Incoerență sau neconstituționalitate la CCR?!

Curtea Constituțională poate declara neconstituționale într-un proiect de revizuire doar articolele ce încalcă   titlul VII, cel care prevede ce anume nu se poate modifica și procedura de parcurs. Dacă se respectă limitele prevăzute, ceea ce poate  Curtea sesiza după examinarea proiectului este incoerența textului care rezultă drept urmare a propunerilor de modificare; revizuirea este doar a Constituției, principiile logicii rămânând neschimbate…

Diferența între neconstituționalitate și incoerență nu e lingvistică. În primul caz, trebuie schimbată  propunerea sau renunțat la ea, în al doilea se poate păstra propunerea și modifica articolul pe care-l contrazice din textul inițial, pentru a păstra coerența. Confuzia între ele transformă CCR-ul în a treia cameră a parlamentului, mai puternică decât celelalte două; asta nu e constituțional! Sigur!

4 comentarii la “Incoerență sau neconstituționalitate la CCR?!”

 • berenger

  interesanta replica… si irelevanta, de vreme ce ccr vorbeste de 26 de articole ce depasesc limitele revizuirii. repet, 26 de articole din 118 articole modificate… o adunatura de habarnisti periculosi care si-au pus in cap sa faca din constitutie scut pentru abuzurile lor.

 • casandra

  Cred ca CCR poate, faţă de un priect de lege constitutionala, sa examineze doua categorii de propuneri:
  1. Amendamente şi noi articole care vizeaza „zona” nerevizuibila, aşa cum bine apreciezi
  2. Celelalte propuneri noi, care în contextul articolelor din Constituţie nemodificate, pot intra in coliziune cu acestea şi pot fi considerate ca fiind neconstituţionale.

  Cele din prima categorie trebuie put si simplu să dispară din proiectul de lege. Cele din a doua categorie trebuie să fie reformulate/modificate astfel încât să nu fie catalogate drept „neconstituţionale” la examinarea lor în raport de vechi articole de Constituţie rămase nemodificate şi, deci, în vigoare.

 • Gabi

  @casandra ,
  Dar eu ce am spus!? 🙂

 • casandra

  Unde eu am spus „nerevizuibil”, tu ai spus „neconstitutional”. Si unde am spus eu „neconstitutional”, tu ai zis „incoerent”. Mici deosebiri…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *