Interviul din EVZ (poza nu știu de unde au scos-o!)
L-am dat. Nu l-am citit, ca să nu mă enervez ; de obicei se fac transcrieri… Sper ca de data aceasta să fie fidelă ideilor, nu cuvintelor. Îl puteți vedea aici.
L-am dat. Nu l-am citit, ca să nu mă enervez ; de obicei se fac transcrieri… Sper ca de data aceasta să fie fidelă ideilor, nu cuvintelor. Îl puteți vedea aici.
N. Raducanu
Poza – ori de unde au scos-o – e buna. Si interviul e bun. Gresit este doar ziarul (Evz) caruia i-au fost incredintate aceste ganduri. Si care nu e citit de nici unul dintre cei ce o simpatizeaza pe d-na G. Cretu si care i-ar dori succes in politica.
gabicretu
@N. Raducanu,
In realitate, inregistrarea a fost facuta pentru cei de la Capital. Nici nu m-au intrebat ce parere am sa-l publice si in EVZ; aș fi acceptat oricum. Imi place sa provoc pe cei care gandesc diferit.
Bianca
@Gabs
Bun interviul si, orice ar zice dl. Raducanu, Evz nu este un ziar de nisa; „Capitalul”, in schimb, este. Imi pare doar rau ca, in cei 4 ani de europarlamentariat, nu ai reusit sa fii mai vizibila in presa. E mare, mare pacat, crede-ma, pentru ca verbul tau incisiv, capacitatea de a te implica personal in rezolvarea unor probleme ar fi meritat cunoscute mai bine. Din pacate, dupa cite vad, iti lipseste total dorinta de a te „etala”, ceea ce, evident, lasa loc altora. Boon, pe linga sentimentul de frustrare, revolta si alte chestii dragute de simtit – bila aia neagra, declansata de sentimentul de „pocnind din bici pe linga boi” – ma las si eu sedusa – minim, ce-i drept – de ideea ca o sa fii la fel de bine pusa in valoare, la fel de utila aici, in tara. Sa vedem. Niste boi, partidul tau, daca ma intrebi pe mine, si daca nu ma intrebi, tot zic. Si biciul ala ar trebui sa pocneasca „pe” si nu „pe linga”. Dar nu mai invirt cutitul in rana, gata.
In alta ordine de idei, am primit si eu cartile! Thanks, Cathy the Great! Din punct de vedere tipografic se prezinta ex-ce-lent. Continutul a fost mai putin o surpriza, sint texte pe care le cunosc de pe blog – chiar, iti sint „fidea” de mai bine de un an si jumatate, de cind ai deschis blogul! Chestie foarte longeviva in instabila si mereu evanescenta lume virtuala. Bafta in tot ce faci si om mai trai noi sa ne mai vedem „face to face” cu toatele, ca sintem dame bune. :-))
Bibliotecaru
Aş vrea mai întâi să spun şi eu „Cathy the Great!”… sunt fan Cathy, păcat că este o prezenţă din ce în ce mai rară.
Apoi aş vrea să reamintesc cum domnul Bibliotecaru a venit el, de capul lui, pe acest blog şi a spus că prima prioritate a noilor euro-parlamentari după alegerile din 2007 ar fi construirea unui site special care să se constituie într-o tribună euro-parlamentară. Şi, spuneam eu, că acest site este binevenit pentru că români ar putea înţelege care este rolul Parlamentului European şi ce face un parlamentar european între două drumuri europene dus-întors.
Nu ştiu dacă îşi mai aminteşte cineva asta, dar probabil că a rămas scris aici pe blog (sau nu)… 😀
Dacă doamna Creţu este solicitată de partid în a construi o punte de legătură cu Parlamentul European, cred că cel mai elementar lucru, un punct „de start”, ar fi construirea unui asemenea site. Evident, pe urmă vor trebui sensibilizaţi şi cei 35 parlamentari europeni să participe activ la dezbateri şi să fie, pe de altă parte, şi „insideri”, corespondenţii de la faţa locului. Cum astăzi se vede că foarte multe dintre datele despre oamenii politici sunt culese de pe bloguri, cum se vede clar că presa citeşte blogurile (sau anumite bloguri) sunt convins că un asemenea site ar capta imediat atenţia presei scrise şi audio-vizuale, ţinta promovării principiilor şi mecanismelor europene fiind atinse. La aceasta se adaugă şi contactul direct al fiecărui euro-parlamentar cu cetăţenii care i-au propulsat în P.E., dar mai ales ar fi acea dispută politică, pe principii, despre subiectele europene cotidiene, exercitând indirect şi informarea la zi asupra ceea ce se întâmplă în Parlamentul European, în celelalte organisme europene…
Bianca
@Bibliotecare
Fii mai explicit, da detalii. Cum vezi un astfel de site? Cum l-ai grupa? Pe teme de dezbateri? Pe activitatea fiecarui europarlamentar roman in parte? Pe prioritatile pentru Romania?
Agenda TUTUROR activitatilor unui europarlamentar nu prea e subiect de dezbatere, pe de alta parte, la PE exista ofiteri de presa. Tot asa, nu prea vad de ce ar trebui sa faca Gabi acest lucru. Eu cred ca e de datoria viitorilor europarlamentari sa se ingijeasca de acest lucru. Iar Gabi si-a facut si rasfacut datoria de a ne tine la curent cu ceea ce face – cel putin pe noi, calatorii virtuali, dar si reali, ca ne-a si dus la Bruxelles! In fine, sint convinsa ca va avea multe de zis, in continuare, despre ce se intimpla acolo si ca noua, cel putin, nu ne vor scapa nuantele.
Bibliotecaru
@ Bianca
Pe scurt… un loc unde să fie sintetizată toată activitatea europarlamentară, în special a parlamentarilor europeni români, link-uri către fişierele video cu intervenţiile în plen, către întrebări, propuneri de rezoluţie, declaraţii scrise. Sinteza datelor din cele trei mari site-uri de informaţii:
europarl.europa.eu/news/public/default_ro.htm
euractiv.ro/uniunea-europeana/articles/categoryID_78/Romania-in-Parlamentul-European.html
europarl.ro/
Dar mai ales un loc de dezbatere a problemelor de actualitate în spaţiul european, pe de o parte între europarlamentarii români din diferitele grupuri europarlamentare, dar şi între europarlamentari şi cetăţeni.
Cine caută informaţii despre activitatea parlamentarilor europeni ştie că majoritatea informaţiilor sunt doar în limba engleză, adică inaccesibile publicului larg român (dat fiind că sunt texte juridice, ele sunt destul de greu de înţeles chiar şi de cei care înţeleg un film în engleză).
În aceşti ani din urmă, activitatea parlamentarilor europeni nu a constituit o prioritate pentru români, şi asta nu pentru că ei nu ar fi fost interesaţi de ceea ce fac politicienii români peste graniţă, ci pentru că este un domeniu nou la care nu există încă un acces rezonabil.
Să se facă site-ul şi revin eu cu amănunte…
Am să vă răspund la întrebarea indirectă „Tot asa, nu prea vad de ce ar trebui sa faca Gabi acest lucru.”, am să răspund chiar cu cuvintele doamnei Creţu:
Niciuna, nici alta. Să considerăm că partidului s-a gândit că experienţa pe care am dobândit-o în cei 3 ani şi opt luni ( pentru că am fost şi observatoare şi membră de la 1 ianuarie şi apoi realeasă la primele alegeri europene), poate servi în ţară, unde, din păcate, avem foarte puţină experienţă de cum funcţionează mecanismul din interior. Teoretic, există cunoaştere în unele straturi, există interes din partea cetăţenilor mai mult chiar decât ne închipuim, dar nu există experienţa asta a funcţionării sistemului european.
În acelaşi timp, cred că partidul are înţelepciunea necesară să îmi dea posibilitatea să pot servi ca un punct de legătură între ţara noastră şi Parlamentul European.
Bineînţeles, aştept – aşa cum partidul până acum a spus în repetate rânduri public – să văd în ce modalitate aici, în ţară, voi încerca să fac această legatură cu instituţiile europene pe care le cunosc ceva mai bine decât alţii.
Eu unul asta am înţeles de la doamna Creţu, o legătură între România şi Instituţiile Europene. De ce am propus primul pas (nu singurul): coordonarea unui site.
gabicretu
@Biblio,
1. Exista toata informatia in romaneste; poate cu cateva zile intarziere și cu erorile de traducere pe care lipsa cronica de cultura politica la romani (mai ales la filologi) le poate genera.
2. Problemele pe care le avem cu institutiile europene tin de decizie; politicienii asta trebuie sa faca. Informarea cetatenilor este rolul presei, societatii civile. Deputatul este obligat la transparenta, deschidere, etc. Altfel, nu lucrează in serviciile secrete. Tot ceea ce face este public. Si asa avem o majoritate covarsitoare de deputati virtuali (adica unii care se ocupa cu comunicarea unor lucruri pe care in realitate nu le fac. Nici nu ar putea; nu le mai ramane timp dupa atata comunicare. Nu trebuie sa le justificam atitudinea. Este păguboasa pentru toti (exceptand impricinatii).
Nu asta era ideea cand am vorbit de legatura. Ideea era poate legata de faptul ca timp de doi ani jumatate, de cand suntem deputati cu drept de vot și de decizie in orice, niciodata, dar niciodata, partidul nu a avut vreun punct de vedere pe care sa ni-l transmită referitor la pozițiile pe care le are cu privire la un act normativ sau altul. Aceasta independenta de care ne-am bucurat este buna doar pentru acei care au atasament fata de valori, cunosc obiectivele și mijloacele; pentru cei ce nu…
Bibliotecaru
@ gabicretu
Am avut şi eu o perioadă în care am căutat pe link-urile acelea de mi-a venit rău. Vă rog să mă credeţi pe cuvânt, foarte multă informaţie, aş spune informaţia preponderentă, este doar în engleză, franceză, germană şi atât.
Sigur, există informaţie în limba română, dar este foarte, foarte limitată, mai mult în sfera actelor oficiale.
În ceea ce priveşte rolul presei… au trecut doi ani în care rolul de informare a presei nu a existat deloc. Realizaţi că presa urmăreşte numai scandalul de genul căruia îl face Monica Macovei cu declaraţii şoc? Mergeţi dumneavoastră pe stradă şi întrebaţi la rând 100 de oameni cu ce se ocupă Parlamentul European şi dacă găsiţi măcar unul care să aibă o idee despre cum funcţionează instituţiile europene şi ce raporturi existe între ele, înseamnă că aveţi noroc. Eu, care am tot urmărit fenomenul european, încă nu ştiu exact. Sunt două variante, să lăsăm presa „să-şi facă treaba” şi la următoarele alegeri să descoperim că totul este la fel ca astăzi, sau partidele să facă, pe oboseala şi cheltuiala lor, o companie de informare astfel încât românul să aibă măcar o idee care este diferenţa dintre Comisia Europeană, Consiliul Europei şi Comitetul European. Presa nu va deplasa acolo niciodată nişte ziarişti care să preia informaţia de la faţa locului sau să ia interviuri euro-parlamentarilor în legătură cu chestiunea zilei, este prea scump, singura şansă de a apărea în presă ştiri cotidiene provenite din organismele europene este un centru de informare. Dacă nu se înţelege acest lucru simplu, dacă se va continua la nesfârşit cu „nu e treaba noastră”, altcineva trebuie să o facă, peste 5 ani, la viitoarele alegeri (şi tot înainte de prezidenţiale), va mai veni la vot numai clasa politică, doar cei câteva sute de pe liste, eu personal nu mai sunt dispus să votez.
Cathy
Bianca draga,
Bibliotecarule drag,
prietenia voastra, exprimata astfel, ma incanta si ma onoreaza. Recunosc, in ultima vreme (sunt cateva luni) am ignorat o parte importanta din mine si regret enorm acest lucru. Pot sa promit insa ca nu mai dureaza mult si ca o sa reluam agreabilele controverse si neterminatele proiecte. Acum am o motivatie in plus!
gabicretu
@Bibliotecaru,
http://www.europarl.europa.eu/news/public/default_ro.htm
Daca am avea cetateni care sa urmareasca macar cu privirea aceasta pagina si sa culeaga ce considera fiecare de interes pentru el insusi, as fi foarte, foarte fericita si increzatoare in viitorul României.
Nu am negat niciodata rolul partidelor politice in formarea cetateniei si a culturii politice. Dimpotriva, este usor de urmarit de cate ori am vorbit despre asta și am tras semnalul de alarma ca se ocupă mai mult de putere decat de oamenii, mai mult de detinerea decat de exercitarea ei. Se intampla in partide ceea ce se intampla si in presa. Toate drepturile jurnalistului, statutul lui privilegiat, astazi nu-si mai au justificarea pentru ca el se recunoaste direct intreprindere comerciala care trebuie sa faca bani. Partidele au alta problema – ca sa faci educatie si constructie politica trebuie sa stii! Or, ele sunt formate din cetateni români…
Rolul televiziunii și radioului publice sumnt insa adesea ignorate. Uite o tema!
@Bianca,
Ma bucur ca au ajuns in sfarsit cartile.Era evident, dar stiati acest lucru, că nu poate fi o surpriza in continut pentru cei care imi urmaresc blogul. Doar mici surprize, eventual. Dar cartile au avantajele lor – ca pun la un loc ceea ce este altfel imprăstiat. le mele au și avantajul estetic, zic eu. Iar cum il apreciezi pe Vlad Ciobanu… Sunt carti de noptieră; poti sa le lasi deschise cu fata in jos; asa se vad ca sunt frumoase.
Nu stiu pentru ce o felicitati pe Cathy pe blog la mine dar i-am transmis mesajul. Vad ca a si reactionat.
Bibliotecaru
@ Gabriela Creţu
Probabil că nu aţi observat că în răspunsul meu pentru doamna Bianca am postat chiar acest link, plus altele două.
Este adevărat, aceste trei site-uri informează ca un fel de presă periodică relativ la nivelul general al activităţii europene, dacă însă ai nevoie de o informaţie anume sau vrei să vezi toate informaţiile, lucrurile nu mai stau aşa de uşor.
De exemplu, toate documentele de pe pagina europarl.europa.eu/eplive/expert/tous_les_infoexpress/default/default_ro.htm sunt doar în limba engleză (deşi link-ul conţine cuvinte franţuzeşti, ironic, nu?)
Şi da, două din cele patru mari funcţii ale partidelor politice sunt legate de contactul biunivoc cu populaţia.
Functia de formare a constiintei civice
Partidul sensibilizeaza populatia la problemene societatii. Creste astfel raspunderea civila.
Cetateanul obisnuit va putea ajuta (prin simplul fapt ca intelege despre ce este vorba) la progresul societatii.
Functia de asigurare a raportului activitatii intre guvernanti si guvernati
Partidul aflat la guvernare va fi in permanent dialog cu populatia, cu doleantele acesteia (pentru a asigura conditia de democratie reprezentativa).
De altfel, această dimensiune de formare a opiniei publice este prezentă încă din Art. 2 al Legii partidelor politice, Legea 14/2003:
Art. 2.
Prin activitatea lor, partidele politice promoveaza valorile si interesele nationale, pluralismul politic, contribuie la formarea opiniei publice, participa cu candidati in alegeri si la constituirea unor autoritati publice si stimuleaza participarea cetatenilor la scrutinuri, potrivit legii.
Prezenţa unui site în care parlamentarii europeni să dezbată public, pentru publicul românesc, probleme legate de activitatea europeană este un lucru atât de îngrozitor? Nu-şi permite PSD un tânăr pesedist care să se ocupe de acest site? De ce este refuzat cu violenţă acest site?
Bibliotecaru
PS.
Internetul este un instrument aproape gratuit, de aceea insist cu un site. Desigur, clasa politică ar putea să-şi facă un post de televiziune de nişă cu transmisie hertziană, dar este foarte scump.
gabicretu
@Bibliotecaru,
„Resping cu violenta”, sper ca nu se referea la mine sau la cineva concret din partid. Nu neg rolul unui site. Nu-mi fac iluzii cu privire la el. Accesul la internet este limitat, interesul este si mai limitat, cunostintele care sa-l faca util si mai mult.
Nu inteleg de ce este ignorat rolul unor institutii publice, finantate din bugetul de stat, care au dezvoltarea teritoriala, personalul suficient si ar trebui sa aiba si competentele formate pentru a contribui OBLIGATORIU la ce spune legea lor de functionare. Partidele sunt asociatii voluntare ale cetatenilor. Fac ce le duce capul.Nu vreau sa spun ca fac bine ce fac. Televiziunea si Radioul nationale, nu sunt insa voluntare!
Bibliotecaru
@ gabicretu
🙂
Am spus refuzat cu violenţă şi nu cu respins cu violenţă. Respins cu violenţă se referă la o violenţă fizică şi verbală, refuzul cu violenţă nu are o latură fizică… doar verbală, de atitudine.
🙂
Partidele sunt asociaţii voluntare, dar care au un rol instituţional bine definit. Dacă partidele fac ce le trece prin cap, societatea nu are nevoie de ele. Partidele sunt însă asociaţii voluntare cu o anumită responsabilitate bine definită şi care nu poate fi negociată. Dacă o astfel de asociaţie voluntară îşi asumă un rol politic, atunci trebuie să se conformeze legilor în vigoare şi constituţiei.
Ştie oare orice membru de partid că nerespectarea statutului de partid chiar de partidul însuşi sau schimbarea lui fără raportare la tribunal duce la ştergerea partidului din societatea românească? Sunt convins că foarte multă lume se înscrie într-un partid fără să conştientizeze obligaţiile care derivă din acest gest. Este precum la programele software când le instalezi. Apare o rubrică că eşti de acord cu condiţiile. Toată lumea dă clic cum ca da, este de acord, dar nimeni nu citeşte cu ce anume este de acord. Cam aşa este şi cu partidul.
Poate că dacă cineva de la PSD citea statutul partidul PD-L, observa şi…
16B. Candidatura pentru Parlament
Art. 148.
(1) Pot candida pentru alegerile parlamentare numai militantii partidului care au o vechime de cel putin 3 ani in partid, o activitate ca militant de cel putin 2 ani, recunoscuta ca atare de SRUMGC;
Cum doamna Monica Macovei s-a înscris în PD-L la finele lunii martie în acest an, nu are cum să aibă 3 ani în partid. Acest lucru înseamnă încălcarea statutului şi ar trebui să ducă la radierea partidului din Registrul Partidelor. 😀
Eu nu cred că partidele fac ce le trece prin cap… Trebuie să respecte nişte reguli. Nu le respectă şi nu-i trage nimeni la răspundere? Asta din cauză că suntem o societate cu o politică care face ce-i trece prin cap şi nimeni nu o trage de urechi pe recalcitranta politică, nimeni nu o ameninţă cu radierea partidului.
Bibliotecaru
@ gabicretu
Îmi pare rău că nu mi-aţi răspuns la mesajul de mai sus…
http
bibliotecarul.blogspot.com/2009/06/politica-intre-faliment-si-nesimtire.html
gabicretu
@Bibliotecarule,
Pentru o organizatie, ultimele zile de campanie si ziua alegerilor sunt grele. Nu din indiferenta nu am raspuns ci pentru ca nu am avut ragazul sa fac o argumentare dezvoltata.
Si m-am saturat sa fiu si acuzata de ceea ce chiar nu merit.
1. Sunt, cu text scris si publicat, unul dintre putinii critici radicali ai vietii politice de la noi; cred ca si cu argumente si cu o cunoastere din interior a modului de functionare
2. Sunt victima si nu castigatoarea unor manevre absolut reprobabile cu statututul partidelor… Eu sunt membra si militanta si tot restul de cand e partidul.
3. Cunosc cu adevarat ceea ce unii candidati se lauda a sti si mai primesc si aprecieri pentru asta (ei, nu eu).
4. Am dovedit un bun simt pe care colegii mei nu-l merita decat in mica masura si asta doar unii dintre ei; e adevarat, am tacut in detrimentul cetatenilor pe care i-am lasat sa voteze imagini virtuale sub care se ascunde, in unele cazuri, o gaunosenie pe care doar lipsa de caracter o egaleaza.
Imi recunosc responsabilitatea dar un lucru era esential – sa nu se cada mai mult decat s-a intamplat deja in capcana votului pentru persoane. Singura relevanta o are votul pentru programe politice. Din motivele pe care le-am amintit de atatea ori ca m-am plictisit…
Bibliotecaru
@ gabicretu
Stimată doamnă,
Sunteţi obişnuită să aveţi adversari politici. Eu nu fac politică şi nu am adversar decât nerespectarea legilor şi nerespectarea principiilor.
Eu nu v-am acuzat de absolut nimic, nu am spus că sunteţi indiferentă şi nici că nu v-aţi făcut timp. Eu am spus că, şi citez, că „îmi pare rău”. Regretul meu a ajuns să fie înţeles ca acuzaţie… nu a fost intenţia mea să acuz pe nimeni.
Poate mă înşel, dar Monica Macovei, Cristian Preda şi Traian Ungureanu nu aveau acei 3 ani în PD (PD-L). Petru Luhan cred că nici nu este membru de partid, de fapt nici Traian Ungureanu nu ştiu exact dacă este membru de partid. Şi aceştia sunt numai cei care se califică în parlament… restul listei… Nu era mai normal să se ridice astfel de probleme în campania electorală, probleme de principiu, probleme de respectarea programului politic, probleme de actualitate, problemele de actualitate europeană, nu erau mai bune principiile decât războiul surd cu multe victime colaterale şi mii de kilometri de autostradă rămasă în praf…? Aşteptam să am cu domnia voastră o discuţie despre principii, legalitate, ignorarea ilegalităţii de către organele statului român îndreptăţite să impună respectarea legii… de aici dezamăgirea mea şi părerea de rău.
gabicretu
@Bibliotecarule,
Nu am spus ca analiza este absolut corecta!? Ce trebuia sa spun mai mult!? Putem continua cu lista… altora.
Nu sunt obisnuita cu adversari politici; sunt obisnuita cu principii si cu morile de vant. In acest sens, nu este prima oara cand mi-am mai exprimat solidaritatea in opinii; am mai cerut chiar ajutorul pentru ca, atunci cand nu dispuneam de timpul necesar, cineva sa mai dea cate o explicatie utila discutiei… Dovada ca am incredere in autorul analizei, in corectitudinea observatiilor, in…
Problema este ca institutiile nu functioneaza (legea, in primul rand) pentru ca oamenilor nu le pasa de ele. Nimeni nu a facut o revolta in PDL cand lista, in marea ei parte, a aparut ca straina de partid (Stolojan, Macovei, Preda, Ungureanu) nu sunt PD-isti (or, aceasta, vechiul PD, este baza organizationala a partidului…)
Nimeni nu s-a revoltat in alte partide… In sensul ca nu au infruntat sefii, riscul unei opozitii deschise. Ceilalti cetateni, din pacate, participa si mai putin la structuri asociative.
Reconstructia poate incepe cu dizolvarea tuturor partidelor dar, cum am spus deja, nu sunt sigura ca la acest moment, se va construi ceva in urma lor; ceva mai democratic, vreau sa spun..
Bibliotecaru
Poate dacă cineva ar face o sesizare la Ministerul Public…
gabicretu
@Biblio,
Este posibil, desi contestatiile, conform legii, se depun in nu stiu cate zile. Ar putea avea macar efectul sa provoace un scandal de presa (ca suna asa) si i-ar pune pe unii sa gandeasca macar ce probleme avem. Nu am energia de a deschide o discutie formala chiar daca in aceasta privinta am cele mai bune abilitati… Este atata de construit si nu stiu de unde sa incep…
Bibliotecaru
@ gabicretu
Eu nu vorbesc despre contestarea alegerilor sau a candidaţilor. Din punct de vedere electoral nu s-a încălcat nici o lege.
Eu vorbesc despre încălcarea prevederilor statutare ceea ce ar însemna încălcarea legii partidelor, adică Legea nr. 14/2003, care împiedică partidele să nu-şi respecte statutul şi programul politic sub pedeapsa desfiinţării partidului şi a radierii din Registrul Partidelor Politice.