• In General
  • pe

Cateva raspunsuri… la minut

@chinezu, care e de parere ca femeile de pe lista noastra pentru europene sunt „mai misto” – politic vorbind – decat barbatii…

Ca sa intri in politica, femeie fiind, trebuie sa fii de doua ori mai buna decat colegii barbati; ca sa ajungi egala lor (adica sa te ia in seama) de patru ori mai buna; daca te considera periculoasa deja, atunci trebuie sa fii foarte atenta cu tine insati: s-ar putea sa inceapa sa ti se urce la cap sau… sa-ti fie luat (tot de cap vorbesc). Glumesc! (doar partial).

Nu impartasesc intreaga opinie dar cred ca am colege foarte implicate si eficiente in ceea ce fac.

PS Eu nu am „contre cu femeile” (din politica) decat atunci cand tradeaza celelalte femei (din afara politicii); atat! In rest, urmez regula de conduita a feministelor: „O femeie nu critica niciodata o alta femeie in public! Actul va fi folosit impotriva noastra.” Ma supara insa uneori minciuna repetata…

Cred cu putere in forta dialogului purtat chiar si (sau mai ales) cu cel ce crede diferit; nu sustin violenta de limbaj nici in cazul colegilor mei desi cred ca este o contaminare de la stilul celor ce au inventat razboaiele pe internet…

@Bibliotecaru, remarca o posibila problema – banii aprobati (in bugetul Uniunii) trebuie sa fie si cheltuiti pentru a ne atinge obiectivele…

Problema exista si este critica. Avem Program operational sectorial pentru dezvoltarea resurselor umane (adica investitia in cresterea calitativa a fortei de munca este considerata o prioritate de catre Romania); macar pana aici, totul este bine. Dar apare imediat un cerc vicios – ca sa atragi fonduri (din FSE, de exemplu) trebuie sa ai o buna capacitate administrativa in realizarea si gestionarea proiectelor in acest domeniu, adica … resurse umane bine pregatite. Trebuie depasite si anumite bariere subiective pe care le au chiar si cei ce poseda competente. Institutiile statului trebuie sa joace rolul de initiator, motivator, furnizor de informatie, etc. (ANOFM, Ministerul muncii, etc.)

Chiar daca aceste probleme s-ar putea pune pe picioare, tot mai ramane una: oamenii trebuie sa se obisnuiasca cu ideea ca trebuie sa invete pe tot parcursul vietii. O calificare superioara, un curs sau o competenta noua sunt in avantajul lor sporindu-le sansa de a gasi un loc de munca mai bine remunerat si reducand riscul de a-l pierde pe cel existent. Sunt extrem de constienta de riscurile pe care le intampinam. O spun mereu – Europa este ca o masina cu patru roti: autoritatile locale (primariile, in primul rand), autoritatile judetene, guvernul cu institutiile sale si autoritatile europene. Daca o singura roata-i dezumflata, din pacate, nu merge masinaria. La Bruxelles, prin bugetul european, asiguram finantarea pentru diverse programe; in cazul in discutie, Fondul Social European – destinat in primul rand masurilor de imbunatatire a resurselor umane si asigurare de oportunitati egale pe piata muncii. Daca reusesc sa mentina in buget un anumit program sau chiar sa-i creasca finantarea, parlamentarii europeni si-au facut treaba; stafeta trece la guvern, etc. Din acest motiv sunt atat de pornita uneori impotriva ideii ca vine un salvator si rezolva el; ca sa ne fie mai bine, fiecare, in punctul in care se afla, trebuie sa-si faca excelent munca. In caz contrar, nici efortul celorlalti nu serveste la ceva…

@Adi_Ocs, care a inceput o mica disputa pe tema popularilor nostri si ai altora…

Opiniile pe care le-am exprimat sunt rezultatul a doi ani de observatii directe pe care le-am putut face in Parlamentul European asupra functionarii Grupului PPE; se refera la relatiile din grupul politic (nu la partidul european corespondent, a carui viata interna nu este in mod special obiect al interesului meu). Mi le pastrez. In general, evit sa iau comportamentele din perioadele electorale drept regula generala de conduita…

Partidul Democrat a avut un program si discurs de stanga destul de coerente; Basescu a castigat cu un discurs de stanga (a aparat chiar minoritatile sexuale si s-a delimitat de un rol prea mare acordat bisericii); prezenta lor in grupul socialist era (la vremea respectiva) foarte normala; anormala era opozitia lor fata de acceptarea noastra in PES. Dar Cain si Abel sunt aproape modele culturale…

Oportunismul se vede atunci cand – peste noapte – isi schimba, toti in bloc, orientarea politica cu 180 de grade, dar nu si simbolul electoral (trandafirul socialist!), se declara de dreapta dar plang pe umarul „poporului”, caruia Traian Basescu vrea sa-i fie si salvator… Din aceasta cauza si acuzatiile de populism sunt corecte. Partidul Popular European nu stie aceste lucruri!? Daca da, atunci oportunismul este de ambele parti.

12 comentarii la “Cateva raspunsuri… la minut”

  • Adi_Ocs

    Pot fi de acord cu unele afirmatii ale dvs, doar ca nu in conotatia lor sententioasa, ci mai degraba nuantat. Da, PPE-ul e altceva decat PPE-DE, da, contextul electoral a contat foarte mult, dar nu ma puteti convinge ca nu se intampla la fel si in interiorul socialistilor sau al liberalilor. Cat priveste acuzatia de populism absolut pe care i-o atribuiti presedintelui si implicit partidului prezidential PD, cred ca exagerati si iarasi nu puneti in balanta experienta de guvernare a PSD, mai precis anul electoral 2004. Apogeul populismului cu bani publici adica. O ultima observatie ar fi in legatura cu cliseul pe care il promovati in argumentatia dvs, conform caruia „salvarea poporului” ar fi un atribuit de stanga. Nu uitati ca PPE-ul reuneste grupuri eterogene, crestin-democrati, conservatori, social-liberali, neoliberali. Nu uitati ca „economia soaciala de piata” este concept de sorginte crestin-democrata. In niciun caz nu putem spune ca dreapta europeana nu are un sens interventionist sub pretextul dezvoltarii organice a societatii. Orice partid catch-all poate utiliza aceasta retorica, indiferent de apartenenta la stanga sau dreapta. Va multumesc oricum pt disponibilitatea de a vorbi pe aceste teme

  • gabicretu

    Cei care sunt de-ai casei stiu ca:
    1. pentru mine, „popor” nu face parte din bagajul de termeni pe care-i consider democratici; are sens numai etnic si istoric; in rest, „cetatenii” reprezinta o referinta mult mai corecta. Cu aceste precizari,sper, se poate sesiza si ironia din text…
    2. complexitatea, dimensiunile, interdependentele, etc. vietii sociale moderne exclud din plecare ideea de „salvator” de un fel sau altul; reprosul maxim pe care-l am fata de Basescu este ca incearca sa intretina iluzia acestei posibilitati, impiedicand evolutia democratica a societatii, care trebuie sa se faca de jos(!)si care nu se face asteptand.
    3. conotatia negativa a termenului „populism” nu se poate aplica stangii dintr-un motiv banal – ceea ce acuzam ca fiind atitudini sau politici populiste la un partid de dreapta reprezinta esenta doctrinei celor de stanga; nu esti populist cand esti consecvent cu propria conceptie ci cand abdici semnificativ de la ea pe termen scurt pentru a-ti asigura puterea pe termen lung. In ceea ce ne priveste, ca partid, putem fi acuzati de pacatul contrar (politici liberale dure in multe privinte); daca e vorba de atasamentul individual la valorile social democratiei pe care l-a avut fiecare membru al guvernului, sa zicem, asta-i cu totul alta problema…

    Nu am negat deloc, sau cel putin nu a fost in intentie, contributia curentelor de dreapta la constructia societatii; ele au fost si sunt jucatori activi in campul democratiei moderne. Asta nu garanteaza ca partidele care adopta crestin democratia sau conservatorismul sunt scutite de greseli sau decizii oportuniste. Se poate intampla si celor de stanga!Fac precizarea pentru a atenua nota prea electorala pe care o dati dialogului (zice cineva care-i in campanie…)

  • Adi_Ocs

    Chiar nu am vrut sa pornim o dezbatere electorala. Oricata dreptate ati avea in termeni principiali in legatura cu simbolistica personajului Basescu, iarasi nu pot sa nu fac recurs la trecutul guvernarii PSD. Atentie, nu ma refer la persoana dvs, pe care am apreciat-o, nu odata. Dar intreaga prestatie in guvernarea 2001-2004 a intretinut si in final determinat potentarea mitului eroului salvator pt Traian Basescu. Excesele de tip populist ale presedintelui seamana foarte mult cu cele ale lui Sarkozy in Franta. Problema tuturor partidelor, si in Romania si in Franta, e absenta unui proiect major de societate. Chiar daca publicul (cetatenii) nu constientizeaza aceasta nevoie, este clar ca ea determina sprijinul masiv pt candidati democrati si „providentiali”, care reuseasc la nivelul retoricii promovate sa uneasca „poporul” in jurul unor idei. Ideile lui Basescu si Sarkozy se circumscriu unui nou model de societate, unul meritocratic, cu o clasa politica responsiva fata de electorat. Raspunsul stangii si in Romania si in Franta? Statul social, tot mai multa asistenta sociala, tot mai mult egalitarism, tot mai multa omogenizare. Imi pare rau, dar acest tip de welfare este depasit. De aici si dubiile mele privind eticheta de „populist” care o puneti pe Basescu sau pe esichierul de dreapta romanesc. Deocamadata Basescu este cam singurul care a exprimat un punct de vedere inteles de toata lumea privind mersul societatii.

  • gabicretu

    Mersul societatii incotro!?

    PS Pericolul lui Basescu nu vine din lipsa punctelor de vedere (are destule) ci din incongruenta lor… Daca o iei si la stanga si la drepta si in sus si in jos, exista pericolul sa rezulte doar o groapa sub picioare. Numai ca pentru un sef de stat groapa nu-i sub picioarele proprii ci sub picioarele celorlalti…

  • Adi_Ocs

    Da, cu replica asta bonoma (tip Nastase as zice) am cam terminat dezbaterea noastra teoretico-aplicata. Va multumesc pentru timpul acordat oricum

  • Radu Negru

    In mesajul anterior ati mentionat ca ati participat la Congresul PSD la care a tinut un discurs si presedintele Basescu. Se pare ca si Nastase a fost acolo.Comentariile pe blogul lui Nastase sunt impartite : unii afirma ca invitarea lui Basescu a fost o idee bune, altii – una dezastroasa. Toti sunt de parere insa ca prin asta Basescu a castigat in fata milioanele de telespectatori ce l-au ascultat la televizor, iar unii – ca si Geoana a iesit castigat. Care e parerea dvs.?

  • gabicretu

    @Radu Negru
    Eu insami sunt impartita. Cred ca a fost un gest caruia nu i s-au prevazut toate consecintele, o provocare „cocoseasca”. S-a uitat esentialul – ca TB traieste din provocari, ca-i plac, ca raspunde la ele. Acolo fiind, am avut impresia ca cei care l-au invitat nu au luat in considerare si ipoteza ca vine (aproape in mod naiv…)
    Replierea a fost rapida si, pentru cei din sala, foarte buna; pentru cei de afara, nu; televiziunile au transmis selectiv, atmosfera si presiunea pe care TB insusi a simtit-o a scapat celorlalti.
    Oricum, consecinta politica e catastrofala, dincolo de „lectiile” suparatoare si… lipsite de stil (eufemism!) pe care TG ni le-a administrat.
    I-am legitimat implicarea in campania PD; am pierdut un punct esential de atac… L-am transformat pe Basescu intr-un (presedinte) democrat! E o performanta pe care nu a reusit-o nici referendumul pentru demitere, din care TB trebuia sa traga o concluzie, totusi…

  • Bibliotecaru

    Rămân la părerea că mişcarea cea mai bună a PSD în acest moment este să forţeze o „veselie” prietenească la adresa lui Traian Băsescu. Acesta a dovedit deseori că o atitudine „de împăcare” din spatele imaginii politice înseamnă destul de mult.

  • darius f

    @Gabriela
    Observ ca nu prea reactionezi sau raspunzi la nimic din ceea ce scriu eu. Sa inteleg ca deranjez? Daca e asa spune-mi and i’m out of here.

  • gabicretu

    @Darius,
    Iertare daca ai gandit astfel; nu era chiar deloc cazul. Cand ajung pe la 2-3 noaptea sa ma uit pe blog, rezist sa raspund doar la cei care ma provoaca rau de tot (sau cand e o problema politica pe care tin mult sa o lamuresc); in rest, celor cu care sunt de acord, care pun doar intrebari pe care eu le percep ca retorice, nu le mai scriu pentru ca intre timp adorm…Asta nu inseamna ca nu-i consider prieteni si ma bucura vizita lor. Se vede ca nu sunt destul de politicoasa.
    Videoclipul activistilor nostri e chiar natural; despre votul uninominal cam toti cei ai casei imi cunosc parerea (formulata si reformulata in atatea articole si comentarii incat facand altele nu pot decat sa-i enervez pe fidelii ideii…)
    Ramai la noi si nu te supara asa, fara motiv… Raspund si eu la cei care obisnuiesc sa scrie cate o tona (stai sa vezi ce se supara Bibliotecaru!)

  • darius f

    Nu m-am suparat deloc Gabriela. Am intrebat -> mi-ai raspuns -> am inteles ideea. I’m ok :).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *