Gabriela Creţu îi cere comisarului european Kuneva să evalueze eficienţa SOLVIT şi atrage atenţia asupra abuzurilor supermarketurilor
Bruxelles, 2 aprilie Europarlamentarul PSD Gabriela Creţu, raportor din partea Comisiei pentru piaţă internă şi protecţia consumatorului (IMCO) pentru bugetul pentru anul 2009, a solicitat, marţi seara, comisarului european pentru protecţia consumatorilor, Meglena Kuneva, o evaluare a activităţii şi eficienţei SOLVIT, în perspectiva noilor alocaţii bugetare ce urmează a fi stabilite pentru următorul exerciţiu bugetar. De asemenea, eurodeputata social-democrată a ridicat, în prezenţa comisarului bulgar, problema abuzurilor de poziţie dominantă ale reţelelor de supermagazine din UE.
Este de remarcat totodată că înaltul oficial european s-a angajat ca viitorul barometru de satisfacţie al consumatorilor să fie elaborat ţinând cont şi de particularităţile României şi Bulgariei, care nu au fost luate în considerare până acum. „O evaluare a activităţii si eficientei SOLVIT este absolut necesară în perspectiva noilor alocaţii bugetare ce urmează a fi stabilite pentru următorul exerciţiu bugetar”, a declarat Gabriela Creţu, precizând că „dat fiind faptul ca reţeaua SOLVIT este puţin cunoscută şi utilizată în statele membre, am cerut o evaluare a măsurilor necesare pentru o mai bună informare a consumatorilor cu privire la programele Comisiei Europene privind protecţia consumatorului„.
În ceea ce priveşte problema abuzurilor de poziţie dominantă ale reţelelor de supermagazine din UE, deputata europeană a subliniat necesitatea întăririi responsabilităţii si rolului statelor membre în prevenirea şi sancţionarea distorsionărilor concurenţei pe piaţa comunitară. „Am cerut totodată Comisiei Europene un răspuns cu privire la situaţia recentă din mai multe state membre„, a conchis doamna Creţu. Potrivit doamnei Kuneva, executivul comunitar este în curs de a pregăti un răspuns privind abuzurile de poziţie dominantă ale supermarketurilor, vizându-se perspectiva protecţiei consumatorilor, şi nu doar cea care ţine de dreptul concurenţei, cum este cazul în prezent. SOLVIT este o reţea de soluţionare a problemelor, în cadrul căreia statele membre ale UE conlucrează pentru a soluţiona, fără utilizarea procedurilor judiciare, problemele survenite din cauza aplicării necorespunzătoare a legislaţiei privind piaţa internă de către autorităţile publice. Există câte un centru SOLVIT în fiecare stat membru al Uniunii Europene, precum şi în Norvegia, Islanda şi Lichtenstein. SOLVIT se ocupă de problemele transfrontaliere între o întreprindere sau un cetăţean, pe de o parte, şi o autoritate publică pe de alta. SOLVIT funcţionează din luna iulie 2002 iar serviciile oferite sunt gratuite.