• In Stiri
  • pe

Trebuie să simplificăm procedurile pentru absorbţia fondurilor europene

Europarlamentarul PSD Gabriela Creţu a recomandat, luni, Comisiei pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale a Parlamentului European (EMPL), acordarea avizului conform solicitat de Consiliu în vederea simplificării regulilor de gestiune financiară a fondurilor europene. Recomandarea a fost făcută în calitate de raportoare privind „Regulamentul Consiliului de modificare a Regulamentului CE nr. 1083/2006 de stabilire a anumitor dispoziţii generale privind Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDER), Fondul Social European (FSE) şi Fondul de coeziune, în ceea ce priveşte anumite dispoziţii privind gestiunea financiară”.  

Simplificarea procedurilor financiare este o măsură legislativă necesară pentru succesul planului de relansare economică. Se permite astfel intervenţia Băncii Europene de Investiţii şi  Fondului European de Investiţii în aranjamentele de finanţare privind programele operaţionale, se modifică structura cheltuielilor eligibile acceptându-se contribuţiile în natură, se elimină plafoanele pentru plăţile în avans, cresc tranşele de pre-finanţare; impactul financiar total este de circa 6,3 miliarde euro pentru anul 2009„, a declarat eurodeputata social-democrată.   

Fondurile europene sunt o importantă sursă de dezvoltare a activităţilor economice şi creare de locuri de muncă, mai ales în contextul problemelor existente în sectorul financiar. Accesarea lor nu este însă scop în sine. Ca reprezentanţi ai cetăţenilor ne interesează ca ele să-şi atingă obiectivele pentru care au fost create. Acordăm astăzi un cec în alb, dar solicităm transparenţa absolut necesară a felului în care vor fi cheltuite aceste fonduri”, a afirmat ea.   

Potrivit doamnei Creţu, obiectivele acestor fonduri trebuie să fie mărirea coeziunii sociale, susţinerea sectorului IMM-urilor, valorificarea resurselor locale, facilitarea intrării pe piaţa muncii dar şi a mobilităţii, trecerea de la un loc de muncă la altul, minimizând astfel perioadele de şomaj.  Această decizie creează un precedent pozitiv; în trecut, numeroase iniţiative cu caracter social au fost respinse sau puse sub semnul întrebării pe motiv că le lipsea baza juridică. Modificarea regulamentului de alocare a fondurilor va avea drept rezultat, în afară de consecinţele directe prevăzute, şi o schimbare în modul de a gândi alocarea fondurilor pe viitor; a dovedit că atunci când există voinţă politică se găseşte şi baza juridică„, a conchis deputata europeană. 

One Reply to “Trebuie să simplificăm procedurile pentru absorbţia fondurilor europene”

  • ggagiuu

    sunt un tinar de 30 de ani si as dori daca se poate sa ma ajutati sa inteleg cum se face un proiect pentru atragerea fondurilor europene pentru o comuna .in rest imi place foarte mult blogu e opinia oamenilor care inca mai gindesc.multumesc

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *