• In Stiri
  • pe

Viitorul demografic al Europei – Gabriela Cretu

Intervenţia doamnei Gabriela Creţu miercuri 21 februaire, în plenul Parlamentului European, în dezbaterea privind raportul Castex legat de viitorul demografic al Uniunii Europene  

Suntem în faţa unui un raport foarte bun  care pare ca a spus totul; mulţumim celor care au lucrat la el.  Permiteţi-mi totuşi o reformulare care nu este doar o figura de stil ci o provocare.

Obiectivul  general, ca politicieni,  este sa amenajam relaţiile dintre oameni in  societate astfel încât sa putem trăi  un timp cât mai lung, păstrând  armonia intre noi si armonia cu mediul. Dacă acceptăm acest obiectiv, noi nu avem nici o problemă demografică. De altfel, noi  facem obiectul de studiu al demografiei numai  printr-o nejustificată simplificare şi ignorare a ceea ce suntem. Indicatorii care măsoară starea oamenilor ca populaţie sunt alţii – se numesc indicatorii dezvoltării umane (Human Development Indicators). Toate statele Uniunii Europene se plasează din acest punct de vedere in topul celor mai avansate state; ceea ce este bine. Provocarea nu este să modificăm comportamentele demografice ci să acceptăm că trebuie să modificăm modelul nostru economic şi social. El este superior altor modele dar este inadecvat, a rămas in urma propriei noastre dezvoltări, ca persoane.

Este o prăpastie intre obiectivele  noastre ca cetăţeni şi organizarea spaţiului social şi a relaţiilor economice, intre declaraţii şi fapte.

  • Spunem că este necesar sa se nască mai mulţi copii; în acest timp, 30% dintre copiii Europei trăiesc sub pragul de sărăcie.
  • Cerem femeilor să-i nască; cel mai mare risc de excludere îl au mamele singure. 
  • E obligatoriu să avem o rată de ocupare înaltă dar serviciile sociale sunt subfinanţate sau lipsesc.
  • Ne declarăm umanismul dar tratăm oamenii ca pe o piaţă. Când este vorba de migraţie acceptăm să exportăm problemele şi importam soluţiile.

Uităm permanent un lucru. Noi, ca cetăţeni,  nu constituim o piaţa.

Am reuşit să demonstrăm că o înaltă dezvoltare umană este posibilă; dacă vrem să fie reală pentru toţi, atunci trebuie să repunem lucrurile pe făgaşul lor uman. Nu să interpretăm populaţia în termenii economiei ci să umanizăm regulile acesteia din urmă. Raportul propune multe măsuri concrete în acest sens. Sper să fim capabili să le înţelegem necesitatea; nu pentru a menţine competitivitatea, care e doar un mijloc, ci pentru propria noastră bunăstare. Aceasta este marea provocare a viitorului

One Reply to “Viitorul demografic al Europei – Gabriela Cretu”

  • Emil Pfeiffer

    Asa este. Aveti cu siguranta dreptate. Ar trebui sa ne gandim si la viitorul celor care vor urma dupa noi, al copiilor nostri. Asta indiferent ca sunt efectiv ai nostri, ca sunt copii de romi sau de africani. De altfel, 70% din populatia tarii nostre traieste in apropierea pragului de saracie. Si, ca o ironie a soartei, cei care contribue efectiv la imbunatatirea factorului demografic sunt persoanele sarace. Ar trebui gandit ceva in acest sens.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *