11 comentarii la “Oscar Wilde zice…”

 • Bibliotecaru

  Stanley Jevons spunea că valoarea bunurilor nu rezidă din faptul că „ele costă”, ci pentru că oamenii atribuie o valoare bunurilor în măsura în care au nevoie de ele (sau aşa ceva). Nu ştiu dacă se aplică „tuturor lucrurilor”, pentru că este destul de greu să defineşti bătaia aripilor unui flutur… aş putea să trăiesc fără a vedea bătaia aripilor unui flutur?

 • Peter Gluck

  Sunt lucruri aici pe care nu le inteleg, ma mira la fel de mult ca cineva
  da 300$ pe o guma de mestecat folosita de Britney Spears si altul care da
  30.000.000 pe o pictura de Van Gogh.
  Intr-un anumit sens, cea mai mare valoare este „incantarea artistica”
  Da’ nici „extazul intelectual” nu-i de lepadat!In ceea ce priveste prima, intrucat creierul meu are 2 emisfere stangi- mi-e cam interzisa, desi
  nu mi-am putut stapani lacrimile cand am vazut o Turandot cu Eva Marton si bietul Placido Domingo de la MET, pe televizorul high tech al prietenului meu Mike Carrell.

  In ceea ce priveste Lepidopterele, cu poluarea asta teribila trebuie sa mergi departe de oras ca sa mai vezi cate una si nu mai ai garantia ca sunt in stare sa-si miste aripile la frecventa optima.

 • Peter Gluck

  @Gabi- Internetul este o sursa de descoperiri. Unele descoperiri sunt cam socante- asta de acum e tot in legatura cu teza ca egalitatea e o valoare de baza pentru Stanga.

  „Va prezint pe frate-meu. Ne-am infratit fiindca ma gandeam ca o sa ma ajute sa trec podul- stii e stapan pe mass media, asa ca i-am trecut cu vederea coarnele, coada, mirosul de pucioasa si caracterul malefic. Deocamdata suntem de partea rea a podului si nu mai cred ca Dracul imi va fi util la ceva- va trebui sa-l car eu.”

  Ma gandeam la asta cand cautand pentru „ierarhia valorilor” singurul partid care le descrie este aliatul de (dez)nadejde al PSD, Partidul Conservator. Uite cum incepe documentu’ PC:

  „Conştienţi de inegalitatea naturală a oamenilor, dorim să promovăm un model ierarhic asemănător în ceea ce înseamnă valorile unei societăţi. Noi credem că la vârful piramidei sociale trebuie să stea un principiu de excelenţă, competenţă şi moralitate.”

  Suna bine, dar daca te gandesti o taruca, de fapt nu are sens- ce cauta un principiu abstract in varful piramidei si cum dirijeaza el
  ce-i dedesupt? Piramida sociala pare a fi alcatuita din oameni.

 • gabicretu

  @Peter,
  Ca scrie asta la conservatori, este coerent. Este incoerent cand ii auzi pe ai mei vorbind…
  Lucrurile sunt mai complicate; mie nu-mi suna bine deloc. Presupunand ca oamenii se aleg dupa principiul de mai sus, am cateva intrebari:
  1. Excelenţă în ce domeniu?!
  2. Competenţă în ce?! În făcut bani, de exemplu!?
  3. Care morală?! Doar nu o fi doar una…

  Si uite asa se ajunge la ierarhia de valori; mai bine zis la valorile in fiunctie de care se stabileste excelenta, moralitatea, etc.
  Altfel, chestii goale de conţinut, de păcălit poporul…

 • ileana

  Gabi si capcanele filosofice intinse cu gratie
  Chestiile astea cu pretul lucrurilor…
  Putem sa acuzam omenirea ca a luat-o pe ulei ,dar nu prea vad ce am putea sa-i reprosam unui biet muritor care face eforturi dramatice sa -si pastreze sufletul intreg si disponibil pentru a aprecia valoarea lucrurilor .De la un anume nivel al contului ,devenim ,ce-i drept, mai liberi si mai deschisi sa ne armonizam cu vibratia aripilor de fluture (reciproca nu e valabila numaidecit ).Nu vreau sa fiu cinica ,dar tensiunea saraciei naste insomnii ,iar insomniile nu dau dispozitii contemplative .

 • Peter Gluck

  Mai vin si astia si baga strambe:
  http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/889022/

  @Gabi- politica fara compromisuri nu se face, dar parca sunt unele lucruri care nu merg…
  La ce zici tu despre excelenta, competenta, morala- ma gandesc ca notiunea de CONTENT – cuvinte care spun ceva real- e dificila. Cu lozincile chioare e mai usor.

 • gabicretu

  @Ileana,
  Referinţa era la moneyteismul lui Peter, nu la coşul zilnic, la mercantilizarea existenţei, nu la dificultăţule de a ţi-o câştiga.
  Coşul este scump pentru că totul s-a transformat în bani; inclusiv, inestimabilul…
  John Locke, considerat părinte al liberalismului, se mai întreba încă, cu toată inocenţa, câte prune este drept să culeagă o singură persoană dintr-un copac…

 • Peter Gluck

  Dar mai apar si lucruri dragute- aici un nene ne explica de e bine sa fim oameni buni:
  http://culturaloffering.com/2010/03/09/exercise-your-kindness.aspx

  Si eu cred ca bunatatea trebuie sa fie sus in scara noastra de valori.

 • ileana

  Gabi ,
  Adica si sarac si fara acces la metafizica ?! Abia acum pot spune :
  Sarmanul Dionis!!!

 • gabicretu

  @Ileana,
  Numai saracul mai are acces la metafizica; bogatul este ocupat cu conturile…

 • ileana

  Ce veste buna!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *