• In General
  • pe

Interventie – Conferința Internaționala UNESCO, 30 octombrie

Buna dimineața tuturor!

Sunt Gabriela Cretu si-i reprezint aici si acum pe colegii mei, membri ai parlamentului, gazde ale acestui eveniment, cel putin din punct de vedere al spațiului in care se desfășoară.

Ma bucur sa fiu alaturi de dumneavoastră, oameni pe care-i respect si chiar admir. Sper sa avem o atmosfera…luminoasa! Spun asta ca sa fiu in armonie cu tema acestor zile.

Consider ca multi dintre participanții la aceasta conferința – asa cum am vazut in program, cel putin –  se număra printre acele repere intelectuale si valorice de care ne plângem ca lipsesc societatii dar pe care, in realitate, le ignoram deseori cu gratie.

Mărturisesc ca am primit propunerea colegilor de la Comisia comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru UNESCO de a avea o intervenție in deschiderea oficială a conferinței „Luminile lumii” fara sa stiu detalii. Nu eram atunci in țara.

Cand am deschis pagina si am vazut despre cine si ce este vorba, m-am speriat putin. Se vorbește atâta de mult despre întunecimea spirituală a politicienilor incat orice gafa ar fi fost o confirmare, tin sa subliniez ca incorecta, a unor stereotipuri interesate care circula in spatiul public.

Drept urmare, am reflectat putin la ceea ce ar fi trebuit sa va spun.

Am rememorat, pe cat e omenește posibil, prima mea dragoste intelectuala – epistemologia fizicii, a fizicii cuantice, la mare moda in generația mea si a multora din aceasta sala. Am renunțat rapid la acest punct de plecare. A trecut prea mult timp, au apărut atâtea paradigme noi, incat as fi parut exact ceea ce am ajuns – o amatoare.

Apoi, mi-a trecut prin cap sa „o dau cotita” si, profitând de multidisciplinaritatea conferinței, sa va vorbesc de lumina captata dar niciodata captivă din pânzele marilor maestri ai luminii, de un George de la Tour, Veermer sau Rembrandt. Ba chiar despre lumina lui Andrei Rubliov reflectata in ochii lui Tarkovski.

Dar am avut aceeasi senzație. Ca nu ar fi discursul meu, ci o făcătură  a unei amatoare oarecare; iubitoare de arta dar diletanta.

Si am decis sa raman ceea ce reprezint aici – un politician. E un domeniu in care sper sa nu par  amatoare!

Vreau sa profit de acest moment pentru a va transmite doua semnale ce au nevoie de multiplicare. Dumneavoastră le puteți multiplica!

1. Aceasta conferința se desfășoară sub auspiciile UNESCO. Pe frontispiciul agenției ONU sta scris „building peace in the minds of men and women” (sa construim pacea in mintea barbatilor si femeilor). Daca ne gândim la momentul alegerii ei, nu era vorba de linistea minții in fata cunoasterii; cu certitudine, neliniștea, curiozitatea, uimirea permanenta sunt preferabile. Era vorba de pacea lumii.

Trăim un moment de cotitura, in care UNESCO ar putea realiza ca si-a ratat misiunea asumată. Sau nu! Deschideți mințile, luminati-i pe războinicii care ne înconjoara; nu e vorba de cate zile vor ei sa mai vada lumina soarelui, e vorba de soarta lumii. Valorile singurei epoci care a purtat numele luminii nu trebuie uitate – libertate spirituală, rațiune, toleranta, credința in progres. Condiția practicării lor e pacea.

2. Nu e vorba doar de a studia lumina, a utiliza lumina, de a capta lumina, a o descompune sau recompune… E vorba de a transmite lumina!

Mi-as dori ca la finalul conferinței sa pastrati in minte un mare adevar – atat timp cat dezvoltare tehnologiei lasa in urma fiinta umană, nu avem garantat progresul; doar performanța… Or, vedem cum se stinge lumina la sat; si in orașele…sătești. Prima pătrundere a beneficiilor luminii, in timpul electrificării,  a facut pereche cu alfabetizarea, cu scoaterea oamenilor din întunecimea minții.

Actualele tehnologii au pierdut pe parcurs creatorul si beneficiarul. Uneori, nici cu viteza luminii nu se mai pot parcurge distantele create si reduce decalajele. Or, inteligenta, stiinta, genialitatea dumneavoastră si eforturile societatii de a sprijini aceste studii trebuie sa se întoarcă la aceeasi societate, pentru a o face mai buna.

Pe lângă refacerea unității cunoașterii segmentata in discipline mărunte si fara perspectiva,  avem o miza mult mai mare – refacerea unității omului cu natura si a oamenilor intre ei!

Si am sa va rog sa-mi permiteți o licența poetica, contestabila logic si fizic. Lumina-i din lumina, întunericul, din întuneric. Sa reaprindem flacara cunoașterii pentru cei multi, nu doar pentru elite închise in turnuri de fildeș luminate artificial. Pentru toti!

Va doresc o conferința plină de idei novatoare si valoroase pe care sa le schimbați in deplina libertate si pace!

Post Scriptum

Am regăsit între notițe aceasta intervenție. O consider inca relevanta si mi-o asum.

Este vorba despre acest eveniment http://www2.rosa.ro/index.php/ro/noutati-rosa/evenimente/1162-s-au-deschis-inscrierile-la-conferinta-lights-of-the-world-bucuresti-30-octombrie-1-noiembrie-2015

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *