radical datele problemei sociale. Una din probleme este îmbătrânirea populaţiei, o alta este creşterea numărului de locuitori, o alta este creşterea vârstei de pensionare… şi tot aşa. Pentru că o altă dimensiune a speranţei de viaţă mare este, de exemplu, incidenţa cancerului la copii. Eu acum 30 de ani legam cancerul de vârsta a treia, astăzi el a acaparat întreaga societate.

 • Peter Gluck

  @Bibliotecaru
  Vezi te-rog problema in context european, chiar acum
  am primit:

  The EU’s population is to gradually get older in the next 50 years, with those aged 65 or older likely to make up for almost a third of the bloc’s
  population by 2060, a new survey has shown.

  http://euobserver.com/9/26645/?rk=1

  Asta-i o realitate si societatea viitorului trebuie pregatita pentru ea.
  Va fi interesant de vazut ce se va intampla in tarile cele mai populate, China si India, care cumva par sa iasa din…marmelada. Cu ocazia Olimpiadei, China ne-a uluit.

  Sunt mai multe scenarii si multi factori decisivi.

  Vom reusi sa gasim o sursa de energie care inlocuieste petrolul? (Vezi IK 303, Randell Mills se afla intr-o faza decisiva a elaborarii procesului tehnologic pe baza de hidrura de sodiu, vezi http://www.blacklightpower.com)

  Vom reusi sa facem o noua revolutie in agricultura
  cand extremisti ecologici prezinta plantele modificate genetic ca scoase direct din Iad?

  Vom putea limita razboaiele- cand situatia se complica mereu?

  Si multe altele- problemele se aduna in clustere si trebuie sa invatam sa gandim sistemic.

  Peter

 • Bibliotecaru

  Scăderea natalităţii şi creşterea speranţei de viaţă sunt legate între ele. De aceea îmbătrânirea populaţie creşte „la două capete”. Eu cred că atât China cât şi India vor începe şi ele să aibă o stagnare a exploziei demografice, cât de curând, dar creşterea economică a celor două ţări va însemna şi o creştere a consumului.

  Eu nu cred că omenirea poate recupera poluarea şi producţia agricolă. Populaţia globală va trebui să scadă, problema va trebui să refuleze cumva. Eu nu cred că omenirea va putea rezolva actualele probleme. Situaţia s-a agravat pentru că problemele au tot fost împinse spre alte mandate politice, au fost amânate din considerente economice… deja acum este prea târziu. Părerea mea. Scăderea drastică a populaţiei mondiale este singura cale de a mai putea exista peste 100 de ani.

 • doinaş

  Pot sa am o perspectiva mai…feminista :)) asupra problemei?

  Pana la urma, in tarile dezvoltate natalitatea a scazut
  pentru ca:

  1. ne-am invatat sa consumam mai mult, mai scump, si din castigul barbatilor nu se mai poate trai „la nivelul
  vecinilor” , deci rolul social al femeii s-a modificat, trebuie sa faca si bani.

  2. exista mijloace de contraceptie

  @ Bibliotecarul

  Un amic, medic, are o teorie care spune cam asa:
  durata normala de viata a omului este atata timp cat poate sa procreeze; tot ce-i in plus este castigat artificial si prezinta efecte secundare (boli, degenerescenta, etc)

  @Gabi

  Sa ai un an parlamentar activ si cu rezultate vizibile pentru toti!

 • gabicretu

  Parerea mea!
  1. Pamantul nu are (deocamdata) nici o problema de suprapopulare (raportat la resurse)
  2. Omenirea are o grava problema privind distributia resurselor (care face ca un porc danez sa traiasca mult mai bine decat un om somalez)
  3. Pe masura ce s-a atins un anumit nivel de dezvoltare culturala si educatie (combinat si cu accesul la masuri contraceptive) natalitatea a scazut in orice parte a lumii; in Europa, multe tari au deja cresteri negative (adica scade populatia)
  4. Nu exista o varsta maxima „naturala”; imbatranirea populatiei inseamna doar ca mai multi oameni vor trai mai mult. Problema este cum traiesc, putin sau mult, nu importa.
  5. Consecintele economice catastrofale ale acestei imbatraniri apar numai daca presupunem ca vom pastra acelasi ritm de crestere al ratei consumului ca pana acum si in urmatorii cincizeci, o suta de ani. Ca putem trai oricat de mult, accept! Dar e o problema daca vom trai in continuare cu obsesia de a inventa noi „nevoi” ca sa producem noi bunuri si sa le vindem (ca sa nu scada consumul)…
  6.Este necesara o reorganizare a modului nostru de viata de factura mai generala, o anume simplificare si trecere a accentului de pe calitatea bunurilor pe care le cumparam pe calitatea relatiilor pe care le avem. Am reificat total conceptul de calitate a vietii; ne imaginam deja cresterea calitatii vietii dependenta de cantitatea de lucruri achizitionate. E grav si inuman.

 • Bibliotecaru

  @ doinaş
  Spuneţi:
  „ne-am invatat sa consumam mai mult, mai scump, si din castigul barbatilor nu se mai poate trai “la nivelul
  vecinilor” , deci rolul social al femeii s-a modificat, trebuie sa faca si bani.”

  V-aş da dreptate dacă nu aş observa că problemele cu lipsa copiilor apare taman la cei cu foarte mulţi bani şi mai puţin la cei care nu au după cea bea apă. De aici şi afacerea adopţiilor naţionale.

  Şi eu sunt de acord cu medicul, amânarea momentului morţii dincolo de valoarea normală biologică duce, în cele din urmă, la degenerarea biologică şi, mai ales, la degenerarea socială.

 • gabicretu

  @Cred ca este o neintelegere la mijloc.
  Si acum o suta de ani oamenii traiau 80, 90 sau chiar mai multi ani. Problema era ca o mare parte mureau pana la cinci ani sau de tineri din cauza unor boli netratabile la vremea respectiva (tuberculoza, de exemplu).
  In mod „natural” oamenii puteau trai mult dar numai unii aveau norocul sa o faca. Din 10, 12 si chiar mai multi copii nascuti ajungeau la maturitate doi, trei… De aici speranta de viata de patruzeci de ani (se calculeaza ca o medie ponderata a varstelor reale la care mor oamenii, ca sa simplific metodologia).
  Nu va apucati sa condamnati vaccinurile si faptul ca mai multi copii reusesc sa ajunga la maturitate si chiar sa imbatraneasca…

 • doinas

  Departe de mine ideea de a condamna ceva, si cu atat mai putin cresterea calitatii vietii data de asistenta medicala.
  Si, Bibliotecarule, sunt obisnuiti sa traiasca „la nivelul vecinilor/colegilor” de regula cei din oras. Ei sunt obligati sa fie activi pe piata muncii,si, odata facut 1-2 copii, deci satisfacute asteptarile sociale, se prind in angrenajul consumului /supraconsumului si nu mai pot iesi din el.
  Cel mai bun exemplu: am plecat la mare cu bilet, cu cazare si masa.Am pus si cortul ca sa ne oprim pe drum. Desi aveam saci de dormit, Silviu a cumparat doi noi, ca a prins o oferta, si a luat unul rosu si unul albastru. A cumparat o saltea noua, de doua persoane, care trebuia luata. Dar a constatat ca nu acoperea toata suprafata cortului (desi puteam dormi amandoi pe ea) si a mai luat una de o persoana. Aveam o geanta frigorifica, dar a mai luat una electrica (se incarca la bricheta masinii).
  Asa am consumat (bani) mai mult decat ne era necesar in mod obligatoriu. Banii aia trebuie facuti, adica trebuie lucrate ore mai multe, mai luat un job, etc.
  E un exemplu banal.
  Plus ca asteptarile copiilor de la parinti au crescut geometric in ultimul secol. Chestiile cu „de firma” scot din minti parintii (ca mine) crescuti pe vremea cealalta si-i fac sa simta ca nu-si mai pot asuma un al doilea copil.
  Alta chestie: noi nu luam carti de la biblioteca. Noi le cumparam. Si atunci, cartile nu mai incap, deci trebuie sa ne luam biblioteca noua, care „nu se mai potriveste” cu restul mobilei si schimbam si mobila in anul urmator….Am o gramada de aparatute in bucatarie. Am fost nevoita sa-mi pun 18 prize in bucatarie…deci consum electricitate. Pana la urma consumul produce un nou consum…si asa mai departe…

  Gabi are dreptate cand spune ca nu trebuie sa inventam noi nevoi…si totusi…

 • Peter Gluck

  Dragelor, dragilor,

  Pana ne decidem sau nu- sa fim pesimisti, optimisti sau realisti, o intrebare pentru voi.
  Cine a spus chestiunea asta definitorie pentru vremile noastre:

  „In zilele noastre numai banii conteaza, bogatia aduce onoruri, prietenii, iar omul sarac este peste tot rau vazut.” ???

  Consumerismul,distructiv pana la urma,de fapt este o derivata directa a meta-religiei dominante, Moneyteismul care a patruns in toate ideologiile existenta azi.
  Din cauza Moneyteismului, lumea este (vorba lui G.B.Shaw) plina de oameni care nu ar trebui sa fie.

  Sunt curios sa vad cine imi raspunde prima/primul la
  intrebare.

  Peter

 • Bibliotecaru

  @ gabicretu
  Este adevărat, trăiau şi până la 120 de ani, dar în ziua de astăzi ajung mult mulţi să treacă peste 70 de ani. Înainte era o performanţă să atingi 70 de ani, spuneai despre acel om că este unul care a atins o vârstă… Acum 70 de ani nu mai este o vârstă „performantă”, este deja o aşteptare. Pe de altă parte, s-au mărit numărul bolilor care provoacă decesul din copilărie, mai ales cancer, boli congenitale… din ce în ce mai des aud de copii născuţi cu câte un defect, la picior, siamezi, cu probleme neuronale, hermafrodiţi… parcă sunt eşecuri genetice, parcă ar fi rezultatele consangvinităţii. Apoi apar iar diferite boli din vârste din ce în ce mai fragede, în special diabetul şi hepatita. Înainte campioană era boala cardiacă, acum ea nici nu se mai vede de cancer. Numai în familia mea am avut o groază de decese din cancer, diabet, boli cardiovasculare (probabil mă paşte şi pe mine). Este adevărat că mureau mulţi copii în trecut, de aceea şi există o statistică separată cu mortalitatea infantilă (actual în România mor cam 13 copii la 1000 de născuţi, adică jumătate decât în 1990 şi cifra este încă mare), totuşi ei mor astăzi nu de boli infecţioase ci de boli genetice.
  Dar, pe lângă decesul copiilor, ţările bogate nu mai pot să-i creeze, nici măcar cu acele clinici de fertilitate. Nu vorbesc aici de contracepţie, vorbesc de menopauză la 30 de ani şi alte astfel de afecţiuni, atât la femeie cât şi la bărbaţi. Mă opresc aici că devin prea…

 • Bibliotecaru

  @ doinas
  Şi eu am observat societatea de consum, care creşte artificial PIB-ul.

 • doinas

  Abia acum am citit editorialul lui Gabi din Cronica.
  Si exact asta cred si eu. Viitorul indepartat (si nu prea) depinde de dorinta femeilor de a avea mai multi copii. De a-si asuma responsabilitatea mai multor copii.

  Si, da, ma gandesc si eu cu teama la un viitor in care femeile vor fi din nou obligate intr-o forma sau alta sa faca/aiba grija de mai multi copii.Adica mai multa forta de munca/mai multi consumatori/mai multi platitori la fondurile de pensii.

  Concomitent, vor fi obligate sa-si asume o existenta la limita subzistentei, pentru ca in perioadele de concediu de crestere a copilului, contributiile pentru pensie se calculeaza la un sfert din salariul mediu pe economie.

  Hai sa va fac un calcul . Putin fortat, dar relevant.
  Presupunem ca o femeie lucreaza un an, si apoi face cei trei copii pentru care statul plateste concediul de crestere a copilului. Cu concediul medical cu tot se fac cca 7 ani de stagiu de cotizare recunoscut. Stiti ce pensie va avea persoana? 33 de lei mari si lati. Asta raportat la conditiile si valoarea actuala a punctului de pensie.

  Trebuie sa plec, dar mai putem amanunti subiectul.

 • doinaş

  Completez informatia.
  33 de lei pentru cresterea a 3 copii pensie, pe cand un asistent maternal care va creste 3 copii va avea o pensie cel putin dubla pentru o perioada similara, si in plus va primi bani pana la majoratul copiilor pentru a-i creste.

  Economic vorbind, e mult mai avantajos sa cresti copiii facuti de alte femei decat pe ai tai.

 • Peter Gluck

  Un punct de vedere pe tema populatiei:

  http://www.reason.com/news/show/128295.html

  (Daca cineva e intradevar interesat – la modul profesional- de tema)

 • alina

  M-am abonat la revista de dezvoltare personala Body Mind Spirit Magazine si am primit deja primul numar. Intamplator, unul dintre articole („Medicina tineretii”) vorbeste despre una din ramurile Ayurvedei si anume Rasayana: „Rasayana cuprinde terapii specifice care constau in administrarea unor remedii care regenereaza corpul si mintea.Remarcabil la aceste remedii este ca ele actioneaza asupra celulelor creierului,stopand procesele de imbatranire.”Va recomand sa-l cititi in nr 5 al revistei din luna octombrie.Am fost placut impresionata de seminariile si conferintele organizate, care m-au determinat sa schimb cate ceva la stilul meu de viata. A fost un adevarat rasfat pt trup, minte si spirit festivalul de anul acesta! Astept cu nerabdare cea de-a treia editie care va avea loc in perioada 27,28,29 martie 2009, la sala palatului, bucuresti! 😉

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *