• In General
  • pe

Venezuela

Nu-mi amintesc de când nu a mai trecut o zi în care să nu fi alergat ca o nebună, muncit ca o sclavă și gandit atât cât pot; cred că de la ultima călătorie spre America deși, dacă îmi amintesc bine, atunci am pregătit tot drumul vizita; era spre Bolivia după încercarea de lovitură de stat din septembrie…

Astăzi, nu am reușit nici să citesc, nici să scriu, nici să dorm. Am mai discutat câte ceva despre Venezuela și specificul ei cu amicul meu, Vicente Garces, care știe mult mai multe lucruri decât spune; l-a prins în Santiago de Chile o altă lovitura militară – cea care, odată cu Salvador Allende, a ucis, pentru mult timp,  visul unei societăți mai drepte în America Latină.

Cât despre timpul pierdut, lucrurile nu sunt chiar atât de grave. Ziua de astăzi are pentru mine 30 de ore și 30 de minute (!). Vă reamintesc că Venezuela are propriul fus orar, decalat cu 30 de minute, să aibă avans față de americani; – 6 ore și jumătate fată de București. De la 3pm, ora sosirii în Caracas,   până la noapte, am tot timpul să muncesc. Pe lângă programul oficial, și din păcate în același timp, se desfășoară la Caracas două manifestații: demonstreaza cei care fac campanie în favoarea și cei care sunt împotriva modificărilor constituționale care vor fi votate duminică. Este interesant de văzut, auzit, înțeles…

Post Scriptum

Duminică, 15 februarie 2009, are loc în Venezuela un referendum național pentr aprobarea modificării unor articole constituționale. Acesta este motivul pentru care, la invitația Consiliului Național Electoral din Venezuela, fac parte din misiunea internațională de acompaniere a referendumului. Misiunea este un fel de garant și supervizor al caracterului democratic. Despre componența ei vă spun după ce îmi cunosc colegii care reprezintă numeroase state și organisme internaționale. Nu știu dacă mai sunt reprezentanți din statele membre ale Uniunii. Instituțiile europene sunt reprezentate de noi doi, eu și Vicente. Vă voi prezenta și modificările dar după ce înțeleg natura lor la fața locului; cuvintele nu spun totul…

Post Post Scriptum

Am ajuns cu bine. Nu am retea telefonică; ceilalti au. Alitalia mi-a pierdut valiza; doar pe a mea. În rest, totul este bine. Libertatea de expresie este în floare. Voi continua.

14 comentarii la “Venezuela”

  • Darius

    Bafta multa, Gabriela. Am vazut ca sunt probleme mari pe acolo(Eurodeputatul Luis Herrero a fost invitat să părăsească ţara), ai grija.

  • Camil

    cum puteti spune ca libertatea de expresie este in floare, cand discursul chavistilor suna ingrozitor de asemanator cu cel al castristilor cubanezi (oponentii sunt „vanduti imperiului”)? chiar puteti fi cu inima impacata sustinand caderea din istorie a venezuelei?

  • gabicretu

    Darius,
    Luis Herrero a fost expulzat pe foarte buna dreptate; popularii spanioli au o politica fata de America Latina care face enorm de rau Spaniei de astazi. Orice prezenta reinvie ranile necicatrizate ale epocii coloniale pe care unele tansnationale o si continua(prezenta este eufemism; de fiecare data fac campanie explicita chiar daca statutul le interzice; mediile de comunicare apartin in majoritate larga celor care detin puterea economica; drept urmare…)
    Opinia mea personala este ca desi aveau dreptate nu trebuiau sa-l ia in seama pentru ca a fost o provocare organizata. Despre dragostea fata de drepturile omului am mari dubii si asta nu pentru ca dragul meu coleg este fiul unui mare ministru a lui Franco ci pentru ca stiu cum lucreaza PPE-ul.
    ceea ce ma mira este altceva; s-a comentat in Romania despre asta!? Inseamna ca procesul de manipulare functioneaza. Nu-mi aduc aminte ca atunci cand relatiile economice cu Columbia erau sa fie rupte sa se fi vorbit ceva despre asta (ar fi avut efecte directe negative asupra economiei romanesti din cauza Renault Romania care produce in Columbia si vinde pe piata venezolana masinile…)
    Camil,
    In Venezuela, opozitia detine controlul economiei si majoritatea mijloacelor de comunicare in masa. Televiziunile – mai putin doua dintre ele – au facut o campanie in favoarea lui NU fara nici un fel de consideratie fata de ceea ce inseamna informare corecta si echilibrata; s-au adaugat un numar mare de politicieni de dreapta europeni care au acordat ceva „sprijin” utilizand apartenenta la Uniune ca argument in discurs, ca si cum ar fi fost purtatori de cuvant ai PE sau institutiilor europene. Nu ar fi rau sa arunci o privire prin multimea de carti care s-au scris de-a lungul timpului despre relatia tarilor latino americane cu „unchiul Sam”; sau sa recitesti marile romane ale marilor scriitori… Pana foarte recent nici o numire in functie nu se facea fara aprobarea ambasadei SUA. Nici astazi nu stau cu mainile in san. Trebuie sa traiesti aici pentru a intelege in ce masura identitatea politica si culturala este construita in contrast, in opozitie, cu marea putere din Nord.
    Am cu totul alta parere despre caderea in istorie… Si o tristete maxima ca nu invatam nimic din istoria prezenta; de exemplu, criza financiara nu ne-a facut sa reflectam deloc asupra felului in care functioneaza lumea…

  • gabicretu

    http://vimeo.com/3211014?pg=transcoded_embed&sec=3211014

    Daca vreti sa ascultati declaratia lui Herrero; aproape, aproape sa credem ca este victima…

  • ICEFLAME

    Din informatiile pe care le am,se pare ca nenea Hugo trage tara aceea binisor catre comunism…
    Mi-e teama ca daca acum poporul venezuelean nu este bine informat si nu este lasat sa decida corect,viitorul nu suna prea bine pentru ei…
    Nu-i nimica,daca tovarasul Fidel tot e pe duca,trebuie sa lase pe cineva in urma lui nu-i asa?

  • Camil

    Mi se pare de necrezut ca o persoana educata din Europa democratica poate sustine un proces istoric care va duce la involutia Venezuelei. E suficient sa-l auzi si sa-l vezi pe Chavez vorbind, cu gestica de revolutionar kitsch, cu retorica lui extrem de agresiva la adresa ideii de opozitie, ca sa intelegi ce ii asteapta pe venezueleni.
    Va mai intreb un singur lucru: daca peste 10 ani Venezuela va avea un regim cu partid unic, in care oponentii vor fi persecutati pe motive de „actiuni contrarevolutionare”, veti avea macar o zvacnire de constiinta?

  • Stefan

    @Gabi,
    Agentiile de stiri au publicat deja rezultatele partiale(95%)privintor la Referendumul din Venezuela,Hugo Chavez putind candida pentru un alt mandat de 6 ani,dupa expirarea acestuia in 2013.
    Va rog,daca puteti,enumereti cateva din aspectele vietii din Venezuela.Va multumesc!

  • lulu

    …..si cu ce te fascineaza aceste locuri? Nu cred ca ar fi cazul sa tratam asa usor politica altor tari doar asa din auzite sau vazute….la „viteza” Venezuela, pare mult mai ciudata decat credem.

  • gabicretu

    Lulu, sa inteleg ca-ti faci autocritica!? Putere de a ma autofascina nu am; fac parte din cultura noastra sceptica. Ma ocup insa de zona si serios, pentru ca am aceasta responsabilitate; nu am fost invitata de florile marului sa acompaniez un eveniment care putea naste discutii.
    Ma mira si pe mine parerile celor care habar nu au sau se informeaza din presa; fara sa-si asigure macar diversificarea obligatorie a surselor de informare.
    Opiniile mele tin de proiectul de societate in care cred eu si asta este altceva…

  • Camil

    Doua lucruri as vrea sa va mai spun, pentru ca vad ca preferati, in cel mai pur spirit latino-revolutionar, sa raspundeti cu figuri de stil si nu cu argumente.
    1. Nu va doresc sa traiti vreodata ca un cubanez de rand. Am fost acolo, m-am miscat printre oameni obisnuiti si am cunoscut dizidenti cu ani grei de puscarie la activ. A fost cea mai puternica experienta din viata mea si m-a ajutat sa inteleg ce inseamna o societate „revolutionara”, in care natura umana a fost redusa la frica, minciuna si oportunism.
    2. Vorbesc pe tonul asta atat de dramatic despre pericolul in care se afla Venezuela tocmai pentru ca am vazut si „perspectiva cealalta”. Mai exact, am urmarit cutremurat un asa-zis talk-show de la televiziunea cubaneza, in care profesionistii minciunii totale de la Havana dialogau si se intelegeau foarte bine cu tineri reprezentanti ai „revolutiei bolivariene”: acelasi limbaj, aceeasi retorica violenta la adresa „contrarevolutionarilor”. Si atunci am inteles cat de fragila e democratia si cat de usor poate cadea un popor in hau.
    Sper ca v-am pus, macar putin, pe ganduri.

  • Marian Duseanu

    Gabi Cretu:
    1/ „Luis Herrero a fost expulzat pe foarte buna dreptate;”
    2/ „aproape, aproape sa credem ca este victima…”

    Cat de bine cunosti tu politica spaniola ca sa faci afirmatii de valoare despre popularii spanioli, Gabriela?
    De mai mult de 6 ani de zile urmaresc spectacolul politicii spaniole si concluziile mele sunt mult diferite de ale tale. Cred ca nu realizezi cat de importanta este libertatea de exprimare.
    Toata lumea decenta (atat din Venezuela cat si din afara) stie ca Hugo Chavez e un dictador (modul in care a expulsat un europarlamentar e o dovada in plus). Nu ai habar de mijloacele folosite pentru a-si ajunge scopurile. Persoanele care dintr-un motiv sau altul au fost marcate ca anti-chavistas nu pot ocupa anumite posturi de munca. Cunosc venezolani si povestile lor te ingrozesc: pericole la tot pasul pe strazi, regim aproape militar, saracie lucie etc.
    Sunt convins ca, descris de tine, Ceausescu ar parea un intelectual idealist neinteles de societatea capitalista corupta.
    Gabriela, … scripta manent. Mai multa seriozitate.

  • Marian Duseanu

    Gabriela Cretu:
    Dupa publicarea comentariului am realizat ca esti europarlamentar. Ce pacat. Reprezentand Parlamentul European (si implicit Romania) nu ai dreptul sa faci confuzii de tipul asta in legatura cu concepte atat de importante cum sunt libertatea de exprimare si drepturile omului. Pe mine nu ma reprezinti. Mai bine zis, as prefera sa nu ma reprezinti.

  • gabicretu

    @Marian Duseanu,
    Ai perfecta dreptate. Nu te reprezint pentru ca nu pot reprezenta pe cei care considera ca ei au dreptul la libera exprimare si eu nu. Ma sperie acest mod de gandire in care alte idei – care pot foarte bine sa nu fie impartasite – nu pot fi exprimate. Dar nu suficient ca sa tac!

  • Marian Duseanu

    Gabriela:
    Continui sa faci confuzii nepermise pentru o persoana cu responsabilitatile tale. In nici un moment nu ti-am contestat dreptul la exprimare!!!! In baza acestui drept atat de important (aproape inexistent in tari ca Venezuela), putem avea acest mic schimb de opinii.
    Te felicit pentru curajul avut de a te expune opiniei publice (implicit opiniilor nefavorabile) si inteleg ca ai acceptat faptul ca poti fi criticata. O dezbatere deschisa, fara complexe si prejudecati, poate fi o sursa de cunoastere pentru mine dar mai ales pentru tine, in ideea ca incerci sa comunici cu plebea votanta.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *