• In General
 • pe

Tineri romani, stiati ca?

Acest post este scris de Susana Dragomir, stagiara la Parlamentul European. Alte articole scrise de ea puteti citi aici.

O data cu aderarea Romaniei la UE, o serie de noi posibilitati ni se ofera?

Stiati ca numai in Bruxelles, la Universite Libre de Bruxelles studiaza 30 de romani care beneficiaza de burse finantate de catre Uniunea Europeana (prin programul Erasmus)?

Stiati ca?

Programul Erasmus este unul dintre cele mai populare dintre programele initiate de catre UE, in domeniul educatiei. Acesta a fost creat in 1987 si ofera posibilitatea de a studia intr-o tara europeana, acordand burse in special pentru o perioada de un an.

Alte doua programe foarte cunoscute in Europa, finantate de catre UE sunt Socrates si Leonardo Da Vinci. Pana la ora actuala au beneficiat de aceste programe peste doua milioane de tineri, din Europa. Aceste doua programe au fost inlocuite de noua generatie de programe – Programul de invatare pe tot parcursul vietii 2007-2013

Indiferent ca sunteti studenti sau urmati cursuri postuniversitare, puteti profita de unul din aceste programe puse la dispozitie de catre Universitatea ale carei cursuri le urmati.

Daca aveti un pic de timp si de vointa, aruncati o privire pe site si pe linkuri, nu se stie niciodata, poate veti deveni studenti internationali!

Stiati ca?

Pentru a facilita mobilitatea profesionala, UE finanteaza un birou unic care ajuta la gasirea unui job, in orice tara din Uniunea Europeana.

Portalul EURES este o retea de servicii de locuri de munca, care ofera informatii despre posibilitatile de angajare, in diferite tari ale Uniunii. EURES ofera de asemenea posibilitatea unei pregatiri profesionale suplimentare in diferite domenii.

Pentru a beneficia de o mobilitate EURES este suficient sa accesati linkul urmator: EURES si sa va informati cu ce tari din Europa, regiunea din care faceti parte a incheiat un contract de colaborare. In cazul in care aceasta exista, puteti sa va depuneti candidatura.

Nu pierdeti din vedere aceasta posibilitate!

Stiati ca ?

Institutiile Europene ofera mai multe locuri de munca . Functionarii angajati in institutiile europene provin din toate tarile membre ale uniunii.Acestia imbratiseaza o gama larga de activitati si abilitati, de la responsabili politici, directori economici si avocati, lingvisti, secretari si asistenti , asistenti tehnici,etc. Deci luati bine seama la oportunitatile care vi se ofera, ajunge doar sa va informati despre data concursurilor si, cu un pic de munca si de noroc pe deasupra, puteti pune mana pe un job bun!

Pentru informatii puteti accesa siturile de mai jos:
www.eurobrussels.com
Europa.eu

M-am silit intr-un fel sau altul sa va aduc la cunostinta cateva posibilitati pe care nu ar trebui sa le ratati, asa ca informati-va si mobilizati-va , Europa va asteapta!

5 comentarii la “Tineri romani, stiati ca?”

 • Angeline

  Daca s-ar mari si cuantumul bursei (la Erasmus ma refer),ar fi si mai bine…

 • Susana Dragomir

  Si eu am fost Erasmus si stiu ca este imposibil sa traiesti cu cei 350 de euro pe care ii primesti pe luna.Dar eu cunosc cazuri care au primit mult mai putin , adica 40 de euro pe luna,noroc ca era din Germania si o sustineau parintii.
  Eu zic ca importanta este posibilitatea pe care ne-o ofera acest program ,acela de a studia intr-o tara straina si de a ne largi orizonturile.
  Pentru mine a fost o experienta nemaipomenita!
  Eu spun ca daca vrei sa studiezi intr-adevar, te poti descurca, gasesti un job part-time…si eu am facut-o, important este sa vrei.

 • Angeline

  Crezi ca poti sa ramai sa studiezi mai departe in Bruxelles sau va trebui sa te intorci acasa pentru terminarea studiului…

 • Susana Dragomir

  As fi putut sa imi termin studiile aici fiindca de cand suntem membrii UE este mai usor sa ni se echvaleze studiile din tara, dar la mine a fost o situatie mai speciala, aici nu aveau un profil identic cu ceea ce am studiat in Romania si ar fi trebuit sa fac inca un an in plus aici…Asa ca am decis sa ma intorc in tara din toamna pentru ultimul an de facultate.
  Dar imi doresc sa revin pentru masterat.
  Sper ca am raspuns la intrebarea pe care mi-ai sugerat-o.

 • Monica Gheorghiu

  Stimata Doamna Europarlamentar Cretu,

  Permiteti-mi sa va aduc la cunostinta mesajul trimis de noi catre Parlamentul European al Tinerilor – filiala Romania in speranta ca aceste teme pot fi aduse si de dvs in discutie in Comisia pentru Educatie si Cultura pentru sustinere si implementare.

  Cu stima,
  Monica Gheorghiu
  – Hide quoted text –

  ———- Forwarded message ———-
  From: Monica Gheorghiu
  Date: 2008/2/18
  Subject: teme propuse la Parlamentul European al Tinerilor – filiala Romania

  Cine mai are teme care sa ajunga la tineretul din Parlamentul European al Tinerilor -filiala Romania, care le va dezbate- si va ajunge apoi..la concluzii ce vor fi inaintate lui Jan Fiegel, Comisar European, Comisia pentru Educatie si Cultura, sa spuna! Acum 🙂

  Va rugam sa ne trimiteti si nou documentul final ce va fi submis de delegatia romana la Parlamentul European al Tinerilor….Multumim.

  TEME:
  · Situatia precara materiala a tinerilor si dificultati de angajare ale tinerilor datorita lipsei de coordonare din societatea postindustriala a dezvoltarii OM-ului in cele 3 ipostaze ale sale: ca INDIVID (accent pe capitalul cultural), ca CETATEAN (accent pe capitalul social) si ca MUNCITOR (accent pe capitalul uman). Rezolvarea acestora se poate face unind cele trei axe pe o platforma moderna informationala care sa reflecte si sa sustina dinamic dezvoltarea pe cele 3 axe si sa asigure accesul tuturor la aceasta platforma indiferent de locatie (ex: crearea http://www.piatadecompetente.ro cu acest scop; etc); inca o abordare o poate constui regim de imprumut bancar statal si avantajos (credite pe termen lung si foarte lung) pentru continuarea sau inceperea studiilor (gen FAFSA – in US)
  · Brain regain versus brain drain. Ce atractori trebuie lansati pentru brain regain?
  · Pentru a-i uni cu adevarat pe tineri, pentru a creste calitatea educatiei in Europa si a asigura accesul egal, al tuturor tinerilor, la o educatie de calitate de-a lungul si de-a latul Europei: comunicarea activitatilor culturale si a celor mai noi si moderne programe de educatie ce pot forma liderii de maine, cele mai bune practici din educatie din Europa si din lume prin mijloace multimedia adecvate si refectand dezvoltarea actuala a noilor tehnologii informationale (ex: Online + Traditional Television)
  · Regimul actelor de studii. Recunoasterea diplomelor sau a cursurilor de formare. Uniformizarea transferului de credite

  Florian Colceag wrote:

  In Romania, la momentul actual, categoria sociala cea mai expusa saraciei o reprezinta tineretul si copiii. Gradul de saracie a acestei categorii este superior categoriei pensionarilor. Aceasta deoarece tinerii intampina mare rezistenta la angajare datorita lipsei lor de experienta de lucru. Aceasta experienta se poate castiga prin sisteme alternative de educatie care sa furnizeze cunostintele necesare pietei si sa formeze abilitatile utile angajatorului, sisteme recunoscute oficial cu rezultate cuantificate in fisa personala a tanarului la absolvire si creditate pe foaia sa matricola.

  Pe de alta parte una dintre cele mai mari probleme pe care le intampina tineretul vizeaza dinamica fortei de munca conditionata de regimul actelor de studii. Recunoasterea diplomelor sau a cursurilor de formare se face aleator, iar curricula oferita de diverse institutii de invatamant de stat sau private, acreditate sau neacreditate nu are nici o legatura directa cu nevoia de educatie/instruire a pietei.

  Nu exista inca nici un estimator asupra necesitatii unor cunostinte in diferite ramuri de activitate, nici o centralizare pe furnizori educationali a directiilor de cursuri oferite. Asta face ca sa nu existe nici un fel de coordonare intre cerere si oferta. Aceasta lipsa de coordonare este agravata de lipsa unui sistem de credite transferabile flexibilizat de nevoile pietei.

  Realizarea unor platforme de lucru care sa permita punerea de acord a cererii cu oferta si sa permita de asemenea flexibilizarea creditelor transferabile pe nevoile pietei se poate realiza prin orientarea de fonduri.

  Influenta statului in aceasta directie trebuie sa se limiteze la obligativitatea parcurgerii unor teme de educatie care sa corespunde unor linii de dezvoltare, de management al crizelor, de policy making, de protectia mediului, de dezvoltare durabila sau alte directii strategice. Pe de alta parte statul trebuie sa sprijine dezvoltarea abilitatilor tinerilor in domeniile cerute de piata muncii.

  Directiile de risc pentru tineret expuse anterior se pot considera ca prioritate nationala pentru rezolvarea locala a integrarii tinerilor. In cazul nerezolvarii esista tendina din ce in ce mai evidenta a tinerilor de a emigra in alte locuri unde gasesc de lucru, ceea ce provoca grave dezechilibre locale atat din punctul de vedere al mietei munii cat si al natalitatii si demografiei.

  Din toate aceste motive trebuie luata in consideratie necesitatea crearii unui cadru de reglementare european care sa permita solutionarea problemelor descrise precum si de orientare a fondurilor europene pentru realizarea instrumentelor necesare rezolvarii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *