Faceți diferența! Nu ucideți speranța!

Am cunoscut  o comunitate indigenă din sudul Columbiei, una dintre cele 84 care mai supraviețuiesc într-o țară care seamănă mult cu România. Erau pacifiști. Total pacifiști. I-am întrebat, curioasă să știu cât din atitudine este o alegere socială și cât este determinată psihologic, dacă ei nu simt uneori nevoia de a folosi violența. Atunci mi-au relatat o întâmplare.

Comunitatea are o ”armată”, o forță de autoritate, care este prezentă atunci când apar probleme pentru a le soluționa prin mijloace non-violente. Conducerea se exercită rotativ, de către femei și bărbați aleși de comunitate; discriminarea femeilor este absentă, de asemenea. În acel moment, ”șeful” era o femeie; vreo treizeci și cinci, patruzeci de ani și un metru cinzeci înălțime. Ea mi-a spus povestea.

În orașul apropiat, la alegerile municipale din anul anterior se produseseră fraude inacceptabile; populația,  indignată, a ieșit în stradă să protesteze. Statul a trimis armata. Au izbucnit violențe care nu mai puteau fi stăvilite. În acel moment, cetățenii din oraș au făcut apel la autoritatea indigenă pentru a oferi sprijin pentru pacificare.  Două sute de oameni au răspuns invitației și,  timp de două săptămâni, au rămas în oraș pentru a calma spiritele prin prezența lor liniștită; au fost hrăniți și găzduiți de locuitori, nu de autoritățile statului. Spiritele  erau foarte înfierbântate. La un moment dat, un soldat înarmat l-a făcut să îngenuncheze pe unul dintre participanții la proteste și-l lovea cu patul puștii, umilindu-l, în același timp.

Am simțit atunci o revoltă interioară extraordinară, spune șefa.  Mi-a venit să iau  în mână o pușcă, să-l fac să îngenuncheze și să-l lovesc,  să simtă și el umilința. A durat o fracțiune de secundă pentru că, imediat,  prin minte mi-a trecut o întrebare: dacă aș face asta, care ar mai fi diferența dintre mine și el!?

Post scriptum

În aceste zile, mi-am amintit cu insistență întâmplarea. Reiau întrebarea, pentru că ea trebuie pusă chiar dacă răspunsul se va lăsa așteptat. Care este diferența între  noua putere și  cea veche, dacă nu se ține cont de mijloacele folosite!?  În politică, scopul nu scuză niciodată mijloacele.

Și un îndemn trebuie adresat, chiar dacă nu va fi ascultat. Nu ucideți speranța că un alt fel de politică este posibil și în România! De felul în care ea s-a făcut în ultimii ani foarte mulți s-au săturat!

8 comentarii la “Faceți diferența! Nu ucideți speranța!”

 • mcostea

  dar care sunt asemanarile dintre Romania si Columbia?

 • gabicretu

  @mcostea,
  Poate cea mai șocantă este că există două Columbii, așa cum există două Românii. Și trădarea majorității politicienilor. Sunt analogii pe care le poți face de la persoană la persoană; nici nu e de mirare; același laborator american i-a produs și pe unii și pe alții.
  Există însă și mari diferențe;unele sunt în avantajul Columbiei, care are cetățeni educați și mișcări politice reale. Altele sunt în avantajul nostru – aici este pace; mai puțină polarizare decât acolo, de asemenea…

  În fapt, noi nu suntem încă la fel. Dar suntem pe drumul care duce direct acolo.

 • mcostea

  paralela imi parea cam fortata pt ca eu gasesc o mare diferenta intre Romania si Columbia din multe puncte (obiective) de vedere dar,acum dupa explicatii, va inteleg punctul de vedere.
  multumesc pentru raspuns.

 • gabicretu

  Ai fost în Columbia!? Ai deschis televizorul sa te uiți la știri, seara, la Bogota!? Cunoști oameni politici columbieni!? Câți!? Cunoști săracii, indigenii, gherilele!?
  Vorbeam de societate, nu de țară. Țara este de cinci ori mai mare, splendidă, variată, bogată în resurse, etc… Și în America latină.

 • mcostea

  la societate ma refeream si eu. nu am fost in columbia dar am fost in multe tari din america de sud si, tangential, stiu multe lucruri despre columbia, mai ales la nivel economic si de afaceri. dar e o chestiune de punct de vedere, eu nu pot compara o tara europeana ca Romania, cu toate bubele ei, cu una sud americana precum Columbia. nu in sensul ca as gasi Columbia sub nivelul Romaniei, ci doar diferita. punctul dvs de vedere e altul si-l respect.stiu ca ati fost acolo. urmaresc blogul de mai mult timp. noi doua avem totusi si opinii pe care le impartasim atunci cand vine vorba de feminism.

 • goe

  Jigniti Columbia si America de Sud, d-na Cretu, comparandu-le cu Romania uselista. Numai in Africa se mai intampla ce vedem zilele astea in Romania.

 • gabicretu

  @ America latina înseamnă multe lucruri. Pe unele le iubesc, pe altele le apreciez, pe altele nu.
  Nu am ajuns încă precum Columbia. Sper sa nici nu ajungem! Dar nu înțeleg de ce ne grăbim pe acel drum… Si am semnalat adesea in ultimii ani ca sensul e greșit!
  Avem sau nu avem o imagine despre viața politica columbiana. Este vorba de acea tara unde un partid politic in întregime, aleșii dar si membrii de rând, nu a fost decimat; a fost exterminat! Asta, doar pentru a colora un pic imaginea…

 • ggiggi

  Tocmai in Colombia ?
  De ce nu remarca nimeni aici ca suntem jalnicii Europei ?
  Romanii au ajuns un neam de jalnici/patetici. Cei mai jalnici.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *