• In General
 • pe

”Regula de aur” și Constituția

Nu înțeleg un lucru. De ce trebuie modificată Constituția pentru a se include ”regula de aur” bugetară la care au subscris șefii de state și de guverne din zona euro și alți benevoli la ultimul Summit?! Nu văd decât două răspunsuri posibile:

1. Nu există nicio bază legală în Tratate pentru ca decizii de asemenea importanță să fie adoptate de Consiliul European, care, deși instituționalizat prin Tratatul de la Lisabona, are atribuții limitate; cu atât mai puțin Summit-ul zonei euro are asemenea legitimitate. Lucrul este știut și recunoscut; la noi, nu se comentează… Dar cum tratatul cu pricina încă nu există, nu se poate vorbi de vreo încălcare a atribuțiilor.

2. Există câteva state membre (UK, cu siguranță) care s-ar opune oricum adoptării  unei reglementări în acest sens astfel încât deciziile luate la Summit-ul euro nu vor fi niciodată ”literă de lege europeană”; drept urmare, Art. 148, aliniatul 2, care stabilește prioritatea legislației europene cu caracter obligatoriu asupra celei naționale, nu ar fi în cauză. Acordul la care s-a ajuns privește un tratat interguvernamental cu participare limitată, nu este decizie a Consiliului European; drept urmare, nu poate fi considerat act legislativ comunitar.  Din păcate, dacă luăm în considerare acest aspect, britanicii au dreptatea lor când susțin că nu se poate vorbi de intervenția Comisiei Europene sau Curții Europene de Justiție în aplicare; nu au niciun fel de competențe în acest sens.

Mai există și explicația extremă că se dorește  extinderea  controlului asupra statelor chiar și în situația limită în care Uniunea Europeană ar intra în implozie, din diverse motive și interese, și legislația europeană ar fi abrogată… Dați-mi alte explicații!

5 comentarii la “”Regula de aur” și Constituția”

 • Dinica peromaneste

  1) In momentul in care s-a stabilit Zona Euro, statele au acceptat si conditiile legate de deficit (3% si 60%, respectiv). Pe de-o parte, chiar Franta si Germania au violat una sau amandoua dintre aceste reguli, pe de alta, Grecii le-au violat asa tare ca pruncul euro era sa se duca. Ideea este ca politicienii vor face totul (citeste, mitui masele) pentru a ajunge la putere–si asta e stiuta cel putin din antichitatea romana. Se creaza prin aceasta ‘regula de aur’ in contitutii o piedica in calea unor astefel de abuzuri.

  2) Franco-Germania vrea sa dea tonul european.

  3) Curtile constitutionale din fiecare stat, daca nu parlamentele, pot inca sa spuna NU.

  4) Marea Britanie ar face bine sa-si defineasca partida. Sa se intrebe unul: De cate ori au jucat britanicii pentru Europa din momentul in care au intrat in structurile comunitare? Virtutea britanicilor este ca au castigat Razboiul II. Pacatul intretinut de ei este specula financiara, care pana una alta ne-a adus unde suntem acum, pe toti, in numele si pentru beneficiul minoritatilor financiare din Londra, NYC. Daca germanii ar fi trecut cu vederea acest pacat si n-ar fi cerut taxarea speculei financiare, britanicii ar fi mers mai departe–problema este ca fara acest sector, economia britanica ar pierde cateva zeci de procente bune.

  5) Romania dupa 1989 a mers ca un somnambul–catre fetele morgana NATO si UE. S-a irosit deja o jumate de generatie. Iau intrebarea ta, Gabriela, ca insemnand: Pana cand? Incerc sa raspund: Pana cand gandim cu mintile noastre si stim ce facem si de ce.

  6) De fapt, tot ce discutam aici este in subsidiarul ideii ca de ceva timp, controlul se face prin banci. Aici este ras-crucea timpului nostru. Ultima data cand s-a pus aceasta problema la nivel intercontinental, ‘solutia’ a fost un razboi mondial.

 • gabicretu

  @Toti au acceptat conditiile din Pactul de stabilitate si crestere; este parte a Tratatelor; valabilă și pentru nemembrii zonei euro; . Grecii reprezintă maximum 1,5% din PIB-ul comunitar; trebuie regândit sau gândit mai mult asupra responsabilității grecești; cât despre cea irlandeză (copilul cel mai cuminte al neoliberalismului) nu mai vorbim…
  Marea Britanie este condusă de mult timp de City-ul londonez; acesta speculează ”în draci” pe variațiile euro; ceea ce este nou, este că ”City-ul european” (ca să numim astfel interesele coordonate ale băncilor, a preluat conducerea Uniunii!
  Că nu gândim cu mințile noastre este adevărat; dar nici nu mai vorbim măcar; orice cadru de dezbatere a dispărut. Am aflat de la televizor că USL va susține modificarea Constituției în sensul cerut; câns a hotărât USL asta!?

 • Dinica peromaneste

  Am aflat de la televizor că USL va susține modificarea Constituției în sensul cerut; câns a hotărât USL asta!?

  Deci ce-i de facut?

 • gabicretu

  @Aștept sfaturi!

  Deocamdată, am o reacție depresivă; nu-mi vine să cred că acceptăm în mod deschis și neunivoc că suntem niște proști…

 • Dinica peromaneste

  …poate in cazul asta, ar trebui sa ni se dea o adresa pentru petitii la… Berlin-Paris.

  Intr-alta ordine de idei, daca cei de la Bucuresti au mers pe intuneric, nu cred ca tzarile nordice (inclusiv Olanda) sunt OK cu aranjamente de genul asta–iar astia nu pot fi acuzati ca UK ca ar fi in buzunarul City-ului.

  Alt scenariu ar fi ca noi sa mai fim aruncati inca odata ca hrana la bestiile mai mici, pentru a le potoli–vezi Austria si interesele ei.

  Gabriela, am scris candva anul asta ca romanul nu-si da seama ca suntem testati in fiecare clipa, iar miza este natiunea. Trebuie s-o meritam in fiecare zi, cu mic cu mare. Altfel…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *