Despre complicități și trădare

S-au tăiat salariile celor care nu au decât salariile. S-a privatizat proprietatea publică fără să fie întrebați beneficiarii ei. Desființarea serviciilor publice a fost prezentată aproape ca o binefacere. Media și clasa de mijloc tăceau. Mai mult. Susțineau că măsurile sunt binevenite și absolut necesare pentru nație.
”Taxarea” depozitelor pentru salvarea băncilor în Cipru a generat însă urlete de indignare. Măcar dacă urletele i-ar trezi și din somn!
Clasa de mijoc a trăit în iluzie și complicitate. Și-a închipuit că are aceleași interese cu capitalul. Sau viceversa. L-a susținut. I-a promovat ideologia până la exces. A uitat. A uitat istoria care ne spune că singurele perioade de progres pentru cei de jos și cei de mijloc, împreună,  au fost cele în care erau aliați, nu adversari… Trădarea clasei de mijloc ne-a adus unde suntem. Deșteptarea ei ar fi o soluție…

8 comentarii la “Despre complicități și trădare”

  • N. Raducanu

    In aceste cateva randuri d-na Cretu ridica o problema importanta, ce ar fi meritat o dezvoltare pe care ocupatia de senator probabil nu i-o mai permite: clasa mijlocie ar fi trebuit (trebuie?) sa se alieze cu clasa de jos pentru a contribui la progresul natiunii. In ultimele doua decenii ea insa si-a tradat propriile interese aliindu-se cu clasa de sus. Asa o fi, dar as fi dorit niste argumente care sa sustina teza.
    Mai intai, ce inseamna in Romania de azi clasa mijlocie? Ceeace este acceptat sub aceasta denumire in SUA sau Germania, nu este echivalent cu clasa mijlocie din India sau chiar din Romania. Sau o fi tot una cu burghezia noastra interbelica? Caut pe Google si gasesc numeroase articole cu referinte la autori romani si straini, din care constat ca multi, chiar prea multi romani, se considera din aceasta categorie, fara sa stie prea bine ce inseamna definitia. Un sondaj al IRES din 2012 evalueaza clasa mijlocie la 73% din populatia tarii! Dar un studiu al sociologului Alfred Bulai evalueaza patura sociala ce ar corespunde acestei denumiri la doar 10%. Mai temeinica mi s-a parut insa cercetarea “Constituirea clasei mijlocii in Romania” (din 2006) de Maria Larionescu, Ioan Marginean si Gabriela Neagu, care – intr-un studiu de 142 pagini – au ajuns la concluzia ca in Romania clasa de sus formeaza 5%, cea de mijloc – 35%, iar cea de jos – 60% din populatie. Autorii spun ca revenirea la proprietatea privata a creeat conditiile aparitiei atat a clasei mijlocii traditionale (antreprenori privati), cat si a noii clase de mijloc a burgheziei educate (profesionisti, tehnocrati, intelectuali neproprietari etc.). Interesant este ca autorii afirma ca si comunism a existat o clasa de mijloc, alcatuita din tehnocrati si intelectualitate, dar si din personalul administrativ. Aceasta clasa de mijloc era aliata pe atunci, de voie, de nevoie, cu clasa de jos, adica cu muncitorimea si taranimea.
    Daca luam ca baza aceste din urma cifre vedem ca in perioada actuala cei din patura de jos, majoritari, constituie deja o forta sociala covarsitoare, chiar fara a se alia cu cei de mijloc. De ce nu purced atunci ei, cei de jos, la actiune pentru faurirea “progresului” de care pomeneste articolul d-nei Cretu ?. Nu cumva unul dintre motive (dar nu singurul) este ca inca nu exista un partid al stangii veritabile? Iar motivele ce ii retin pe cei ce se considera in patura mijlocie de a se alia cu muncitorimea, sunt desigur inca si mai puternice. A aplica eticheta de “tradatori” celor catorva milioane oameni ce formeaza patura mijlocie, mi se pare superficial si nu e de natura a-i atrage mai spre stanga in viitorul apropiat.

  • gabicretu

    @dl. RN,
    1. Comentariul nu se referea la România. Era unul mai general. Problema rupturii clasei de mijloc de ideologia progresista pe la începutul anilor saptezeci, cu consecintelor care se vad astăzi, nu e nicio noutate teoretica…
    2. Tradarea nu e una individuala. Este vorba de cum s- a construit constiinta de clasa in ultimele decenii. Nu suntem decât ceea ce face societatea din noi… Rămâne doar sa constientizam ceea ce a făcut aceasta din noi… Si sa rezistam, daca avem vointa si puterea!
    3. In România, cred ca singurul moment al aliantei burgheziei cu cei de jos a fost la ’48… Încolo, doar trădari. 🙂
    4. Nu stiu de ce, dar mulți reactioneaza ca si cum ar face parte din clasa de mijloc, deși stiu despre ei ca au trăit toată viata lor din munca… Se întâmpla ca in State, unde toți se percep ca aparținând unei cincimi superioare celei căreia ii aparțin in realitate. (Am același dialog si pe Facebook, unde am facut inițial postarea, cu o mulțime de prieteni…)

  • goe

    Ce intelegeti dvs prin clasa de mijloc? Eu credeam ca aia sunt tocmai cei carora li s-au taiat salariile. Sau bugetarii se considera clasa de jos? In orice caz, nu credeti ca e o diferenta cam mare intre a ti se taxa salariile viitoare (tu nefiind sclav si deci putand sa iti cauti alta slujba) si a-ti fi „taxate” sute de salarii trecute, deja taxate o data??? Va rog sa rescrieti codul penal si sa redenumiti infractiunea de jaf in „taxare”. Furtul ar putea deveni „donatie” de exemplu, si ar putea fi chiar scos din legea penala. Pagubitul ar trebui sanctionat cu o amenda, ca a strans ca harciogul banii in loc sa-i imparta cu semenii lui mai saraci.

    Spuneti ca „S-a privatizat proprietatea publică fără să fie întrebați beneficiarii ei”. Corect era sa spuneti „Am privatizat (partidul din care fac parte)”, nu „s-a privatizat”, ca nu s-a privatizat singura proprietatea publica. Cele mai mari privatizari le-au facut colegi de-ai dvs de partid si de alianta, de ce nu le luati cate un interviu? Proprietatea publica era si este vaca de muls a celor de la putere, din 90 incoace. Ei erau principalii beneficiari. Au muls-o si pe urma au si vandut-o, ca mandatul era scurt si lacomia mare. Si mai era si o presiune externa, ca deh, trebuia facut loc la produsele straine, de calitate.

    Despre Cipru… cred ca traiti momente de mare fericire si savurati acest oribil atac la proprietatea privata. Sunt curios daca colegii dvs de partid si alianta au avut informatiile pe care le-au avut miliardarii rusi si si-au scos banii din Cipru inainte de anuntarea jafului. Gandul ca s-ar putea sa fi luat teapa si o gramada de gunoaie din Romania recunosc ca imi produce o oarecare satisfactie si mie.

    Sarmana clasa de mijloc, dupa ce ca va cara pe toti in spate, asa prapadita cum e, mai vreti sa faca si treaba voastra, a politicienior?V-ati adunat toti lautarii si toate loazele sa conduceti tara si aveti in cap numai Che Guevarra si Revolutii. Un idiot isteric rescrie Constitutia, asistat de Mickey Mouse, un oier mistic, loaze, lautari si un sobor de preoti. Un spectacol scabros te asteapta in fiecare seara la televizor, dupa o zi de munca. Ciutacii, deontologii si tot felul de „invitati permanenti” si alti ciudati iti explica cum au labarit loazele alese ziua respectiva. Care ce tampenie a mai spus si cum celalalt i-a zis-o inapoi ca „ba pe-a matii”. Si da-i si analizeaza, interpreteaza politic, fa analiza textului… fermenteaza tot borhotul rezultat si baga-l sub presiune pe televizor. Toate zoaiele astea costa si multi bani. Fiecare om al muncii lucreaza o ora pe zi pentru show-ul asta infect. Toata lumea s-a saturat de voi, de toti. La urmatoarele alegeri o sa va votati intre voi. Problema e ca in curand n-o sa mai puteti iesi pe strada. Si nu de rusine (daca o mai poseda vreunul asa ceva).

  • Gabi

    @Goe,
    S-a schimbat discursul?! A devenit antisistem (democratic)?!
    Aparțin ” clasei de mijloc” toți cei care se percep pe sine ca aparținând unei clase de venit superioare celei căreia in realitate ii aparțin ; nu e un concept statistic; este unul psihosociologic.
    Chestia cu banii si proprietatea merita o discuție care sa nu fie in termenii de mai sus…
    Cât despre politicieni, observ ca își joaca, in majoritate, foarte bine rolul care le-a fost rezervat in societatea capitalista – sac de box in care sa se descurce tensiunea publica, ca doar nu vor fi tapi ispasitori chiar cei care conduc…

    Politicienii reprezintă o oglinda destul de fidela a societatii, nu va indoiti de asta….

  • goe

    Imi pare rau dar nu pot fi de acord cu definitia data de dvs clasei de mijloc. Dupa aceasta definitie clasa de mijloc e pura fictiune, iar cei care se cred ca apartinand ei sunt de fapt doar din clasa muncitoare. Probabil dvs folositi definitia marxista a claselor sociale, si aia usor distorsionata. O discutie mult mai cuprinzatoare despre subiect poate fi gasita (ca de obicei) pe wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Middle_class
    Daca tot vreti sa utilizati venitul ca singurul criteriu de clasificare a paturii sociale, sa stiti ca in tarile civilizate in care toate veniturile se declara nu e nevoie sa-ti imaginezi unde te situezi, ci chiar poti sa verifici cu cifre. Deja aud carcotasii… „cine declara toate veniturile, ba?”… sigur ca nu exista padure fara uscaturi, dar orice comparatie cu evaziunea generalizata din Romania e deplasata.

    Chestia asta m-a cam lasat cu gura cascata: „Cât despre politicieni, observ ca își joaca, in majoritate, foarte bine rolul care le-a fost rezervat in societatea capitalista – sac de box in care sa se descurce tensiunea publica, ca doar nu vor fi tapi ispasitori chiar cei care conduc…”. D-na Cretu, cine sunt cei care va si ne conduc??? Apropos: imi amintesc acum de aparitia de ieri (sau alaltaieri) a d-lui Ponta in emisiunea danei grecu la antena1. Cred ca stiti ca nu-mi place deloc de dl Ponta, dar mi-a fost chiar mila de el vazand cum efectiv l-au calcat in picioare si au spalat cu el pe jos in studioul varanului. Absolut grotesc. Si cum il stiu tare in gura pe dl Ponta, nu pot sa nu ma intreb de ce i-o fi fost frica sa riposteze. Ca cetatean al Romaniei am fost revoltat ca premierul tarii mele, oricine ar fi el, poate fi calcat in picioare si umilit de niste neica nimeni in slujba unui mafiot care trebuia sa fie de mult la racoare. Evident, Ponta e in buzunarul varanului, si asta nu poate fi decat foarte rau pt toata lumea.

  • gigi

    @ goe

    A fi senator este doar chestie de marketing.
    Alegi partidul cu cea mai buna „cota”
    Nu mai pierde tiempul…… joaca table mai bine. 🙂

  • goe

    @gigi

    Gigele, inainte sa fii arogant invata sa fii coerent si sa vorbesti la subiect, iar daca nu intelegi nimic stai in banca ta si taci.

  • gigi

    @goe
    Vezi Domnu’ G, din cauza celor ca dta. ajunge Señora Cretu senator….. hihihi

    🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *